banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 09:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Srbi=Iliri
PostPoslato: 07 Dec 2009, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evo jednog interesantnog gledista:

Genetics

Citiraj:
The Serbs are part of the autochtonous Dinaric-North Mediterranean anthropological groups.

The genetics of Serbs are similar to the neighbouring peoples of the Balkan peninsula because of common origin in several Paleo-Balkan tribes previously (now extinct) inhabiting the Balkans, such as Thracians, Illyrians, Dacians, etc. The subclade E1b1b1a2-V13 is present at high frequencies among the Albanians, Greeks, Serbs, Bulgarians and Macedonians and lower numbers in South Italians (up to 20-45%). Subclade J2f1 is at 2.5% in Serbs and Slavic Macedonians. I2a2-M423 is at 29-32% in Serbs and Macedonians and 42% in Croats, as low as 3% in Macedonian Roma, as high as 63% in Herzegovinians. The R1a(common in Slavic groups) is the same in Macedonians and Serbs at 15% and close to Bulgarians at 14%, Greeks and Herzegovinians at 12%, notable gap between the Albanians (7%) and Croats (25%), non-Balkan populations of Cypriots at 6% and Ukrainians at 45%. The most common western European haplogroup R1b values in Serbs are 10.6%, in Cypriots 9.0% being the lowest in Europe, the highest values being Basques 92% and 89% in Welsh, medium values 56% in French. Bosnian Serbs are closer to Bosniaks (Bosnian Muslims) than to Croats, the J haplogroup is 5.3% in Serbs and 12% in Bosniaks and almost non-existent among Croats. I-P37 is higher in Croats (71%) than in Serbs (31%) and Bosniaks (44%).

Genetic studies shows that Serbs are in fact of predominantly Balkan genetics (indigenous to the region) and have very small amount of "Slavic" (R-M458, ranging from 0-12% in the Serbs, Albanians, Macedonians, Greeks and Bulgarians[43]) genes suggesting that the Slavic culture was passed on by the Serbian "elite" to the Romanized Paleo-Balkan peoples of the conquered region (Serbian lands).

Name and etymology

Citiraj:
According to the Tale of Bygone Years, the first Russian chronicle, Serbs are among the first five Slav peoples who were enumerated by their names.

Serbs are thought to be first mentioned by Pliny the Elder and Ptolemy in his Geography in 2nd century AD, who associate the Serbs with the Sarmatian tribe of Serboi of the North Caucasus and Lower Volga. Roman Emperor Licinius referred to the Carpathians as "Montes Serrorum" in the fifth century AD. Having defeated the Avars, under the Unknown Archont, the Eastern Roman Emperor Heraclius invited Serbs to settle in the provinces of Salonica and Dalmatia. The Unknown Archont's descendants (House of Višeslavić-Vlastimirović, House of Vojislavljević) ruled the Serb states for the entire early medieval period (until 1166), mainly under Byzantine supremacy, but at times also under Frankish, Bulgarian overlordship or independent from these states.

The name is most likely derived from the Indo-European root *ser- 'to watch over, protect', akin to Latin servare 'to keep, guard, protect, preserve, observe', Old English searu 'weapons, armor, skill', Lithuanian sárgas 'watchman'.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 07 Dec 2009, 13:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo jedne interesantne relacije izmedju Srba i Ilira:

Citiraj:
The Serbs are and have been referred to by other terms as well. Some of them are:
....
Illyrians, in the Austrian Empire, example of it being Rescriptum Declaratorium Illyricae Nationis from 1779, declared by Maria Theresa, which officially established the position of Serbs and Serbian Orthodox Church in the Empire

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 15:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Na otrcane laži i infantilne ispade se neću osvrtati!

Pitanje za Hristova:

Jeli ti vjeruješ u ovu hipotezu da su Srbi od Ilira?

