banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 15:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa Stepinca su rehabilitovali odavno....kao i koljače na Blajburgu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_зока je napisao:
Organizovali su četnici mome pradjedu. Bez prava da izusti riječ, pred rođenom djecom su ga ukebali kao psa. Zašto? Zato što su mu jedna kćer i najstariji sin pred ustašama u Mrkonjiću pobjegli u partizane.

Види, разумљиво је да ти то гледаш кроз призму приватног искуства, али то се приликом оваквих суђења не узима у обзир.

Рецимо, код мене у крају су партизани Новака Пивашевића (народног хероја) исто клали и убијали по селу. Рецимо убили су у зиму 1941. човека одликованог солунског добровољца и инвалида без ноге јер је "реакција".

Ако будемо гледали историјска дешавања кроз призму личних догађаја нећемо далеко стићи. Историја личне доживљаје не узима у току склапања једне глобалне слике.

Ево ја немам ништа против да се та пресуда поништи, али да се организује суђење Титу као вођи партизанског покрета и да се осуди као ратни злочинац и да онда имамо две вође два антифашистичка покрета као осуђене ратне злочинце. Јел може тако?

Citiraj:
opet bespotrebno mutis vodu. sad mozemo komotno ocekivati kako potomci usrasa sudjenih 1945, 46 traze ponistenje sudjenja iz proceduralnih razloga, a onda zna se...niko nije kriv, ni za sta.

Не мутим ја никакву воду, већ говорим о чињеницама. Суд се бавио питањем да ли је суђење 1946. било регуларно или не? Знамо сви да није и ова пресуда је крајње логична. То што ти и теби слични сад лелечете јер је суд укинио једну стаљинистичку пресуду то је тек трагикомедија. Лепо сам написао, волео бих да вама неко организује суђење без права на одбрану и са "публиком" која вас вређа константно и читав тог суђења тражи смртну пресуду, чисто да видим како би се онда ви осећали и да ли би и онда бранили такве процесе.

Што се тиче ових дискусија овај убио оног и слично: Ја сам се заиста озбиљније мало бавио проучавањем дешавања на нашим теренима у време Другог светског рата и има сијасет примера где је комшија комшију скраћивао за главу из свог личног разлога (међа, земља, ципеле, жена, литра ракије и сличне "битне ствари"),а то је после приписивано идеолошкој подељености, иако са тим нема никакве везе. Доста тих људи који су отишли на једну или другу страну, отишли су јер је онај кога они нису подносили био на једној, па онда они оду на другу и само чекају шансу да поравнају неке своје рачуне. Сви ми знамо да у рату најцрње ствари испливају на површину и управо то се десило у Другом светском код нас.

Мислим да покушавате да прерадите личне судбине кроз глобалну призму догађаја, а то једноставно није могуће.

Немојте да заборавите да причамо о друштву које је било светлосним годинама по размишљању удаљено од нашег и где је у личну част било сасвим разумљиво да неког убијете. И то је трајало у неким срединама и деценијама након 1945. Погледајте рецимо онај док. филм "Кад те моја чакија убоде", какви су то "умови" и размишљања. И онда све то окрените на још горе и сместите у период општег рата и безакоња. Можда ту негде отприлике добијете некакав приказ како је то изгледало, иако ја чисто сумњам да ми то можемо да замислимо из нашег угла.

Да не дужимо превише, суд је донео једину одлуку какву је могао и да донесе. Дража је тиме рехабилитован, та прича је окончана, а историчари сада нека раде даље.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ti ozbiljno porediš Tita i Dražu? Čovjeka kome je na sahranu došlo najviše delegacija u istoriji iz cijelog svijeta, i oficira koga je njegov kralj i vlada odje8ali ko zadnje govno, plus što nije imao komandu nad velikom većinom JVuO :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Najjače što su Hrvati zabrinuti za antifašističku tekovinu u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ti ozbiljno porediš Tita i Dražu? Čovjeka kome je na sahranu došlo najviše delegacija u istoriji iz cijelog svijeta, i oficira koga je njegov kralj i vlada odje8ali ko zadnje govno, plus što nije imao komandu nad velikom većinom JVuO :-?

А зашто да их не поредим? Зато што је ћопавац био више намазан и покварен, треба сви да му тапшемо а по Дражи да се попишамо? Дражи ми је сваки частан српски официр, него та квазидржавничка фигура. Али то је већ нека друга дискусија.

Citiraj:
Najjače što su Hrvati zabrinuti za antifašističku tekovinu u Srbiji.

Ваљда ће Колинда то споменути у Блајбургу.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ruža Tomašić je već reagovala kao evroparlamentarac :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Silvio Dante je napisao:

Рецимо, код мене у крају су партизани Новака Пивашевића (народног хероја) исто клали и убијали по селу. Рецимо убили су у зиму 1941. човека одликованог солунског добровољца и инвалида без ноге јер је "реакција".

