banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jul 2009, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a sto ja na volem Krlezu...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nemam dva srca, jedno za ljubav, drugo za mrznju. Ovo sto imam zna samo za tugu.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 12:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Zanimljivo je da pokretac teme nije dao puni naslov dela iz kojeg je uzeo samo deo teksta!

Celi deo se zove i izgleda ovako:

Meša Selimović: Kakvi su ljudi Bosanci?

......
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.

A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego email, ali isto tako sigurno. A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!....

P.S.Iz ovog se da zaključiti da je Selimović u svom tekstu opisivao BOSANCE!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
To je tvoj zakljucak a ne nesto sto bi se "dalo zakljuciti". Dakle, ako si ti nesto zakljucio "dozvolices" mi da ja zakljucim sasvim suprotno!

Nemoj da nameces svoje misli i zakljucke kao nesto sto je opste prihvaceno! To ti, barem na ovom forumu, nece proci!

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 09:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Jaoooo,vb87 teško prihvata činjenicu da je genije Selimović bio Bosanac i musliman :lol: :lol:
Pade ti u vodu teorija kako je taj veliki mislilac bio Srbin!
Svakako da se čovek u to vreme tako opredelio jer je zbog diskriminacije Bošnjaka u tom periodu mogao da bira između Srba i Hrvata ili da bude NIŠTA tj.NEOPREDELJEN!
Išao je linijom manjeg otpora ali je zato u svojim delima dokazao da je robovao samo Svevišnjem (Allahu).
Neki se od vas ponašaju kao neki u Hrvatskoj kad je reč o Tesli:
"Veliki Hrvati" bi najsretniji bili da Srbi nikad nisu živeli na prostorima Hrvatske i da ih niko ne spominje u njihovoj „povjesti“ ali kad se spomene Tesla tad se svi proseru kako se radi o velikom hrvatskom geniju!Ajde ljudi,oladite malo.
Navedeno delo se zove KAKVI SU BOSANCI LJUDI?
Čovek opisuje Bosance-jasno ko dan a da je bio veliki mislilac JESTE....skidam kapu.

http://www.znanje.org/lektire/i22/08/02 ... 0bosni.htm

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dajte ljudi, prestanite!

Citiraj:
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije

Meša Selimović Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. 1930. godine upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska knjizevnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine radi kao profesor Građanske škole, a potom je (1936) postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Prve dvije godine rata zivi u Tuzli, gdje ga hapse zbog suradnje sa NOP-om, a u maju 1943. godine prelazi na oslobođenu teritoriju, postaje član KPJ i član Agitprop-a za istočnu Bosnu, potom je politički komesar Tuzlanskog odreda, a 1944. godine prelazi u Beograd i obavlja značajne političke i kulturne funkcije. Od 1947. godine živi u Sarajevu i radi kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umjetnički direktor "Bosna-filma", direktor drame Narodnog pozorišta, glavni urednik IP "Izdavačko Preduzeće Svjetlost". 1971. godine penzioniran je i seli u Beograd. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada (1967), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.

Umro je 11. jula 1982. godine u Beogradu.

Citiraj:
"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović.Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom."

http://bs.wikipedia.org/wiki/Me%C5%A1a_Selimovi%C4%87

U svakom slučaju, za njega mislim da je bio daleko iznad ovih današnjih nacionalnih podjela.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mislim da se deklarisao kao srbin, i cak mislim da je imao i mijesani brak. a ime mu kazuje iz cije porodice dolazi.. stoga, manite se ljudi... nemojte mi mesu u te vode, mesa je bio i ostao najveci na ovim prostorima.
covjeka cine njegova djela a ne ime ili nacionalna pripadnost. u svojim djelima nije blatio niti jednu naciju s ovih prostora. a zasto vi blatite njega?

vrijedja me ovaj naslov, i to debelo.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...onaj citat koji sam naveo govori o poturcenim srbima...celo delo o tome govori...ili i o tome...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
žaoka je napisao:
"Dervis i smrt" od Mese Selimovica

Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu salu kao sa nama. Do juce smo bili ono sto danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.

