banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 20:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
bila jednom je napisao:
_zoka je napisao:
...
E jesmo ih iskontrolisali svaka nam čast....Sam' što ne uđoše i u Banja Luku....

:lol:

koliko god zalosno bilo morao sam se nasmijati...

a ti sto su kontrolisali Zoka su bili vec kod Bijeljine kada su ovi bili kod Bocca...kontrola cudo...

Joj gadnog vremena. Tad mi je žalije bilo Banja Luke nego mog Ključa. Ka se sjetim šta smo prošli... i ope' isto...

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_zoka je napisao:
Za nekoga ko rat gleda samo preko interneta to je već viša matematika...

90' sam otišao na odsluženje JNA čisto da ne osramotim roditelje jer se meni nije išlo, kad sam odslužio svoje nisam se imao gdje vratiti, jer moj dom i oni koje sam ostavio više nisu postojali, ostao sam vojnik i ratovao bez predaha jer nisam imao gdje kući otići, vremenom sam postao dobar u tome i počeo sam voljeti rat, kad je rat stao shvatio sam da ne pripadam nigdje niti znam šta drugo raditi, završio sam u Marseju odatle sam se ponovo 98' u proljeće opet našao u ratu, nakon toga 2002 sam završio u blackwateru i nakon 2 godine dobio što sam zaslužio i sad sam tu gdje jesam, ovakav kakav jesam, prema tome o ratu mi ne pričaj ni ti ni bilo ko drugi.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
eugene of savoy je napisao:
_zoka je napisao:

90' sam otišao na odsluženje JNA čisto da ne osramotim roditelje jer se meni nije išlo, kad sam odslužio svoje nisam se imao gdje vratiti, jer moj dom i oni koje sam ostavio više nisu postojali, ostao sam vojnik i ratovao bez predaha jer nisam imao gdje kući otići, vremenom sam postao dobar u tome i počeo sam voljeti rat, kad je rat stao shvatio sam da ne pripadam nigdje niti znam šta drugo raditi, završio sam u Marseju odatle sam se ponovo 98' u proljeće opet našao u ratu, nakon toga 2002 sam završio u blackwateru i nakon 2 godine dobio što sam zaslužio i sad sam tu gdje jesam, ovakav kakav jesam, prema tome o ratu mi ne pričaj ni ti ni bilo ko drugi.

S obzirom na to sto si upravo ispricao - tvoje shvatanje i stav vezan za OKOLNOSTI svega sto se desilo su jos vise iznenadjujuci?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
_zoka je napisao:

OK.I nakon svog tog ratnog iskustva ti tvrdiš da je ok neprijatelju prodavati municiju?Municiju koja ubija tvoja sunarodnjake?Municiju koju on nema nabaviti odakle osim od tebe?Municiju,bez koje bi taj isti neprijatelj brzo ostao i samim tim prekinuo ili smanjio ubijanje tvojih suboraca?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Nisam rekao da je bezuvjetno ok prodavati municiju neprijatelju, već da nekad određene okolnosti i vaganje između eventualne štete i koristi mogu dovesti i do opravdanosti takvih poteza.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Ma nije on bio ni u Marseju, biseru mediterana, isprepletenom od nacija i kultura a povrh svega dobrim kokama. Ljudi moji. I on nije znao šta da radi?

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisam rekao da je bezuvjetno ok prodavati municiju neprijatelju, već da nekad određene okolnosti i vaganje između eventualne štete i koristi mogu dovesti i do opravdanosti takvih poteza.

Tu nije bilo koristi,osim za pojednice koji su dobro profitirali.Da oni te pare nisu koristili za opšte dobro?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 11:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Ево једна "мала" листа познатијих муслимана у четничком покрету.

