jellyfish je napisao:
Нпр Мане Роквић четнички злочинац је унапређен у војводу иако је вршио велике злочине због чега Ђорђе Николић шаље протест Дражи.
Поручник Ђорђе Николић, командант пука Краљ Александар Динарске дивизије је 11.12.1942. протестовао Дражи Михаиловићу, команданту ЈВуО, због унапређења Манета Роквића:
Викицитати „Крајем септембра месеца Мане Роквић на захтев команде талијанске дивизије „Сасари“ чијој се власти једино и покоравао, предузме акцију против хрватских села изнад Сплита и Клиса ка Сињу. Како је у изгледу била добра пљачка успео је да сакупи 120 бораца вичних њему - све саме арамије - и пође у акцију. Како је доцније сам причао и отворено се хвалио, успео је да спали 19 хрватских села и побије сав народ - говорио је да је само у једном селу запалио школу заједно са свим ђацима и учитељима... Због предњег тражили смо да се Мане Роквић искључи из организације као апсолутно штетан.[9] Уместо тога долази декрет о његовом унапређењу у чин четничког војводе, а унапређен је на предлог капетана Иванишевића...”
Извор:
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... D0.B0_1942.
Питање за Силвиа пошто он то можда познаје, или ако неко други зна: Како је Дража дозволио да овај злочинац буде унапређен?
Мане Роквић је колико је мени познато био један од оних ликова на терену који су деловали искључиво самостално. Чак ни Ђујић тамо није могао да га стави под своју контролу. Сарађивао је активно са Италијанима, али и са Немцима касније и са усташким властима (то је онај допис који је неко поставио овде, где се четници жале на усташке провокације у Книну. Ти четници су били четници Манета Роквића). Био је изузетно антикомунистички настројен и постоје неке информације да је побио и чланове своје родбине који су били у партизанима или симпатизери. Значи, укратко један од оних ликова које рат избаци на површину и који један период терорише своју уску територију служећи се свим средствима.
Што се тиче одликовања то ми није познато, али знам да није признавао хијерархијску структуру ЈВуО, нити је следио наређења и упуства надређених, тако да се поставља питање да ли може уопште да се води као део ЈВуО или је више типа далматинског Боже Јаворског. Мени је некако ово друго логичније.