Daljac se samo okomio na Ezana i Zaha. Covjeku smetaju Bosnjaci, i on bi ih rado otjerao sa forumu. Istina, ima i pomagaca, ali to ne pije vode, jer mi smo tu i tu i osajemo.
Pitanje koje si postavio u vezi prezimena, kako kaze Micelius nije u skladu sa temom. Tvrdnju koju iznosis u vezi prezimena, ukazuje, da i ovu problematiku ne poznajes. Odgovor ne sasvim direktan imas u komentarima na temu Srbi, Vlasi i Karavlasi, a autro je Josip Vrbic. Ovo ti napominjem, da taj tekst lakse nadjes, i spoznas ovu problematiku.
Lear tvoj komentar je dobar za razmatranje. I ja bih volio da je Yu ostala, jer je to bila visenacionalna drzva, drzva koja je za razliku mnogih drugih drzva, uzivala jedan izuzetno veliki ugled u svijetu. Tek sada mozemo da poredimo, sta smo imali, i sta sad imamo, bilo da poredimo plate, stanove,zaposlenost,zdravstvenu zastitu, penzije, provodjenje godisnjeg odmora, kupovinu namjestaja, kola i svega drugoga, a da ne govorim o putovanju u svijet. Imala je ta drzava i nekih slabosti, koje je trebalo otkloniti u hodu, i mi bi danas bili ispred: Ceske, Madjarske, Poljeske itd, jer smo od njih bili puno razvijeni . Naravno, sad smo daleko iza njih bar 15-20 godina, jer smo sve svoje sami unistili, ili preokupiurani ratom i ratnim desavanjima, tvornice - fabrike zatvorili, oprema rdjala, i danas predstavlja samo staro gvozdje, para nemamo da nabavimo nove tehnologije itd. Ako ovako nastavimo, situacija ce biti jos gora, jer ce drugi napredovati, a mi cemo tapkati u mjestu.
Nasa nesreca je sto smo imali u najtezem trenutku za jednu zemlju, pogresne ljude na pogresnim mjestima, ljude bez politicke pameti, ljude koji su da bi ostali na vlasti raspirivali nacionalizam koji je vremenom prersao u sovinizam, pa je dosao rat, gdje smo srusili, pokrali sto se srusiti i pokrasti moglo, a sto je najgore, proliveno je mnogo krvi, koja se nicim ne moze oprati. Ja znam, da niko ne prihvata svoju krivnju, ali glavni protagonisti raspada su: Slovenici, Hvrvati i Srbi, bolje receno, Milosevic, Tudjeman i Kucan sa svojim elitama. Svi osali su ucesnici koje ova tri musketra nisu nizasto pitali. Na kraju kao sto znamo propao je i prijedlog Gligorov - Izetbegovic, koji je nudio bilo kakvu YU, samo da bi se drzva odrzala, a kasnije da se traze neka bolja rjesenja. Tri musketara su kazala "NE" i drzava se raspala.
Svi pominjemo Kutiljerov plan, a niko ne zna, sta je taj plan konkretno nudio. Eto ako neko ima teskt tog plana nek nam ga prezentira, ako ima karte-mape, kome sta pripada, nek nam i to prezentira, iako smo svi spremni tvrditi, da je to bio izvanredan Plan, i pored toga sto ne znamo njegov sadrzaj. Dakle, prazne propagandne price za zaludjivanje naroda.
Zasto Bosnjaci nisu prihvatili da ostanu u krnjoj YU. U jednom kazivanju za Dane A. Izetbegovic je to objasnio. Ja cu pokusatio da nadjem samo taj dio koji daje odgovor na ovo pitanje, ali mi treba vremena.
Moje misljenje, kazem moje misljenje, a dajem za pravo i drugima da imaju svoje misljenje, jer ne zelim niskim viditi beskorisne rasprave, obrazlazuci svoije misljenje, sastoji se usledecem.
Bosnjaci -muslimani BiH i Srbije imaju veoma veoam negativno istorijsko iskustvo u odnosima sa Srbima, pocev od porogonas muslimana iz Srbije 1872-1878.godine, pa perioda Balkanskih ratova, o cemu su prezentgirani tekstovi Dimitrija Tucovica na ovom forumu, gdje se govori o masovnim ubistvima, odsijecanu noseva i usiju, paljenju kuca i da ne nabrajam dalje, do nasilnog pokrstavanja, o cemu sam ja prezentirao nekoliko tekstova samo znanja radi, pa Prvog i Drugog svetskog rata, gdje su stradanja Bosnjaka-muslimana bila izuzetno velika, o kojima se nije smjelo ni pisati, a da ne govori o nacionalnom odredjenju, potiranju bosanskog jezika, neizucavanju bosdnjacke knjizevnosti u skolama itd.
Moje misljenje je da Srbi ne znaju saradjivati sa drugima, oni zele samo vladati, oni zeli da sve bude po njihovom. Ko se tome suprostavi kraj mu se zna:Dr. Mehmed Spaho,S. Radic, a i smrt Dzemal Bijedica i Hamdije Pozderca ostala je zagonetna, uvodjenje banovina u kojima Srbi gotovo uvijek trebaju da budu u vecini, Sporazum Cvetkovic-Macek, pa Tudjan - Milosevic o podjeli Bosne, a sve bez znanja i ucestvovanja Bosnjaka-musliman .O borbi za vlast medju samim srpskim vodjama, i posledicama te borbe od Karadjordja do Djindzica necu da govorim.
Danas mnogi postavljaju pitanje Referenduma. Isto tako moze se postaviti pitanje, da li je Referendum bio na neki nacin i iznudjen, pokusajem stvaranja SAO po Bosni, spartanjem JNA i rezervista iz Srbije kroz Bosnu, a prilikom prolaska kroz pretezno bosnjacka naselja i gradove, da pomenem samo Vrbanju i Tuzlu, slijedi obavezno pozazivanje prstom ispod vrata.
Ja sam misljenja da je Plan Glogorov-Izetbegovic trebao biti prihvacen, jer je nudio oceuvanje kakve takve YU. Mislim, da je bolje ikakva, nego nikakva YU. Vremenom bi protagonisti raspada otisli Bogu na amanet, ili bi pod pritiskom medjunarodne zajednice otisli sa vlasti, jer bi YU morala da ide u evropske integracije, svakako prije:Ceha, Madjara, Poljaka, Rumuna, Bugara, Albanaca, a sa diktatorima se ne ide u Evropu.
Eto to je bilo moje misljenje. Ja nemam namjeru da vodim rasprave o svojim pogledima bilo skim. Lear je iznio svoje misljenje, ja sam iznio svoje, red bi bio da i drugi iznesu svoje vidjenje, naravno sa nekim obrazlozenjem onoga sto tvrdi.
Pozdrav Zah
|