banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 01:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
O Titovim zaslugama i velikim djelima cak i nakon narodnooslobodilacke borbe, iako ga danas mnogi blate citajmo ovdje > http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... anaca.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 00:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
:-? da ti nisi pogriješio link ovde nema ništa o titovim zaslugama.
btv
pročitao sam mnogo knjiga i tekstova na ovu temu, ovo je jedan od najglupljih ubjedljivo. :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
kim deal je napisao:
:-? da ti nisi pogriješio link ovde nema ništa o titovim zaslugama.

Ja ne znam kim deal, ili poznatiji kao socialbug, znas li ti citati latinicu ili si zaboravio kad nisi procitao ovo u gore navedenom linku>" ...Međutim, Pavelić to nije postao zato što se pokazalo da je Tito previše jak, pa saveznici nisu bili spremni da uđu u taj sukob. Zbog toga je Pavelić na kraju ostao usamljen..."
Ako ne znas imas i na cirilici isti text> http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... anaca.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 00:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
Frisky_Dingo je napisao:
jugoslavija@

Radi se o tome da je Srbija imala najmanje razloga da stvara visenacionalnu zajednicu.
Ona je bila jedina na slovenskom jugu (uz Crnu Goru) koja je imala svoj drzavni kontinuitet, bila je pobjednik u ratovima, i mjesto da prosiri svoje granice kao svaki pobjednik (a englezi su joj nudili granicu do Splita) odlucila je da stvara Jugoslaviju sa narodima koji u politickom smislu jos nisu postojali.

Recimo, da Yu nije formirana, teritorije gdje zive Hrvati bi bile podijeljene izmedju Italije i Austrije, bosnjaci, makedonci nikada nebi nastali itd...

Znaci, svi drugi su imali interes sem Srbije, a ona je najvise insistirala na njoj. Zasto?

Jedan od razloga je da su uglavnom Srbi u 2 rata ginuli za tu drzavu i porodicno predanje je bilo bitno, ali po meni najvaznije je nepoznavanje naroda sa kojim je ulazila u drzavu, nikada nisu razmisljali da ih neko moze ozbiljno ugroziti u konstalaciji odnosa kakva je tada bila.

Sto se tice stvaranja identiteta, to je proces i ne podrazumjeva ciscenje teritorija vec prije svega poseban jezicki, kulturni,politicki, identitet sto ostali u odnosu na srbe nisu imali (osim vjerskog)

Na kraju, Srbi su imali pravo da brane Jugoslaviju svim sredstvima jer oni su je i stvorili, a rasturali su je oni koji u nju nista nisu ni unijeli.

Sa većinom ovoga se slažem.
Srbi su bili za YU, zato što veliki broj njenog stanovništva živi po drugim republikama. Sada su ti Srbi postali nacionalna manjina. To je bio najveći problem.

Poslije balkanskih ratova i I sv.rata, Srbija je imala jedinstvenu priliku da stvori svoju veliku državu i da svi Srbi žive u toj državi.
Ali ko hoće veće, izgubi i ono iz vreće.
Sada je to nemoguće ponoviti nikad više.

A što se tiče izdvajanja Kosova, mislim da je to dobro kako za Srbiju, tako i za sve susjede Kosova.
Albanskoj ekspanziji, zbog nataliteta nije bilo kraja i zato su bili svi susjedi ugroženi.
To je svijet vidio i napravio im granice, jer se samo na taj način može kontrolisati njihovo širenje prema susjedima.
Da im se nije postavila ta granica, oni bi za 50 godina postali najbrojniji narod u YU ili na Balkanu pa bi svi onda morali učiti albanski kao zvanični jezik a vjerovatno bi se sve završilo velikim građanskim ratom.
Sa ovim su dobili STOP.

Stvaranje nezavisnog Kosova su ustvari najviše dugoročno izgubili Albanci, jer su ih tako zatvorili granicama, mada oni toga nisu svjesni.