...vraceno je sa kamatom preko Mladena Stojanovica...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
I ovim ljudima što se plaše reakcije hrvata da bi mogli rehabilitovati Pavelića, samo da znate da se ni hrvati ne ograđuju mnogo od onoga što je Ante napravio, a mnogo njih se ponosi.

koga boli tuki od koga se hrvati ogradjuju i kime se ponose? ako im se vole da se ponose nacistickim poslusnicima i krvnicima, onda to mnogo govori o njima. meni nije jasno zasto srbi u svakoj prilici osjecaju potrebu da dokazu da ni u cemu nisu bolji od njih...

Citiraj:
Ево ја немам ништа против да се та пресуда поништи, али да се организује суђење Титу као вођи партизанског покрета и да се осуди као ратни злочинац и да онда имамо две вође два антифашистичка покрета као осуђене ратне злочинце. Јел може тако?

jebiga, ne moze. zato sto tito i chicha nisu sa istih strana istorije. zato sto cetnici nisu bili nikakav jebeni antifasisticki pokret, nego pritajene picke koje su saradjivale i mazile se sa fasistima, cekajuci, kofol, da nekad dodje pogodno vrijeme da fasisti dovoljno oslabe da ih neko drugi pobijedi ili da se sami povuku. da je i onih 25 miliona rusa sto je poginulo boreci se protiv fasizma bilo isto tako "mudro", i cekalo da neko drugi uradi posao, i da su amerikanci (koji su danas kod prosjecnog srbina simbol svakog zla) u oba svjetska rata pustili evropu da sama rjesava svoje probleme, veliko je pitanje sta bi od srba danas uopste ostalo.

Citiraj:
Суд се бавио питањем да ли је суђење 1946. било регуларно или не? Знамо сви да није и ова пресуда је крајње логична.

jesu li sudjenja u nirmbergu bila regularna? mnogo manje nego sudjenja cetnicima. je li nijemcima ikada palo na pamet da rehabilituju, recimo, geringa, tako sto ce analizirati svaki jebeni detalj tog sudjenja i reci "aha, ovde je povrijedjeno pravo!'? nije. zasto? pa zato sto bi to bilo jebeno vrijedjanje zrtava nacistickog rezima, kao sto je i ova chichina rehabilitacija vrijedjanje svih zrtava cetnickih koljaca, kao i zrtava onih cija su sluscad cetnici bili.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 11:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ni ta priča oko doktora Stojanovića po nekima nije potpuno čista. Po priči jednog muslimana iz Vrbanje koji je radio sa mojim kumon Stojanovića su ranili Četnici, a dokrajčio Esad Midžić. Koliko u svemu tome ima istine vjerovatno nikad nećemo saznati, ali opet ne možeš potpuno ništa isključiti.

Isto kao što se o smrti mnogih srba za vrijeme poslednjeg rata vode polemike (Veljko Milanković, Đorđe Božović i drugi).

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
nepokoreni je napisao:
Ti ozbiljno porediš Tita i Dražu?

Ovo stvarno nije uredu. Porediti srpskog oficira koga je i američki kongres odlikovao sa austrougarskim kaplarom pod čijom komandom su vršeni zločini po Srbiji nikako nije umjesno.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka

Philby je napisao:
Ni ta priča oko doktora Stojanovića po nekima nije potpuno čista. Po priči jednog muslimana iz Vrbanje koji je radio sa mojim kumon Stojanovića su ranili Četnici, a dokrajčio Esad Midžić. Koliko u svemu tome ima istine vjerovatno nikad nećemo saznati, ali opet ne možeš potpuno ništa isključiti.

Isto kao što se o smrti mnogih srba za vrijeme poslednjeg rata vode polemike (Veljko Milanković, Đorđe Božović i drugi).

u ovo mislim da ni Dante ne vjeruje..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Dobro, saznali smo nesto sto smo znali i ranije, da Drazi nije sudjeno prema najvisim standardima 21. vijeka, konvencijama o ljudskim pravima i osnovnom slobodama i svim pratecim protokolima i sto mu Amnesti Internesnl nije pomatrao sudjenje.
Da, znalo se kakav ce biti ishod presude, u toj situaciji i kontekstu kakva je mogla biti? Jesu izgubili i raazbijeni? Jesu. Jel se Draza predao? Nije, uhvacen je. Isto bi tako prosao i Tito da je bila drugacija situacija.
Imao je u vezi sudjenja mnogo vise nego npr Causesku koji je strijeljan po kratkom postupku. Postojala je javnost, radio prenos. ili Cegevara. Jel se znalo kako ce zavrsiti Sadam? da. Jel se znalo kako ce zavrsiti vecina ljudi u Nirnbergu? znalo se.
Kao sto se i znalo kako ce zavrsiti proces u Beogradu juce. Pobjednici 45. su ga osudili, a pobjednici poslije 90. i narocito poslije 2000 su ponistili tu presudu., Ako je prva bila ideoloska, ova druga je jos vise isto takva.
Doneses zakon o rehabilitaciji kojom ponistavas presude za ubijanje civila (konkretno u Vranicima) i za kolaboraciju, ponistis sve to jer Draza nije vidio advokata prije sudjenja. I sve uredno.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
_Krol_ je napisao:
Philby je napisao:

