banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 18 Jun 2026, 09:46 Danas je 18 Jun 2026, 09:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jul 2008, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
То што вас двојица следећи своју идеологију одбацујете појам нације у том раном периоду ја сад морам то да узмем за једино валидно или шта?

Citiraj:
Српски живаљ нипошто није чинио цјелину, јеси чуо за класне подјеле? Нација није настала од стране већинског народа, већ од народа и оне мањине која је стицала власт у то доба, и нација је служила за неке њихове потребе

Какве везе има класна подела са нацијом?

Citiraj:
Надам се да смо то рашчистили. А сад питање вјере. ЊТФ??? Па вјера ти је један од главних чиниоца за стварање сваке нације, човјече. За стварање скоро највећег броја нација вјера је имала пресудан утицај. Јеси чуо за Србе, Хрвате, Бошњаке??? Па да није било друге вјере сад би они била једна нација!

Ово је тек глупост.Вера и припадност једној нацији немају везе.Ти можеш да будеш Србин а не мораш да будеш православац.Ето нпр. ти си атеиста али си Србин.Значи вера нема везе са нацијом.
А нације настале 1992. године не признајем.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 17:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Citiraj:
То што вас двојица следећи своју идеологију одбацујете појам нације у том раном периоду ја сад морам то да узмем за једино валидно или шта?

Да, ми и остатак свијета који зна читати и разумјети оно што прочита. И чек, наша идеологија? Јеботе, нисам знао да сам творац идеологије, значи ми дођемо нешто као Маркс и Енгелс?
Не, већ ти немаш изгледа завршену основну школу и немаш појма о ничему. Јест теби сада тешко прихватити да су нације настале након ф.р., али то је истина, иди прочитај неку књигу из историје, социологије, антропологије, етнологије ил нешто, па ћеш видјети. Боље ти је да ћутиш него да пишеш глупости.

Citiraj:
Ето нпр. ти си атеиста али си Србин.

Јок, ја сам хришћанин, већ сам поменуо на другој теми. То што ти закључујеш је веома површно и погрешно на основу идеологије. Моја религија је моја ствар и свако може да припада било којој вјери и нећу му због тога замјерити, то је ствар његовог личног избора. Ал то што сам ја хришћанин не значи да треба да заговарам теократску државу. Ал ти, као и 99% осталих самопрозваних вјерника, само слушате оно што вам ваша црква каже а вјероватно нисте ни прочитали Свето писмо (које је црква сама саставила а и поред тога се поставља у многим стварима у супротности истом :wink: ).
Друго, ја већ рекох да сам Клингонац. Нација је ствар свијести, замишљена категорија, не биолошка. Не постоји начин да ти докажеш да сам ја припадник неке нације јер то није материја, то је у глави сваког појединца. Ја носим име и презиме које носи много људи који су српске националности, пишем ћирилицом, и на основу овог задњег ти закључујеш да сам ја Србин, ал јебеш га, ја сам Клингонац. :confused3:
А ти си можда мислио на етничко порјекло? Е то је тек десета ствар, ни ту Срби нису у најближој вези са оним словенским племеном којеје дошло у ср. вијеку који су се касније назвали Србима. Овуда су прошли многи освајачи, туристи, радници, итд. док свако кресне по једног претка добијеш мјешанца мало по мало. Чиста етничка припадност у свијету данас и прије хиљаду година је једнака можда једино у неким забаченим инцестоидним крајевима планете.
Citiraj:

Па ето, објаснио ти је DJ-TC у предзадњем посту, што не читаш већ причаш безвезе. Или немој прочитати, већ сам размисли зашто у ср. вијеку није било нација. Које је друштвено уређење било доминантно прије а које након ф.р.? Е сад то фино повежеш у једну цјелину. :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
Maximianvs je napisao:
Јок, ја сам хришћанин, већ сам поменуо на другој теми. .....само слушате оно што вам ваша црква каже а вјероватно нисте ни прочитали Свето писмо (које је црква сама саставила а и поред тога се поставља у многим стварима у супротности истом :wink: ).
Друго, ја већ рекох да сам Клингонац. Нација је ствар свијести, замишљена категорија, не биолошка. Не постоји начин да ти докажеш да сам ја припадник неке нације јер то није материја, то је у глави сваког појединца. Ја носим име и презиме које носи много људи који су српске националности, пишем ћирилицом, и на основу овог задњег ти закључујеш да сам ја Србин, ал јебеш га, ја сам Клингонац. :confused3:
А ти си можда мислио на етничко порјекло? Е то је тек десета ствар, ни ту Срби нису у најближој вези са оним словенским племеном којеје дошло у ср. вијеку који су се касније назвали Србима. Овуда су прошли многи освајачи, туристи, радници, итд. док свако кресне по једног претка добијеш мјешанца мало по мало. Чиста етничка припадност у свијету данас и прије хиљаду година је једнака можда једино у неким забаченим инцестоидним крајевима планете.

