banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 06:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 346 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Avg 2014, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Poslije pročitao naslov,mislio sam da se tema odnosi općenito na svijet ne samo Evropu.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2014, 23:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2010, 15:32
sinip je napisao:
ОК, ето ми смо најстарији народ. Рецимо.

И шта ми данас имамо од тога?

Ако би смо размишљали на такав начин, скоро ништа на овом свијету неби имало смисла!

- Данас клинци с правом могу да кажу:

"Шта ја имам од тога што ћу да учим и идем у школу, кад ионако не могу да нађем посао!"
"Шта ја имам од тога, што ћу да будем поштен, када око мене све функционише по принципу непоштења"
...

А да ли је баш тако? Да ли би све требало да сведемо на принцип "УСЕ, НАСЕ и ПОДАСЕ"
Тад би смо се од животиња разликовали само по одјелима.

Сви народи проучавају своју историју и изузетно су поносни на њу, као рецимо американци чија историја је млађа од пола тараба по срБским селима. Али они су изузетно поносни на њу и шта они имају од тога? Западне престонице су пуне покрадених споменика са истока и шта они имају од тога? Германи су измислили комлетну историју старог свијета кроз германско-нордијску историјску школу и наметнули је другима и шта они имају од тога?

Научници проучавају историју универзума и шта они имају од тога?

Имају и те како имају! И ми имамо са нашом историјом зато нам је и оспоравају. Много је тога да би се могло у пар ријечи овде постирати, али рецимо нпр.

1. Уваљују нам да смо доселили на Хелм (Балкан) у 6. вијеку, да би показали да смо дошљаци и да немамо право на простор на којем живимо.
2. Тврде да су Албанци Илири а не ми, да би нам опет одузели право на простор на којем живимо, њима дали право на териториј који насељавају.

Између свих ствари, а и због ове двије нетачне тврдње, наша прошлост у задњих 100 година је била изузетно крвава и неправедна према нама Србима.

Да би све ово могао да примјетиш и схватиш, мораш добро да проучиш систем како размишља непријатељ па ће ти све бити много јасније. А да би могао да се заштитиш, мораш добро да подесиш осјећаје за истинито и неистинито, исправно и неисправно, добро и лоше,... и наравно да проучиш своју истинску и праву историју, а не да гуташ оно што ти сервира псеудо германско-нордијска школа, а чији су ђаци сви данашњи званични државни историчари, којима је важно само задржати позиције, бенифиције и плате!

Е, сад ако си схватио шта сам хтио рећи онда си и схватио шта ми имамо данас од тога!

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2014, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Brate Srbine, veliki Srbine.. smorio si.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2014, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
1. Бркаш појединца и народ.
2. Право да живи на неком простору има онај ко може да одбрани или заузме тај простор, невезано уопште за историју.
3. Џебе ми се за Шиптаре, њих и онако треба затући. Али нисмо у стању, што нас води назад на 2.

Даље ми се не да, одох да спавам и да сконтам како да намакнем паре за текуће потребе...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2014, 08:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
spijo je napisao:
E jbg,sad su i Egipćani u Evropi

Dvije titule evropskog prvaka u kosarci govore u prilog tome.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2014, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ukljucujuci i mocni Izrael

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 21:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Најстарији народ у Пољској, Кашуби, причају српским језиком!

Slika

Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумевали са локалним становништвом. Овде већину житеља чине Кашуби, стари словенски народ, који одлично разуме српски. Доктор славистике Душан Пажђерски је човек за ког се данас говори да је први свету открио овај нови народ.

- Дошао сам 1999. године из Новог Сада у Пољску да докторирам и упознао сам људе који одлично разумеју српски језик. То ме је привукло да истражујем и откријем да су Кашуби аутохтони словенски народ, који живи на најлепшим обалама Балтичког мора. У свом речнику имају фонд српске говорне традиције. Уосталом, Кашуби на југу Балтика, имају Српско село и Српско језеро – открио нам је своју тајну везу са овим народом др Душан Пажђерски, који за себе каже да је Новосађанин.

Његова истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао пре Пољака.

Кашуби су били поморци, који су пословали са Бокељима. Приликом поделе интересних сфера на Версајској конференцији њихова област Померенија или Кашуба је додељена Пољској. За време Другог светског рата Кашуби су једини имали организовани партизански покрет. Данас их у Пољској има више од 5.000.

- Моје анализе су показале да се око 51.000 људи у Пољској изјаснило да говоре кашупским језиком. Сматра се да особа које су пореклом Кашуби у Пољској има око 300.000. Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Њихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увек су имали везе са српским народом. Једна од престоница кашупских кнезова у средњем веку звала се Београд. Тај град, нажалост, више не постоји – открива нам др Пажђерски.

kasubi-2Кашуби су, кажу сами Пољаци, једини прави западнословенски народ. Религиознији су од Пољака. Наталитет им је прилично висок, иако су подвргнути асимилацији и емиграцији. Баве се пољопривредом и рибарством. Највеће пољске фабрике за прераду рибе и најбољи пољски приморски туристички центри су на Кашубима.

