banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 00:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 24 Feb 2010, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Frisky_Dingo je napisao:
@amidža

Dobrica je upravo dio tog mitoloskog dozivljaja srpskog nacionalizma. Treba da nadjes ijedan njegov postupak ili izjavu koja je problematicna.

Da li je dovoljno problematična izjava da ne postoji zaostaliji narod sa toliko izraženim plemenskim mentalitetom od Albanaca?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Boksi je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:
drzava podrazumjeva narod teritoriju i vlast, u slucaju bosne ne postoji nista od toga, ali meni je zanimljivo kako u sarajevu brane nesto sto je , objektivno, vec davno osudjeno na propast.

gledaj, jedna strana je 92, odlucila da pravi drzavu mimo volje druge, a to je bio uvod u haos koji se desio.... naravno da nakon svega prica o drzavi i zajednickom zivotu je iluzija, ali oni to trebaju danas da objasne bosnjacima a ne nama.

Prije događanja u BiH bio je pokušaj nametanja državne hegemonije Ljubljani i Zagrebu, pa neka tamo hakanja po Kninu i Dalmatinskoj zagori, pa su sjekli balvane i postavljali ih po auto-putevima, a sve je to bilo popraćeno medijskim (a kasnije i artiljerijskim) kanonadama beogradskih medija.

objasni nametanje drzavne hegemonije??? od koga? tada je na vlasti bila jedinstvena kpj.

sjeca balvana je uslijedila nakon izbacivanja srba kao konstitutivnog naroda iz ustava i masovnih ubistava i protjerivanje istih po "urbanim" hrvatskim gradovima, vec tada desetine hiljada srba je bilo protjerano.

ja te podsjecam da je taj narod imao apsolutnu autonomiju jos u ugarskoj, znaci u vrijeme kada je u zagrabu zvanicni bio njemacki,i da je svoj suverenitet pristao da dijeli sa narodom koji je nad njim izvrsio genocid.

a ta izjava dobrice je parafraza ismaila kadarea...jel i on srpski fasista i velikosrpski hegemonista?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Frisky,ti si meni legenda.Ti ba da pričamo o bjelini jajetove ljuske :)

"Otac moderne srpske nacije",veliki akademik srpski, govorio je na zatvorenom kružoku SANU kako je "zadovoljan razvojem prilika" te da je na vidiku pripajanje srpskih zemalja velikoj i jedinstvenoj otadžbini, "a etničko čišćenje Bosne odvija se po planu i uz mali broj srpskih žrtava".
Nije on sam da se razumijemo.Bilo je tu još bolesnika poput Ekmečića koji je zastupao stajalište da „za ideju Velike Srbije nije preskupo planirati oko milijun mrtvih Srba.“

Evo ti brate pa iščitaj malo:

http://novosti-iz-bkd.blogspot.com/2009 ... -otac.html

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
amidža je napisao:

"Otac moderne srpske nacije",veliki akademik srpski, govorio je na zatvorenom kružoku SANU kako je "zadovoljan razvojem prilika" te da je na vidiku pripajanje srpskih zemalja velikoj i jedinstvenoj otadžbini, "a etničko čišćenje Bosne odvija se po planu i uz mali broj srpskih žrtava".
Nije on sam da se razumijemo.Bilo je tu još bolesnika poput Ekmečića koji je zastupao stajalište da „za ideju Velike Srbije nije preskupo planirati oko milijun mrtvih Srba.“

Краљу...
Ћосић је био комуниста и то онај изворни из 1945, оснивач КП Србије.
Краљу, то што си нам ти поставио зове се блог. Знаш шта је то? Оно што сваки појединац може да направи на интернету и искуца шта хоће.
Поштеди нас, молим те.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 13:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Frisky_Dingo je napisao:
objasni nametanje drzavne hegemonije??? od koga? tada je na vlasti bila jedinstvena kpj.

Državna hegemonija od strane Miloševićevog režima. Slobo nije pristajao na asimetričnu federaciju koju su predlagale Slovenija i Kroacija, nije pristajo na platformu Izetbegović-Gligorov (koja je bila najoptimalniji način za rješenje suprotstavljenih zahtjeva za rješenje jugoslovenske krize), nego se i dalje kao pijan plota držao prevaziđenog federalizma pod kojim se krila želja Srbije da sačuva kakvu-takvu dominaciju u toj nekoj budućoj zajednici.

