banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2009, 17:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
TUZLAK je napisao:
kakvu promjenu imena ??

Bošnjani=>Bošnjaci

Ili je to neka jezička promjena,možda moderniji naziv.Evo ja predlažem da mi Srbi promjenimo ime u Amerikanci,jer je to,hmm,moderno.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 17:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 17:54
_zoka je napisao:
TUZLAK je napisao:
kakvu promjenu imena ??

Bošnjani=>Bošnjaci

Ili je to neka jezička promjena,možda moderniji naziv.Evo ja predlažem da mi Srbi promjenimo ime u Amerikanci,jer je to,hmm,moderno.

ne razumiješ neke stvari
Bošnjani je srednjovjekovni termin, i svi drugi narodi imaju
srbi su se zvali servi ili serboi ili srblje ( Tvrtko= kralj Bosne, Srblja...)
hrvati su imali termin hOrvati....

po meni je i Bošnjaci "stari" termin, i trebao bi moderni-Bosanci, jer nas svi kao takve i prepoznaju, i poznaju još od SFRJ pa do danas

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
TUZLAK je napisao:
kakvu promjenu imena ??
ono što te interesuje sve možeš saznati, tu je SVEMOGUĆI INTERENET
sve informacije koje su me interesovale sam sakupio na internet, brzo i jednostavno

eto toliko

:lol: :lol: respekt, ko ima nesto protiv e-obrazovanja neka se javi tuzlaku. one ce da dobije i diplomu od "INTERNET", visoko obrazovanje treba ukinuti, ma i srednje. pa tu je "svemoguci internet", brzo, jeftino i TACNO.

nego, de mi malo logicki oko "velikih seoba" u 18,19 v. otkud na popisu austrougarske odjednom najvise srba kada su prije toga bili 80% hrvati, 20% bogumili, pa onda odjednom sve ukupno oko 80% bosnjana. :D .. iznenada 40-50% srba na AU popisu usprkos dolasku cak oko 150-200 hiljada hrvata (sto je bilo preko 10% stanovnistva)

kakvih srba, pa ni matica srpska ne vidi TADA srbe u Bosni
a ti ih vidiš, postoje samo Bošnjaci islamske, katoličke i PRAVOSLAVNE vjere
NEMA SRBA
Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 17:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja sam Bosanac,ali nisam Bošnjanin,već Srbin.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 18:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ja sam Bosanac,ali nisam Bošnjanin,već Srbin.

ti si bosanac, tačnije bosanskohercegovački državljanin, samo u tom smislu, pripadnosti državi
inače si BOSANSKI srbin, dakle kao i mađarski, hrvatski, australijski srbin, tj. srbi koji žive u bosni, mađarskoj, australiji....
mi BOSANCI (bivši bošnjnai-bošnjaci-Muslimani u SFRJ)smo po nacionalnoj pripadnosti SAMO Bosanci

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 18:06 
Administrator
Korisnikov avatar

To što sam ja po nacionalnosti Srbin,ne daje ekskluzivo pravo Bošnjacima na Bosnu.Moja pripadnost BH i pripadnost BH meni je potpuna.Po mentalitetu,načinu na koji razmišljam,radim i živim.Moji pretci su ovdje jednako dugo kao i tvoji i korjeni srpskog naroda su jednako duboki u Bosni kao i Bošnjački.Nema teorije da dokažeš drugačije.Ovo je jalova rasprava.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 18:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
To što sam ja po nacionalnosti Srbin,ne daje ekskluzivo pravo Bošnjacima na Bosnu.Moji pretci su ovdje jednako dugo kao i tvoji i korjeni srpskog naroda su jednako duboki u Bosni kao i Bošnjački.Nema teorije da dokažeš drugačije.Ovo je jalova rasprava.

niko to bolan i nema namjeru, nije mi to cilj uopšte
jednostavno Bosna je uvjek bila takva, pa i danas
nešto poput Švice, sa kojom je ja uvjek upoređujem
jednostavno žive tu tri ravnopravna naroda i TAČKA