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na jednom mjestu si se pozivao na egzaktnost genetike? Procitaj pazljivo moj post na prethodnoj strani o genetskim nalazima.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 15:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
nismo mi vi da smo od nekog, srbi su srbi i od srba.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 16:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Obrisao sam offtopic, izvinjavam se ako sam slucajno obrisao nesto sto nisam trebao.. Ovaj put nemojte skretati sa teme..

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Iskreno, istina može biti vrlo blizu.
Ako je tačno da su Iliri bili rasprostranjeni skoro preko cijelog Balkana onda Srbi, Hrvati, Slovenci i ostali (koji su prema istorijskim tvrdnjama Južni Sloveni) imaju itekako velike povezanosti sa Ilirima.
Danas jedini koji govore da su nastali od Ilira su Albanci koji tvrde da su nastali od plemena Arbanasa koji je bio Ilirsko pleme.
Ne treba zaboraviti da su Iliri imali preko 1000 plemena, a isčeznuli su kao u vidu magle. Na koji način ? Da li su se oni stopili sa Južnim Slovenima pri njihovom dolasku iz srednje Evrope ? To je pod velikim upitnikom i to treba rastumačiti.

Pođimo od ove karte:
Slika

Na ovoj karti prikazano je područje koje su obuhavatali tadašnji Iliri i prosto je nemoguće da su oni nestali "tek tako" i olako postali Južni Sloveni. Realno, gdje su Iliri pri dolasku Južnih Slovena ?
Postoje teorije "stapanja" i postoje fakti koji govore da su oni otišli sa Balkanskog poluostrva što je vrlo malo moguće, ako se uzme u obzir koliku su teritorijalnu cijelinu držali.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 21:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 17:22
Pod Ilirima se podrazmijevaju svi ljudi koji su zivijeli na teritoriji BiH prije dolaska Slavena.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 21:53 
Početnik
Početnik

kim deal je napisao:
nismo mi vi da smo od nekog, srbi su srbi i od srba.

Nije to bas tako. Srbi su to sto jesu radi njihovog nacionalnog preporoda koji je zahvacao citavu evropu u 19. vijeku pa i Srbe. Sve do 19. vijeka su se u Bosni mnogi pravoslavci izjasnjavali Srbima ali neki i Bosnjacima. Evo sta je Ilija Garasin, najvazniji covijek kada se prica o Srpskom preporodu; zapisao o Bosnjacima:

Garasin pise o Bosnjacima (katolicima pravoslavcima i muslimanima):

Citiraj:
Da bi se narod katoličeskog ispovedanija od Austrije i njenog upliva odvraćali i Srbiji većma priljubili nužno
je na to osobito vnimanije obraćati. Ovo bi se najbolje postići moglo posredstvom fratera ovdašnjih, između kojih
najglavnije trebalo bi za ideju sojedinjenja Bosne sa Srbijom zadobiti. U ovoj celji nužno bi bilo narediti da se po gdi
koja knjiga molitvena i pesme duhovne u beogradskoj tipografiji štampaju; posle toga i molitvene knjige za pravoslavne
Hristijane, zbirku narodnih pesama koja bi na jednoj strani sa latinskim a na drugoj sa kirilskim pismenima štampana
bila; osim toga mogla bi se kao treći stepen štampati kratka i obšta narodna istorija Bosne u kojoj ne bi se smela
izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavši Bošnjaka. Po sebi se predpostavlja da bi ova istorija morala
biti spisana u duhu slavenske narodnosti i sa svim u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka. Črez štampanja ovih i
ovim podobnih patriotičeskih djela, kao i črez ostala nužna djejstvija, koja bi trebalo razumno opredjeliti i nabljudavati
oslobodila bi se Bosna od upliva austriskog i obratila bi se ova zemlja više k Srbiji. Na ovaj način bi ujedno Dalmacija i
Hrvatska dobile u ruke djela, kojih štampanje je u Austriji nemoguće, i tim bi sledovalo tešnje skopčanje ovih zemalja
sa Srbijom i Bosnom. Na ovo djelo treba osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore reč dati napisati črez
čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg.