Frisky_Dingo je napisao:
sjeca balvana je uslijedila nakon izbacivanja srba kao konstitutivnog naroda iz ustava i masovnih ubistava i protjerivanje istih po "urbanim" hrvatskim gradovima, vec tada desetine hiljada srba je bilo protjerano.

Postoje valjda politička sredstva za rješavanje takvih problema, a ne odmah latiti se puške, bajoneta i tenka. Bez namjere da branim Tuđmanov režima, međutim masovnijih odlazaka Srba iz hrvatskih gradova (ne računajući kadar JNA) nije bilo do izbijanja oružanih sukoba. A Srbi su prije 1995. toliko protjerivani da ih eno puna Istra, i ni dlaka im s glave do danas ne fali.

Frisky_Dingo je napisao:
ja te podsjecam da je taj narod imao apsolutnu autonomiju jos u ugarskoj, znaci u vrijeme kada je u zagrabu zvanicni bio njemacki,i da je svoj suverenitet pristao da dijeli sa narodom koji je nad njim izvrsio genocid.

Tačno, imao je autonomiju, jer se privučen obećanim povlasticama Austro-Ugarske, doselio na područje Vojne Krajine i, u zamjenu za odbranu istočnih granica Carstva, imao pravo na vlastite škole, crkve i samoupravu. Međutim, to mu nikako nije davalo za pravo da pokuša otcijepiti dio teritorije jedne zemlje i pripojiti je drugoj.

Frisky_Dingo je napisao:
a ta izjava dobrice je parafraza ismaila kadarea...jel i on srpski fasista i velikosrpski hegemonista?

Jeste. Ortodoksni. Amidža je izdvojio samo jedan od njegovih crnih bisera.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 14:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
amidža je napisao:

Краљу...
Ћосић је био комуниста и то онај изворни из 1945, оснивач КП Србије.
Краљу, то што си нам ти поставио зове се блог. Знаш шта је то? Оно што сваки појединац може да направи на интернету и искуца шта хоће.
Поштеди нас, молим те.

Stari,jesi ti pročitao na vrhu ime autora teksta o Ćosiću?Nisi!Autor je MIRKO KOVAČ!

Mirko Kovač je nesumnjivo jedan od najznačajnijih živućih južnoslavenskih pisaca. Rođen je 26. 12. 1938. godine u Petrovićima kod Bileće. Studirao u Beogradu, gdje je i živio sve do početka devedesetih godina proteklog stoljeća. Zgrožen miloševićevskom nacionalističkom euforijom, odlazi u Rovinj, gdje i danas živi.
Autor je kultnih knjiga Gubilište, Ruganje s dušom, Vrata od utrobe, ugledni scenarista koji potpisuje neke od najboljih filmova ex-yu kinematografije, gorljivi kritičar balkanskih nacionalističkih režima za Dane govori o Srbiji danas, vezanosti za svoj hercegovački zavičaj, vlastitom književnom i scenarističkom radu, planovima za budućnost.

Dobra ti frizura ali popravi malo izraz lica :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Видим да је блог написао Мирко Ковач (не знам одакле теби Ћосић, то ти је био само одговор на твоје повезивање Ћосића са национализмом). И шта сад?
Сад ја одем нађем текст Матије Бећковића, једног од највећих живих српских писаца данас и шта ћемо онда? Нерешено, а?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 14:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Видим да је блог написао Мирко Ковач (не знам одакле теби Ћосић, то ти је био само одговор на твоје повезивање Ћосића са национализмом). И шта сад?
Сад ја одем нађем текст Матије Бећковића, једног од највећих живих српских писаца данас и шта ћемо онда? Нерешено, а?

Možda jednog dana i Matija Bećković promijeni mišljenje baš kao i Vuk Drašković pa i sam Ćosić koji ga često mjenja!Ništa nije isključeno pa ni to da i Špirić završi u S ZA BIH kod Harisa Silajdžića :lol: :lol:
....a možda i ti postaneš gay :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Možda jednog dana i Matija Bećković promijeni mišljenje baš kao i Vuk Drašković pa i sam Ćosić koji ga često mjenja!Ništa nije isključeno pa ni to da i Špirić završi u S ZA BIH kod Harisa Silajdžića :lol: :lol:
....a možda i ti postaneš gay :)

Можда Ковач постане нациста а ти се вратиш вери прадедова. Можда.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jednog dana kada budeš na samrti,možda i ti shvatiš da nije dobro što ti djeca ostaju živjeti na buretu baruta!

