Talija je napisao:
Zašto bi Srbija kao jedina republika bivše SFRJ izgubila svoj identitet i ime?
Da ta bivša republika a danas država nosi drugačiji naziv a ne naziv koji ima direktnu vezu sa nacionalnošću onda bi to i bilo logično.
@Talija, ako budeš imala vremena pročitaj moje postove koje sam pisao na temi "Partizani", a evo nekih od veoma značajnih.
1)Citiraj:
Prijatelju, kada je napisana Baška rezolucija, ona je bila ZADNJA i POSLEDNJA prilika srpskom narodu da se ujedini u svoju matičnu državu i da udari temelje državnosti. To je Moljević itekako predvidjeo i šta bi se moglo desiti u budućnosti (faktički je predvidjelo stvaranje NDH). Sve poslije toga, dakle, II svijetski rat, dolazak komunista na vlast, 6 decenija pod njihovom vlašću, sramni ustav iz 1974 godine, razgradnja i otpočinjanje nacionalnih tenzija (80ih) do potpunog "nasilnog" razdruživanja Jugoslavije - samo je išlo na štetu srpskom narodu i nikome više.
Naš osnovni i glavni problem je bila politika, koju nismo znali da vodimo u 20 vijeku, a evo ispostavlja se i na početku 21 "lažna demokratija" pokazuje zapravo "domaću (privrednu) nesposobnost".
2)Citiraj:
Ali komunisti su ti koji su nas kao narod držali skoro 6 decenija! Pričali nam med i mlijeko,a ovamo iza leđa bogatili se na račun naroda. Ovo sada što rade današnji političari nije ništa šta su radili komunisti.
Ne, ja potpuno razumjem.. ima ljudi koji podržavaju komunizam kao političko-društveni sistem ali je on negativno uticao na naše društvo.
Mislim da znam našta si mislio kada si rekao "predhodni sistem je bio tako milosrdan i pravedan prema njima..." to je šestojanuarska diktatura koju je uveo kralj Aleksandar Karađorđević ? Da, Aleksandar Karađorđević je ukinuo rad i javno djelovanje komunističke partije, ali ako su mislili da se svete "kralju i slijedbenicima kraljevskog odreda" poslije kraljeve smrti, onda nisu smjeli da kažnjavaju narod! To su oni radili, a narod nesvjesno vjerovao u sve što "Tito i njegovi slijedbenici" kažu.
Zato ja kroz cijelu ovu temu govorim da je Tito i njegov režim ustvari uništio naš srpski identitet, i da smo u devedesete godine 20 vijeka ušli sa "okrnjenim sastavom političkih predstavnika, teritorija, naroda", a tome je predhodnica ustav iz 1974. godine koji je od "VELEsrpske države napravio šačicu na karti Evrope i svijeta - Pokrajne Kosovo i Vojvodina sa centralnom Srbijom."
3)Citiraj:
Nije samo ustav iz 1974 godine osnov za pobijanje mojih teza. Uopšteno, taj ustav je "kap koja je prelila čašu" daljoj razgradnji srpskog naroda. Prvo zato, što srpski narod kao najveći nije zaslužio da ima "tolipacnu" državu sa dvije autonomne pokrajne i centralnom Srbijom, a drugo zato što su se Srbi našli u neravnopravnom položaju. Drugim riječima, bili su raštrkani po svim državama bivše SFRJ. I kada ti dođu tako slično nešto devedesetim godinama 20 vijeka, ratne okolnosti i sukobi, naravno da će tvoj narod najviše stradati i ginuti i iseljavati se u inostranstvo.
Dakle, odnos Tita prema Srbima nije bio dobar. Govorim, njegov odnos prema cijelom srpskom narodu. Umjesto da Srbi dobiju nekakve privilegije i jaču državu kao najveći i najbrojniji narod, dobio je "nogu u čelo", a Hrvatska (nije se čula za vrijeme II svijetskog rata, da se bori na strani komunista) je dobila najveću državu u svojoj istoriji, a ni po čemu to nije zaslužila. Uz to kada se doda i njena NDH, želi se jasno pitanje "zbog čega su oni to zaslužili, a mi nismo ?"
Bošnjacima je takođe ustavom iz 1974 godine dao "narodnost", a Srbi su tim ustavom praktično ostali na cjedilu zajedno sa Crnogorcima.
4) UKRATKO ALI OSNOVNO
Citiraj:
Ja se zaista čudim ovdje pojedincima na forumu, kao da pričam kineskim jezikom. Do sada sam ponovio jedno 10.000x zbog čega smo mi izgubili nacionalni identitet kroz cijeli 20. vijek i kako je ovaj vijek nas kao narod i naciju uništio.