Zasto Garasin rastavlja Srbe i Bosnjake ako su pravoslavci u Bosni za sebe znali da su Srbi? Zasto Garasin pise o tome da se Bosna treba poSrbiti i objasnjava vrlo detaljno kako "producirati istoriju" koja ce taj projekat podrzati? Ovaj Garasin je otac vase nacije pa evo sta je pisao.

A evo sta je Kuripesich, prvi putopisac koji je stigao u Bosnu zapisao 1532. godine:

Citiraj:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima
.

Vrlo jasno Kuripesich zapisuje kako ste dosli iz Smederave i Grckog Beograda, dakle iz Srbije. Neki su dosli nakon pada Kosova a neke su Turci doveli nakon rata sa Austrijancima kod Banja Luke kada je mnogo "topovskog mesa = Bosnjaka" izginulo.

I danas ako pitamo 5 starijih Srba, odakle vuku korijene; 3 od njih ce bez sumnje reci da su iz Srbije ili Crne Gore. Naravno da ne presotaje mnogo vise nego vracati se na plemenske veze iz 7. vijeka i tvrditi da su Srbi naselili vec tada Bosnu te da su "Bosnjani" u bosanskoj banovini i kraljevini sebe tako nazivali jer zive u Bosni a da su bili Srbi.

Pitamo se; ako je to zaista sve tako...zasto su Bosnjani pravili razliku vec tada izmedju sebe i Srba? Zasto su bosanski kraljevi pisali:"Bosnjani i Srbi" ili "Bosnjani i Hrvati"? Zasto Vizantski car Komnen 1054. godine zapisuje:"Neka Bosanci i Hrvati budu upisani u knjige Romeja" da bi ponovio:"Car je sada vladar bosanaca, Srba, Hrvata, Bugara i Dalmata." Nesto tu znaci zestoko smrdi. Od 1054. do 1918. se pravi razlika izmedu Bosnjaka i Srbina i onda u kraljevini Yugoslaviji moj deda odjednom postaede Srbin jer nije imao pravo da se izjasnjava kao Bosnjak.

Kako to da bosanski franjevci svoj jezik nazivaju bosanskim svo to vrijeme? Pisu knjige na bosanskom jeziku, kako? Neuki ljudi? Kako to da bosanski banovi i kraljevi svoje zemlje zovu "bosanskim zemljama" te da kralj Tvrtko zapisuje:"I odoh u zemlju Srpsku?" ili "moji praroditelji gospoda bosanska?"

Moramo shvatiti da su moderna nacije sve produkt mitova i nacionalnih programa. Gdje je bilo Nizozemsko, Portugalsko, Skotksko, Austrijsko pleme? Nije toga bila pa opet imamo Portugalce, Nizozemce.

Nacije se znaci stvaraju po drzava sa tradicijom a ne po plemenima i krvnim vezama iz 7. vijeka. Ali kada bi Srbi to priznali onda nebi imali za nista da se uhvate. Jer; nema Srba svo to vrijeme u Bosni, niko ih ne spominje osim u Hercegovini. Nema ni pravoslavaca i to su vasi najpoznatiji istoricari napisali:

Dinic:"Treba se reci kako uza Bosna nije obuhvatala danasnju Hercegovinu. U Bosni prije dolaska Turaka nije bilo pravoslavnog zivlja. To je za nas resena stvar."

Cirkovic (vas najveci istoricar i napriznatiji u Srbiji):"Prije dolaska Turske u Bosni nije bilo pravoslavaca. Najvjerovatnije je manastir u Hercegovini jedini manastir koji je tu bio i prije Turske."

Corevic kaze isto. Dakle ne samo da je vrlo jasno zapisano odakle su u Bosnu dosli Srbi nego je i zapisano da nije bilo ni pravoslavaca i to od vasih najvecih istoricara.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 22:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sarajlija86. je napisao:
Pod Ilirima se podrazmijevaju svi ljudi koji su zivijeli na teritoriji BiH prije dolaska Slavena.