Što diraš u vjeru,pa to je privatna stvar!
Moj prapradjed je Adam/Adem a pramajka Hava/Eva i ja vjerujem u ono u što su oni vjerovali.

p.s.Ružan si kad si ljut :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 23:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
bila jednom je napisao:
Obajsni mi kako ti vidis odgovarajucu kaznu?

Kaznu ? Veoma i kristalna jasna. Umjesto što se bavio Dražom Mihajlovićem i njegovom konkurencijom, bolje da je strijeljao odreda sve pripadnike NDH, a Hrvatskoj dao granice onako kako i zaslužuje, a to je od Zagreba do Vukovara. Dalmaciju je trebao da ravnomjerno podjeli, a ne svu Dalmaciju dati Hrvatima.. sa svim onim silnim ostrvima, gradovima kakav su Split, Zadar, Dubrovnik itd itd.. Ne bi se bunio i da je dio Dalmacije pripadao Hrvatskoj, ali cijela.. to je već previše i bezobrazluk.
Opšte prihvatna činjenica da je Hrvatska imala najveću državu u njenoj istoriji, upravo za vrijeme Tita i bivše Jugoslavije, a ti što to nećeš da shvatiš, to je već tvoj problem.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 01:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Blackwood je napisao:
bila jednom je napisao:
Obajsni mi kako ti vidis odgovarajucu kaznu?

Kaznu ? Veoma i kristalna jasna. Umjesto što se bavio Dražom Mihajlovićem i njegovom konkurencijom, bolje da je strijeljao odreda sve pripadnike NDH, a Hrvatskoj dao granice onako kako i zaslužuje, a to je od Zagreba do Vukovara. Dalmaciju je trebao da ravnomjerno podjeli, a ne svu Dalmaciju dati Hrvatima.. sa svim onim silnim ostrvima, gradovima kakav su Split, Zadar, Dubrovnik itd itd.. Ne bi se bunio i da je dio Dalmacije pripadao Hrvatskoj, ali cijela.. to je već previše i bezobrazluk.
Opšte prihvatna činjenica da je Hrvatska imala najveću državu u njenoj istoriji, upravo za vrijeme Tita i bivše Jugoslavije, a ti što to nećeš da shvatiš, to je već tvoj problem.

a mozda se Draza vise bavio Titom, samo nije uspio u pocetku iskoristiti nadmoc u svakom smislu koju je imao u odnosu na Tita, a kasnije se naplatili racuni.

ja stvarno ne znam kako ti zamisljas granice, ali koliko znam dio Dalmacije i Istre su bili vec u prvoj drzavi Hrvata, poslije su sirili...i drugi su dobili granice kakve jesu, da li je pravedno ili nije :roll: , oni koji su se borili za te granice tako su ih podijelili...

NDH je imala na vrhuncu (ne)moci u decembru 1944, znaci kada su morali sve aktivirati i hvatati i tjerati na front, oko 70 000 hiljada domobrana, 76 000 hiljada ustasa i 32 000 hiljade zandermerije. Sada sam se pozabavi koliki su hrvatski gubitci i onda pricaj da li je Tito bio dobar prema njima, da ne pricam oduzimanje imovine, srozavanje crkve itd itd itd...
U svemu tome je dosta i neduznih nastradalo, samo prije nego sto je Tito krenuo i ciscenje izdao je proglas gdje je svima dao priliku da predju u partizane. Ima prica da su ustase samo zamjenile uniforme, sto je opet mit, oni koji su prelazili su bili domobrani.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:

Državna hegemonija od strane Miloševićevog režima. Slobo nije pristajao na asimetričnu federaciju koju su predlagale Slovenija i Kroacija, nije pristajo na platformu Izetbegović-Gligorov (koja je bila najoptimalniji način za rješenje suprotstavljenih zahtjeva za rješenje jugoslovenske krize), nego se i dalje kao pijan plota držao prevaziđenog federalizma pod kojim se krila želja Srbije da sačuva kakvu-takvu dominaciju u toj nekoj budućoj zajednici.

da je milosevic i generali oko njega imali i u primisli ikakvu ideju velike srbije, ona bi bila ostvarena,
ja ti ponavljam, oni nisu bili predstavnici nacionalnih opcija kao Tudjman ili Izetbegovic vec KOMUNISTI kojima je primarno bilo samo ostanak na vlasti.

Boksi je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:

Postoje valjda politička sredstva za rješavanje takvih problema, a ne odmah latiti se puške, bajoneta i tenka. Bez namjere da branim Tuđmanov režima, međutim masovnijih odlazaka Srba iz hrvatskih gradova (ne računajući kadar JNA) nije bilo do izbijanja oružanih sukoba. A Srbi su prije 1995. toliko protjerivani da ih eno puna Istra, i ni dlaka im s glave do danas ne fali.
.