Амзић Наиф, лични пратилац команданта Драгослава Рачића
Беговић Ариф : истакнути припадник Покрета из Бегове куле, Херцеговина
Беговић др.Мехмед, професор Универзитета у Београду, члан Покрета
Берберовић Мустафа : председник Благаја, командант муслиманског батаљона
Вехабовић Есад из Босанске Градишке
Гицо Сулејман : ађутант мајора Јездимира Дангића 1941.
Дедић Хасан, мајор: одржавао везе са Командом Источне Херцеговне 1943.
Демировић Ариф, наредник : командант Арнаутске бригаде Јабланичког корпуса
Зубчевић Хивлија : припадник Покрета из Растовца, околина Требиња
Калајџић Омер из Стоца, организатор Покрета у Херцеговини
Капић Мустафа, правник : активиста из Столачког среза
Карић Хато: командант Шесте бригаде Шестог Муслиманског корпуса
Кашић Мујо : организатор муслимана у околини Коњица
Кемура Абдулах : шеф муслиманског Равногорског центра у Београду
Кицо Мехмед, жанд.наредник, родом из Бугојна, живео у Нишу, помагао Покрет
Коњхоџић Алија, новинар „Политике“ пре рата а касније емигрантског „Братства“
Кршлаковић Xемал имам мудериса из Коњица : организатор Покрета
Лехо Мустафа из Благаја : један од организатора Покрета
Мехмедбашић Абид из Стоца : организатор Покрета у Херцеговини
Мехмедбашић Мухамед из Стоца : организатор Покрета у Херцеговини
Мујовић Рамо, утицајни сарадник Покрета из Новог Пазара
Мулалић Мустафа из Ливна: члан Централног Националног комитета
Мусакадић Фехим „Муса“, мајор из Сарајева : командант свих муслимана четника
Накичевић Абдулграфар : командант Прве бригаде Шестог Муслиманског корпуса
Османовић Мула Абдулах : начелник штаба Четвртог Муслиманског корпуса
Панџо Мухамед, хафиза и члан меџлиса у Сарајеву
Пашић Мустафа Мујо, судија из Мостара : организатор Покрета у Херцеговини
Подруговић М. Мехо, каплар у Срњдњебосанском корпусу
Поповац Др. Исмет, лекар : организатор Покрета у Херцеговини 1942
Прашовић Ћамил, капетан : командант муслиманских јединица у Сјеници
Пргуда Авдо (Абид) из Гацког : организатор Покрета у Херцеговини
Прељо Н. Вејсил, командант муслим. батаљона Невесињске бригаде
Прељубовић Мухамед Бег : командант групе муслиманских корпуса
Рамановић Мулас Абдулах : начелник штаба Шестог Муслиманског корпуса
Репух Сулејман : у његовој кући била је последња Дражина база
Реџић Назиф, геометар, на служби у Ражањској бригади Делиградског корпуса
Ровчанин Хусеин, капетан : ком. Коморанског муслиманског четничког одреда
Салихагић Суљага : организатор муслимана у околини Бања Луке
Софћури Мухамед, продавац тепиха из Београда, одржавао везу са Македонијом
Ћемаловић Смајо из Мостара : организатор Покрета у Херцеговини
Ћемаловић Мухамед, управник „Гајретовог дома“ у Београду
Узуновић Јусуф, наредник, командант четничког муслиманског одреда код Коњица
Хасанагић Ћамил : организатор муслимана у околини Калиновика
Хасанбеговић Нурија : командант Треће бригаде Шестог Муслиманског корпуса
Хасандедић Шефкет, мајор : активни официр ЈВуО 1941
Хаџихусеиновић Мустај бег : био активан у Херцеговини
Хоџић Абдулах имам из Београда : био активан у Покрету
Хоџић Др. Мехмед, лекар хирург : водио болницу Другог Равногорског корпуса
Ченгић Омер Бег, поручник : организатор Покрета у Мостару
Ченгић Хамдија (Хуснија), потпоручник : водио муслимане четнике у Херцеговини
Шећеркадић Дервиш муфтија : подпредседник Националног Одбора Црне Горе

Nazad, blize temi.
Mislim da nacionalna, etnicka pripadnost nije bitna koliko mentalna distorzija.

Evo da dodam najnoviji primjer "modernog" cetnika, muslimana.
Zijad Žigić - genocid u Srebrenici, miniranje mezara Alije Izetbegovića, ubistvo Vlatka Mačara, likvidacija Voje Jekića, neuspjeli atentat na Ljubišu Savića

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=37&id=27058

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
значи ти ниси уредан кад можеш поредит овог са овим горе набројаним.
ово је човјек без савјести и морала а напомињем, у листи горе набројаних муслимана има и муслиманских свештених лица!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 17:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
Ima puno za čitati (nekoliko poglavlja), ali stvarno potresna kazivanja.
http://www.znaci.net/00001/22.htm

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0 ... D0%B0_1943.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
иста таква казивања ја могу наћи од Срба које су комуњаре побиле.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
АЛЕКСАНДАР je napisao:
иста таква казивања ја могу наћи од Срба које су комуњаре побиле.

