E moj Micelius, na ovaj tvoj komentar covjek se moze samo nasmijati. Svi smo bili prvo: Slovenaci, Hrvati, Bosanaci, Srbi, Crnogoraci, Makedonaci, Albanaci pa onda Jugosloveni.
Otisli su Slovenci, odlazili su Hrvati, vas danjasnji ministar vanjskih poslova seta sa kombijem po Bosni, Sandzaku, Crnoj Gori, pusta cetnicke pjesme, drzi govore, o odsijecanju ruku, o putokazima za Tursku i Teheran, Brdjanin prica slicne price, samo pominje irvase u Svedskoj, uz napomenu da oni koji ostanu mogu biti cistaci ulica narednih 600 godina, vojnici spartaju uzduz i poprijeko po Bosne u kamionima za kojima vuku topove, a prolazeci kroz muslimanssdka naselja pokazuju prstom ispod vrata.
Svaki normalan covjek znao je sta to znaci, posebno nakon iskustava iz Drugog svjetskog rata. U knjizi V. Dedijera, Genocid nad muslimanima u Drugom svjestkom ratu naveden je jedan ovakav primjer, prilikom pokolja muslimana u Cajnicu. Pisem po sjecanju.
Cetnici kolju zarobljene muslimanske civile. Na red dolazi jedan musliman i obraca se koljacu, "... molim vas postedite mene, ja sam stari radikal, uvijek sam glasao za radikale, evo imam i knjizicu, pogledajte". Koljac uzima knjizicu, pogleda je, a onda kaze, "..dobro bit ces postedjen klanja, necmo te zaklati, ali samo zato sto si radikal, i sto si kako kazes uvijek glasao za radikale, ali ces zato bit strijeljan". Receno ucinjeno.
Da li ti nesto Miscelius govori to sto svi bjeze od vas, cak i "drugo oko u glavi" kako svojevremeno rece jedan vas visoki politicar, koji vas je puno, puno "usrecio", a vi mu toliko pjevali, nosili njegove slike, hrlili na mitinge, da bi ga na kraju strpali u stari kombi i sporucili Hagu, kao najobicnijeg niku neznanovica, i to isti onaj kombi u koje je on trpao svoje polituicke protivnike i slao ih na Frusku goru, odakle se nikad nisu vratili.
Sjeti se malo dodgadjanja u Skupstini Stare YU, i likvidiranja politickih protivnika, sjeti se malo ubistva Dr. Spahe, pa zagonetne smrti Dz. Bijedica, H. Pozderca. Sve su to bili losi znaci. Pozdrav Zah
|