banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Najnovija vijest:
Usla okupatorska Bugarska vojska u Sofiju!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Zah, ne bi zelio da mi prezentiras, ali bi volio da mi prezentujes :)! Salim se naravno, ali na nekoj drugoj temi si pisao o tome kako smatras da je nekulturno i da
na neki nacin vrijedja neciju sredinu postupci drugih (ucitelja ili profesora) koji "pokusavaju" da nametnu neki svoj kulturni obrazac... heh
Ovde, ipak, jedna digresija:-jer nismo vise u skoli vec na jednom obicnom forumu! :)

Meni ne smeta, naravno, tvoj nacin izrazavanja, ali mislim da nema razloga da prezentujes kompletne intervjue vec mozes postupiti onako kako je vec Micelijus napisao ili, posto vidim da su svi navedeni intervjui vodjeni od strane novonara radija "Slobodna Evropa", bar da navedes datum kad su vodjeni kako bi mogli da ih nadjemo u arhivi! Uostalom i nemam bas sad vremena da citam to sve, ali uspio sam da procitam ovaj prvi sa dr. Borisavom Jovicem, i potpuno se slazem sa onim sto je rekao.

@laoce,

kad sam naveo za gospodju, da je bila vise od 40 godina profesor na pravnom fakultetu u BG, zelio sam da kazem kako su godine velikog iskustva iza nje i poznavanja prilika, prvenstveno, u tadasnjoj SFRJ, zatim
i u svijetu i odnosa medjunarodne zajednice prema YU.
Stoga, pojedinosti o Titu koje sam naveo nisu moja zapazanja :D, vec doticne gospodje, a vjerovatno ima razloga zasto je tako pisala. Ja sam samo iznio par tih, njenih, zanimljivih detalja i pokusao sam na preskok da ih manje-vise hronoloski povezem. Jest, i svi znamo, da se istorija ne uci na preskok i da ovaj nacin prezentovanja vise moze liciti na neki propagandni pamflet (kako je to vec fino rekao Zah 8)), ali samo sam htio
da probudim interesovanje "vise-mislecih", a ne da utvrdim ideoloska uvjerenja "manje-znajucih"! :P
Ipak, moram da priznam da ni ja nisam procitao cijelu njenu knjigu, vec samo par odlomaka koji su mi se ucinili interesantnim...
Ova studentarija ima neke druge obaveze!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 01:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
I ja sam ponekada upotrebljavam i jedan i drugi izraz, kao sto nekada kazem odgoj, a drugm prilikom vaspitanje. U skoli smo govorili vaspitanje, a u kuci mojih roditelji govorili smo odgoj. Ipak to nije tolika prepreka da se ljudi ne mogu sporazumijevati. Problemi su na drugom mjestu, bolje receno u sferi politike, koja je zagadila ama bas sve.

Ja sam i pretpostavio da mnogi nece procitati intervjue drugih izuzev B. Jovica. Ljudi jednostavno nece nesto da saznaju, jer ta saznjanja mogu uticati na promjenu njihovbih stavova.

Ono sto sam napisao da bi trebalo prezentirati i preostale intervjue, bio je odgovor jednom momku koji iz njih nije nista naucio, nego i dalje fura ono sto se furalo pred pocetak rata.

Ipak, ko zeli procitati preostale intervjue neka ukuca http://WWW.Google.com a onda Vasil Tupurkovski, i sa desne strane dobit ce naslove svih intervjua koji postoje na temu raspada bivse YU. Eto Micigenac imasa priliku da nadoknadis propusteno. Sta znam, mozda se i prerdomislis. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 01:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam na koga ciljas,ja sam ,npr SVE procitao,ali nisam saznao nista novo ,nit sam svoje misljenje zbog toga promijenio. Ali,isto tako,kod nekih drugih pitanja sam svoje misljenje ipak malo korigovao,naravno kad su mi podastrijeti,kolio toliko neoborivi dokazi.
Tesko je kod ljudi koji vec imaju izgradjen stav o necemu(a vecina smo takvi,to moras priznati) isti promijeniti.To je mukotrpan proces,ali je ipak najvaznije,tu bi se morao sloziti sa mnon,da budemo,ako nista vise,onda bar toleranti.
Ovo jesto off topic,ali se odnosi na vecinu,ako ne i na sve teme na ovom i ostalim podforumima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 02:53 
Veteran
Veteran

Ne nisam na Tebe mislio Laoce. Iskreno receno, s Tobom voli razmjenjivati misljenja, jer tu nema uvreda. Svako iznosi svoje misljenje, potkrepljuje ga ovim ili onim cinjenicama, itd. Tesko je mijenjati stavove ljudi, posebno na forumima. Ja mislim da su forumi izvanredna prilika za pubertetsko izivljavanje, dokazivanje golobradih mladica na drustveno nepriznat nacin. Iskreno receno cudim se njiam, jer imaju izvanredne mogucnosti za dokazivanje, ali oni toga nisu svjesni. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
Micelijus je napisao:
Koliko ja znam, secesija republika je bila neustavna i JNA je svojim akcijama samo branila ustavnost i jedinstvenost svoje zemlje. Ne vidim šta je u tome agresorsko i šta je tu protuzakonito u postupcima JNA?

procitaj ustav 1974

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 11:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Istorijski presedan, kada je jedna religijska grupa dobila status naroda...