Eno i muslimana puna Srebrenica , sta im fali??? Nasilje je pocelo sa jedne strane, a balvani su samo odgovor na njih. Masovni odlazak se desio PRIJE balvana. Jesi cuo za porodicu Zec? Sajmiste u ZG?
Znaci, hronoloski imamo: zastrasivanje, izbacivanje sa posa,izbacivanje iz ustava, upadanje u stanove, pljacka, protjerivanje, ubijanje(hrvati)....balvani na putevima, organizovanje na teritorijama sa srpskom vecinom (srbi)

Boksi je napisao:

Frisky_Dingo je napisao:

Jeste. Ortodoksni. Amidža je izdvojio samo jedan od njegovih crnih bisera.

I albanski pisac je znaci postao srpski fasista???

pa naravno :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 11:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Frisky legendo :)

Jel ti stvarno vjeruješ kako Miloševiću nije bio cilj Velika Srbija??
Hoćemo li ubuduće mišljenje razmjenjivati na ozbiljan način ili ćemo se samo zajebavati?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da se vi diskutanti šta pitate opet bi razyebali Jugu. :angry3:

Zar ovi razgovori nisu mikro pokazatelj makro stvarnosti?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

amidža je napisao:

Hoćemo li ubuduće mišljenje razmjenjivati na ozbiljan način ili ćemo se samo zajebavati?

Naravno da nije. Njemu je trebala stabilna teritorija kojim bi mogao da vlada. Zato je stvorena SRJ. Da je postojao plan VS, vojska nebi napustala BiH i djelove Hrvatske, Izetbegovic bi bio uhapsen i stvar bi se zavrsila za par nedelja.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 13:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
bila jednom je napisao:
a mozda se Draza vise bavio Titom, samo nije uspio u pocetku iskoristiti nadmoc u svakom smislu koju je imao u odnosu na Tita, a kasnije se naplatili racuni.

Pričamo o tome da je za vrijeme Tita Hrvatska imala najveću državu u njenoj istoriji i to je čista kao suza činjenica, a otvoren sukob sa Dražom sam spomenuo samo u kontekstu "da mu se mogla zatresti komunistička stolica", pa je na sve načine to pokušavao spriječiti. I kada je bio totalitarni režim normalno je da si morao imati bar jednog čovjeka u opoziciji i to je sasvim prirodno, ali Titu ništa nije bilo prirodno, njemu je samo bio cilj da prošili granice Hrvatske "za zasluge NDH u II svijetskom ratu".

bila jednom je napisao:
ja stvarno ne znam kako ti zamisljas granice, ali koliko znam dio Dalmacije i Istre su bili vec u prvoj drzavi Hrvata, poslije su sirili...i drugi su dobili granice kakve jesu, da li je pravedno ili nije :roll: , oni koji su se borili za te granice tako su ih podijelili...

I drugi su dobili granice, naravno, ali to nije pravedno raspoređeno. Zašto je Srbija svedena na dvije autonomne pokrajne i centralnu Srbiju i zašto se baš najveća država djelila ? Srbija je po svemu, i po ljudstvu i po zaslugama iz II svijetskog rata.. trebala da ima najveću državu u SFRJ, a zašto nije "to je pravi odraz Tita kako se ponašao prema srpskom narodu". Srbija je trebala da ima izlaz na Jadran, bar pola današnje BiH je trebalo biti Srbija, i prema tome Tito sem ustava iz 1974 godine, stalnog urušavanja srpskog identiteta, nije dozvolio ni političku kompetentnost kada se radi o najvećem narodu i najzaslužnijem narodu zbog čega je i Jugoslavija opstala sve do 90ih godina.

bila jednom je napisao:
U svemu tome je dosta i neduznih nastradalo, samo prije nego sto je Tito krenuo i ciscenje izdao je proglas gdje je svima dao priliku da predju u partizane. Ima prica da su ustase samo zamjenile uniforme, sto je opet mit, oni koji su prelazili su bili domobrani.

