E sad da nastavim o Mladenovoj pogibiji.
Tri teorije, ubili ga cetnici, ubili ga komunisticki agenti (Tito), ubio ga ljubomorni muz.
Ono sto su nepobitne cinjenice, Mladen je bio ranjen, i zna se ko je bio uz njega tih dana. Cinjenica je da je ranjen u cetnickom kraju, u kom nije bilo Ustasa ni Njemaca i da je tokom ranjavanja poginulo i ranjeno jos boraca iz njegove cete i da su svi zajedno smjesteni u improvizovanu bolnicu u Josavci gdje su svi pobijeni nakon 20-ak dana. I danas postoje ljudi koji mogu posvjedociti ovo, i koji pamte tih 15-20 dana vrlo dobro, jer u tim cetnickim krajevima nije bilo puno burnih dogadjaja kao u Potkozarju.
Teorija o ljubomornom muzu bi mogla proci, da je Mladen ubijen na Kozari, medjutim malo je nerealno ocekivati da je taj ljubomorni muz zajedno sa Mladeno odstrelio jos pola cete partizana u cetnickom kraju... Ljubomorni muzevi te obicno upucaj s ledja, a ne ranjavaju te u glavu, pa te onda dokrajce za 20 dana...
Prica o komunistickom agentu meni nije realna iz vise razloga. Prvo sto se tu ne radi o Berlinu, pa da neko moze neprimjecen doci i infiltrirati se u Josavku. Cetnici su po tim selima bili organizovani uglavnom lokalno, to su bile male zajednice, i nije se moglo upasti odjednom tako sa neba, i neredjivati ko sta da uradi i koga da ubije. Dakle u pricu da je se neko infiltrirao i poceo komandovati cetnicima, je meni tesko povjerovati. Ostaje varijanta da se agent samo infiltrirao da sam ubije Mladena, ali zasto bi onda ubio i sve ostale u obliznjoj bolnici. Meni nije realno da je jedan covjek mogao ubiti i Mladena i sve ranjenike.. zbog toga mislim da je to odradila grupa ljudi. A u tom kraju grupa je jedino mogla biti cetnicka.
Inace, a posebno nakon ovog dogadjaja Potkozarje koje je bilo izrazito partizanski kraj i cetnicki krajevi nisu se bas slagali iako se radi o Srbima na obe strane. Cetnicima je u neku ruku odgovaralo to sto su Ustase koncentrisane na unistavanje i borbu sa stanovnistvom Potkozarja, i znali su dok god je teziste borbe na toj strani da se njihovom stanovnistvu nece nista desiti, a tako je i bilo. Cetnici su bili takodje u prednosti jer nisu imali Ustase za vrtom. A o ustasko-cetnickoj saradnji postoji dosta dokaza, medjutim danas malo Srba zeli da prihvati to, i okrece glavu od tih dokaza. U kobnoj ofanzivi na Kozaru su ucestvovali i cetnici. Mozda je to bila cijena, da se stanovnistvo njihovih sela ne napada, ali zbog te ofanzive u Potkozarju su ostali upamceni kao izdajnici. Evo kratki film o covjeku koga su cetnii licno predali kao dijete Ustasama, a ovi ga transportovali gdje i sve ostale - u Jasenovac.
http://www.rtrs.tv/av/player.php?id=9984&x=1Kasnije su im se Kozarcani svetili raseljavanjem i depopulacijom tih cetnickih sela u Jugoslaviji, ubistvima Ozne, Golim otokom... a danas, u talasu srpskog nacionalizma koji se dosta poistovjecuje sa cetnistvom, veliki broj mladih ljudi prihvataju cetnicku ideologiju zdravo za gotovo, sto je u stvari paradoks i teska ironija za Srbe potkozarskog kraja...