Ma znam da možeš naći, znam da i istoriju piše pobjednik, ali dok god se pravdaju zločini i zločinci neće biti dobro.
Previše je dokaza i u stranoj štampi o ulogama grupa i pokreta u Yu za vrijeme WWII, puno je ovakvih potresnih priča i pisanja na svim stranama i opet to mnogi neće da shvate kao užasno dešavanje već naprotiv iskrivljuju istoriju i veličaju one koji su činili zločine.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 17:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
АЛЕКСАНДАР je napisao:
значи ти ниси уредан кад можеш поредит овог са овим горе набројаним.
ово је човјек без савјести и морала а напомињем, у листи горе набројаних муслимана има и муслиманских свештених лица!

Aco druze,
drago mi je da ovu fukaru smatras covjekom bez savjesti. Drago mi sto ga ne branis. A "borio" se covjek za "Srpsku" stvar. Odlikovan, nagradjivan...
A da, poredim ga sa onima iz II SR.
A sto se tice svestenih lica... blagosiljali su kalasnjikove pred Srebrenicom.... Alojzije Stepinac je bio biskup....
Mogla bi se napraviti duuuuga lista svestenih lica na svim stranama.
Nek im dragi Bog oprosti!

Vrh

Tema posta: Zlocini cetnika
PostPoslato: 17 Apr 2010, 12:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
prelistao sam sve teme, i nigdje nisam vidio da postoji jedna ovakva tema, naprotiv imamo masu tema zlocini komunista, tita, partizana, ustasa, muslimana, njemaca itd...red je da i jedna ovakva tema ima...

odmah da se razsjasni, radi se o zlocinima cetnika u drugom svijetskom ratu ili eventualno prije (moze i poslije, ali nemojte pisati o zadnjem ratu na ovoj temi), ne o zadnjem ratu (ta vojska se i ne zove tako), o vojsci RS ili RSK ili nekim paravojnim jedinicima i sta ja znam...

Citiraj:
„Instrukcija“
Instrukcija je dokument koji je Draža Mihailović dostavio četničkim zapovjednicima u Crnoj Gori, Đorđu Lašiću i Pavlu Đurišiću, 20. prosinca 1941., a tijekom rata prenosili su ga mnogi četnički zapovjednici kao zapovjed podređenim postrojbama na području NDH. To je bio prvi dokument programskog karaktera koji je potpisao Mihailović.

Ciljevi četničkog pokreta prema Mihailoviću su:

1. «Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Vel. Kralja Petra II;
2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj Veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Bačke;
3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst-Gorica-Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom;
4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata;
5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa;»
Draža navodi kako sa komunistima-partizanima ne može biti nikakve suradnje jer se oni bore protiv «dinastije» i za ostvarenje «socijalne revolucije», što nikada ne smije biti cilj četnika jer su oni «jedino i isključivo vojnici i borci za Kralja».

slijedeci put jedan dokument od sugradjanina...

Vrh

Tema posta: Re: Zlocini cetnika
PostPoslato: 17 Apr 2010, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Vladimir Dedijer i Antun Miletić su još u onoj državi napisali knjigu pod nazivom
"Genocid nad Muslimanima",izdata 1990.god.
Knjiga od presudnog značaja, jer je njome po prvi put, 45 godina nakon WW2 javno, dokumentovano i trezveno progovoreno o ovoj temi. Prvi put upotrijebljena riječ "genocid" za zločine nad Bošnjacima u 2 sv.ratu.Ovaj Zbornik vrlo vrijednih dokumenata i svjedočanstava dokazuje da su u 2.sv.ratu procentualno Bošnjaci-muslimani najviše stradali.Čak 10 procenata sveukupne bošnjačke populacije!"

Jedan od sačuvanih dokumenata koji dokazuje zvjerstva četnika nad muslimanima je i

IZVEŠTAJ KOMANDANTA LIMSKO-SANDŽAČKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 13. FEBRUARA 1943. DRAŽI MIHAILOVIĆU O IZVRŠENIM ZLOČINIMA NAD MUSLIMANIMA U SANDŽAKU I DELU ISTOČNE BOSNE

ŠTAB
Limsko-Sandžačkih četn. odreda
Str. Pov. Broj
13 februara 1943 godine
Položaj.

NAČELNIKU ŠTABA VRHOVNE KOMANDE.

Akcija u Pljevljanskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.

Operacije su izvedne tačno po naređenju i izdatoj zapovesti.Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršile su dobivene zadatke na opšte zadovoljstvo.
Otpor neprijatelja bio je od početka do kraja slab. Jedini veći otpor bio je na Trebeškom brdu, koji je trajao 4 časa, ali i on je brzo savladan.

