banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 07:57 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 08:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
acrobatico je napisao:
ezan,

ovdje niko nikome ne nameće srpski jezik, već upravo obrnuto. konstantno se u ime unitarne i cjelovite tzv. bih nameće neki nepostojeći bosanski jezik kako bi se potisnulo sve srpsko, a i hrvatsko, a država još više centralizovala i uredila po željama samo jednih - muslimana. ovdje se jezik koristi kao neki kohezioni faktor kojim se žele povezati razni narodi i kulture.
i to nije ništa novo, to su i austougarski činovnici u 19 vijeku radili nametanjem njemačkog jezika cijeloj raznorodnoj monarhiji. posebno je po tome poznat period bahovog apsolutizma.

:D
pa ja bas ne bih rekao da je to tako.
Mi potenciramo SVOJE .... a sto to vas pogadja ... je vas problem.
Sta bi trebali ... da bi vi bili mirni mi bi trebali prihvatiti da je jezik kojim mi govorimo srpski ili hrvatski mozda.
Pored tako lijepog bosanskog ... mi nemamo potrebe za tim.

Kad shvatis da se bosanski ne namece tebi, jer ti pricas srpski, onda neces ni vidjeti problem u imenu jezika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 08:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
EZAN je napisao:
acrobatico je napisao:
ezan,

ovdje niko nikome ne nameće srpski jezik, već upravo obrnuto. konstantno se u ime unitarne i cjelovite tzv. bih nameće neki nepostojeći bosanski jezik kako bi se potisnulo sve srpsko, a i hrvatsko, a država još više centralizovala i uredila po željama samo jednih - muslimana. ovdje se jezik koristi kao neki kohezioni faktor kojim se žele povezati razni narodi i kulture.
i to nije ništa novo, to su i austougarski činovnici u 19 vijeku radili nametanjem njemačkog jezika cijeloj raznorodnoj monarhiji. posebno je po tome poznat period bahovog apsolutizma.

:D
pa ja bas ne bih rekao da je to tako.
Mi potenciramo SVOJE .... a sto to vas pogadja ... je vas problem.
Sta bi trebali ... da bi vi bili mirni mi bi trebali prihvatiti da je jezik kojim mi govorimo srpski ili hrvatski mozda.
Pored tako lijepog bosanskog ... mi nemamo potrebe za tim.

Kad shvatis da se bosanski ne namece tebi, jer ti pricas srpski, onda neces ni vidjeti problem u imenu jezika.

Ezan, srpski, bosanski i hrvatski su jedno te isto, samo tri imena... zbog ovih ili onih razloga. Razlikuju se samo po standardu, ali nedovoljno da postoje tri imena za jedan jezik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 09:42 
Majstor
Majstor

I onda je logicno da se zove ... recimo srpski .... jel tako :lol:

E vidis, ne slazem se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 09:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nikad ja to nisam rekao... procitaj malo ranije moje postove, prije nego izvedes takav tendeciozan zakljucak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 10:23 
Majstor
Majstor

Znam da ti nikada tako nesto nisi rekao .... ali .... kako cemo ga zvati.

S obzirom da bosanac kao narod ne postoji onda bi bosanski bio najsretnije rjesenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 16:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Znam da ti nikada tako nesto nisi rekao .... ali .... kako cemo ga zvati.

S obzirom da bosanac kao narod ne postoji onda bi bosanski bio najsretnije rjesenje

Srpskohrvatskobošnjački ili srbijanskohrvatskobosanski - ovo karikiram :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 01:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Evo sta je smijesno Musko bre "....Hocu reci,ne bi bili nimalo smijesno,da se pripadnici muslimanske vjeroispovijesti u BiH odluce da odsutra pricaju engleski ili marokanski.Niti bi se mi bunili,niti bi nam bilo smijesno,kao sto je sad slucaj sa bosanskim,bosnjackim ".

Zasto bi mi od sutra trebali da pricamo marokanski. Da li zato sto je to arapski jezik. Pa mi nismo Arapi, kao sto i vi niste Bugari, niti Rusi. Pricajte vi srspki do mi le volje, a nas pustite da pricamo bosnaki, bolje receno puste svakoga da o sebi misli sta hoce, da sebe nacionalno odredjeje kako hoce. Prestanite biti oni koji drugima sve odredjeju, i sve uzimaju. Sad imamo nove okolnosti, vrijeme kada ste tako radili je proslost.
Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 30 Mar 2006, 05:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Zah,marokanski mi je prvi na pamet pao,bez ikakvih insinuacija.Slobodno ga u mom textu zamijeni sa cecenski,francuskim,bilo kojim jezikom.Summa summarum,van pameti je uzeti kompletan jezik,u njega ubaciti odredjen broj rijeci,u ovom slucaju turcizama,i tako nesto nazvati novim jezikom,nebitno kojim imenom.Zamisli da ja u srpski ubacim par rijeci engleskog,i to nazovem novim jezikom,i trazim da to bude priznat jezik.?!?! Svako normalan bi me nazvao nenormalnim,zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 01:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Musko bre, tvoja tvrdnja da je bosnaski jezik ustvari srpski jezik sa nesto torucizama je neprihvatljiva, jer turcizama i orjentalizama u bosnaskim, hrvatskom i sprskom jeziku ima isuvise. Za neke rijeci mi znamo da su orjentalnog ili turskog porijekla kao naprimjer rijeci "dzam-stako, srca-sitno razbijeno staklo, duvar-zid, ahbab-prijatelj, ahmak-glupan, itd, jer smo za te rijeci nasli adekvatnege izraze, ali i danas u ova tri jezika ima jako puno turskih rijeci ili rijeci orjentalnog porijeka, koje su u upotrebi, jer za njih nemao adekvatne izraze kao npr.