Ha,ha :lol: Vidim gleda se obn:To je procito Zeljko Komsic u emisiji kod Hadzihafizbegovica :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 08:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MILO je napisao:
Jaoooo,vb87 teško prihvata činjenicu da je genije Selimović bio Bosanac i musliman :lol: :lol:
Svakako da se čovek u to vreme tako opredelio jer je zbog diskriminacije Bošnjaka u tom periodu mogao da bira između Srba i Hrvata ili da bude NIŠTA tj.NEOPREDELJEN!
Išao je linijom manjeg otpora ali je zato u svojim delima dokazao da je robovao samo Svevišnjem (Allahu).
"Veliki Hrvati" bi najsretniji bili da Srbi nikad nisu živeli na prostorima Hrvatske i da ih niko ne spominje u njihovoj „povjesti“ ali kad se spomene Tesla tad se svi proseru kako se radi o velikom hrvatskom geniju!Ajde ljudi,oladite malo.
Čovek opisuje Bosance-jasno ko dan a da je bio veliki mislilac JESTE....skidam kapu.

Ti ili si budala ili zelis da ispadnes budala! Kakva moja teorija?! Mesa je iz muslimanske porodice ali se deklarisao kao Srbin. Ne znam sta ti tu nije jasno? I prije si pisao infantilne postove ali sad vidim da mozes jos gore od toga. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:
MILO je napisao:

Ti ili si budala ili zelis da ispadnes budala! Kakva moja teorija?! Mesa je iz muslimanske porodice ali se deklarisao kao Srbin. Ne znam sta ti tu nije jasno? I prije si pisao infantilne postove ali sad vidim da mozes jos gore od toga. :D

a kakve veze ima sta je bio, kako se deklarisao???
Bio je pisac najjaci na ovim prostorima i ostao, prosto sumnjam da ce mu iko ikada pera odbiti! tacka!

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 08:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa vidis da mi ovaj mamlaz MILO pripisuje nekakvu teoriju i zato sam mu odgovorio. A i sam si napisao da se deklarisao kao Srbin. Nisi mi jasan!

