banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 16:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Bosanska piramida
PostPoslato: 21 Jan 2011, 17:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
E bas mi je drago...a eto da "postujem" taj jpvandan valjda bi znao kad je pa bi vam i cestitao :)
jao kako sam bezobrazan svoj praznik zaboravljam :p

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Selo Dunići, po legendi nastalo kada je Srpski kmet oženio begovu kćerku, i beg ih prognao u taj nepristupačan kraj i morao je da prijeđe na islam, po legendi je rekao vjeru dam a slavu nedam.( i danas nemaju asfalt, dosta kuća nema struju, školu su u selu imali samo 2g, ali su zato imali vodovod prije 100 g, uglavnom sada žive starci, mladi odlaze), nedavno je na BEL-u bio prilog o njima (slučajno imam snimak). Planirao sam na ljeto otići malo u te krajeve, kada se ide prema Vlašiću to je ono selo iznad ogromne litice, a kako ga interesantno vidjeti iz daleko mogu misliti da je poseban doživljaj posjetiti ih...
toliko...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 15:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
Eeee vidis vodovod imali prije 100 godina....Sarajevo je prvi grad koji je imao kanalziaciju u Evropi...Znas da su u Spaniji prije inkvizicije(dok su bili muslimani), univerziteti bili....Jednostavno Islam ne dozvoljava prljavstinu...to ej i jedan od razloga zasto ne jedmeo svinjetinu jer se ne guli pa je prljava....i zato ja kazem da mi nismo izdali Slavene, samo smo otisli tmao gdje je bolje...ali eto...

nego, neznam sta je tu cudno, to je koliko shvatam Republika Srpska...znamo kako je muslimanima u Republici Srpskoj, povratnicima itd. Ne daju muslimanima da se skoluju, nadji mi danas u BL gimnaziji nekog muslimana...a da ne govorim o fakultetima...ali sta ces tako nam je...
Dok na mom fakultetu u Sarajevu studiraju studenti iz Beograda, sa Pala, i ako imaju pravni fakultet u Istocnom Sarajevu...Kakva je realno tu perspektiva za mlade da cijeli zivot cuvaju krave, ovce??
Naravno da ce otici...

Ja odoh daleko, cilj ovog tvog posta je bio da kazes da ti ljudi i danas slave slavu...jel da???
Pa eto fino, ali ne znaci da je svaki musliman bio pravoslavac....
to je jedan primjer...
a bas mi je drago sto ces posjetiti to selo...nadam se da ces prenijeti utiske...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
samir825 je napisao:
Eeee vidis vodovod imali prije 100 godina....Sarajevo je prvi grad koji je imao kanalziaciju u Evropi.

:lol: :lol: :lol:
samir825 je napisao:
Ne daju muslimanima da se skoluju, nadji mi danas u BL gimnaziji nekog muslimana...a da ne govorim o fakultetima...ali sta ces tako nam je...
Dok na mom fakultetu u Sarajevu studiraju studenti iz Beograda, sa Pala, i ako imaju pravni fakultet u Istocnom Sarajevu..

Dečko ti si ozbiljno poremećen.
Otiđi na medicinski fakultet u Foči ili na jedan od fakulteta u istočnom sarajevu ili u Palama i vidi koliko muslimana studira.
Puno je veći povratak u RS nego u FED. i svi ti muslimani koji su se vratili bez problema idu u škole i niko ih ne dira.
samir825 je napisao:
ali ne znaci da je svaki musliman bio pravoslavac....
to je jedan primjer...

Bilo je tu i katolika, ali ne radi se o tome da su bili pravoslavci i Grci su pravoslavci, radi se o tome da su bili Srbi tj. pripadnici SPC-a, tako da promjenom vjere nisu prestali biti Srbi, samo su postali Srbi islamske vjeroispovjesti.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 15:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
samir825 je napisao:
Eeee vidis vodovod imali prije 100 godina....Sarajevo je prvi grad koji je imao kanalziaciju u Evropi...Znas da su u Spaniji prije inkvizicije(dok su bili muslimani), univerziteti bili....Jednostavno Islam ne dozvoljava prljavstinu

Jeste buraz....zato vam je Sarajevo ovako čisto...Evo me već peti dan ovde i mogu da kažem da je po prljavosti u rangu sa Beogradom....a četiri puta je manje...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Ne daju muslimanima da se skoluju, nadji mi danas u BL gimnaziji nekog muslimana...a da ne govorim o fakultetima...