аха... ти си од оних ''хришћана" што вјерују у Бога, али не у Цркву, у један дио Библије, а један не.....
Нација јест ствар свјести, али се може и доказати, или ти никад ниси чуо за генетику? А мани ме те техеранске теорије како Срби немају никакве везе са словенима.... о мајко мила, повраћа ми се од твоје глупости... па од кога смо онда настали? криптонаца, или како ти кажеш клингонаца, а можда смо ипак потомци ромуланаца, то би највише одговарало пошто смо дивљи и ратоборни?
и да не знам за твоје претке, али моји нису имали обичај да се "кресну" са туристима и случајним пролазницима....
На крају крајева мислим да је тема зрела за кључ, пошто смо давно отишли од теме, а и све паметно је досад речено...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 20:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
u.e. je napisao:

:o Ma ko te jebe. :lol:

u.e. je napisao:

Nacija nastaje sa nastankom buržoazije.

Duffman je napisao:
Нација јест ствар свјести, али се може и доказати, или ти никад ниси чуо за генетику? А мани ме те техеранске теорије како Срби немају никакве везе са словенима.... о мајко мила, повраћа ми се од твоје глупости... па од кога смо онда настали?

Nije momak rekao da Srbi nemaju veze sa Slovenima. Rekao je da nacija nije određena etničkom pripadnošću. Ja ponavljam, jezik je bio osnova za nacionalnost, za formiranje nacija, i samim tim, nacija ostaje jedna istorijski proizvoljna stvar. Tu glupost o genetici nemoj ni da spominješ. Čak je i Musolini znao da nema "čiste krvi", pa je na osnovu toga ismijavao Hitlera; ali vi izgleda ne možete dalje od austrijskog probisvjeta.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 20:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Nije momak rekao da Srbi nemaju veze sa Slovenima. Rekao je da nacija nije određena etničkom pripadnošću. Ja ponavljam, jezik je bio osnova za nacionalnost, za formiranje nacija, i samim tim, nacija ostaje jedna istorijski proizvoljna stvar. Tu glupost o genetici nemoj ni da spominješ. Čak je i Musolini znao da nema "čiste krvi", pa je na osnovu toga ismijavao Hitlera; ali vi izgleda ne možete dalje od austrijskog probisvjeta.

Maximianvs je napisao:
Срби нису у најближој вези са оним словенским племеном којеје дошло у ср. вијеку који су се касније назвали Србима.

Извини, ДЈ-ТЦ , али молим те гдје си ти учио читати? можда комунисти читају другачије и у ствари они једини виде шта заправо пише....
али ајд ти нам и даље објашњавај дефиницију нације и етничке припадности...
и да генетика је обична глупост, наука која не постоји и коју је измислио хитлер... свака част, овакве изјаве би се и тито постидио.....
и понављам апел модераторима да се тема закључа јер стварно ништа паметно нема овдје да се дода....

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo, čekaj, sad će čiko da ti objasni:

- Maksimijanus je rekao, očigledno, da Srbi nisu oni isti Sloveni što su došli na Balkan. Nije rekao da "nemaju veze". Rekao je da nisu "u najbližoj vezi" sa plemenom Srba. Logično, naravno da nisu. Suviše je vremena prošlo da bi etnički kontinuitet ostao "čist". Mnoge nacije nemaju veze sa plemenima čija su imena ponijeli; taj kontinuitet je prekinut, a nacije su nastale na drugim osnovama. Već je objašnjeno.

- Genetika nije glupost - tvoje unošenje genetike u priču je glupost. Zašto? Zato što u genetskom kodu ne stoji koje je čovjek "nacionalnosti".

Tvoje maloumne upadice koje prate tvoje još besmislenije argumente ćemo prosto zanemariti.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 21:58 
Pripravnik
Pripravnik

Нема ме пар сати а ви овако, ццц.

Дуффман je napisao:
аха... ти си од оних ''хришћана" што вјерују у Бога, али не у Цркву, у један дио Библије, а један не.....

Хммм...хммм...баш сам написао био у претходном посту али сам обрисао, нешто везано за ово, ал реко неће спомињати ваљда су разумни људи. Ако овде будем писао о цркви онда ћемо и даље отићи од теме, што не желим, ал ако инсистираш написаћу ти укратко нешто о цркви чисто да покажем да немаш појма.