Mozda je tebi Mesa najjaci pisac, ali meni nije. Zamolio bih te da te "tacke" zadrzis za sebe i da ih ne nameces drugima! Za MENE je Andric ostao neprevazidjen.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 08:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svaka cast Andricu... ejjj, ne da ga volim, obozavam ga! Nemoj mi to, to ti je isto ko da mi uporedjujes ko je jaci Superman ili Batman... hallo!
ali sto se tice unutarnjih previranja, unutarnje psihoanalize, osjecaja, jacine i dubine iskazivanja ljudske svijesti, svojevrsnost nacina pisanja, Mesa je tu jaci, puno. Andric je jaci na istorijskim cinjenicama, prikazivanju stanja i vlasti i naroda za vrijeme Turaka.
Oba, ali bas oba... veliki...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
Pisci poput njega, poput pisaca djela nastalih u doba komunizma, nemaju nikakvu kulturološku-umjetničku vrijednost. Ortopedsko pomagalo u osakaćenom kulturnom prostoru SFRJ je najblaža definicija literarnih stvaralaca tog vremena.
Uzmite njihova djela i prosudite sami? Pogledajte stranice i stranice Selimovićevih, Andrićevih, Ćosićevih, Krležinih i pogotovo Ćopićevih romana. Ništa u njima nije iskreno osim komunističkog naboja raznoraznih naručenih i redigovanih tekstova koji su imali zadatak da u srži unište svijest za duhovno i nacionalno kod svih naroda SFRJ, a pogotovo srpskog govornog područija.
Kada bi se vratili u doba "opismenjavanja Srpskog naroda" koje je uz germanske skrivene sisteme tobože izveo nekakav čoban iz okoline Loznice i time započeo devastaciju Srpskog kulturnog dobra zamjenjujući jedan prastari staroslavenski govor jezikom "austrougarskih svinjara i konjušara". "Dojče-ćirilica" čobana iz Loznice ne samo da je skršila kostur Srpske kulture i realne istorije, nego nas je ostavila da lutamo u mitovima kosovskog ciklusa i da stranputičarimo kroz budućnost određujući sebi sudbinu nebeskog naroda. Mehmed Meša Selimović je jedan nesretnik, ponikao na temeljima gore navedenih tragičnih elemenata istorijskog sunovrata naroda i jezika, koji se uhvatio u koštac sa sopstvenim nemirima. Pokušavajući da riješi svoje unutrašnje sukobe on nevješto u stranice svojih knjiga uvlači čitavo jedno podneblje. Bezobrazno daje ocjenu jednoj etničkoj grupi koja sama o sebi nema dovoljno validnih podataka, odnosno ono što može saznati o sebi uništeno je kroz vijekove neprirodnih poređenja i uslovljavanja između realne dimenzije i sublimacije socreligijskogo stanja čitavog prostora koje okružuje zajednicu koju je sam upelo u opasne vode komunističke književnosti. Sramotne dane srpske književnosti obilježavaju upravo djela književnika koji nemaju umjetničku vrijednost. "Crveni baroni" jugoslovenske književnosti, ljudi koji u svojim djelima dislociraju realnost, a slikom čine tvrde kovine što sjeku poput sablje nedospavane zore Srpske lirike, odgovorni su pred sudom istorije za bezobzirno uništavanje čitavog jednog panslavenskog duhovnog prostora.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
catmandoo je napisao:
Pisci poput njega, poput pisaca djela nastalih u doba komunizma, nemaju nikakvu kulturološku-umjetničku vrijednost. Ortopedsko pomagalo u osakaćenom kulturnom prostoru SFRJ je najblaža definicija literarnih stvaralaca tog vremena.
Uzmite njihova djela i prosudite sami? Pogledajte stranice i stranice Selimovićevih, Andrićevih, Ćosićevih, Krležinih i pogotovo Ćopićevih romana. Ništa u njima nije iskreno osim komunističkog naboja raznoraznih naručenih i redigovanih tekstova koji su imali zadatak da u srži unište svijest za duhovno i nacionalno kod svih naroda SFRJ, a pogotovo srpskog govornog područija.
Kada bi se vratili u doba "opismenjavanja Srpskog naroda" koje je uz germanske skrivene sisteme tobože izveo nekakav čoban iz okoline Loznice i time započeo devastaciju Srpskog kulturnog dobra zamjenjujući jedan prastari staroslavenski govor jezikom "austrougarskih svinjara i konjušara". "Dojče-ćirilica" čobana iz Loznice ne samo da je skršila kostur Srpske kulture i realne istorije, nego nas je ostavila da lutamo u mitovima kosovskog ciklusa i da stranputičarimo kroz budućnost određujući sebi sudbinu nebeskog naroda. Mehmed Meša Selimović je jedan nesretnik, ponikao na temeljima gore navedenih tragičnih elemenata istorijskog sunovrata naroda i jezika, koji se uhvatio u koštac sa sopstvenim nemirima. Pokušavajući da riješi svoje unutrašnje sukobe on nevješto u stranice svojih knjiga uvlači čitavo jedno podneblje. Bezobrazno daje ocjenu jednoj etničkoj grupi koja sama o sebi nema dovoljno validnih podataka, odnosno ono što može saznati o sebi uništeno je kroz vijekove neprirodnih poređenja i uslovljavanja između realne dimenzije i sublimacije socreligijskogo stanja čitavog prostora koje okružuje zajednicu koju je sam upelo u opasne vode komunističke književnosti. Sramotne dane srpske književnosti obilježavaju upravo djela književnika koji nemaju umjetničku vrijednost. "Crveni baroni" jugoslovenske književnosti, ljudi koji u svojim djelima dislociraju realnost, a slikom čine tvrde kovine što sjeku poput sablje nedospavane zore Srpske lirike, odgovorni su pred sudom istorije za bezobzirno uništavanje čitavog jednog panslavenskog duhovnog prostora.

ko su po tebi onda pisci vrijedni paznje? mislim da su pisci koje si pobrojao jednostavo opisivali duh vremena a ne sistematski unistavali srpstvo.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 18:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
:oops: šta u andrićevim i selimovićevim djelima ima komunističko?
od svih pisaca koje si imao na raspolaganju ti našao da pišaš po selimoviću i andriću, da ne kažem koliko ti je tekst konfuzan.
još kad dodamo da ti je šlagvort srpska književnost ne vidim šta tu radi krleža. :-?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 21:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
catmandoo je napisao:

Sa ovom tvojom ocjenom se ne slažem, skoro ništa.

Baš je u ovome tvojemu najviše uticaja "dnevne politike" koje ti možda nijesi svjestan.

Meša Selimović je genije. Njegova razmišljanja ne predstavljaju samo neko zanimljivo knjuževno djelo, već vrhunsko filozofsko i psihološko razmišljanje, koje ulazi u srž u dušu bosanskog ili bilo kojega drugoga čovjeka na ovim prostorima.
Na vrlo realan i mudar a prije svega iskren način, se dotaknuo odnosa i posledica prošlosti i sadašnjosti, bivšeg i budućeg, prolaznog i neprolaznog................
Pokazao je, da je tradicija tvrda kao kamen i da je ni neka potajna želja ili sila nemože slomiti.
Pokazao je, da mora svaki srećan čovjek imati nešto SVOJE a ne tuđe, sa čim će se poistovjetiti, ponositi, hvaliti, veseliti se i to čuvati.U suprotnom će se roditi potajna mržnja, koja će ga uništiti.
Bar ja tako njega shvaćam.

