urbana_extravaganca je napisao:
Какав цитат? Птоломеус у свом делу "Географија" спомиње племе Сербио и наводи приде њихово станиште. Шта је ту теби нејасно? Ја овде с тобом уопште не дискутујем о етничком пореклу већ о томе да си ти лично написао да се реч Срби не спомиње нигде пре Константина Порфирогенита. Сад смо видели да се спомиње.
.
citat, isječak, ne znam više kako da vam kažem da skontate, onakav kakav sam ja dao i iz DAI i iz knjige Ćirkovića, dakle čisto-originalno bez dodavanja, ispravljanja i sl. imaš li tako nešto ili nemaš..jer ja ne želim tvoja tumačenja nečega što si pročitao, nisam ni ja tebi tumačio DAI na svoj način, nego ti prikazao original, ati zaključuj kako želiš, a vidio sam kako zaključuješ !!
Ко каже да С. Ћирковић има право. Прво његова грешка је што је своју тезу заступао управо на ДАИ-у. То је оно што сам ја написао. Ћирковићу свака част али нити је он Богом дан нити мора да буде потпуно управу. Човече јел ти увиђаш да се цела твоја прича свела на некакву тезу оргиналности где нам ти постављаш некакве скениране копије? Шта је с мозгом?
.
izgleda da ti imaš previše mozga, ko si ti da negiraš, omalovažavaš jednog priznatog historičara i naročito njegove radove !!!!
zamisli se malo !!
možeš samo iznijeti svoja razmišljanja i tumačenja,
kad napišeš neku knjigu koju će neko priznati možeš se praviti važan
uostalom napiši knjigu "Gluposti Sime Ćirkovića" da se smijemo
Наведено већ: "Географија".
.
opet ponavljam samo prikaži original citate/odlomke iz te "geografije" a ne tvoja tumačenja
Е сад ја кажем теби дај ми прикажи у оргиналу документ где пише да Византија допушта Србима (Словенима), Бугарима итд. .
pisao car Konstantin u DAI, ja stavrno ne znam šta bi ti drugo želio kao dokaz
Види можда је проблем управо у овоме: čije su knjige bile osnovna i jedina literatura svih škola SFRJ. Можда... Дечко мислим одмори. Полако се кристалише уствари сврха твог писања а то је негација српског народа.
.
svrha je nutralno iznošenje činjenica koje će razbiti upravo vašu iskrivljenu sliku historije kao što gore neki navede, da su bugari, dubrovčani, zahumljani, bošnjani, nereteljani, zato što pišu ćirilicom ustavri srbi ????
koja je svrha takvog pisanja ??? zavaravanje samih sebe..uspjeli ste !!
Е сад види, лепо ти дечко навео пример "Мирослављево јеванђеље" које је старије од дотичне повеље. Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из 12. вијека, а у њему су упоредо заступљена два правописа: зетско-хумски и рашки. Настао је по наруџбини захумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, највјероватније у Котору, око 1185. године, а за потребе цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, и саме задужбине кнеза Мирослава, која је доцније постала епископско сједиште Хумске епархије Српске православне цркве, након што су Босанци заузели западни дио захумске српске области.
.
imaš li originalni prikaz kao što sam ja postavio povelju, stoti put ponavljam
Теби ће морати бити јасна једна ствар а то је да нација пре Француске револуције нема па самим тим ни оно босански није национална а још мање етничка одреница већ искључиво географска као нпр. франачки, римски и сл.
Твојом логиком би нпр. имали нацију Византијаца, Македонаца, Спартанаца, Атињана и сл.
ko govori o nacijama, govorim o narodima
u istom tom kontekstu o kojem pričaš pojasni mi onda na čemu ti temeljiš prefix srpski kao narodnosni, a ne isto tako kao što navodiš da nije etnička odrednica
a da ne govorimo o tome da još niko ne postavi bilo kakav dokumenat gdje piše "srpski, srbi, srbija...." naravno domaći dokumenat na ćirilici
ja eto čekam, prvo srpsko spominjanje ma u kojem obliku, pa makar i u teritorijalnom kao bosanski koje sam naveo u povelji ( a sa čime se ne slažem, jer Bosna u to vrijeme nema nikakav teritorijalni okvir, a kamoli da postoji kao država-pa zar vi to stalno osporavate postojanje Bosne kao državnog oblika sve do Kotromanića-
i na šta se drugo onda mogao pozvati Kulin, nego u smislu etničke odrednice)