- По менталитету су слични Словенцима. Вредни су, предузетни, али су гостољуби као Срби. Њихова народна ношња личи на нашу. Одликује је народни вез, који имају српске кошуље, кецеље и доламе. Уз то, имају велико разумевање за српску историју. Један од највећих кашупских песника Станислав Пестка је за време кризе око Космета, превео и објавио песму Стефана Лазаревића “Речи на мраморном стубу на Косову”. А, први научно уређени кашупско-пољски речник Стефана Рамулта, који је 1893. године издала Пољска академија наука из Кракова, рецензенти су упоредили са “Српским рјечником” Вука Караџића – казује Душан Пажђерски, иначе, велики пријатељ Кашуба.

Наш саговорник прећуткује да у тој вези Кашуба и Срба сам највише допринео. Пажђерски живи у градићу Вејхерову са Кашубама. Први је о овом народу написао стручне радове, а у Београду је, у издавачком предузећу “Алма” отворио Кашупску библиотеку. Уз помоћ Пројекта Растко 2004. године отворио је прву кашупску интернет библиотеку и тиме овај народ представио као своје научно откриће. За тај допринос народ Кашуби је др Душана Пажђерског наградио Медаљом Столема, коју је 2006. године добио и пољски премијер Доналд Туску, који је и сам Кашуб.

- Моји планови су да отворим прву катедру кашубистике на Гдањском универзитету и да припремимо Прву међународну конференцију о Кашуби, како би цео свет упознао овај народ. Како сам на последњем Сајму књига у Београду у госте довео издавача Јарослава Елварта, првог Кашуба који је посетио Србију, палнирам да доведем још неколико важних представника овог народа – поверио нам се др Душан Пажђерски.

Средином мају ове године је са групом студената први пут у посету Србији дошла и мала група Кашуба. Делегацију је водили једини кашупски издавач и угледни пољопривредник, иначе сувласник једине кашупске приватне телевизије. Истовремено је одржана библиотечка конференција у граду Вејхерову, на којој су учествовали представници две српске библиотеке, из Чачка и Новог Сада.

За следећу годину, са културним центром из једне кашупске општине планирају се сусрети на којима би била разматрана мањинска права у Србији и Пољској, што Кашубе то посебно занима.

dusan-pazderski Пољски Србин

Др Душан Пажђерски је рођен у Зеници 1967. године у породици Леха Пажђерског, професора пољског језика. На рођењу је добио име Владислав.

Студирао је славистику у Београду, радио у новосадском Радију 100 и Матици српској. Отишао је у Пољску да изучава пољско-српски речник биљака. Ради на универзитету Гдањск, предаје граматику српског и пољског језика.

Истражује тајне кашупског језика. Објавио је “Антологија кашупске народне приповетке”, а ради први кашупско-српски речник.

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 22:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Kakvo proseravanje. Ako je iko na ovom forumu kompetentan u vezi poljskog, to sam ja. Kašubski ne liči ni na šta, pogotovo srpski. Al' šta ja znam...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 22:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ti si konvertit, takva zdravo-seljačka logika te neće odvesti nigdje.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 22:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jel on rodjen u zenici, niki cojek od njega..

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Важно је да ви пратите и читате постове, за остало ћемо лако! 8)

Citiraj:
Ako je iko na ovom forumu kompetentan u vezi poljskog, to sam ja.

Какво просеравање.
:laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3:

Ако је ико на овом форуму компетентан у вези пољског, то сам ја. Ја сам још 1979. год. са извиђачима И.О. 22.април обишао комлетну Пољску од Кракова преко Варшаве и Гдањска до Мазурских јзера! Не вјерујем да си тад и био рођен, а ако јеси онда си пишао у гаће!

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
POLLARIS je napisao:
Citiraj:
Ako je iko na ovom forumu kompetentan u vezi poljskog, to sam ja.

Какво просеравање.

То што Мирџа живи и ради у Пољској не треба да ти стаје на пут. ;)

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 03:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Tekst je strahobalan sta veli prvi kasub koji je posjetio srbiju. Kao da je vilenjake otkrio a ne poljsku verziju glamocaka

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 04:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EEYshTRyMSs[/youtube]

Ja izgleda pričam prigorskim ili slovenačkim kad razumijem svaku četvrtu riječ kašupskog ako oni pričaju srpskim.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 09:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
POLLARIS je napisao:
Ако је ико на овом форуму компетентан у вези пољског, то сам ја. Ја сам још 1979. год. са извиђачима И.О. 22.април обишао комлетну Пољску од Кракова преко Варшаве и Гдањска до Мазурских јзера! Не вјерујем да си тад и био рођен, а ако јеси онда си пишао у гаће!

Znači ti si bio mjesec dana u Poljskoj i kompetentniji si za stvari oko Poljske od čovjeka koji živi tamo godinama :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 09:05 
Ovaj gori od onih religioznih fanatika kojima ne mozes nista dokazati, u pravu su, a argumenti na nivou vrtica...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 10:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jbg Zorane, raskrinkao me je...

POLLARIS je napisao:

Owszem, urodziłem się dwa lata po twoim pobycie w Polscę. Ale jakoś tak dziwnie się składa, jak koledzy wyżej wspominali, iż mieszkam w tym kraju od czternastu lat. Mówię biegle po Polsku, ale i tak to nic nie zmieni w twym mniemaniu. Kaszubów poznalem dość dobrze i miałem okazję usłyszeć ich mowe.
Miłego dnia życzę.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Najlepiej użyć google translate, więc jak wiesz języka polskiego

:lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 11:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bukvalni prevod bi bio: "Najbolje upotrijebiti G.T., dakle kako znas poljskog jezika." :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pojma ti nemas :lol:

Dobro ti je covek reako

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 346 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]