Чекајте, јел ово ружин алтер его?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 16:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Znao on iz Sarajeva,koji nikad nije pricvrljio Banjaluci kako je muslimanima u BL.....Znam ja bar dvojicu muslimana koji idu u Gimnaziju...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
samir825 je napisao:
Eeee vidis vodovod imali prije 100 godina....Sarajevo je prvi grad koji je imao kanalziaciju u Evropi

dobro to vam priznajemo,rimljani vidjeli od vas iz sarajeva,pa pravili javne klonje i kupatila :lol:

samir825 je napisao:
Znas da su u Spaniji prije inkvizicije(dok su bili muslimani), univerziteti bili....

arapi koji su osvojili jug Spanije(cini mi se dok ih Karlo Martel-ili Matel nije protjerao)bili su izuzetno obrazovan narod,ocuvali su dosta spisa od antike,gradili prelijepe dzamije,tvrdjave(da sad ne idem previse u off),ali oni imaju veze sa Turcima ko Srbi sa Vizantijcima....ista religija,ali kulturoloska razlika velika....

samir825 je napisao:
....Jednostavno Islam ne dozvoljava prljavstinu...

sad ne znam jel ovo glasina ili istina,ali zar pojedini muslimani ne bojkotuju toalet papir?

samir825 je napisao:
to ej i jedan od razloga zasto ne jedmeo svinjetinu jer se ne guli pa je prljava.

ne razumjem,kako se to svinja ne guli,pa nije banana.
da li muslimani smiju jesti divlje svinje?mislim da su one cistije?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:02 
Administrator
Korisnikov avatar

alkibijad je napisao:

samir825 je napisao:

sad ne znam jel ovo glasina ili istina,ali zar pojedini muslimani ne bojkotuju toalet papir?

Ovo pranje je higijenskije od toalet papita....AKO opereš ruke sapunom poslije toga...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Citiraj:
Ne daju muslimanima da se skoluju, nadji mi danas u BL gimnaziji nekog muslimana...a da ne govorim o fakultetima...

Ja studiram sa cetvoro muslimana.
Cetvoro, a na odsjeku na ovoj godini nas je mozda 45 (sto je i relativno malo, na nekim vecim fakultetima broj muslimana je i veci).

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:03 
Administrator
Korisnikov avatar

E,da,samire....Svinje ne jedu ni Židovi od kojih je to i preuzeto...Znaš zašto?Dva razloga...Masnije meso teže pada na želudac na velikim vrućinama i svinjetina se lakše kvari.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
Jagsiemash!

samir825 je napisao:
Ja odoh daleko, cilj ovog tvog posta je bio da kazes da ti ljudi i danas slave slavu...jel da???
Pa eto fino, ali ne znaci da je svaki musliman bio pravoslavac....
to je jedan primjer...

Ne znači, ali tako ispada :wink:

Naime, "Tradicija Ajvatovice se veže za staru tradiciju Bosne, na način da početak Ajvatovice pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, umjesto određivanja početka po hidžretskom kalendaru." (http://bs.wikipedia.org/wiki/Ajvatovica)

Zašto se datum održavanja Ajvatovice određuje prema Đurđevdanu, a ne po hidžretskom kalendaru? :confused3:

A, evo zašto... "Krsna slava je slavljena u srednjovjekovnoj Bosni, na području koje nije podudarno ni sa područjem pravoslavlja ni sa područjem Srpstva. Još je zanimljivije to što izvori spominju da se susreću i kod katolika i kod muslimana. Iako danas ovu slavu slavi samo srpski narod, Ć. Truhelka je smatrao da ona nije ni pravoslavnog ni srpskog "nego patarenskog porijekla." (http://www.ibn-sina.net/bs/component/co ... lama-.html)

Pa, ako nije problem, da mi rastumačiš ovo... ja ne mogu od smijeha :D

Shinquesh!

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Paterani....Zar to nije vatikanski izraz za crkve istočnog obreda? :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@zoka
Židovi svinjetinu ne jedu iz samo jednog razloga, a to je iz vjerskog razloga, naime, zakon iz prve mojsijeve po kojem je svinjetina zabranjena, za njih još važi i oni po njemu žive, dakle to nema veze sa masnoćom, kvarljivosti ili vrućinama jer bi onda židovi u Rusij po tome mogli jesti svinjetinu.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

Paterani, Bogumili, Krstjani... to je "eminentnim" historičarima sve isto. :wink:

Shinquesh!

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malo si se zaebo.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 17:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Upućeno meni?

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 18:02 
Administrator
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
@zoka
Židovi svinjetinu ne jedu iz samo jednog razloga, a to je iz vjerskog razloga, naime, zakon iz prve mojsijeve po kojem je svinjetina zabranjena, za njih još važi i oni po njemu žive, dakle to nema veze sa masnoćom, kvarljivosti ili vrućinama jer bi onda židovi u Rusij po tome mogli jesti svinjetinu.

Ok....to ti kažeš kao vjernik koji se strogo drži Biblije...Ja kao neko ko se ne drži Biblije kao pijan plota i smatra da je masa stvari iz tradicije života na Bliskom istoku uvrštena u Bibliju i nema veze sa tim šta je Bog nekome rekao.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 19:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
_zoka je napisao:
alkibijad je napisao:

samir825 je napisao:

Ovo pranje je higijenskije od toalet papita....AKO opereš ruke sapunom poslije toga...

Ti ne peres ruke kada koristis toalet papir? :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 19:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Perem...ali masa ljudi ne pere..Ni kod Srba,ni kod Muslimana...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]