Ne znam da li je ovo citat na moje ili ne, ali ja sam govorio u globalu. Dakle, na sve današnje prostore Balkana gdje su bili rasprostranjena Ilirska plemena prije dolaska južnih Slovena. Tačnije, istorija precizno treba da definiše da li su zaista južni Sloveni došli na Balkan i šta se u tim trenucima dešavalo sa Ilirskim plemenima.

Ja npr. mogu slobodno da tvrdim da sam nastao od Ilira, jer u samoj posavini bilo je preko 50 Ilirskih plemena prije dolaska južnih Slovena, a ne znam i ko bi me to demantovao u tome.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 11:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

svima koji koriste termin "pravoslavci", a vezano za bosnu moram reći da je to muslimanska laž i podvala jer niti je postojala niti postoji u bosni pravoslavna crkva.
muslimani vole reći:"nisu bili srbi već pravoslavci", ja postavljam pitanje: koji pravoslavci; bugarski grčki, ruski, gruzijski, rumunski... ?
ako su pravoslavci morali su oduvjek pripadat jednoj od autokefalnih pravoslavnih crkava, a ako je to srpska pravoslavna crkva onda su to srbi i kraj priče, još je to i izraženije i jasnije ako pogledamo neke običaje i tradicije koje su specifične samo za srpski narod, a ne za pravoslavlje općenito poput krsne slave i sl.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
E brate moj iz Rajevasa,
tvoj glas je jos jedan vapaj u pustinji. Ovi cuju i vide samo ono sto im se hoce.

Kim Deal.
Da li hoces da kazes da sam ja Rimljanin? Vatikanac?
S obzirom sto su moji roditelji, a i njihovi roditelji, Rimokatolici? Mislim, Vatikan.... to je to, i kraj price. Ne hvala. Ja mislim da to nije dovoljno ni da budem Hrvat! Nije ni potrebno!
Uz rizik da me spalite na lomaci tvrdim:
Stanovnici danasnje BiH su Bosnjani, Wanabeesrbi i Wanabeehrvati. Za mene je vrlo uocljivo tko je u vecoj krizi identiteta. Zalosno i sramota.
Volio bih se sutra probudit i... ha ha... "I have a dream..." da trosimo energiju na nesto drugo, vaznije, korisnije i ljepse. Sta je koji qurc vazno ko je Ilir, koje...

Kim Deal: "nije budala onaj ko ne zna čitat, već onaj koji vjeruje svemu što je napisano"

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sarajlija86. je napisao:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. [b]Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere[/b]. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji.

Pa gdje su onda ti rimokatolicki Bosnjaci?? Ako im je sultan dozvolio da odrze svoju vjeru danas bi moralo da postoje ti rimokatolicki Bosnjaci? Gdje su?
Pa dokle vise, ja ne mogu da vjerujem kakve vi vanzemaljske napore ulazete da se distancirate od Srba i da opravdate vasu kvazinaciju.
Ali to je ono, jedna laz ponovljena 100 puta postaje istina.
Na zalost po vas, to moze proci medju vama, ali nikada nikoga drugog necete ubjediti u to vase poimanje istorije jer su stvari oko ovog pitanja jasne.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 13:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
svima koji koriste termin "pravoslavci", a vezano za bosnu moram reći da je to muslimanska laž i podvala jer niti je postojala niti postoji u bosni pravoslavna crkva.

Čekaj, ja sam Srbin živim u BiH, tačnije Brčko distriktu, izjašnjavam se kao Pravoslavac, u čemu griješim ? U suštini, šta smo mi po tebi u BiH koji smatramo da smo pravoslavne vjere ? Katolici, Budisti.. or what ?

Samo još treba da zaključimo da smo mi ovdje Srbi u BiH odpadnici srpskog naroda, da nismo Pravoslavne vjere, da smo otsječeni od svijeta.. i šta.. po tebi mi trebamo da izgubimo naš identitet ?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 14:26 
Početnik
Početnik

Elvis Presley je napisao:
Sarajlija86. je napisao:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. [b]Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere[/b]. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji.