Andrić i Krleža su isto veliki ali podpuno drugi tip čovjeka i pisca.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Ne diraj mi Copica :)

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 23:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
Hoću da vjerujem kako je neko od vas proširio znanje i mimo wikipedije pročitao barem po jedno djelo ovih literaraca.
Njihove biografije govore sve. Čak i stameni Crnjanski je došao do srebroljubačkog sloma popušio sve svoje ideale, poljubio ruku meceni iz CK SKJ, podvio rep poput zelengorskog kurjaka i sačekao penzionerske dane pod staklenim zvonom komunizma. Eh, taj veliki Miloš C. prijatelj Kralja i Otadžbine, savremenik vladike Nikolaja i "Londonski disident".
Ivo Andrić, pamtim ga sa slika, pragmatični latin (gotovo germanski pragmatičan), između disidencije i sunovraćene kraljevine (po ubjeđenju jugosloven sa lošom procjenom za vremena budućih prestrojavanja) izabrao je Brozovu ruku pomirenja i zaplovio u mirnu luku Hercegnovski stepenica. Igrao se sa riječima i dozvolio sebi da starost dočeka na toplom i suvom. Usput je dokačio Nobela kao vanblokovsko poravnanje između dva bloka. Bio je najblaža varijanta. Krleža je izuzetan lik, a žena mu je bila srpkinja, tako da po onom narodnom gdje ti je žena tu ti je dom i Miki pripada srpskoj književnosti. Naravno i činjenica da je 1913 bio dobrovoljac u Srpskoj vojsci govori da Miki pripada srpskoj književnosti. Najviše zamjeram Branku Ćopiću iz sela Hašani. Pobunio se tek onda kada je isključen iz CK SKJ i kada je u totalno paranoji sročio baštu obojenu mjesečinom djetinjstva pod jesenjim kožunom oca Grmeča. On nema djela osim Ježeve kućice koje je preživjelo dnevnopolitičku aktivnost. Postoji nešto kod njega što ima veličinu, ali potrošiti brilijantan dar na komunističku organizaciju, odreći se svjetovne nesreće svog naroda, ostaviti Grmeč goru bez srbalja, bez prava na odbranu i prepustiti Bihać nekim delijama koji nisu nikli kroz kapi Krušnice, Une i Martin Brodskih mlinova, predstavlja zločin protiv pisane riječi. Mislim da je velika Desanka Maksimović tražila pomilovanje baš za Branka, baš za nesreću što izdade ideale đeda Rade. Koliko god je žalio i želio biti Garsija Lorka nije imao hrabrosti da to zaistinu i postane. Da ga odvedu u praskozorje kroz Grenadu mogao je da stvori viziju ali ne i da doživi. Lazar je činio trku sa biciklom, a starina dječak Bajica unuk đeda Rade, načini mrtvu trku sa vremenom. Ziji Dizdareviću je pisao kako se umnozavaju crni konjanici koji su zapravo njegova besmislena literarna zaostavštvina. Tu negdje između sna i jave Bajica je izgubio trku sa sobom i popustio pod slikom vremena utamničen dobrotom socrealizma.
Meša Selimović zaistinu ima konflikt sa samim sobom. Samo, istinski poznavalac života može da priušti sebi pravo na pokušaj u vremenu. Biti toliko bezobrazan prema jednoj plemenitoj zajednici bosanskih muslimana može biti samo komunistički foteljaš. Taj neodgovorni komitetlija parafrazira i udara temelje podvojenosti, odnosno amoralnom prikazivanju čitave jedne zajednice koja funkcioniše kao takva blizu pet stotina godina. Svako ima pravo na svoje mišljenje i to jeste neosporivo pravo, ali činiti to na način da uvrjediš sredinu iz koje dolaziš nije veliko nego sramno. Koliko god da se prao od toga on je bio i ostao Mehmed, srbima Meša, Selimović od nekog Selima nekada davno.
Sve je to nesrećno komunističko doba dovelo u današnje pozicije.
Uživajte u djelima istinskih veličina i prepustite književnoj kritici da presudi o djelima, a ne o autorima.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2009, 00:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
sve ovo što si napisao nema veze sa književnošću o kojoj si želio da pišeš, ali svejedno napisao si gomilu gluposti.
pročitaj još jednom svoje postove i probaj se skulirat i objasnit nam šta si htio reći, da li oni nevaljaju kao ljudi ili nevaljaju njihova djela ili ne valjaju ni oni ni djela?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]