Govoris o tom ustavu ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
procitaj ustav 1974

Procitaj ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2005, 21:29
Ma sad ce krso pocet govorit ko je poceo rat VI ste poceli rat,ne vis ste. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 20:01 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Nov 2005, 15:21
Sato i kako je poceo rat u bivsoj sfrj.

Rat je poceo iz razloga sto je srbiji,jedino bio izlaz da sprijeci topljenje srpskog naroda na prostoru bivse zajednicke drzave.Natalitet koji je najgori kod srpskog naroda je opasno poceo da kvari planove velikosrpskih ideologa koji su usli u savez i dvaput stvorili jugoslaviju,nebi li srbi kao vecinski narod u toj zajednici bili vladari i gazde u zajednickoj kuci.
Slovenija koja je prva prokuzila namjere srpske politike iz beograda je odlucila da ne radi za dzepove onih iz srbije koji vec spremaju drzavni udar u jugoslaviji.Tako imamo da srbija poslije titove snrti ukida autonomiju kosovu i vojvodini.Za isto vrijeme se nastavlja pad nataliteta u srbiji i vec 37-39% stanovnistva u srbiji nisu srbi.
Posljednja slamka spasa je izazvat rat i sto vise teritorije u bih i hrvatskoj pripojiti srbiji i stvoriti veliku srbiju,gdje nece biti mjesta za nesrbe,sto je pokazalo etnicko ciscenje i protjerivanje naroda,tamo gdje ni metak nije opaljen.Armija (jna) je vec poslije titove smrti poprimala i stvarana da u slucaju raspada jugoslavije bude iskoristena u svrhu ostvarenja srpskih ciljeva.tako da se odmah poslije 1987 pocinje naoruzanje teritorijalne odbrane seliti u mjesta sa srpskom vecinom i u kasarne .

Koliko je srbima stalo do zajednicke drzave je ,slovenski slucaj,najmanju i najnebrojniju republiku bez borbe pustise da se odcijepi od sfrj,zasto......pa nema srba puno u toj republici.Makedonija isti slucaj,a ujedno nije srbija zeljela da otvara sukob na jugu ,u bojaznosti da se albanija i kosovo ne ukljuce u rat.
Kada je sve propalo i kad se spoznalo da nema nista od velike srbije ,zadnja sansa je podjela bih i unistenje jednog naroda tj muslimanskog.Tudmanu koji je radi radi cjelovitosti hrvatske i jednom za svagda resavanja/protjerivanja srba iz hrvatske,odlucuje se da bosanske hrvate zrtvuje u zamjenu za preseljenje srba iz hrvatske u bosnu i srbiju.

Da ne duljim svjedoci smo sta se dalje zbivalo.Bosanski srbi izdaju svoju zemlju i komsije i zarad interesa srbije,te iste koja im je unistila zajednicku drzavu sfrj.cine nezamislive zlocine za novije vrijeme.i kao nagradu dobivaju BIH da u njopj zive a sve radili da je uniste.Sad srbija kao hijena je okrenula leda bosanskim srbima,i jos na njihovoj muci dobiva politicke pojene u svijetu.Bosanski srbi koji su izdali sebe,svoju drzavu i svoje komsije,se nalaze u jednom teskom polozaju ,koji im raznim kradama i korupcijama njihovi politicari jos vise zagorcavaju zivot.

U takvoj BIH u kojoj jedni srbi je ne priznaju jedni nisu u mogucnosti da je vole,jer im se to sprecava i podvodi pod izdaju srpstva,se polako tope u rodenoj drzavi kao snijeg.

Trazili ste gledajte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 20:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Dodje mi da opsujem, onako socno, ali znam da ce Micelijus odmah obrisati post pa cu ostati u granicam kulturnog razgovora...samo znajte sve po spisku...Srbi su vam valjali kad god su krvarili za vas, kada su ginuli u hiljadama da i vama omoguce normalan zivot u zazajednickoj drzavi...Zasto su to radili ??? Zato sto su vas smatrali bracom, imamo isto porijeklo, razlikujemo se samo po vjeri...samo sto vi to ne zelite da priznate i trudite se da dokazete neke nebulozne teorije o vasoj posebnosti...nemate muda da pogledate istini u oci, naravno ovo se ne odnosi na osvjestene pojedince iz vasih redova koji su se ponosili svojim srpskim porijeklom i muhamedanskom vjerom...ni biljka ne moze bez korijena, a vi cete biti nasilni i glavni uzrok nasilja na Balkanu dok ne pogledate istini u oci...znam ja da je to veoma tesko, narocito poslije toliko godina truda da se dokaze nesto nepostojece...vasa potraga me podsjeca na Koeljovog "Alhemicara" pokusavate naci nesto sto se nalazi tako blizu da je u to tesko povjerovati...zelim vam puno srece u vasem nastojanju da pronadjete svoje mjesto pod suncem...potraga ce biti teska, ali mi cemo po ko zna koji put zazboraviti pouke iz proslosti i pruzicemo vam ruku kako i mnogo puta do sada, mozda cemo opet najebati, ali stvarno nam je stalo do vas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 23:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Citiraj:
procitaj ustav 1974