Po nekim podatcima, poslije samostalnosti, njihov natalitet je naglo opao, kao i opšti standard. Sad mnogi Albanci kukaju za Jugoslavijom, kad su imali veliko tržište i otvorene granice a mogli su od pomoći drugih da žive mnogo bolje.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 23:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 13:36
Jugoslavija je napisao:
Pitanje za pripadnike srpskog naroda.Znamo da su Srbi javno bili najveci zagovaraci opstanka Jugoslavije.A svi ostali su bili za njeno rusenje.
Moze li mi neko objasniti zasto se prostor na kojem Srbi danas zive(mislim na Srbiju)ne zove i dalje Jugoslavija?Posto se dobro sjecam da su samo u Jugoslaviju vjerovali i bojali se samostalne BiH,Hrvatske,Slovenije itd.Cak su nakon izlaska Slo,Hr i BiH napravili SR Jugoslaviju kako bi pokazali veliku ljubav prema istoj.Zasto Srbi misle da samo oni imaju pravo biti pravni nasljednici SFRJ i svega onoga sto je vezano za istu?
Izdali su je kao i ostali.

Nije Srbima bilo do ocuvanja imena Jugoslavija nego to da ocuvaju postojece granice i narode zajedno, a ime manje vise nije ni vazno dakle Srbi su htjeli zajednicki zivot a prilikom raspada Jugoslavije i Srbi su uzeli ime koje im pripada jer je Jugoslavija koja je pripadala svim narodima vec propala a samim tim i njeno ime.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 04:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2010, 04:13
Pomoz BOG Srbadiji!
Hvaljen Isus Sokadijo!
Merhaba vam svima koliko vas muslimana ima!
:D :D :D

E kad smo se lepo upoznali da svoj PRVI komentar pocnem s ovim sto je nedavno iznela hrvatska istoricarka o YU a ovako nekako otprilike i svi NEsrbi su slicno osecali,radili ...u vezi YU za koju su Srbi stvaranjem i odrzavanjem ulozili oko 3 milona glava.I sve propalo...stravicno.Celi XX vek Srbi su protracili uzalud stvarajuci oko sebe nekakvim polunarodicima sve od imena do drzave.Starvicnooooooo braco Srbadijo stravicnoooooooo

Hrvatska istoričarka Zorica Stipetić, bivša članica CK SK Hrvatske, iznela je stav o međunacionalnim odnosima i sudbini Jugoslavije u intervjuu u NIN-u 27. januara 2005. godine14: "Unutrašnji smisao Jugoslavije je bio sačuvati egzistenciju malih naroda. (...) pokazalo se da su svi ti narodi – hrvatski, slovenački, makedonski, itd. (...) završili svoju nacionalnu artikulaciju i svoje nacionalno formiranje, i upravo je to bio jedan od historijskih smislova Jugoslavije. (...) i kad se iscrpila historijska potreba da se brane od vanjskih sila, (...) onda je Jugoslavija izgubila svoj povjesni smisao i više nije bila potrebna. Nikome (...)" (sažeti tekst istog odeljka, str. 58). "Srpska je premoć u Jugoslaviji (...) bila toliko golema da u svijesti naroda i građana Jugoslavije nikada nije osviješteno da i Srbija ima svoj nacionalni problem te da zapravo (jedini u Jugoslaviji) nije riješen. Istina je da za to u Jugoslaviji nije imalo snage, nije imalo sluha. Ta hipoteza srpskog hegemonizma, još iz vremena između dvaju ratova, bila je toliko snažna da je prekrila sve druge interpretacije" (sažeti tekst jednog odeljka, str. 60). Dalji komentar nije potreban.

http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-n ... alphabet=l

Ovaj NSPM pratim par godina i preporucujem svima koje politika zanima.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 08:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Jugoslavija je napisao:
Pitanje za pripadnike srpskog naroda.Znamo da su Srbi javno bili najveci zagovaraci opstanka Jugoslavije.A svi ostali su bili za njeno rusenje.
Moze li mi neko objasniti zasto se prostor na kojem Srbi danas zive(mislim na Srbiju)ne zove i dalje Jugoslavija?Posto se dobro sjecam da su samo u Jugoslaviju vjerovali i bojali se samostalne BiH,Hrvatske,Slovenije itd.Cak su nakon izlaska Slo,Hr i BiH napravili SR Jugoslaviju kako bi pokazali veliku ljubav prema istoj.Zasto Srbi misle da samo oni imaju pravo biti pravni nasljednici SFRJ i svega onoga sto je vezano za istu?
Izdali su je kao i ostali.