Zar ti misliš da je ovo normalno ? Da li bi ti, da si na Titovom mjestu, Ustaše primio u Partizane ? Pa to je tako idiotski i paganski da nemam riječi kako bi to opisao. Za sve te iz NDH je trebalo napraviti drugi Jasenovac i pokazati i demonstrirati im osvetu za genocid nad Srbima (prvenstveno).
Ovo je sasvim moguće što si ti rekao, a to se može da svede i na razlog "kako su se određeni pripadnici NDH pokajali, a ovaj jedva dočekao da ih pomiluje". Ništa me ne bi čudilo kada bi se u skorije vrijeme otkrilo da je Tito imao dobru saradnju "sa nekim bivšim Ustašom".

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 13:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
amidža je napisao:

Naravno da nije. Njemu je trebala stabilna teritorija kojim bi mogao da vlada. Zato je stvorena SRJ. Da je postojao plan VS, vojska nebi napustala BiH i djelove Hrvatske, Izetbegovic bi bio uhapsen i stvar bi se zavrsila za par nedelja.

"Ako mora umrijeti čak šest milijuna Srba da bi se izgradila velika Srbija, još uvijek će ostati drugih šest milijuna da joj se raduju", potvrdila je svjetskoj javnosti urbana Biljana Plavšić kad su je pitali - ne boji li se bombardiranja zapadnjačkih zrakoplova.

Haj Frisky budi drug pa iščitaj malo:

U doba komunističke Jugoslavije velikosrpski program je zamro, jer su srpski nacionalni interesi bili uglavnom zadovoljeni u ondašnjoj FNRJ/SFRJ, dok su ekstremistički planovi uglavnom svedeni na retoriku četničke i rojalističke emigracije. No, poslije smrti Josipa Broza Tita (1980.) i izbijanja albanske iredentističke pobune na Kosovu, te neuspjeha da se ta pobuna uguši mješavinom mjera «mrkve i batine», srpski nacionalni pokret jača sredinom 1980-ih. "Na bazi stoljetne svijesti o Jugoslaviji kao proširenoj Srbiji i uvjerenju o tendenciji njenog raspada, odmah poslije Titove smrti 1980. pojavio se svesrpski nacionalni pokret za rušenje jugoslavenske (kon)federacije i za obnovu srpske hegemonije. U prvoj fazi - 1980.-87. - Srbija je pokrenula ustavnu inicijativu za recentralizaciju Jugoslavije, ali su ostale republike i srpske pokrajine blokirale tu inicijativu, a onda je Srbija krenula u ratove..." Izvori mu bijahu srpska intelektualna elita (Srpska akademija nauka i umetnosti - SANU, Udruženje književnika Srbije). Među prominentnijim intelektualcima koji su oblikovali novi velikosrpski projekt bili su uglavnom pisci, ekonomisti, povjesničari, filozofi i politolozi: Dobrica Ćosić-Gedža, Ljubomir Tadić (otac sadašnjega (2004.) predsjednika Srbije), Mihailo Marković, Dejan Medaković, Antonije Isaković-Lule, Miodrag Bulatović-Bule, Milorad Ekmečić, Zagorka Golubović, Kosta Mihailović, Vojislav Koštunica (sadašnji premijer Srbije), Radmilo Marojević, ... Najznačajniji dokument koji potječe iz toga razdoblja je tzv. "Memorandum SANU", tj. šapirografirani tekst nacionalno-političkoga projekta iz 1986. Taj je tekst, bar u dijelovima, dostupan na vanjskim poveznicama. Za ovu je priliku dovoljno reći da su osnovne teze Memoranduma:

-Teritorije pod srpskom kontrolom za vrijeme ratova 1991-95SFRJ kao «tamnica srpskoga naroda»;
-Srbi kao narod potlačeni i izvrgnuti denacionalizaciji i eksploataciji;
-granice među republikama umjetne su tvorevine koje su iscrtali dominantni hrvatski i slovenski komunisti, kao i njihovi srpski anacionalni poslušnici.