Дуффман je napisao:
Нација јест ствар свјести, али се може и доказати, или ти никад ниси чуо за генетику? А мани ме те техеранске теорије како Срби немају никакве везе са словенима....

ДЈ-ТЦ je napisao:
Genetika nije glupost - tvoje unošenje genetike u priču je glupost. Zašto? Zato što u genetskom kodu ne stoji koje je čovjek "nacionalnosti".

Јер је ДЈ-ТЦ одговорио, мислим да нема смисла два пута понављати, ал јеботе, јеси глуп дуфмане. Не говорим о народу већ о НАЦИЈИ Не може се доказати нација, можда у будућности ако се некакве слике из мозга буду могле оцртавати. :lol: Јел толико тешко схватити да нација није исто што и народ из средњег вијека, и да то није нешто материјално, у крви, у ДНК? И сам себи противрјечиш, "јесте ствар свијести ал се може доказати"--браво. :confused2:
И није техеранска теорија већ управо, рек'о ти човјек, мијешање! Ја не знам јел ви читате прије него што постујете..Па и "света лоза Немањића" како је зовете није била српска, већина су имали највише стране крви. А с временом и народ се исто тако мијешао са другима, тако да данас (иако је можда највише словенске крви) има велики проценат и туђе..бугарске, турске, аустријске, њемачке, старосједилачке, итд. Не говорим ја само о Србима, говорим о свим народима, скоро свим (већ сам изузео неке заостале). Зар ти стварно мислиш да су Срби остали етнички чисти након миленијума и по? ЛОЛ
Citiraj:
криптонаца, или како ти кажеш клингонаца

Опет не читаш, рекао сам да се ја осјећам као Клингонац, не да потичу Срби од Клингонаца. То чак није ни извлачење из контекста, то је кривотворење. И то је био сарказам. Ал теби објаснити..
Citiraj:
и да не знам за твоје претке, али моји нису имали обичај да се "кресну" са туристима и случајним пролазницима....

А што прескочи раднике које сам навео? Рецимо једни од најранијих су Саси који су били рудари и оживљавали старе римске руднике, па они су се такође стопили са Србима, ваљда си учио у основној то.
Citiraj:
На крају крајева мислим да је тема зрела за кључ, пошто смо давно отишли од теме, а и све паметно је досад речено...

Јок, тема је савршена да вам се нешто објасни. Ма одма под кључ чим ти се не свиђа истина. Ма треба је окачити да стоји вазда прва горе.

ДЈ-ТЦ je napisao:
:lol: :lol: :lol: :cat:
ДЈ-ТЦ je napisao:
Nacija nastaje sa nastankom buržoazije.

Ма шта му понављаш, видиш да не зна читати.

Дуфман je napisao:
Извини, ДЈ-ТЦ , али молим те гдје си ти учио читати? можда комунисти читају другачије и у ствари они једини виде шта заправо пише....
али ајд ти нам и даље објашњавај дефиницију нације и етничке припадности...
и да генетика је обична глупост, наука која не постоји и коју је измислио хитлер... свака част, овакве изјаве би се и тито постидио.....

Па треба ти објашњавати док не сконта твој мозак, рекох, иди читај књиге и капиталистичке и комунистичке, наћи ћеш исто. Што се расправљаш кад немаш појма.
То што ти пишеш нема ниђе везе с ничим. Кад прочиташ, врати се, реци: погријешио сам, ок.
Чича мича..

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 22:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
ovo:" ma ko te jebe " je bas smijesno...malo kulture u ophodjenju i dijalogu nece shkoditi a da sam moderator ovakve stvari bi sankcionisao.trajno

Tvoje maloumne upadice koje prate tvoje još besmislenije argumente ćemo prosto zanemariti.

itd

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 22:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Uh, uh. :lol: Šta je sve do sada izrečeno i u mom pravcu, pa ništa.

Nije mi padalo na pamet da trčim tati-moderatoru za "pravdu".

Mislim, gdje je zabava u isforsiranoj "kulturi"?

Hajde, hajde. Iskuliraj se malo.

Citiraj:
Јер је ДЈ-ТЦ одговорио, мислим да нема смисла два пута понављати, ал јеботе, јеси глуп дуфмане.

Hehe. Ne vrijedi. Vidiš s kim imamo posla.

DNK šimpanze i čovjeka se razlikuju u 2%. Na osnovu njega možeš možda jedva utvrditi koje je boje čovjek imao kožu - nisam upućen u te finese. Na osnovu autopsije možeš možda utvrditi da li se hranio zdravo ili ne, da li je bolovao od nečega teškog, da li je radio puno ili ne. Ali ne možeš utvrditi ni "etničnost", jer osoba može da živi u nekom područiju i da njegovi potomci usvoje sve lokalne navike koje će ostaviti traga na tijelo, ali da se opet "etnički" ne podudaraju sa okolinom.

