Avinoam1 je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Oni o nama baš i nemaju dobro mišljenje a većina vas im se uvlači u zadnjicu. Nije li to ludost?
Nemas pojma o cemu govoris. Izrael nije sveta zemlja niti su Izraelci andjeli sa neba. Ljudi imaju svojih problema i vode svoju politiku koja je njima u interesu, ko i svaka normalna drzava.
Niko ne osporava da ne postoji netrpeljivost prema Arapima. Ona je mnogo veca u Sderotu i Ashkelonu nego Tel Avivu. Izraelci u Galileji opet imaju svojih problema koji su drugaciji od onih koji granice sa Gazom. U policiji i armiji imas svakakvih ljudi. Gledao sam jednom kako su nekog Arapa na punktu blizu Jerusalima mrcvarili pola sata, te daj ove papire te daj one papire. Covjek ko budala ide gore dole. Ceka na suncu dva sata da ga ovi puste. I sta sad. Ja sam imao iskustva sa policijom u Srbiji i kod nas u Bosni, ne daj Boze nikome. Problema na granici bezbroj puta. Na granici Madjarske i Srbije nece da mi priznaju zelenu kartu zato sto istice za nedelju dana. Maltretiraju me moja braca SRBI granicari, cekaju da im uvalim svakom po 50 evra pa da me puste. U Bosni me policija zaustavlja i gledaju da li mi rade maglenke. Nisu radile, opa, evo kazne 80 maraka. Rodjo prolazi u Stojadinu BEZ VRATA, kolega milicajac ga pozdravlja, nikom nista. Ja ljude djelim na gadove i ne-gadove, a gadova u Izraelskoj policiji i armiji ima, i sta sad? Jaka stvar!
O cemu ja tebi govorim, i ostali ovde na forumu, jeste da medju Arapima postoji averzija i mrznja prema JEVREJIMA! Za njih to nisu Izraelci, nego Jevreji koje treba sve potamaniti! Kad sam bio u Jordanu i na Golanu policija nasu grupu (grupa njemackih arheologa sa kojima sa isao) pozdravlja nas sa Hiter-Gruss! Ja se zabezeknuo. "Hitler good man! Hitler good man!" vice meni policajac i smjesi se! Vodja nase grupe nam kaze samo da se klimnemo glavom i palimo dalje. Neugodno im. Pricam sa jednim advokatom u Amanu, pametan, skolovan covjek, kaze mi da bi sve Jevreje pobio, sve do jednoga, i njihov djecu i zene. Sve! Divi se Hitleru. U Izraelu ove godine za vrijeme holocoust praznika, kada sva raja u odredjeno vrijeme stane na mjestu, vozaci stanu sa kolima, prolaznici, turisiti, svi- a grupa izraelskih Arapa studenata se cereka. Ganjaju se okolo. Moj drug pozelenio od bijesa, al cuti. Policije niti security nigdje. I sta bi im. Imaju izraelske pasose, ne mogu im nista. I tako dalje i tako dalje. To nije uvlacenje u bulju nikome, to su cinjenice. Zato ti kazem da nemas blage veze o cemu govoris jer to nikada nisi vidio ni dozivio. U Gevimu sam nekoliko puta bjezo iz kuce i betonsku garazu, samo one sirene kad odjeknu. Ljudi tako zivjeli skoro deset godina. Psuju vladu sto nista ne radi. Psuju ih sto su se povukli iz Gaze. Stoka iz Gaze roka raketama non stop.
Kakav oni zivotni prostor uzimaju Arapima?? Pa to je isto ko kad bi "Kosovari" rekli da smo mi njima uzimali zivotni prostor na Kosovu! Prirodni prirast najveci u Evropi (u Siptara). Na Bliskom Istoku ista stvar- najvise djece imaju palestinski Arapi. Nema veze sto nema uslova, para za skolovanje, nista, bitno je da se narod mnozi. I onda kada za nekoliko decenija nadmasi populaciju Izraela, bice velika kuknjava, ugnjetavanje itd. Isti su ko Siptari. Drug mi jedan prica u Bet Shemeshu da su pratili rat u Bosni i svi podrzavali Srbe! Ne samo simpatizirali sa Srbima nego pratili svaki dan vijesti sta se desava od pocetka do kraja, ko da se njih samih tice. Identifikovali se sa Srbima u Bosni i Hrvatskoj i na Kosovu. Normalna stvar! Naravno da nece sa Hrvatima, znaju kakvi su, a naravno da nece ni sa Muslimanima. Znaju svi o Ustasama i Hanzdar diviziji.