Naši odredi 7. ovog meseca u toku noći, već su izbili na r. Drinu, te su borbe zaključno sa tim danom bile u glavnom završene, a zatim je nastalo čišćenje oslobođene teritorije. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena tako, da nijedan njihov dom nije ostao čitav.
Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica, koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresa-nja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvrš-ćavanja organizacije na oslobođenoj teritoriji.
Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.

Žrtve.— Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesretnim slučajem i 32 ranjena.
Kod muslimana oko 1200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.
Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u begstvo ka Metaljci, Čajniču i r. Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih odstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.
Obezbeđenje i zaštita prelaza preko Drine i Lima. — Da bi se sprečio svaki povraćaj muslimana sa leve na desnu obalu r. Drine i sa desne na levu obalu Lima, naredio sam ovako posedanje obale:
od s. Dorića do ušća Lima u Drinu jedna četa Višegradske brigade;
prelaz kod Međeđe: Zaborački bataljon;
prelaz kod Ustiprače: Prenćanski bataljon;
prelaz kod Ustiprače do zapadne ivice s. Kopači, jedan bataljon Čajničke brigade; i
prelaz kod Goražda bataljon Fočanske brigade.
U selu Dubac postavljen je jedan bataljon Mileševske brigade, a u selu Bučje jedan bataljon Čajničke brigade sa zadatkom da kao rezerve priteknu u pomoć u pravcu gde bi muslimani eventualno pokušali prelaz.

Posedanje oslobođene teritorije. — Za komandanta zone i svih jedinica na istoj do izvršenja organizacije odredio sam kapetana I klase Lukačevića Vojina.
U selu Poblaće na reonu od sela Ponikve smešten je jedan bataljon Pribojske brigade, do sela Trpinje (3) tri bataljona Pljevaljske brigade; i
— Na reonu od sela Ponikve do sela Trpinje postavljenje jedan bataljon II Durmitorske brigade.
Zadatak ovih jedinica je da svojim prisustvom vrše pritisak na Čajniče i ne dozvole izlazak muslimana iz njega i terorisanje našega življa.

Moral: kod naših jedinica bio je u svakom pogledu izvrstan i na veoma visokom stupnju. Herojski poduhvati svakog pojedinca i čitavih jedinica sa svojim starešinama su u svakoj situaciji dokazali vidnog izražaja i zaslužuju svaku pohvalu.
Moral kod muslimana bio je takoreći strašan. Zavladala je epidemija straha od naših četnika tako, da su bili prosto izgubljeni.
Intervencija okupatora iz Plevalja i Čajniča sastojala se samo u tame—zaštita i obezbeđenje njihovih garnizona od opasnosti usleđenja našega napada.
Detaljan izveštaj podneću naknadno u relaciji sa svima prilozima i skicama.
Komandant, major Pav. I Đurišić

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
prelistao sam sve teme, i nigdje nisam vidio da postoji jedna ovakva tema, naprotiv imamo masu tema zlocini komunista, tita, partizana, ustasa, muslimana, njemaca itd...red je da i jedna ovakva tema ima...

Прелистај боље.

Упрво на овој теми је о томе дискутовано.

А и ово што овај смарађ из федерације поставља било је већ неких 10-так пута најмање, само на овој теми.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 14:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Silvio Dante je napisao:
Citiraj:

Прелистај боље.

А и ово што овај смарађ из федерације поставља било је већ неких 10-так пута најмање, само на овој теми.

prelisatao sam ja sve, prelistaj ti samo prve stranice pa onda uporedi...
upoznali smo sve tekovine komunistickih zlocina i koje je to zlo bilo, daj sada da vidimo drugu stranu...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 14:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
bila jednom je napisao:
upoznali smo sve tekovine komunistickih zlocina i koje je to zlo bilo, daj sada da vidimo drugu stranu...

Vece zlo su napravili komunisti.
Sta komunisti oni uradili od 45-92 je zlocin.Zlocin u miru.

vreme je da parlamenti osude zlocine komunista.

Poslednji put menjao anoniman dana 17 Apr 2010, 14:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Немам шта да прелиставам, све је већ било упраов на овој теми и све сам то већ прочитао.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 15:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
bila jednom je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Citiraj:

Прелистај боље.

Slobodno ti pisi i o drugoj, i trecoj, i petoj strani ako hoces, ali nema potrebe da otvaras 10 tema da bi pisao o necemu sto se moze pisati na jednoj temi..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]