Pa gdje su onda ti rimokatolicki Bosnjaci?? Ako im je sultan dozvolio da odrze svoju vjeru danas bi moralo da postoje ti rimokatolicki Bosnjaci? Gdje su?
Pa dokle vise, ja ne mogu da vjerujem kakve vi vanzemaljske napore ulazete da se distancirate od Srba i da opravdate vasu kvazinaciju.
Ali to je ono, jedna laz ponovljena 100 puta postaje istina.
Na zalost po vas, to moze proci medju vama, ali nikada nikoga drugog necete ubjediti u to vase poimanje istorije jer su stvari oko ovog pitanja jasne.

Pa to je sasvim logicno pitanje koje ti postavljas sam sebi. Gdje su Bosnjaci katolici, ima samo Hrvata katolika. Kako to? Samo je malo steta sto onda nstavljas sa demagojijom i napuhanom supljom kada kazes:"Ja ne mogu da verujem bre..." To ti znaci nije potrebno jer mi ovdje trebamo da koristimo argumente a ne metode naprednih srednjoskolaca. Ako nemas argumenata fino napustis diskusiju. A ja cu biti tako ljubazan da ti ipak argumantima odgovorim.

Do 19. vijeka su se ti Bosnjaci- katolici nazivali Bosnjacima katolicima. To je zapisano u na hiljadama franjevackih ljetopisa. Evo ih sam onekoliko pa procitaj kako oni sebe nazivaju:"Mi Bosnjaci katolici" "Bosnjaci i Srbi" , "Bosnjaci i Hrvati"

1- http://i37.tinypic.com/wwndr5.jpg
2- http://i34.tinypic.com/14uyp77.jpg
3- http://i38.tinypic.com/2uqbrxw.jpg
4- http://i36.tinypic.com/1z5lq9t.jpg
5- http://i35.tinypic.com/2u8fjio.jpg
6- http://i38.tinypic.com/2wpqfb7.jpg
7- http://i38.tinypic.com/2n7dswg.jpg

Kada su u 19. vijeku Srbija i Hrvatska krenule da poSrbljavaju Bosnu i poHrvacavaju Bosnu (kao sto se moze vidijeti iz Nacertanije Ilije Garasina); tada su se bosanski franjevci suprostavljali tome. Franjevci su Iliji pisao:"Mi ne pricamo srpskim jezikom nego bosanskim."

Fra Ivan Frano Jukic je napisao:"Katolicki Bosnjaci ne znaju za ime Hrvatsko a kamoli da se osjecaju pripadnicima te nacije." Ivan Jukic, tada najveci istoricar ( u vremenu sirenja hrvatske nacionalne ideje na Bosnu) je napisao proglas za budjenje Bosnjacke nacije:"Mi Bosnjaci njekad slavan narod danas jedva da smo zivi." Njega su podrzavali i muslimanski intelektualci poput Mehmed pase Ljubuskog. Frano Jukic je sebi dao ime "Slavoljub Bosnjak". Napisao je istoriju o nastanku Bosne kao naroda i Bosanaca kao etnosa od 9 vijeka pa nadalje. To je se sve desavalo oko 1850. Medjutim Bosnjaci-muslimani nisu zelijeli tu sekularnu naciju. Omer Pasa Latasa je protjerao sve intelektualce koji su se za to zalagali i Bosna je ostala bez te ideje. Nije tesko bilo preobratiti te Bosnjake-katolike u Hrvate nakon toga. Ali i mnogi muslimani su se prikljucili Hrvatskoj nacionalnoj ideji. Jer Bosnjacka nacionalna ideja je bila pod ogromnim pritiskom. Ne samo od strane Srbije i Hrvatske nego i od strane Islamista u Bosni.