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
TUZLAK je napisao:
nego, de mi malo logicki oko "velikih seoba" u 18,19 v. otkud na popisu austrougarske odjednom najvise srba kada su prije toga bili 80% hrvati, 20% bogumili, pa onda odjednom sve ukupno oko 80% bosnjana. :D .. iznenada 40-50% srba na AU popisu usprkos dolasku cak oko 150-200 hiljada hrvata (sto je bilo preko 10% stanovnistva)

kakvih srba, pa ni matica srpska ne vidi TADA srbe u Bosni
a ti ih vidiš, postoje samo Bošnjaci islamske, katoličke i PRAVOSLAVNE vjere
NEMA SRBA

e nema? samo pravoslavni bosnjaci? :lol: :lol: :lol: ante pavelic bi ti dao orden zrinjskog prvog,2,3,reda :lol: i njegova sintagma je bila pravoslavni hrvati :lol: :lol: :lol:

nisi odgovorio na pitanje, da ga preformulisem: otkud odjednom pola drzave pravoslavno? de malo logike da i mi cujemo...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
А одкуда сад ових милион и нешто Срба на овим просторима кад тузлански повијесничар тврди да овде нема Срба? :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
Има Срба има и бит ће их за вијеке вјекова :) Коме то смета нека се баци са пирамиде :D
Мени ето не смета што су муслимани себе назвали Бошњацима а још мање ми смета њихово самоубјеђивање у које су на крају и повјеровали јер је било изразито јако :lol:
Ајд шта има везе,па морају и они бит нешто у животу :D
Него да се само осврнем на саму ријеч ,,Бошњак,, :)
Сви знамо јел,да постоји доста турцизама тј. ријечи које су турског поријекла па су мање-више временом попримиле мало другачији облик или су добиле једноставно неки наставак.Имамо дакле пенџере,филџане итд па онда Сарајево,Вакуф па Тузла итд итд
Тако је настала и ријеч Бошњак коју су управо Турци дали свим потурченим хришћанима.
Турци у свом језику имају глас ,,Ш,, као и ми и за то имају један знак а не 2-3.Он се пише овако ,,Ş,,.Видимо да је сличан латиничном знаку за тај глас само што му је квака доле.
Када се погледа у турски ријечник,па тражимо рецимо ријеч boş (читај-бош)и тражимо и тражимо и тражимо и нађемо,показат ће се да ова ријеч на српском значи ,,празан,,.
Потражите и ви да не буде како ја измишљам :D .
Дакле ријеч ,,бош,, је само добила наставак ,,њак,,.Ето превод основе имамо ,е сад шта је ту заправо празно,питање је сад 8)

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 21:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
TUZLAK je napisao:
....
jel šta jasnije

Jeste!! Kristalno! Da ti imas SVOJE vidjenje istorije balkana, koje si ''logicki'' sklepao za 3-4 mjeseca, kako sam shvatio, jer si izuzetno inteligentan! Ok, postujem, svaka cast. Samo sve to ne drzi vodu, mozes ti sharati po tim kartama i pricati price meni i mnogima ovde koji povrsno poznajemo istoriju (jer se bavimo necim drugim) koliko oces (pa ko zna, mozda nekog i ubjedis :) ) Ali da bi sve to sto ti pricas, bilo zaista relevantno, morao bi i pristupiti tome iz naucnog aspekta. Kazes, ''sve je jasno i logicno''...hmm, i ti sam znas da mnoge stvari, ne samo u istoriji, mogu da ''zvuce'' logicno, ali dok se NAUCNO ne dokazu i potkrijepe relevantnim DOKAZIMA, sve ostaje na praznoj prici... pa eto, ako te to bas tako interesuje, i kad si vec tako inteligentan (a steta je taki talenat ne iskoristiti 8) ), a ti naucno uspostavi svoju hipotezu (ili kako to vec ide), pokusaj sve to dokazati, pa ko zna...mozda jednog dana nasa djeca u istoriji budu citali o tvojim otkricima :D
....do tad, sve to sto si napricao ostaje SAMO TVOJE MISLJENJE I VIDJENJE istorije..nista vise

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 21:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Potpis!