Prvo je krenulo od kralja Aleksandra koji je pristao da uđe u državu Srba, Hrvata i Slovenaca iako su mu razni komandati srpske vojske govorili da to ne rade, jer "čudan su to narod". Tada je naša država podjeljena, a narod raštrkan po svim oblastima. Kasnije dolazi Tito, u kojeg je narod imao povjerenje, a upravo je on podjelio srpski narodni identitet za vrijeme II svijetskog rata i poslije rata. Pošto je komunizam preovladao u svim porama društva tadašnje Jugoslavije, Tito je imao veliku političku moć i vlast, niko mu se nije mogao suprotstaviti. Tada, regularna kraljevska vojska na čelu sa Dražom Mihajlovićem je rasformirana i upravo je to bio razlog "kidanja oružane moći Jugoslavije". To je onaj segment istorije gdje su "vjerni srpski komunisti" pošli za Titovom rukom povedovši sa sobom djecu i sve sposobne muškarce, a oni koji ga nisu prihvatali sastavljali su svoje paravojne formacijske odrede nazvane Četnicima. I tu dolazi do djeljenja Srba i do uništavanja srpskog identiteta, a i ubijanje "Srba sa Srbima". I još malo su nas Njemci rokali ko ludi, ali ništa strašno,jelte (

).
Nakon rata i sukoba iz II svijetskog rata, bilans stanja je pokazivao da je najviše izginulo srpskog naroda i neuporedivo više sa svim ostalim narodima i narodnostima u Jugoslaviji.
Kasnije dolazi sramni ustav iz 1974. godine ; kasnije dolazi do još višeg sužavanja srpske države na autnomne pokrajne (Vojvodina i Kosovo) kao i centralnu Srbiju ; kasnije dolaze sve veće srpske pristalice "da peru noge Titu" zarad svojih ličnih interesa.
Poslije smrti Tita, Jugoslaviju kao socijalističku državu pogodila je strašna ekonomska kriza gdje je kapitalizam počeo polako da postaje neprikoslovena enigma u svijetu i koji je srozavao u korijen sve Socijalističke države ( prvo SSSR zatim i Jugoslaviju).
I nakon toga dolazi na red raspad SSSR koji se vidio još 1989 godine, a zvanično 1991 godine, kada je uveliko krenuo rat u Jugoslaviji gdje su Srbi ginuli prvo u Sloveniji kao pacovi, tamo im je oduzeto državljanstvo i izbrisani su iz knjige državljana Slovenije. Dolazi do protjerivanja JNA iz te SR.
Dolazi rat u Hrvatskoj. Tu gubimo Republiku Srpsku Krajnu koja je zbog nepsosobne i neodlučne politike Beograda nastradala i doživjela etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora. Cifra je oko 250.000 izbjeglih Srba iz Krajine.
Dolazi rat u BiH. Tu gubimo najviše stanovništvu u unutrašnjosti današnje FBiH, prije svega oko Sarajeva, Konjic, Zavidovići, pa kasnije i Zenica i Tuzla.. i ono malo Srba što je bilo u Mostaru izbjeglo je. Sukobi u Posavini gdje smo pobjedili ali sa dosta poginulih i ranjenih.
Kasnije dolazi rat u SRJ odnosno Srbiji sa Albanskim ekstremistima na Kosovu i Metohiji gdje smo i mi davali odlučne udarce, a Bogami i oni nama pošto su ubijali nedužne srpske civile.
Dolazi sukob sa NATO-om gdje potpuno uništava svu infrastrukturu Srbije, bomarduju se civilni ciljevi, vojni ciljevi, ciljevi na KiM, uništava se vojna industrija, aeredromi..
Bilans = Srbi najviše na***li u 20. vijeku od cijele Evrope i izgubili svoj tradicionalni i istorijski identitet.
5)Citiraj:
Kako čovječe ne razumješ.. Više nas je izginulo nego ijedan drugi narod koji je postojao ikada na Balkanu, zarad nesposobne politike i nesloge koju ni do dan danas nemamo!
Hajde, reci mi koja je korist bila od Partizana koje tako veliko uvažavaš ? Hrabri borci, da naravno, a od Njemačkog mitraljeza samo vidiš kako liježu pokošeni zarobljenici srpske nacionalnosti "maršala Tita". Nemoj molim te, ta priča ne pije vodu. Da smo ikakve sloge imali ovakvih žrtava i u I i II svijetskom ratu sigurno ne bi došlo.
Hajde, evo I svijetski rat da na neki način marginalizujemo, ali II svijetski rat i Tito nikako se ne mogu zaboraviti niti oprostiti! Uspijeli su da nam unište naš identitet i nas podjele, a što mi tada kao najveći narod nismo sebi smijeli da dozvolimo. Imali smo srpske komuniste koji su zarad svojih ličnih interesa "klečali pred Titom" kao zadnji odpadnici i nažalost bili su u većini.
Sramni ustav iz 1974 godine sve dovoljno pokazuje.
Izvukao sam samo one svoje bitne postove, inače ima ih na gomilu sličnih ili bliže objašnjenih