Zašto bi Srbija kao jedina republika bivše SFRJ izgubila svoj identitet i ime?
Da ta bivša republika a danas država nosi drugačiji naziv a ne naziv koji ima direktnu vezu sa nacionalnošću onda bi to i bilo logično.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 08:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

srbija je jugoslavijom izgubila sve. jedino je srbija u tu nakaradnu tvorevinu unjela državnost i vlastiti teritorij te državnosti, jugoslavijom je to sve izgubila, a vidimo i dan danas ne može to povratiti. da ne govorim o destrukcij koju je napravila titina država to već ima po srbe kataklizmičke razmjere.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 10:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Talija je napisao:
Zašto bi Srbija kao jedina republika bivše SFRJ izgubila svoj identitet i ime?
Da ta bivša republika a danas država nosi drugačiji naziv a ne naziv koji ima direktnu vezu sa nacionalnošću onda bi to i bilo logično.

@Talija, ako budeš imala vremena pročitaj moje postove koje sam pisao na temi "Partizani", a evo nekih od veoma značajnih.

1)
Citiraj:
Prijatelju, kada je napisana Baška rezolucija, ona je bila ZADNJA i POSLEDNJA prilika srpskom narodu da se ujedini u svoju matičnu državu i da udari temelje državnosti. To je Moljević itekako predvidjeo i šta bi se moglo desiti u budućnosti (faktički je predvidjelo stvaranje NDH). Sve poslije toga, dakle, II svijetski rat, dolazak komunista na vlast, 6 decenija pod njihovom vlašću, sramni ustav iz 1974 godine, razgradnja i otpočinjanje nacionalnih tenzija (80ih) do potpunog "nasilnog" razdruživanja Jugoslavije - samo je išlo na štetu srpskom narodu i nikome više.
Naš osnovni i glavni problem je bila politika, koju nismo znali da vodimo u 20 vijeku, a evo ispostavlja se i na početku 21 "lažna demokratija" pokazuje zapravo "domaću (privrednu) nesposobnost".

2)
Citiraj:
Ali komunisti su ti koji su nas kao narod držali skoro 6 decenija! Pričali nam med i mlijeko,a ovamo iza leđa bogatili se na račun naroda. Ovo sada što rade današnji političari nije ništa šta su radili komunisti.
Ne, ja potpuno razumjem.. ima ljudi koji podržavaju komunizam kao političko-društveni sistem ali je on negativno uticao na naše društvo.

Mislim da znam našta si mislio kada si rekao "predhodni sistem je bio tako milosrdan i pravedan prema njima..." to je šestojanuarska diktatura koju je uveo kralj Aleksandar Karađorđević ? Da, Aleksandar Karađorđević je ukinuo rad i javno djelovanje komunističke partije, ali ako su mislili da se svete "kralju i slijedbenicima kraljevskog odreda" poslije kraljeve smrti, onda nisu smjeli da kažnjavaju narod! To su oni radili, a narod nesvjesno vjerovao u sve što "Tito i njegovi slijedbenici" kažu.

Zato ja kroz cijelu ovu temu govorim da je Tito i njegov režim ustvari uništio naš srpski identitet, i da smo u devedesete godine 20 vijeka ušli sa "okrnjenim sastavom političkih predstavnika, teritorija, naroda", a tome je predhodnica ustav iz 1974. godine koji je od "VELEsrpske države napravio šačicu na karti Evrope i svijeta - Pokrajne Kosovo i Vojvodina sa centralnom Srbijom."

3)
Citiraj:
Nije samo ustav iz 1974 godine osnov za pobijanje mojih teza. Uopšteno, taj ustav je "kap koja je prelila čašu" daljoj razgradnji srpskog naroda. Prvo zato, što srpski narod kao najveći nije zaslužio da ima "tolipacnu" državu sa dvije autonomne pokrajne i centralnom Srbijom, a drugo zato što su se Srbi našli u neravnopravnom položaju. Drugim riječima, bili su raštrkani po svim državama bivše SFRJ. I kada ti dođu tako slično nešto devedesetim godinama 20 vijeka, ratne okolnosti i sukobi, naravno da će tvoj narod najviše stradati i ginuti i iseljavati se u inostranstvo.

