banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 04:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 599 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2013, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Evo texta

Citiraj:
Српској јавности је мало познато, да је 8 јуна 2000 године у Атини извршена “смртна казна” над британским НАТО генералом Стивеном Саундерсом, аташеом британске амбасаде, у знак одмазде за НАТО бомбардовање Југославије 1999.

http://fbreporter.org/2013/11/16/%D1%83 ... %BD%D0%B0/

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
SRBI iz Srema i Beograda, branioci poslednjeg ostatka srpske despotovine, poklekli su pred osmanskom invazijom početkom 16. veka. Osmanlije su ih zbog nepokornosti u okovima preselile u Carigrad i na Galipoljsko poluostrvo. Najveći deo se u narednim vekovima stopio sa okolnim stanovništvom, samo su sremski izgnanici u selu Bajramčik 400 godina čuvali svoj nacionalni identitet, jezik, veru i nadu da će se jednog dana vratiti u otadžbinu.

Želja im se ispunila 1922, kad su došli u Jugoslaviju, ponosni što su sačuvali srpski identitet. Posle 1945. za pola veka stvaranja veštačkih nacija u SFRJ po receptu Kominterne, Galipoljski Srbi su nestali.

- Posle neverovatne odiseje više od 1.100 Galipoljskih Srba došlo je 1922. u selo Pehčevo na krajnjem istoku današnje BJR Makedonije. Na nadgrobnim spomenicima do Drugog svetskog rata vidi se da su sahranjivani pod starim prezimenima na "ić". Posle rata na grobnicama istih porodica pišu prezimena koja se završavaju na "ski". Od 73 porodice Galipoljaca koje su došle u Pehčevo na poslednjem popisu 2002. samo 12 stanovnika ove varošice izjasnilo se kao Srbi - kaže istoričar Borisav Čeliković, urednik edicije "Koreni".

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... ugoslaviji

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Попис становништва у Дубровнику по матерњем језику 1897.

Slika

Колико је ово валидно, просуђујте сами.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Sram te bilo Silvio siris vel'ko srpsku propagandu,oces da te drugosrbijanci zatvore :D

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Silvio Dante je napisao:
Попис становништва у Дубровнику по матерњем језику 1897.

Slika

Колико је ово валидно, просуђујте сами.

Ovo naravno da nije validno, posto je srpski casopis koji je izlazio u Dubrovniku prestampao austrijski popis iz tog vremena u kojem se kao jezik navodi HRVATSKOSRPSKI, pa su obrisali HRVATSKI i ostavili samo SRPSKI. Kome nije jasno neka samo kopa i cita razne izvore , pa ce mu biti jasno, bez predubjedjenja koja imaju veze sa nacional romantizmom.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kakav nacional romantizam i validni austrijski podaci? :roll:
Opšte je poznato da su krajem XIX vjeka demokratske izbore u Dubrovniku po pravilu dobijale stranke sa prefiksom "srpska" i većinu stanovništva Dalmacije činili su Srbi. Ne današnji Srbi, ne iz Srbije doseljeni Srbi ili pravoslavni Srbi uopšte, već Srbi katoličke vjere.Srbi koji su tamo bili vjekovima nastanjeni i koji su vremenom postali iskrenim katolicima i na koncu su postali i Hrvatima.
Veliku grešku tog XIX vjeka je napravila SPC i nova srpska država zauzevši poziciju da srbi moraju biti isključivo pravoslavne vjere.Ovakom nerazumnom odlukom bili su otuđeni od crpskog korpusa milioni srba katolika,srba muhamedanaca i židova.
EDIT
Jedini grad na svjetu u kome su svi stanovnici Srbi, a ni jedan nije pravoslavac u to doba je bio Cavtat. :D Danas,nešto više od vjeka kasnije na Cavtatu nema ni jednog Srbina.

Poslednji put menjao Čiča iz Rogače dana 15 Dec 2013, 17:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Srba Židova? Šta je sa Srbima Kinezima? Pravda za Đuru!!!

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Srba Židova? Šta je sa Srbima Kinezima? Pravda za Đuru!!!

Za razliku od Rusa mi smo svoje srbe mojsijeve vjere odbacili od sebe.