Govoriti o naciji i biologiji u istom kontekstu je besmisleno i nepismeno.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 23:06 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Ali ne možeš utvrditi ni "etničnost", jer osoba može da živi u nekom područiju i da njegovi potomci usvoje sve lokalne navike koje će ostaviti traga na tijelo, ali da se opet "etnički" ne podudaraju sa okolinom.

:oops: Да, у праву си. Погрешан израз.

Проблем је у томе што се понашају као ретардирани Тими из Саут Парка, шта год неко каже њихова је: КОМУНИСТИ! А нит људи да провјере, да читају, нит да се служе мозгом. То су они негдје чули, пропаганда чини своје, ал мислио сам да то пролази само код дјеце у пубертету, погријешио сам.

Ево, ако они желе да докажу да су Срби били нација прије него што су исте настале, нека дају доказе, литературу некакву која то потврђује. Не видим смисао расправе, ево ја сам навео литературу, било која озбиљна књига из историје, социологије, етнологије, антропологије од стране професора или стручњака у тим пољима. Ето, покажите да нисте под утицајем пропаганде створили такво мишљење већ фино докажите да видимо. Ако не можете нема потребе за даљом расправом. Једноставно.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 23:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

хвала друговима дј-тц и махимианусу што су ми помогли да прогледам и схватим истину...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 23:28 
Pripravnik
Pripravnik

Duffman je napisao:
хвала друговима дј-тц и махимианусу што су ми помогли да прогледам и схватим истину...

Само јави и ми смо ту да те извучемо из мрачне коморе заблуда и пропаганде, друже. :lol:

Ево, сада се национално осјећам као Вулканац. :lol:
Live long and prosper.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
Pa sta i da je bio, Najbolje su prosli protestanti od svih nas :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па шта да вам кажем, него оставимо партијске другове да се међусобно воле.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 17:21 
Pripravnik
Pripravnik

urbana_extravaganca je napisao:

Јеботе, то си сам смислио? Па то је најбољи могући аргумент да одбраниш своју тезу да је Стефан Немања био српске националности, и да су Срби нација прије него што су исте постале!!! Па овај аргумент је поткопао све научнике који су икада живјели..хвала ти што постојиш!

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maximianvs je napisao:
urbana_extravaganca je napisao:

Јеботе, то си сам смислио? Па то је најбољи могући аргумент да одбраниш своју тезу да је Стефан Немања био српске националности, и да су Срби нација прије него што су исте постале!!! Па овај аргумент је поткопао све научнике који су икада живјели..хвала ти што постојиш!

Не знам каква се историја код вас Клингонаца изучава али код нас је Стефан Немања итекако српске националности ( или је Маркс рекао другачије...).Друго ја нисам рекао да су Срби нација пре него што су исте постојале већ да су нације постојале много пре француске револуције а ту нисам мислио само на Србе већ и на све остале, с том разликом да се појам нација тада у хијерархији ниско категоризовао.То је моја лична теорија и могуће је да није тачна али оно пуца ми она ствар и да је тако,ја ћу и даље да је заступам.Уосталом са неким ко се назива Клингонац немам шта да дискутујем поготово не по питању нација.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 17:49 
Pripravnik
Pripravnik

Па само ти заступај оно што и сам знаш да је неправилно, то је веома бистро.
А сад још и омаловажаваш Клингонце!
Молим модератора да регулише то.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2008, 15:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jul 2008, 03:15
glupo je porediti emira i vuka karadzica.ivo andric je sve najbolje pricao o vuku,dok emir je svoj prvi film snimio po andricevoj pripovijetki,pa je kasnije postao izgubljen slucaj.pa vi sad zakljucite.dok o stefanu mislim da je istina koliko se ja sjecam iz knjige.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 18:57 
Pripravnik
Pripravnik

lenny je napisao:
glupo je porediti emira i vuka karadzica.ivo andric je sve najbolje pricao o vuku,dok emir je svoj prvi film snimio po andricevoj pripovijetki,pa je kasnije postao izgubljen slucaj.pa vi sad zakljucite.dok o stefanu mislim da je istina koliko se ja sjecam iz knjige.

А?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 23:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2008, 00:31
Битно је да је Србија прихватила Византијску веру и културу а не римску а према томе се и њена даља историја настављала и ја бих на ту бескорисну причу ставио тачку .

Vrh

[ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]