Dakle, odnos Tita prema Srbima nije bio dobar. Govorim, njegov odnos prema cijelom srpskom narodu. Umjesto da Srbi dobiju nekakve privilegije i jaču državu kao najveći i najbrojniji narod, dobio je "nogu u čelo", a Hrvatska (nije se čula za vrijeme II svijetskog rata, da se bori na strani komunista) je dobila najveću državu u svojoj istoriji, a ni po čemu to nije zaslužila. Uz to kada se doda i njena NDH, želi se jasno pitanje "zbog čega su oni to zaslužili, a mi nismo ?"
Bošnjacima je takođe ustavom iz 1974 godine dao "narodnost", a Srbi su tim ustavom praktično ostali na cjedilu zajedno sa Crnogorcima.

4) UKRATKO ALI OSNOVNO

Citiraj:
Ja se zaista čudim ovdje pojedincima na forumu, kao da pričam kineskim jezikom. Do sada sam ponovio jedno 10.000x zbog čega smo mi izgubili nacionalni identitet kroz cijeli 20. vijek i kako je ovaj vijek nas kao narod i naciju uništio.
Prvo je krenulo od kralja Aleksandra koji je pristao da uđe u državu Srba, Hrvata i Slovenaca iako su mu razni komandati srpske vojske govorili da to ne rade, jer "čudan su to narod". Tada je naša država podjeljena, a narod raštrkan po svim oblastima. Kasnije dolazi Tito, u kojeg je narod imao povjerenje, a upravo je on podjelio srpski narodni identitet za vrijeme II svijetskog rata i poslije rata. Pošto je komunizam preovladao u svim porama društva tadašnje Jugoslavije, Tito je imao veliku političku moć i vlast, niko mu se nije mogao suprotstaviti. Tada, regularna kraljevska vojska na čelu sa Dražom Mihajlovićem je rasformirana i upravo je to bio razlog "kidanja oružane moći Jugoslavije". To je onaj segment istorije gdje su "vjerni srpski komunisti" pošli za Titovom rukom povedovši sa sobom djecu i sve sposobne muškarce, a oni koji ga nisu prihvatali sastavljali su svoje paravojne formacijske odrede nazvane Četnicima. I tu dolazi do djeljenja Srba i do uništavanja srpskog identiteta, a i ubijanje "Srba sa Srbima". I još malo su nas Njemci rokali ko ludi, ali ništa strašno,jelte ( :) ).
Nakon rata i sukoba iz II svijetskog rata, bilans stanja je pokazivao da je najviše izginulo srpskog naroda i neuporedivo više sa svim ostalim narodima i narodnostima u Jugoslaviji.
Kasnije dolazi sramni ustav iz 1974. godine ; kasnije dolazi do još višeg sužavanja srpske države na autnomne pokrajne (Vojvodina i Kosovo) kao i centralnu Srbiju ; kasnije dolaze sve veće srpske pristalice "da peru noge Titu" zarad svojih ličnih interesa.
Poslije smrti Tita, Jugoslaviju kao socijalističku državu pogodila je strašna ekonomska kriza gdje je kapitalizam počeo polako da postaje neprikoslovena enigma u svijetu i koji je srozavao u korijen sve Socijalističke države ( prvo SSSR zatim i Jugoslaviju).
I nakon toga dolazi na red raspad SSSR koji se vidio još 1989 godine, a zvanično 1991 godine, kada je uveliko krenuo rat u Jugoslaviji gdje su Srbi ginuli prvo u Sloveniji kao pacovi, tamo im je oduzeto državljanstvo i izbrisani su iz knjige državljana Slovenije. Dolazi do protjerivanja JNA iz te SR.
Dolazi rat u Hrvatskoj. Tu gubimo Republiku Srpsku Krajnu koja je zbog nepsosobne i neodlučne politike Beograda nastradala i doživjela etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora. Cifra je oko 250.000 izbjeglih Srba iz Krajine.
Dolazi rat u BiH. Tu gubimo najviše stanovništvu u unutrašnjosti današnje FBiH, prije svega oko Sarajeva, Konjic, Zavidovići, pa kasnije i Zenica i Tuzla.. i ono malo Srba što je bilo u Mostaru izbjeglo je. Sukobi u Posavini gdje smo pobjedili ali sa dosta poginulih i ranjenih.
Kasnije dolazi rat u SRJ odnosno Srbiji sa Albanskim ekstremistima na Kosovu i Metohiji gdje smo i mi davali odlučne udarce, a Bogami i oni nama pošto su ubijali nedužne srpske civile.
Dolazi sukob sa NATO-om gdje potpuno uništava svu infrastrukturu Srbije, bomarduju se civilni ciljevi, vojni ciljevi, ciljevi na KiM, uništava se vojna industrija, aeredromi..
Bilans = Srbi najviše na***li u 20. vijeku od cijele Evrope i izgubili svoj tradicionalni i istorijski identitet.