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/A ... etac49.htm

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Židov je nacija, ne vjeroispovjest. Može biti Srbin jevrej mada za to nikada nisam čuo, nikako Srbin Židov. Plus, čitajući ovaj članak vidim samo ljude židovskih imena i prezimena (prezimena se valjda ne mijenjaju prelaskom na neku vjeru) koji su na neki način vezani za Srbiju (vjerovatno rođenjem) i koji su tu zemlju smatrali svojom. Isto možeš reći i za Vajferta koji je Nijemac ali nikako nije Srbin Nijemac ili Srbin katolik.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
+1
Mada sam sumnjao da ce ikada do ovoga doci..ali...slazem se sa Zokom.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imaš Jakova Karića ali nebitno,oni su Srbiju prihvatili za svoju zemlju i srpski jezik za maternji.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 18:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Kakav nacional romantizam i validni austrijski podaci? :roll:
Opšte je poznato da su krajem XIX vjeka demokratske izbore u Dubrovniku po pravilu dobijale stranke sa prefiksom "srpska" i većinu stanovništva Dalmacije činili su Srbi. Ne današnji Srbi, ne iz Srbije doseljeni Srbi ili pravoslavni Srbi uopšte, već Srbi katoličke vjere.Srbi koji su tamo bili vjekovima nastanjeni i koji su vremenom postali iskrenim katolicima i na koncu su postali i Hrvatima.
Veliku grešku tog XIX vjeka je napravila SPC i nova srpska država zauzevši poziciju da srbi moraju biti isključivo pravoslavne vjere.Ovakom nerazumnom odlukom bili su otuđeni od crpskog korpusa milioni srba katolika,srba muhamedanaca i židova.
EDIT
Jedini grad na svjetu u kome su svi stanovnici Srbi, a ni jedan nije pravoslavac u to doba je bio Cavtat. :D Danas,nešto više od vjeka kasnije na Cavtatu nema ni jednog Srbina.

Spijkane , nemoj se nervirati moglo bi ti srce otkazati, osim toga ako vec nesto prepisujes trebao bi to malo detaljnije, a ne sa nekih sajtova, takodje bitno je naglasiti da ja ovdje govorim o 19 vijeku , a ne o 13 , 14 ili 15 , jer ono sto je vazilo tad ne vazi kasnije, pa u svjetlu toga totalno bizarno i nadasve neistinito zvuci tvoja tvrdnja da tad Srbi katolici ( kojih je bilo ) cine vecinu u Dalmaciji, nemoj da i tebi pocnem postovati rezultate izbora s kraja 19 vijeka po vecim mjestima Dalmacije( pobjedjuju iskljucivo hrvatske stranke ili kandidati), Dubrovnik je tu interesantan jer se dogodila zanimljiva situacija na lokalnim izborima ako se ne varam 1893 i 1895 kad je pobijedila Srpska stranka na Primorju i to sa nategnutom vecinom ( to se vise nije dogodilo nikad), znam da su na jednim od tih izbora dobili 18 od 34 mjesta u skupstini Dubrovnika, medjutim to je bilo iz razloga sto je dio Hrvata bojkotovao izbore zbog autonomasa ( prica je dosta komplikovana), ali nema govora o tome da su svi katolici Srbi, niti da ih je uopste 20 %, to je sve po onoj Spili milo, pa mu se snilo.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 18:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svakako uzmite u obzir pri iznosenju takvih tvrdnji da je 19. vijek period jakog nacionalnog budjenja, stvaranje nacija je bilo u punom jeku, kako u Evropi tako i u nasim krajevima, tako da je tesko odrziva tvrdnja o ovlikom broju govornika srpskog u Dubrovniku.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
to je sve po onoj Spili milo, pa mu se snilo.

Reče Jovo i potvrdi ono što sam napisao :D

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2013, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

čika Špijo, opet ste sjeđeli na 'ladnom betonu , čuvajte se, mogli bi se pokočit'.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
http://www.vijestio.com/vijesti/region/ ... rcegovini/

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2014, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:471733-Planovi-Austrougarske-Za-Srbe-logori-i-odredi-smrti

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.magacin.org/2014/01/lajos-du ... -uniformi/

Лајош Дунафалви – частан човек у озлоглашеној униформи

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2014, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.magacin.org/2014/01/slovenij ... ceni-srbi/

Словенија: Некад српски Ускоци, данас покатоличени Срби

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2014, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_EsGLvoV2eM[/youtube]

Говор армијског ђенерала Милана Ђ. Недића 14. априла 1934. године приликом прославе ратника Јужне Србије у Скопљу.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 599 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]