DJ-TC je napisao:
Proivodnja za direktno zadovoljavanje potreba putem kooperacije proizvožača isključuje razmjenu. Dakle, očigledno je.
Nije, ako Srbiji treba nafta a Kuvajtu voda ,naravno da cemo da vrsimo razmjenu. Mi njima Knjaza Milosa a oni nama Super od 98 oktana. Kakva je svrha praviti naftnu busotinu kod Obrenovca kad u Obrenovcu nema nafte. Kakva je korist od kopanja bunara za vodu u kuvajtskoj pustinji ,kad je u Kuvajtu ima samo nafte .
Ili , evo ti jedan malo blizi primjer
Ljudi iz Banata imaju dovoljno brasna i kravljeg mlijeka ,cak i mnogo vise nego sto im treba ali nedostaje im ovcijeg sira i mlade jagnjetine ,oni ce da odu na Zlatibor ,da ponude brasno i mlijeko u zamjenu za mladu jagnjetinu i ovciji sir. Zlatiborci nemaju uslova da u onim urvinama posiju njivu psenice ,pa im je ova ponuda iz banata dosla k'o kec na desetku. Posao je sklopljen, tu su se uglavili i autoprevoznici sa svojim kapitalnim sredstvima (kamionima) i svi zadovoljni
Citiraj:
- Za slučaj da ti nije jasno: kada kažemo razmjena, radi se o tome da se jedna stvar proizvodi da bi se mogla zamjeniti za drugu, ili jednostavno za ekvivalent svih drugih (novac). Proizvodnja u kojoj on proizvodi za mene a ja za njega radi naših potreba nije razmjena, već kooperacija.
Kooperacija je kada dva ili vise proizvodjaca rade zajedno na istom projektu. Industrija automobila ,industrija akumulatora i industija pneumatika
Citiraj:
- Ovaj... onaj... neko... ovo... ono... Te robinzonade ostavi za nekog drugog. Bio sam jasan: to što nikome ne treba, ne proizvodi se. Ali je jedina razlika što se danas proizvodi radi razmjene, tj. proizvode se razmjenske vrijednosti u vidu robne forme, a sutra će se proizvoditi radi potrebe, tj. proizvodiće se upotrebne vrijednosti.
Sta cemo sa banacanima koji hoce mladu zlatiborsku jagnjetinu a i zlatiborcima kojima treba brasna iz banatskih mlinova? Njima to treba ,ali ne mogu da proizvedu. Naravno da ce da se obrate onima koji imaju i mogu ,a u zamjenu da ponude ono sto oni imaju a sto ovi drugi ne mogu da proizvedu.
Citiraj:
- "Samoupravljanje" u okviru državno-kapitalističke ekonomije nema nikakve veze sa savjetima o kojima ja govorim. Ovo dokazuje da baš ništa nisi skontao... Što je zaista nevjerovatno, s obzirom na dužinu ove rasprave. Ako ti misliš da je u bivšoj YU bilo savjeta o kojim ja govorim ili samoupravljanja uopšte: žalim te kako 'ladno primaš tuđa uvjeravanja.
Pa, gdje su to postojali savjeti o kojima ti govoris? Ja ih nikada u zivotu nisam vidio na djelu, na papiru sam ih vidio mali milion puta ali na djelu nikada.
Citiraj:
- Niko ovdje ne priča ni o kakvim utopijama. Radi se o realnoj istorijskoj tendenciji koja je konstantno nalazila svoj praktični izraz. Nema veze, nije hitno da shvatiš. - A kakva Moskva? Nije mi jasno o čemu govoriš?
Procitaj ''Zivotinjsku farmu'' od Orvela, pa ces da vidis kako je proslo jedno drustvo koje je zamisljeno kao idealno. Vidices kako je sva prica o jednakosti i ravnopravnosti samo zlato za budale
Citiraj:
- Momci, "jednakost" i "ravnopravnost" se ne ogleda u bruto količini potrošenog Smokija ili popijenog alkohola, u veličini stana ili kilometraži, ili u intelektualnim sposobnostima i stručnoj kvalifikaciji. Takođe, ne radi se o želji da se svi ljudi pretvore u serijske proizvode koji liče jedni na druge. - "Jednakost" nije uništavanje subjektivnosti. "Jednakost" je objektivna mogućnost u kojoj svi jednako mogu ostvariti svoje individualne potencijale kroz zajednicu slobodno uduženih ljudi. Individulanost u jednakoj mogućnosti samoostvarenja - Opet, nije hitno da se shvati. Imate vremena i živote pred sobom.
Cim se neko pokaze boljim i sposobnijim ,on odmah vise nije jednak i ravnopravan, on se istice od prosjeka. Cim se neko pokaze kao salabajzer i nespospbnjakovic, on odmah kvari prosjek i pada ispod prosjeka ,samim tim visenije jednak. Jednakost postoji samo u matematici.
Citiraj:
marcus_aurelius je napisao:
...dj-tc, interesuje me sta si ti u svom privatnom zivotu primjenio od svega navedenog...
- Ne razumjem. Šta sam "primjenio od svega navedenog", u svom "privatnom životu"?
Nisam znao da je društvena revolucija moja privatna stvar.
[/quote]
Marko Aurelije, kod anarhokomunista ne postoji nista privatno ,pa ni zivot. Kod njih je sve zajednicko