5)

Citiraj:
Kako čovječe ne razumješ.. Više nas je izginulo nego ijedan drugi narod koji je postojao ikada na Balkanu, zarad nesposobne politike i nesloge koju ni do dan danas nemamo!
Hajde, reci mi koja je korist bila od Partizana koje tako veliko uvažavaš ? Hrabri borci, da naravno, a od Njemačkog mitraljeza samo vidiš kako liježu pokošeni zarobljenici srpske nacionalnosti "maršala Tita". Nemoj molim te, ta priča ne pije vodu. Da smo ikakve sloge imali ovakvih žrtava i u I i II svijetskom ratu sigurno ne bi došlo.
Hajde, evo I svijetski rat da na neki način marginalizujemo, ali II svijetski rat i Tito nikako se ne mogu zaboraviti niti oprostiti! Uspijeli su da nam unište naš identitet i nas podjele, a što mi tada kao najveći narod nismo sebi smijeli da dozvolimo. Imali smo srpske komuniste koji su zarad svojih ličnih interesa "klečali pred Titom" kao zadnji odpadnici i nažalost bili su u većini.
Sramni ustav iz 1974 godine sve dovoljno pokazuje.

Izvukao sam samo one svoje bitne postove, inače ima ih na gomilu sličnih ili bliže objašnjenih :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 18:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
Monitor je napisao:
Pomoz BOG Srbadiji!
Hvaljen Isus Sokadijo!

E kad smo se lepo upoznali da svoj PRVI komentar pocnem s ovim sto je nedavno iznela hrvatska istoricarka o YU a ovako nekako otprilike i svi NEsrbi su slicno osecali,radili ...u vezi YU za koju su Srbi stvaranjem i odrzavanjem ulozili oko 3 milona glava.I sve propalo...stravicno.Celi XX vek Srbi su protracili uzalud stvarajuci oko sebe nekakvim polunarodicima sve od imena do drzave.Starvicnooooooo braco Srbadijo stravicnoooooooo

Hrvatska istoričarka Zorica Stipetić, bivša članica CK SK Hrvatske, iznela je stav o međunacionalnim odnosima i sudbini Jugoslavije u intervjuu u NIN-u 27. januara 2005. godine14: "Unutrašnji smisao Jugoslavije je bio sačuvati egzistenciju malih naroda. (...) pokazalo se da su svi ti narodi – hrvatski, slovenački, makedonski, itd. (...) završili svoju nacionalnu artikulaciju i svoje nacionalno formiranje, i upravo je to bio jedan od historijskih smislova Jugoslavije. (...) i kad se iscrpila historijska potreba da se brane od vanjskih sila, (...) onda je Jugoslavija izgubila svoj povjesni smisao i više nije bila potrebna. Nikome (...)" (sažeti tekst istog odeljka, str. 58). "Srpska je premoć u Jugoslaviji (...) bila toliko golema da u svijesti naroda i građana Jugoslavije nikada nije osviješteno da i Srbija ima svoj nacionalni problem te da zapravo (jedini u Jugoslaviji) nije riješen. Istina je da za to u Jugoslaviji nije imalo snage, nije imalo sluha. Ta hipoteza srpskog hegemonizma, još iz vremena između dvaju ratova, bila je toliko snažna da je prekrila sve druge interpretacije" (sažeti tekst jednog odeljka, str. 60). Dalji komentar nije potreban.