Savjetujem te da procitas nekoliko knjiga u vezi istorije Izraela i da se obrazujes. Shvati da to sto se njima desilo je maltene jedinstveno u ljudskoj istoriji. Od 70 i 135 su proganjani po cijelom svijetu! Zasto? Zato sto su se suprotstavili velikoj Rimskoj imperiji. Zato sto su htjeli da zive na svome, u svojoj zemlji! Dve hiljade godina se potucaju po cijeloj planeti, bivaju ugnjetavani od svih evropskih drzava, posjeti geto u Rimu, u Pragu, u velikim evropskim gradovima gjde su bili tretirani kao gradjani druge klase. U svoju zemlju se ne mogu vratiti zato sto posle Rima na vlast dolaze Arapi pa Otomani i vladaju Bliskim Istokom sve do kraja 19 vijeka. Onda pocinju maltretiranja u Rumuniji, Poljskoj, Rusiji, Francuskoj, Njemackoj, po cijeloj Evropi. Onda na vlast dolazi Hitler. Ljudi vise siti potucanja, zele da imaju svoju zemlju pa makar bio pjesak i kamen! I na to su se i vratili, 1930ih, 1940ih. I kad su dobili ono malo pustinje, da se konacno skrase, i onda opet ne valja zato sto Arapima nije dovoljno da imaju teretoriju povrsinski sto puta vecu od Izraela, nego treba i to malo da se uzme a Jevreji da se uniste! Arapi iz nekoliko drzava ih napadaju nekoliko puta, 1948, 1967, 1973 itd. Rasisticka Nazi-ideologija! Stavi ti sebe u tu situaciju! I zato su i rekli Jevreji, nikada vise, od sada se branimo svom zestinom i svim mogucim sredstvima. Dosta je vise bilo progonstava i gasnih komora! Kada uzmes u obzir istorijske cinjenice, shvatio bi razmisljanje i stav svakog Jevrejina. Al zato treba otvoriti knjigu i citati, a vidim to ti bas ne ide. Lakse je da valjas gluposti i pricas o stvarima o kojima veze nemas.
ahahaha, dečko, ekspertu, ajde prvo utvrdi sve RELEVANTNE činjenice, posloži ih hronološki jer ovo što si ti ispisao je čista manipulacija! nastavljaš sa nihilisanjem žrtava drugih naroda koji su nastradali u WWII, potom pričaš o nekoj empatiji jevreja prema srbima a nećeš da kažeš u čijem centru se kreira loša slika o srbima i ko tu sliku plasira svijetu...
što se tiče tvoje priče o "vječnoj jevrejskoj žrtvi" zašto ne kažeš istinu zašto je petar veliki protjerao jevreje, zašto je luj 14 takodje, potom španci su ih protjerali...
a što ima izrael jaku istoriju 61 godinu staru, wow, ekspert si

... pominješ kosovare, zaista pitam se kakva je razlika između šiptara i jevreja oteli su zemlju drugima, zapravo istina je da je se na kosovu kompezira nastanak države izrael, koju je prvi priznao staljin, a kako je ime te države nastalo piše ti na wiki, i to je preambula u ustavu države izrael ali ajde citiraću ti:
Citiraj:
Izrael je osobno ime, koje u jednoj neobičnoj priči u Knjizi postanka 32:25-31 dobiva patrijarh Jakov (sin Izakov, unuk Abrahamov).
»Jakov ostane sam. I neki se čovjek rvao s njim dok nije zora svanula. (26) Videći da ga ne može svladati, ugane mu bedro pri zglobu, tako da se Jakovu kuk iščašio dok su se rvali. (27) Potom reče: "Pusti me jer zora sviće!" Ali on odgovori: "Neću te pustiti dok me ne blagosloviš." (28) Nato ga onaj zapita: "Kako ti je ime?" Odgovori: "Jakov." (29) Onaj reče. "Više se nećeš zvati Jakov nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si." (30) Onda zapita Jakov: "Reci mi svoje ime!" Odgovori onaj: "Za moje me ime ne smiješ pitati!" I tu ga blagoslovi. (31) Onom mjestu Jakov nadjene ime Penuel jer - reče - "Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh."«
Erec Izrael, zemlja Izraelova, jest zemlja na koju Židovi kao narod polažu pravo, na temelju obećanja koje je Bog dao Abrahamu, Izaku i Jakovu. Granice ove zemlje nisu čvrsto određene.
kod nas kad se neko hrve sa Gospodom, ili priča sa njim, dodju one čikice u bijelim mantilima pa hospitalizuju čovjeka, bolest po imenu
SHIZOFRENIJA, koju dijagnostikuju ljekari, koji su u većini slučajeva jevreji po nacionalnosti, e ja se divim tim jevrejima jer oni su čestiti i časni ljudi, svoj posao obavljaju jako dobro i kvalitetno, skidam im kapu, nije lako završiti medicinu, specjalizirati neku oblast a tek raditi sa ljudima koji imaju psihičke probleme...
prodji me se te žvakatorske politike, priče o vječnim žrtvama, stradanju... ujedno da te pitam da li znaš da USA kao još uvijek vodeća svjetska sila, isplaćuje mjesečno, državi izrael 67$ po glavi stanovnika?!
ne vjerujem da ću više polemisati sa tobom ovdje, jer još uvijek nisi izrazio javno izvinjenje i/ili sažaljenje za ubijanje nevine djece!!! ja djecu obožavam, ma čije nacionalnosti bila, a ti kao neki kvazi intelektualac, naučnik, ne dopuštaš da iko ima drugačije mišljenje, a to je osnovno načelo nauke - sučeljavanje mišljenja... samo TI polažeš ekskluzivno pravo na TVOJU istinu, bez sagledavanja STVARNIH činjenica, koje su iznosili pojedini diskutanti...