Kada je dosla Austo-Ugarska ona je probala ipak da i dalje podrzava Bosnjacku nacionalnu ideju. Izdavala je list "Bosnjak" i okupila je sve one izbjegle intelektualce (koji su svoje utociste potrazili u Becu najcesce) i tako su u tom listu "Bosnjak" pisane pjesme, poezija i istorijske price o staroj Bosanskoj slavi i o "izdajicama" koji su napustili slavno Bosansko ime. Evo samo par primjera pjesama iz tog lista:

O izdajici Kara Begu koji je se prikljucio Srpskoj nacionalno ideji:

Musa Cazim Catic
Citiraj:
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;

Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!

Na tvoj poziv, evo s`macem
a mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da trijumfa vezem djelo.

S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - sto j`rodio
Izdajicu prokletoga!

Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Sto se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare!

Al ` sto rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrgjom takom:
Bosnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!

A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mracno bjezi,
Izdajico roda svoga!

Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca placu zrake,
Place jasna mjesecina
I treptanje zvjezde svake,

Place svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi klice:
Izdajica, nak propane!

Sakri lice izdajico,
Nek ne pljuju ljudi na Te,
A znaj I to: Izdajicu
I pod zemljom klevete prate!...

Safet Beg Besagic:

Pjesma Bosnjaku:
Citiraj:
Znas Bosnjace nije davno bilo / Sveg mi svjeta nema petnest ljeta / Kad u nasoj Bosni ponositoj, / I junackoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrata, / Nije bilo Srba ni Hrvata / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome sire. [...] / Oba su nas gosta saletila, / Da nam otmu najsvetije blago, / Nase ime ponosno i drago. (Safvet beg Basagic, 1891.)

Pred sami rat 1991. je Muhamed Filipovic rekao:"Bosnjak je svako ko je rodjen u Bosni i osjeca Bosnu svojom jedinom majkom, bez obzira na vjeru." On je tada dobio podrsku velikog dijela franjevaca i mnogi katolici iz Sarajeva, Tuzle, Zenice su se poceli nazivati Bosnjacima jer su znali price od svojih baka i djedova i nije im bilo nepoznato. I sam Stijepan Kljujic; osnivac HDZ-a je rekao:"Mi smo uvijek i bili Bosanci -katolici a nase Hrvatsvo je plod jednog politickog nacionalnog programa iz 19. vijeka."

Znaci mnogi Hrvati iz urbanih gradova su se zelijeli vratiti Bosnjastvu. Medjutim Alija Izetbegovic je zelijeo neko drugo Bosnjastvo. On je rekao:"Bosnjak treba biti onaj koji je musliman a zivi na prostorima ex-yugoslavije."

Ovaj koncept Izetbegovica na pocetku nije imao vise pristalica ali je kroz rat dobio vise pristalica. Mada je i koncept Muhameda Filipovica jos uvijek na snazi i ima mnogo svojih pristalica.

Eto nadam se da sam pojasnio neke stvari u vezi Bosnjaka-katolika. Oni nisu nestali, njih jos uvijek ima ali jednostavno nisu primljeni u Bosnjastvo jer Bosnjak = Musliman.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 14:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
kim deal je napisao:

Čekaj, ja sam Srbin živim u BiH, tačnije Brčko distriktu, izjašnjavam se kao Pravoslavac, u čemu griješim ? U suštini, šta smo mi po tebi u BiH koji smatramo da smo pravoslavne vjere ? Katolici, Budisti.. or what ?