Samo mi ovakve pomirljive hijene ide višu na živce od samih ustaša. Gdje je Zorica Stipetić bila 91. da pomene da postoji srpsko nacionalno pitanje? Ovakve izjave 20 godina poslije nešta bi nam kao trebale značiti? Od hrvatskih govana ništa druge se ne može ni očekivati.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 23:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2010, 04:13
Mišo je napisao:
Monitor je napisao:
Pomoz BOG Srbadiji!
Hvaljen Isus Sokadijo!

Samo mi ovakve pomirljive hijene ide višu na živce od samih ustaša. Gdje je Zorica Stipetić bila 91. da pomene da postoji srpsko nacionalno pitanje? Ovakve izjave 20 godina poslije nešta bi nam kao trebale značiti? Od hrvatskih govana ništa druge se ne može ni očekivati.

Zorica je samo konstatovala ono sto su njeni zeljeli,osecali ,uradili i ostvarili sve preko glupih ludih i maloumnih Srba koji su Srbe vodili u XX veku.
Zorici cestitam iskrenost jer je skupila hrabrosti to sve reci jer njeni ('rvati) i svi ostali od Janeza do makedonstvujcih su isto dobili/ucinili a opet 99,9% nece to da priznaju.Eno ih i dan danske lazu mazu i cut ces ih kako su Srbi krivi za ovo ,ono pa cak i za rusenje zadnje YU.

A da je ludi Karadjordjevic polsusao legendarnog vojskovodju Misica sta mu je savetovao 1919
eeeeeee sva ta fukara od polunarodica danas nebi postojala a Srbi imali drzavu dostojnu Srbske istorije.
-------------
U martu mesecu 1919. godine, načelnik Štaba srpske Vrhovne komande veliki srpski vojskovodja - vojvoda Živojin Mišić je, na zahtev Regenta Aleksandra obišao Hrvatsku i podneo izveštaj budućem kralju. Rekao je: «Jugoslovenstvo nije narodnost, već ideologija. Jugoslovenstvo ne može da posluži kao temelj za izgradnju jedne realne državne celine, nego je to fiktivna ideja za koju valja pripremiti teren i naraštaje koji su daleko od shvatanja jedne celine».

Iz razgovora sa hrvatskim političarima, književnicima, novinarima, sveštenicima, učiteljima i običnim ljudima, vojvoda Mišić je shvatio da «je nastao čas da Hrvatska dobije svoju samostalnost i nezavisnost». Rekao je: «Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam duboko uveren da se mi sa njima nećemo usrećiti. Ti su ljudi, svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi, i u takvoj meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi...»

Vojvoda je predložio da im se odmah da država, nezavisna samouprava «pa neka lome glavu kako znaju».

Savet vojvode Živojina Mišića regent Aleksandar je odbio. Vidovdanskim ustavom srpska dinastija Karađorđevića je postala - jugoslovenska!

http://27march.net/main.php?pages_id=3

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
монитор то је већ све речено на овој теми..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 03:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
ovde ima isto zanimljivih tekstova, uvijek od istih osoba :D

najjace nesto sto sam vidio, neko je vec napisao, onaj interviju, a oni KAO hoce nezavisnost, a mi KAO nedamo :lol:

a jos nesto sto imam u pamcenju je kada nekog starog ciku pitaju, u Kninu mislim, sta vi mislite, a kuca razrusena i sve to...on gleda i govori, ma nije mi zao kuce, kucu cu brzo napraviti, ali vidite ovo drvo direkt ispred kuce (a neko polomljeno drvo), njemu treba 100 godina opet da izraste a moj ga pradjeda zasadio...tako nesto je islo . strasno...

elem pitanja i razmisljanja...
zasto JNA nije sastavila Sloveniju sa zemljom omdah u pocetku? da li bi se onda Hrvatska odvazila da ide istim putem?
zasto JNA je u Sloveniju isla sa oruzjem bez metaka, a u Hrvatsku su uletili sa teskim naoruzanjem i "specijalnim jedinicama sa dugim bradama"?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 09:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
elem pitanja i razmisljanja...
zasto JNA nije sastavila Sloveniju sa zemljom omdah u pocetku? da li bi se onda Hrvatska odvazila da ide istim putem?
zasto JNA je u Sloveniju isla sa oruzjem bez metaka, a u Hrvatsku su uletili sa teskim naoruzanjem i "specijalnim jedinicama sa dugim bradama"?