admiral, ajvar, aksamluk, alat, algebra, alhemija, arsenal, bakar, basta, behar, besika, boja, bor, bubreg, burek, cifra, carapa, carsaf, cekic, cesma, celik, cerga, cizma, coban, corba, cevap, cilim, corav, cufta, dernek, ducan, duhan, durbin, dustaban, dzep, djon, ekser, ergela, guba, gurabija, halva, hapsiti, hasis, hosaf, jastuk, jorgan jorgovan, jufka, juris, kafa, kafaz, kajak, kajgana, kajmak kajsija, kalaj, kalemiti, kalup, kapija, karaula, karavan, kasika, kat, katanac, kicma, komsija, krec, kula, kundak, kutija, lakrdija, les, limun, makaze, majmun, majstor, mama, mangup, mastuluk, marama, matirati, memla, miraz, odja, ortak, pamuk, papuca, parce, pekmez, peskir, pirinac, pita, rakija, rusvaj, saksija, veresija, zanat, zavrzlama, zenit, itd, itd

Dakle, ni jedan od ova tri jezika nije imun na turcizme i orjentalizme, pa je neprimjerno tvrditi to sto tvrdis.

Mahsuz pozdrav ahbabu Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 10:00 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

zah je napisao:
...ni jedan od ova tri jezika...

Ispravka netacnog navoda :-) ... ovdje je rijec o jednom jeziku sa tri imena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 10:54 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Ispravka netacnog navoda ... ovdje je rijec o jednom jeziku sa tri imena.

Ja ipak mislim da su to TRI jezika nastala iz istog "korijena".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mozda bas obrnuto... tri razlicita jezika, koja su se integrisala u jedan. Ha, ko li ce ga znati... nisam ja zivio ovdje prije 200-300 godina pa da znam kako se tada pricalo u Bosni, Hercegovini, Krajini, Dalmaciji, Slavoniji, Vojvodini, Sumadiji... pa da posvjedocim.

Medjutim, otidji u Zagreb ili u Beograd i bices iznenadjen da se i tamo prica isti jezik kao i u Sarajevu ili Mostaru. Malo drugacije izgovaraju rijeci, ali to se zove naglasak - otprilike kao engleski u SAD i u UK. :-)

Ako bas hoces da naglasis razlike, onda govori o tri standarda, a ne o tri jezika. :wink:

Poslednji put menjao Lear dana 31 Mar 2006, 11:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:14 
Majstor
Majstor

Pa zajednicka drzava je bila dugi niz godina.
Jezik kao SH je bio izucavan i obavezno gradivo u svim republikama, bar 45 godina.

Mogu samo zamisliti koliko bi se razumijeli da ja svaka drzava bila za sebe cijelo vrijeme.
Uvjeren sam da bi bilo velikih razlika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

*Sisiban* je napisao:
...jedan jezik razlikuje od drugog ili trećeg...

Jedan jezik, tri standarda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:22 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:30 
Majstor
Majstor

Ja nisam ni mislio da bi odnos medju ljudima bio drugaciji (dobro zavrsilo je ratom ..... ali mislim na ona vremena kad se normalno zivjelo)
Kako bi i moglo biti drugacije kad je recimo Bosna toliko izmjesana.
Ali nije bilo tako ni davno kad se govorilo drugacije .... imamo citate i primjere, originale rukopisa i djela ... recimo iz doba Vuka Karadjica. ...
Da je svaka drzava bila "svoja" ne znamo kako bi se jezik mijenjao i u kojem pravcu.
Mislim pogledaj sta se radi u Hrvatskoj "ovih" dana, koliko se i sta se sve mijenja.

Razumijmo mi i Ruse ... mozda mozemo nesto i skontati kad procitamo na ruskom, mozda i cak i poljskom ..... , ali razlike, razlike su jasne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Ja nisam ni mislio da bi odnos medju ljudima bio drugaciji (dobro zavrsilo je ratom ..... ali mislim na ona vremena kad se normalno zivjelo)
Kako bi i moglo biti drugacije kad je recimo Bosna toliko izmjesana.
Ali nije bilo tako ni davno kad se govorilo drugacije .... imamo citate i primjere, originale rukopisa i djela ... recimo iz doba Vuka Karadjica. ...
Da je svaka drzava bila "svoja" ne znamo kako bi se jezik mijenjao i u kojem pravcu.
Mislim pogledaj sta se radi u Hrvatskoj "ovih" dana, koliko se i sta se sve mijenja.

Razumijmo mi i Ruse ... mozda mozemo nesto i skontati kad procitamo na ruskom, mozda i cak i poljskom ..... , ali razlike, razlike su jasne.

Proslost - koga briga. Sadasnjost - jedan jezik, razliciti standardi, razlicita imena. Moje licno misljenje - glupo je imati tri razlicita imena za jedan jezik. Zivimo u razlicitim drzavama, pa sta? Postoji veci broj primjera u svijetu gdje razliciti narodi pricaju isti jezik i pri tome ga ne zovu razlicitim imenom - (GER, AUT, CH), (FRA, BEL,LUX), (USA; UK, AUS).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]