Imas svjedocenje dr Danice, vlasnika kuce u kojoj je Mladen lezao, niko ne spominje Midzica vec cetnike imenom i prezimenom...a ranila ga je ekipa Laze Tesanovica ako se ne varam.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Jesu izgubili i raazbijeni? Jesu.

uz mali dodatak da chichi nije sudjeno (samo) zato sto je bio na porazenoj strani, nego i zato sto je ta porazena strana bila odgovorna za najvece zlocine u novijoj istoriji covjecanstva, ukljucujuci i tricavih 10-100 000 srba u jasenovcu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
:lol: :lol:

Sta sve necu cuti, znaci mi smo se medjusobno ubijali u Jasenovcu, nisu Hrvati?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka

goci master je napisao:
_Krol_ je napisao:
Philby je napisao:

Imas svjedocenje dr Danice, vlasnika kuce u kojoj je Mladen lezao, niko ne spominje Midzica vec cetnike imenom i prezimenom...a ranila ga je ekipa Laze Tesanovica ako se ne varam.

na te stvari i mislim....esad midzic je tad bjezao od skendera do srpca kud su ga noge nosile....rasturilo ih.. dvije trecine ih je izginulo....on zarobljen i strijeljan tamo kod rebrovacke crkve odmah iza mladena

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_Krol_ je napisao:
Philby je napisao:

Народ је ту да прича. Има разних прича, оваквих и онаквих. Ипак колико је мени познато, Раде Радић је на конференцији четничких комаданата Средње Босне у Кулашима сам рекао да је он наредио ликвидацију др. Стојановића, након што је овај преузео команду над својом јединицом и покушао да преузме контролу над Јошавком и територијом на којој се налазио. Мислим да ово добрим делом решава недоумице.

Citiraj:
..vraceno je sa kamatom preko Mladena Stojanovica...

Свака акција изазива реакцију (углавном гору од акције). Тако је одувек. Има она античка прича о освети, која кружи док је не прекине Афродите. А то је управо поента. Афродита је богиња, па зато може да је прекине, а људи су само људи.

Citiraj:
Doneses zakon o rehabilitaciji kojom ponistavas presude za ubijanje civila (konkretno u Vranicima) i za kolaboraciju, ponistis sve to jer Draza nije vidio advokata prije sudjenja. I sve uredno.

Не знам зашто се константно понавља та прича са Вранићима, када Дража са тим случајем директно нема ништа. Индиректно има јер је одред који је починио тај злочин био у саставу ЈВуО, али Дража никада није издао команду да се побију људи у Вранићу.

Кад смо већ код тога, с друге стране партизански Врховни штаб је издао команду да се у ЦГ уништавају и пале села и уништава пета колона, па су резултат тога била она чувена "лијева скретања", а приликом тих "скретања" побијено је много више људи него у Вранићу. Нисам приметио да је неко од вас душебрижника захтевао неко суђење ту, неку пресуду...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne znam zbog čega tolike tenzije i borbe protiv vjetrenjača............pojedinci su se uhvatili komunističke istorije kao svetog pisma i svako drugačije tumačenje je jeres ,sektašenje.Rehabilitacija Čiče je samo logičan slijed događaja nakon izjednačavanja prava četnika sa partizanima ,tamo još iz 2004god.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
Jesu izgubili i raazbijeni? Jesu.

uz mali dodatak da chichi nije sudjeno (samo) zato sto je bio na porazenoj strani, nego i zato sto je ta porazena strana bila odgovorna za najvece zlocine u novijoj istoriji covjecanstva, ukljucujuci i tricavih 10-100 000 srba u jasenovcu.

:confused2:

boze sacuvaj kakva si ti dijabola...
zna se ko je ubijao po jasenovcu...i zna se koliko je bilo zrtava...umanjujes broj zrtava i pokusavas prebaciti krivicu na drugoga...

ako ovo nije za ban,onda ne znam sta je...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2015, 12:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Čiča iz Rogače je napisao:
Ne znam zbog čega tolike tenzije i borbe protiv vjetrenjača............pojedinci su se uhvatili komunističke istorije kao svetog pisma i svako drugačije tumačenje je jeres ,sektašenje.Rehabilitacija Čiče je samo logičan slijed događaja nakon izjednačavanja prava četnika sa partizanima ,tamo još iz 2004god.

potpis za ovo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]