jna nije bila sposobna ni za šta, kao što smo i vidjeli komunistički oficiri koji su se 50. godina samo debljali i jeli govna u 99% slučajeva bili su obične nesposobne kukavice, a vojska balavurdija koja je prolazila obuku pjevanja partizanskih pjesama, a obuka voda u napadu je bila ovakva, vod puže prema neprijatelju onda tridesetak metara pred neprijateljem iskaču i vičući ura trče prema neprijatelju :lol: to bi upalilo možda 1912..
JNA da nešto uradi umirem od smijeha :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 14:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

kim deal je napisao:
...
jna nije bila sposobna ni za šta, kao što smo i vidjeli komunistički oficiri koji su se 50. godina samo debljali i jeli govna u 99% slučajeva bili su obične nesposobne kukavice, a vojska balavurdija koja je prolazila obuku pjevanja partizanskih pjesama, a obuka voda u napadu je bila ovakva, vod puže prema neprijatelju onda tridesetak metara pred neprijateljem iskaču i vičući ura trče prema neprijatelju :lol: to bi upalilo možda 1912..
JNA da nešto uradi umirem od smijeha :lol:

vidi vidi...
jedan od tih oficira koji su se samo debljali i obicna nesposobna kukavica je i tvoj junak Ratko Mladic. (ali on vjerovatno pripada onom 1%, koji ne ulaze u 99% slucajeva)
naravno da je imala nesposobnih oficira, ali tvoja izjava 99% , zapravo ocekivano od tebe...

znaci JNA po tvom misljenju nije mogla sastaviti Sloveniju!

mozda je JNA bila namjenjena prije svega spoljasnjem neprijatelju :roll:
a mozda neko nije ima interesa, jer Slovenija je bila prilicno etnicki cista :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 14:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
nesax je napisao:
Evo samo ovog da se dotaknem. Pricas mitove i gluposti. 2. ili 3. vojna sila u evropi. Ajde nabrojacu barem 10-15 jacih vojnih sila
1.USSR-bez pogovora
2.UK-nuklearna sila
3.Francuska-nuklearna sila
4.Zapadna Njemacka
5.Grcka
6.Turska
7.Istocna Njemacka
8.Poljska
9.Spanija
10.Holandija
11.Italija itd.
Ajde molim te daj neki ozbiljan link na te zvanicne NATO podatke. Vojska kojoj se glavnina oklopnih snaga sastoji od T-55 a cak ima i WW2 primjeraka, glavnina avijacije od nekih Galebova, Orlova, Jastrebova i Migova 21, sa doktrinom sakricemo se po brdima pa partizanski boriti protiv neprijatelja, je jaka samo na papiru dok se u stvarnosti mogla uspjesno boriti samo sa kosovskim teroristima i parirati albanskoj vojsci.

znaci SSSR bez pogovora, sada zbog nuklearnih sila dodajmo jos Engleze i Francuze...

sve ostale sto si naveo nemas nikakvih argumenata, da si stavio Rumune i Bugare ispred bilo bi realnije od svih ovih ispod 3 mjesta...
JNA nije bila vojska sa najmodernijim naoruzanjem, ali tu nije ni bila njena snaga...osnovna snaga JNA je bila u ljudstvu i motivisanosti, a to je veoma bitno a ne mjeri se je le imas modernije tenk ili stariju verziju...

JNA je bila orijentisana prija svega na odbranu granica SFRJ, a ne na neke kolonijalne osvajacke ratove...

Kasnije kada se JNA pocela modernizovati, odmah je ukinita strana pomoc!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 15:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ja sam bio u pješadij jna i to onoj koja je ostala nemotorizovana takozvana specijalna, samo je u dvije kasarne takva egzistirala, moja kasarna je brojala preko 2000 vojnika i odgovorno tvrdim da bi nas 10 američkih marinaca ne pobili puškama, već podavili, eto toliko smo bili osposobljeni, ali smo sve partizanske pjesme znali napamet.
jna je imala modernije oružje jedino od albanije, šta je to moderno bilo u jna, pa ebote arj i pvo su imali obuku na 20/3 i time bi kao obarali f16 :roll:
jedino na šta je jna bila orjentisana to je indoktrinacija i trošenje ogromnih svota novca, to što bi ta vojska odbranila ja bi zagradio, trulije i jadnije vijske od te nije bilo, pogledaj negdje slike te armije ali ne one za biltene već stvarne i realne fotografije pa ćeš vidjet jad i čemer i sad me hvata smijeh kad se sjetim te takozvane armije :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 19:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