Samo još treba da zaključimo da smo mi ovdje Srbi u BiH odpadnici srpskog naroda, da nismo Pravoslavne vjere, da smo otsječeni od svijeta.. i šta.. po tebi mi trebamo da izgubimo naš identitet ?

izgleda ili ne čitate ili ne razumijete ako se izjašnjavaš kao pravoslavni pripadaš jednoj od pravoslavnih crkvi, rimokatolička crkva je jedna s jednim poglavarom papom.
ja sam recimo srbin , a nisam pravoslavne vjere, možeš bit srbin , a islamske ili budističke ili bilo koje vjere.
kad neko od muslimana kaže,a to govore skoro uvjek da u bosni do 19 stoljeća nije bilo srba već samo pravoslavci onda mora definisat koji pravoslavci kao što sam već rekao da li su pripadali ruskoj, bugarskoj, grčkoj ili srpskoj pravoslavnoj crkvi ako su pripadali srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se ako po ničemu onda bar po krsnoj slavi razlikuje od ostalih pravoslavnih crkvi. dakle ako su pripadali SPC-u onda su bili srbi, jer na ovim područjima druge pravoslavne crkve osimSPC-a nije ni bilo.
@firekey
pravoslavna crkva nije kao katolička već je autokefalna odnosno svaka za sebe nosi svoj naziv kao što je srpska pravoslavna i grčka i ruska itd., čak nam se i kalendari razlikuju tako su grčki pravoslavci već proslavili božić.
muslimanska podvala se sastoji u tome što hoće da kažu da su srbi bosanci pravoslavne vjere, ta teorija bi im pila vode da postoji ili je nekad postojala bosanska pravoslavna crkva i njeni pripadnici bi vjerovatno bili bosanski pravoslavci.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 14:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
izgleda ili ne čitate ili ne razumijete ako se izjašnjavaš kao pravoslavni pripadaš jednoj od pravoslavnih crkvi, rimokatolička crkva je jedna s jednim poglavarom papom.
ja sam recimo srbin , a nisam pravoslavne vjere, možeš bit srbin , a islamske ili budističke ili bilo koje vjere.
kad neko od muslimana kaže,a to govore skoro uvjek da u bosni do 19 stoljeća nije bilo srba već samo pravoslavci onda mora definisat koji pravoslavci kao što sam već rekao da li su pripadali ruskoj, bugarskoj, grčkoj ili srpskoj pravoslavnoj crkvi ako su pripadali srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se ako po ničemu onda bar po krsnoj slavi razlikuje od ostalih pravoslavnih crkvi. dakle ako su pripadali SPC-u onda su bili srbi, jer na ovim područjima druge pravoslavne crkve osimSPC-a nije ni bilo.

Izvinjavam se, nisam vas odmah skapirao šta ste htijeli reći sa ono "muslimanska laž" itd. Moja greška.
Mislio sam da vi smatrate "da mi Srbi u BiH nismo Pravoslavci, tačnije ne većina (kakva se izjašnjava)" već neke tamo druge vjere i kako nas drugi vide.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Evo da se i ja prikljucim :D
Mislim da ova diskusija jako lici na onu evolucija-kreacija, na jednaoj strani nauka, na drugoj srednjovjekovna mitomanija.

posto nemam vremena, citiram sebe sa jedne starije teme a kasnije cu da se vratim :D

Citiraj:
Ovo je pitanje koje je u istoriografiji davno zatvoreno, ali zbog nacionalanog budjenja Bosnjaka od prije 20 godina ponovo se pokusava mitomanski otvoriti.

Dakle, niko ne osporava da Bosna nije postojala, ona jeste bila corpus separatum ugarske, ili preciznije njeni vladari su bili ugarski vazali i u tom periodu su i dobili neke titule, ali govoriti o nekakvom kraljevstvu Bosna u kontekstu tog vremana je smijesno.

Drugo, jedina dva slovenska naroda koja su se doselila na taj prostor su Srbi (do Cetine) i Hrvati (sjeverozapadni dio bosne)
NE POSTOJI pomen o trecem identitetu , niti da se u bosni vremenom razvio poeban etnicitet u odnosu na ova dva (jezik, obicaju, kultura, itd)

Sto se tice Bosanske crkve, to je jerieticka varijanta pravoslavlja koja je u Bosnu dosla iz Raske i tu se zadrzala do Turaka. Ne znamo koliko je bilo vjernika , ali znamo da su je vladari prihvatili djelimicno kao otpor Rimu.