Procitaj ti.

ustavom iz 1974 jugoslavija je od federacije postala konfederacija te je omoguceno izmedju ostalotg i pravo republika za samoopredjeljenje, neovisnost tako da ona teorija o jna kao o silu koja je nastojala uvesti red na "svojoj" teritoriji ne pije vodu jer je prije toga bih proglasila nezavisnost cime jna kao i hr. vojska postaju agresori a skupstina un-a ostro i nedvosmisleno osudjuje srbiju i crnu goru "zbog napada na suverenitet, teritorijalnui integritet i politicku samostalnost bosne i hercegovine", sta se jos treba priloziti pa da ozbiljno shvatite ili se najlakse kao inace smijati i na sve odgovarati
"a nebuloza i sl."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
ustavom iz 1974 jugoslavija je od federacije postala konfederacija te je omoguceno izmedju ostalotg i pravo republika za samoopredjeljenje, neovisnost tako da ona teorija o jna kao o silu koja je nastojala uvesti red na "svojoj" teritoriji ne pije vodu jer je prije toga bih proglasila nezavisnost cime jna kao i hr. vojska postaju agresori a skupstina un-a ostro i nedvosmisleno osudjuje srbiju i crnu goru "zbog napada na suverenitet, teritorijalnui integritet i politicku samostalnost bosne i hercegovine", sta se jos treba priloziti pa da ozbiljno shvatite ili se najlakse kao inace smijati i na sve odgovarati
"a nebuloza i sl."

Ja mislim da je naziv drzave bio S FEDERATIVNA RJ, a ne vidim tu konfederalni dio. Isto tako,ako je tad stvoreno konfederalno uredjenje,kao sto ti tvrdis,zasto su onda Slovenci i Hrvati trazili konfederalno uredjenje 1991?
A nije mi nikako jasno da vojska koja se nikud nije pomakla moze biti agrsorska?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:41 
Veteran
Veteran

Markus, trebas da znas da su takvi kao ti sprecavali nase oprdijeljenje, od neopredijeljenih u Bosnjake ili Bosance. Zato su nam i nadivali imena koja karakterisu to sto ti tvrdis. Eto to je bio razlog zasto nismo miogli biti Bosnjaci ili Bosanci, neko Muslimani. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Citiraj:
"a nebuloza i sl."

Ja mislim da je naziv drzave bio S FEDERATIVNA RJ, a ne vidim tu konfederalni dio. Isto tako,ako je tad stvoreno konfederalno uredjenje,kao sto ti tvrdis,zasto su onda Slovenci i Hrvati trazili konfederalno uredjenje 1991?
A nije mi nikako jasno da vojska koja se nikud nije pomakla moze biti agrsorska?

jer je srbija sjebala sistem konfederacije umjesto da se odluke donose na vijecu gdje je bilo 6 predstavnika republika 2 pred aut pokrajina i 1 predsj, srbija je ukidanjem pol moci aut. pokr. urisila sistem konf i zato su slo i hrv trazile konf a na taj nacin je srbija mogla provoditi svoju hegemonisticku politiku po jugoslaviji.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:44 
Veteran
Veteran

YU nije imala konfederalno nego federalno uredjenje. Ipak, trereba pogledati prava republika, sta je sve tamno pisalo. U slucaju BiH svoje misljenje dala je medjunarodna komisja. Ako neko ima Ustav YU mogao bi nam prezentirati taj dio, ali orginalni tekst. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zah je napisao:
YU nije imala konfederalno nego federalno uredjenje. Ipak, trereba pogledati prava republika, sta je sve tamno pisalo. U slucaju BiH svoje misljenje dala je medjunarodna komisja. Ako neko ima Ustav YU mogao bi nam prezentirati taj dio, ali orginalni tekst. Pozdrav Zah

opet moram ponavljati da je yu ustavom 1974 postala konfederacija.....i zbog toga su se politicari od 1980 zalagali za ukidanje ustava 1974

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

politicari srbije*

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 01:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dana 21. februara 1974. donešen je novi Ustav SFRJ koji je Jugoslaviju definirao kao "državnu zajednicu dobrovoljno ujedinjenih naroda" s pravom na odcjepljenje, ako to bude volja republika, federalnih članica koje su dobile veću neovisnost u odnosu na središnju vladu u Beogradu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 01:35 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]