kim deal je napisao:
ja sam bio u pješadij jna i to onoj koja je ostala nemotorizovana takozvana specijalna, samo je u dvije kasarne takva egzistirala, moja kasarna je brojala preko 2000 vojnika i odgovorno tvrdim da bi nas 10 američkih marinaca ne pobili puškama, već podavili, eto toliko smo bili osposobljeni, ali smo sve partizanske pjesme znali napamet.
jna je imala modernije oružje jedino od albanije, šta je to moderno bilo u jna, pa ebote arj i pvo su imali obuku na 20/3 i time bi kao obarali f16 :roll:
jedino na šta je jna bila orjentisana to je indoktrinacija i trošenje ogromnih svota novca, to što bi ta vojska odbranila ja bi zagradio, trulije i jadnije vijske od te nije bilo, pogledaj negdje slike te armije ali ne one za biltene već stvarne i realne fotografije pa ćeš vidjet jad i čemer i sad me hvata smijeh kad se sjetim te takozvane armije :lol:

ili lazes ili ne razumijem da neko sa ipak nesto godina moze razmisljati poput tebe...
ono sto si ti dozivio, sto je tvoj djedo tebi prepricao...ima tonu primjerea za jos losiju organizaciju ali to nije relevatno, to je jedno subjektivno misljenje...

o ovome tvome razmisljanju volio bi da kazes nekom padobrancu iz Nisa, a ne sjecam se ni da su se Ameri dobro proveli na Kosovu... :wink:

JNA nije bila osvajacka vojska, SFRJ nije bila kolonijalna sila i nije se islo u pravcu da se kupuje najsavremenije oruzje. JNA da je neko napao Jugoslaviju (nemoj mi sada krenuti zadnji rat, to ne racunam) ne bi se dobro proveo. Ja ti sada ne mogu objasnjavati vojne dokrine ali neke osnovne mozes i sam procitati, recimo koliko treba napadacu vojnika u odnosu na odbranu, koliki su gubitci napadaca u odnosu na odbranu itd...

JNA je bila namjenjena ocuvanju granica SFRJ, a nije bila spremna ni za untrasnji rat ni za osvajacki.
Ono po cemu je JNA bila medju najjacim vojskama je ljudstvo, motivisanost i disciplina, a to su i najvaznije kriterijumu jedne vojske.
O snazi JNA ti je dovoljno da ni Ameri ni Rusi nisu htjela pomagati ili ulagati u naoruzanja JNA...
A o parama je smijesno, evo vidim da cijenis te americke habu specijalce, pogeldaj malo po netu koliko jedna Ameriku izvdoji godisnje milijardi za svoju vojsku...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
ЈНА сигурно није била слаба али није била ни толико јака колико се причало.
Причао се да је ЈНА 4-та по снази у свету а реално то је небулоза јер су успред ње били нпр. Амери, Руси, Швајцарци, Британци, Кинези....
Ипак, ЈНА је разбијена изнутра издајама официра и војника (пре свега Словенаца, Хрвата и муслимана) и једна разбијена јединица није никада ни могла да покаже некакву снагу.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Silvio Dante je napisao:
Ипак, ЈНА је разбијена изнутра издајама официра и војника (пре свега Словенаца, Хрвата и муслимана) и једна разбијена јединица није никада ни могла да покаже некакву снагу.

Greška. JNA je razbijena odozgo, onoga momenta kada je poslana da se obračunava sa slovenačkom TO i kasnije hrvatskom policijom na Plitvicama. Kada se okrenula protiv naroda, prestala je biti narodna, a kada su se Slovenija i Hrvatska otcijepile , prestala je da postoji SFRJ kao ustavna kategorija, a samim time i JNA je izgubila legalitet i legitimitet na tim prostorima. A snagu je pokazala kada je postala skoro etnički čista, skoro isključivo sastavljena od Srba, nakon čega je zbrisan Vukovar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]