Pokusaj muslimana da crpe svoj identitet iz crkve bosanske je u stvari direktno priznanje da su srbi, i to ne iz bosne vec iz srbije.
Zato vam je predlazem da istoriju ubuduce koristite kao sredstvo za sticanje znanja i iskustva a ne politike.

Imas knjigu Marva Orbinija "KRALJEVSTVO SLOVENA" pa citaj o srpskim i hrvatskim plemenima na slovenskom jugu. Granica ova dva naroda je rijeka Cetina kod Omisa pored Splita...Znaci Bosna je etnicki apsolutno srpska a konfesionalne razlike su dosle kasnije. Bogumilstvo su nam doneli Srbi iz Raske sto danas izaziva dosta paznje kod bosnjaka, medjutim to je istorijski zatvorena tema jer se vec dugo, koliko znam, nisu pojavili novi izvori, osim propagande iz Sarajeva.

Idi u arhiv u Sarajevo (ne gradski vec drzavni) i dobices te popise na uvid.... ja se time nisam bavio ali oni koji jesu (Bogumil Hrabak, Redžic i sl.) smatraju ih neupotrebljivim. Austrijski su pedantniji ali i oni su otaljavali posao i kod njih ces moci vidjeti da su popisivane samo vece sredine...

zanimljivo je da ozbiljna revizija u "bosnjackoj" istoriografiji zapravo ne postoji, oni se, naravno, ne usudjuju da to rade, vec sve ide ispod stola, kroz forume i sl...a koriste se Domonikom Mandicem Pilarom i slicnima....

Znaci, kljucni problem je sto se poistovjecuje VJERSKI I NACIONALNI identitet...tj. ne razumjevanje sireg konteksta i sta zapravo jeste evropski nacionalni identitet...a onda opet dodjemo do katolicke crkve.

Npr. na izborima za Veliko Vijece Dubrovacko 1903, izabrano je 24 vijecnika , i to 21 Srbin katolik i 2 latina...tada hrvatstvo u kompletnoj juznoj Dalmaciji nije postojalo, da ne govorim Bosni...

pa sta se desilo u medjuvremanu??? e o tome ako stignem kasnije :D

srecna nova godina svima

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Frisky_Dingo tu se moraju još dodati i Bugari kao treće slovensko pleme koje je naselilo ove prostore. Tri su južnoslovenska plemena, sve ostalo je nastalo kasnije kroz istoriju.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 16:06 
Početnik
Početnik

kim deal je napisao:
FireKeyboard je napisao:
kim deal je napisao:

@firekey
pravoslavna crkva nije kao katolička već je autokefalna odnosno svaka za sebe nosi svoj naziv kao što je srpska pravoslavna i grčka i ruska itd., čak nam se i kalendari razlikuju tako su grčki pravoslavci već proslavili božić.
muslimanska podvala se sastoji u tome što hoće da kažu da su srbi bosanci pravoslavne vjere, ta teorija bi im pila vode da postoji ili je nekad postojala bosanska pravoslavna crkva i njeni pripadnici bi vjerovatno bili bosanski pravoslavci.

Vi Srbi niste Bosanci pravoslavne vjere. Pravoslavaca u bosni prije dolaska Turaka nije bilo. To je cinjenica i to su upravo zapisali vasi najpriznatiji Srpski istoricari. U Bosanskoj kraljevini su bile dvije Crkvene organizacije:

1) Bosanska Crkva
2) Katolicka Crkva

Pravoslavci su zivijeli samo u Humskoj zemlji i to su bili pravoslavci. Znaci tamo oko Trebinja, Bileca; tu su zivijeli pravoslavci i tamo i nalazimo pravoslavne stecke kao one u blizini Stoca. Bosanska Crkva nije bila ni katolicka ni pravoslavna vec nesto izmedju toga. Neki zele reci da je ona bila Bogomislka mada ja u to nevjerujem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]