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 22:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
ајде не причајте глупости..... ко каже да тузлакови постови немају ефекта. читајући његове постове ја сам научио праву историју, промијенио мишљење о својој националној и историској припадности , те промјенио свој став према бих....
дај тузлак нађи неку другу занимацију , типа живот.....

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 22:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Možda mu je ovo radno mjesto.Samo tako može postovati ovoliko ovdje a i na drugim forumima.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 13:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ако њега за ово плаћају, онда су стварно дошли до ивице очајања :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 15:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Tuzlak, ovakav hohštaplerski način stvarno nema smisla.

Opet nisi iznio dokaze za postojanje slavenskih plemena u Bosni u VI vijeku (mape nisu dokaz, "logika" u praznom nije dokaz), a pored toga nisi objasnio kako je moguće da su primorski narodi isto tako "bezimena slavenska plemena" (odgovor tvoj "logični" je ovaj: "bizantijski bilmez"). Treba uopšte iznijeti argumente da je taj mali prostor bio utoliko naseljen, ali ni to nisam vidio. Tu je onda i pitanje romanskog stanovništva, koga je svakako bilo na područiju Soli. Pitanja puno, odgovora skoro ništa. Zato se istorija ne proučava "3-4 mjeseca", pa makar bio Ajnštajnova reinkarnacija koja se zanima za srednjovjekovnu Bosnu.

Mene interesuju dokazi. Ako si zaista pročitao Klaićkinu knjigu iznesi mi dokaze zašto i kako. Ja sam čitao njenu Povijest Hrvata po mogu iznijeti dokaze o tome zašto Tomislav nije kralj, kako je nastradao Zvonimir, mogu ti pričati o pitanjima ninske biskupije, splitskih sabora, itd. Ne interesuje me što se smatraš "nadprosječno inteligentnim", i zaboli mene kurac što tebe "zaboli kurac" za mojim "stažom".

Dokazi, argumenti... ne ubjeđivanja, ne mape sa interneta...

P.S.

Citiraj:
tek od 610 dolaskom Iraklija, on koliko-toliko "pokušava" i preko drine uspostavit vlast

Tek da napomenemo ostalima da si ipak i dalje amater. Gdje si čuo da je Iraklije "preko Drine" pokušao uspostaviti vlast?

Možda si Drinu pomiješao sa Maricom ili Eufratom?

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 16:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

urbana_extravaganca je napisao:
А одкуда сад ових милион и нешто Срба на овим просторима кад тузлански повијесничар тврди да овде нема Срба? :lol:

ne kontaš
nema ih sve do pojave garašanina, mlade bosne i principa, e od tada jača nacionalni pokret koji, slično kao i kod hrvata, utiče na to da se Bošnjani pravolsavci odjednom osjećaju kao Srbi
dalje, dolazi do velikog naseljavanja srba, kako za vrijeme austougarske(i ne samo srba nego i hrvata, čeha, mađara...) tako naročito za SHS, i za SFRJ (samo je dovoljno sva ona vojna lica JNA koja su došla)
eto odakle DANAS toliko srba u bosni
imal šta nejasno ?? da ti povijesničar razjasni