Te su teze bile u optjecaju posebno nakon razmaha pansrpskog mitingaškoga pokreta. Velikosrpski pokret (opisan na vanjskoj poveznici koja reproducira tekst akademika Dušana Bilandžića), koji su organizirale srpske znanstvene i kulturne udruge stalno je podgrijavao situaciju u zemlji, no nije uspio preoblikovati Jugoslaviju, sve dok Slobodan Milošević, na valu masovnih srpskih mitinga i prosvjeda, nije zasjeo na čelo srbijanskih komunista i nizom različitih mjera (mitinzi, partijski pučevi, policijsko nasilje,..) srušio vodstva vojvođanskih i crnogorskih komunista, te nasilno ponovo «inkorporirao» Kosovo u Srbiju, kao pokrajinu bez realne autonomije. To je, uz glumljenu neutralnost JNA koja je mogla zavarati samo slijepce, bio snažan korak prema pretvaranju Jugoslavije u Srboslaviju, zemlju koja ne bi mijenjala vanjske granice, a možda ni unutarnje, no u kojoj bi Srbi bili apsolutno dominantan narod u svim republikama, ponajviše preko represivnoga vojno-policijskoga aparata i centraliziranoga gospodarstva koje bi isisavalo kapital iz ekonomski razvijenijih republika poput Hrvatske ili Slovenije. Raspadom Saveza komunista Jugoslavije, demokratskim višestranačkim izborima u Jugoslaviji, kao i slomom komunizma i Sovjetskoga imperija, pokazalo se da su te težnje nerealne, tj. da se «ostalima» ne može vladati preko jednopartijskoga sustava. Stoga je nakon kratkoga rata u Sloveniji u lipnju 1991. velikosrpski pokret krenuo u totalni rat za ostvarenje granica koje su uglavnom odgovarale onima iscrtanima na Moljevićevoj karti.
Šta se kasnije desilo od projekta VELIKE SRVBIJE je poznato.Kah i slom uz ogromne žrtve kako Hrvata,Bošnjaka,Albanaca tako i samih Srba!

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Blackwood je napisao:
bila jednom je napisao:

Pričamo o tome da je za vrijeme Tita Hrvatska imala najveću državu u njenoj istoriji i to je čista kao suza činjenica, a otvoren sukob sa Dražom sam spomenuo samo u kontekstu "da mu se mogla zatresti komunistička stolica", pa je na sve načine to pokušavao spriječiti. I kada je bio totalitarni režim normalno je da si morao imati bar jednog čovjeka u opoziciji i to je sasvim prirodno, ali Titu ništa nije bilo prirodno, njemu je samo bio cilj da prošili granice Hrvatske "za zasluge NDH u II svijetskom ratu".

bila jednom je napisao:

I drugi su dobili granice, naravno, ali to nije pravedno raspoređeno. Zašto je Srbija svedena na dvije autonomne pokrajne i centralnu Srbiju i zašto se baš najveća država djelila ? Srbija je po svemu, i po ljudstvu i po zaslugama iz II svijetskog rata.. trebala da ima najveću državu u SFRJ, a zašto nije "to je pravi odraz Tita kako se ponašao prema srpskom narodu". Srbija je trebala da ima izlaz na Jadran, bar pola današnje BiH je trebalo biti Srbija, i prema tome Tito sem ustava iz 1974 godine, stalnog urušavanja srpskog identiteta, nije dozvolio ni političku kompetentnost kada se radi o najvećem narodu i najzaslužnijem narodu zbog čega je i Jugoslavija opstala sve do 90ih godina.

bila jednom je napisao:

Zar ti misliš da je ovo normalno ? Da li bi ti, da si na Titovom mjestu, Ustaše primio u Partizane ? Pa to je tako idiotski i paganski da nemam riječi kako bi to opisao. Za sve te iz NDH je trebalo napraviti drugi Jasenovac i pokazati i demonstrirati im osvetu za genocid nad Srbima (prvenstveno).
Ovo je sasvim moguće što si ti rekao, a to se može da svede i na razlog "kako su se određeni pripadnici NDH pokajali, a ovaj jedva dočekao da ih pomiluje". Ništa me ne bi čudilo kada bi se u skorije vrijeme otkrilo da je Tito imao dobru saradnju "sa nekim bivšim Ustašom".

a koga da krivimo za postojece granice Hercegovine, evo da vam se oglasim kad ste vec zapeli oko granica? Tita zasigurno ne, nije bio on koji ihe niti predlagao niti pravio na GoogleEarthu. danasnja Hercegovina bi trebala da obuhvata i svoju vjekovnu prijestolnicu, Herceg-Novi koji je nakon 2. zasjedanja AVNOJ-a Djuro Pucar Stari "dodijelio" Crnoj Gori. mozes mislit kakva bi Hercegovina danas bila da ima granice do Kotora? ali sta sad, sta je tu je, ono sto je bilo ne mozes da promijenis, danas imamo ovo sta imamo, pa hajmo ljudi praviti na ovome sto nam je ostalo sebi i svojim potomcima neku buducnost. ja svog dedu ne mogu vratiti, niti ti svog. haj da ne kopamo svoju djecu barem, valjda smo iz cijele ove jadne i cemerne istorije bar toliko naucili!

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 13:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

cicak,potpisujem.

Napokon neko normalan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]