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 16:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

lubax je napisao:
TUZLAK je napisao:
....
jel šta jasnije

Jeste!! Kristalno! Da ti imas SVOJE vidjenje istorije balkana, koje si ''logicki'' sklepao za 3-4 mjeseca, kako sam shvatio, jer si izuzetno inteligentan! Ok, postujem, svaka cast. Samo sve to ne drzi vodu, mozes ti sharati po tim kartama i pricati price meni i mnogima ovde koji povrsno poznajemo istoriju (jer se bavimo necim drugim) koliko oces (pa ko zna, mozda nekog i ubjedis :) ) Ali da bi sve to sto ti pricas, bilo zaista relevantno, morao bi i pristupiti tome iz naucnog aspekta. Kazes, ''sve je jasno i logicno''...hmm, i ti sam znas da mnoge stvari, ne samo u istoriji, mogu da ''zvuce'' logicno, ali dok se NAUCNO ne dokazu i potkrijepe relevantnim DOKAZIMA, sve ostaje na praznoj prici... pa eto, ako te to bas tako interesuje, i kad si vec tako inteligentan (a steta je taki talenat ne iskoristiti 8) ), a ti naucno uspostavi svoju hipotezu (ili kako to vec ide), pokusaj sve to dokazati, pa ko zna...mozda jednog dana nasa djeca u istoriji budu citali o tvojim otkricima :D
....do tad, sve to sto si napricao ostaje SAMO TVOJE MISLJENJE I VIDJENJE istorije..nista vise

jebeš šuplju priču
imaš li ti kakvu konkretnu zamjerku, pa da keažeš...ovo nije moglo biti te godine, ovaj car nije bio tad, ovo nije bilo.....NEMAŠ
a to znači;
1 ili veze sa istorijom nemaš, pa se ne smiješ upustiti u diskusiju
2 što je vjerovatnije, da i ne možeš naći bilo kakavu zamjerku

eto, pa ti izvoli, ako nisam upravu

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 16:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Tuzlak, ovakav hohštaplerski način stvarno nema smisla.

Opet nisi iznio dokaze za postojanje slavenskih plemena u Bosni u VI vijeku (mape nisu dokaz, "logika" u praznom nije dokaz), a pored toga nisi objasnio kako je moguće da su primorski narodi isto tako "bezimena slavenska plemena" (odgovor tvoj "logični" je ovaj: "bizantijski bilmez"). Treba uopšte iznijeti argumente da je taj mali prostor bio utoliko naseljen, ali ni to nisam vidio. Tu je onda i pitanje romanskog stanovništva, koga je svakako bilo na područiju Soli. Pitanja puno, odgovora skoro ništa. Zato se istorija ne proučava "3-4 mjeseca", pa makar bio Ajnštajnova reinkarnacija koja se zanima za srednjovjekovnu Bosnu.

Mene interesuju dokazi. Ako si zaista pročitao Klaićkinu knjigu iznesi mi dokaze zašto i kako. Ja sam čitao njenu Povijest Hrvata po mogu iznijeti dokaze o tome zašto Tomislav nije kralj, kako je nastradao Zvonimir, mogu ti pričati o pitanjima ninske biskupije, splitskih sabora, itd. Ne interesuje me što se smatraš "nadprosječno inteligentnim", i zaboli mene kurac što tebe "zaboli kurac" za mojim "stažom".

Dokazi, argumenti... ne ubjeđivanja, ne mape sa interneta...

P.S.

Citiraj:
tek od 610 dolaskom Iraklija, on koliko-toliko "pokušava" i preko drine uspostavit vlast

Tek da napomenemo ostalima da si ipak i dalje amater. Gdje si čuo da je Iraklije "preko Drine" pokušao uspostaviti vlast?

Možda si Drinu pomiješao sa Maricom ili Eufratom?

opet šuplja priča, ništa konkretno da kažeš nije ovo moglo biti ovako, nije to bilo te godine i sl. de bolan nađi nešto da ne valja ???!!!
IMAŠ LI TI KAKAV DOKAZ da ovo NIJE BILO OVAKO,
daj ti meni svoju verziju, kako je bilo, pa ću ja tebe onda(za razliku kako ti nisi u stanju) da probam, i uspjet ću, DA TE POBIJAM, za neke događaje i godine događanja
ok ? izvoli, iznesi svoju verziju KAKO JE BILO ??

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...kako su se zvali ti prabosnjaci, kojim su jezikom govorili...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]