banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2013, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
The_new_Statesman je napisao:

Sto sta sad? Nije ovo neko novo otkrice

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Napokon,topla voda.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma dobro, nije zgoreg napomenuti. A mene bi i neki Srboljub Ustasa tesko zacudio...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Pronađoh surfajući, za mene nepoznat podatak, da je tokom rata NDH imala konzulat u Beogradu.

Citiraj:
Kakve su to ustaše bile u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata?

Bile su, bile, i to u samom centru. Imali su i svoj diplomatski auto, a na zgradi u kojoj su obitavali stajao je hrvatski grb sa ustaškim znakom. Zvanično, ustaška ispostava se zvala „Konzularno predstavničtvo Nezavisne Države Hrvatske“. Milan Borković u knjizi o Nediću o tome kaže: „U Beogradu je već od prvih dana okupacije bio uspostavljen konzulat NDH, koji je praktično bio obaveštajni biro vlade NDH. Više se bavio prikupljanjem podataka o snazi NOP-a i četničkog pokreta u Srbiji, nego što je zastupao interese hrvatskog stanovništva u Srbiji“. (Citate iz ustaških dokumenata pisanih u Beogradu dajemo originalno, „korienskim“ pravopisom NDH.)

Citiraj:
Privremeno, godine 1941, ustaško predstavništvo se nalazilo u zgradi pošte kod Narodne skupštine u Beogradu, a predstavnik Pavelića je bio bojnik Josip Lončarević, oficir za vezu kod nemačkog zapovednika u Srbiji .

Citiraj:
U avgustu 1941. u Beogradu je zvanični ustaški diplomata Tihomir Vincetić, koji odgovara neposredno ministru spoljnih poslova NDH Mladenu Lorkoviću. Adresa konzulata: Prestolonaslednikov trg broj 12. Prvobitni naziv je „Hrvatski klub – ured za putnice“. Kasnije se sele u Dobračinu 22.

Milan Nedić se nije mnogo pitao o ovome, ali ipak?
Nisam pronašao podatak do kada je ovaj konzulat "izdavao vize", je li neko drugi čuo za ovaj slučaj?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 11:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Mislim da sam već postavljao fotografiju i komentar na temi "malo poznate fotografije iz srpske istorije".
Neda mi se tražiti pa ću postaviti ponovo.Postoji i knjiga “NDH u Beogradu“.

Citiraj:
Ambasador Nezavisne drzave Hrvatske NDH u Beogradu, septembar 1943. Iako je to danas malo poznato, ustaska drzava je vec od leta 1941. imala svoju ambasadu u Beogradu koja je radila sve do septembra 1944. Snimak nastao na komemoraciji bugarskom caru Borisu, 5. septembra 1943. u prostorijama ambasade ove zemlje u Bircaninovoj ulici. Vojnici koji stoje postrojeni u pozadini su pripadnici Vojske Carevine Bugarske.
Ovo je do sada jedini poznat snimak na kome se vidi jedan zvanicnik NDH u tadasnjoj Srbiji.

Citiraj:
covek na slici u NDH uniformi je “Glavar konzularnog predstavnictva NDH“ u Beogradu Dr.Ivan Gligo. O ovom dogadjaju je u izvestaju Zagrebu napisao sledece: “Licno sam izrazio saucesce predstavniku Bugarske na zadusnicama, pracen od casnika za vezu NDH u Beogradu te dokonzulom Vinceticem. Zadusnicama su prisustvovali predstavnici Italije, Magjarske, Slovacke, Turske, Rumunjske te cijeli Njemacki generalitet“.

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iako nastojim da pogledam sve stare fotografije koje postaviš, ova mi je promakla. Hvala na podsjećanju!

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
To je poznato, nista novo.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 01:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
STRATOKASTEL je napisao:
Pa šta sad? I ja pitam.
Ako je bilo Jevreja u Wehrmachtu, istovremeno dok su im porodice transportovane u stočnim vagonima prema istoku, sasvim je realno za očekivati da bi bilo i muslimana u četnicima. Izroniće možda jednom i Srbi u "hrvatskoj vojnici", statistički je nemoguće da ih nije bilo.
To samo govori o besmislu međusobnog ratovanja na Balkanu.

Негде сам скоро наишао на податак да је Срба били у домобранима у неком региону. Насилно мобилисаних подразумева се.

Тражим следећу књигу: писац је Бошко Петровић, новинар из Теслића. Књига је хронологија братоубилачке борбе на територији општине Теслић. Садржи спискове из свих села ко је од становништва био у четницима, ко у партизанима, ко у домобранима/усташама, као и спискове страдалих.

Писана је 2003 или 2002 у самосталном издању.

Ако неко има или зна где може да се набави нека ме контактира преко приватне поруке.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 01:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Brale001 je napisao:
Па да си се мало озбиљније позабавио историјском литературом можда би и разумео. Овако ти је аргумент на нивоу закључка "краљ Петар Први заштићен и збринут у Грчкој, не знам што се отварао Солунски фронт.".

:)
Silvio ne mislim polemisat al eto ipak....mislim ti je poredjenje totalno bez osnova i smisla.

Srpska vojska u prvom svjetskom ratu kad vec spominjes Solun i Solunski front se okomila svom zestinom na onog ko je protjerao Kralja iz otadzine i u herojskoj neravnopravnoj borbi iako desetkovana i stradala ta vosjka i taj Kralj su se oslobodili kroz borbe sto su slijedile po proboju tog okupatora.
Naravno nisu bili bez pomoci ali to ne mjenja bit i sustinsku ulogu Kralja i Srpske vojske u borbi protiv okupatora.

Vidimo isto iz ove price da je to isto ovdje slucaj…. :D :D

Iako mi se monarhije njihovo pljackanje okolo po svijetu kroz istoriju nacelno ne svidjaju moram ipak napravit izuzetak.
Moram reci da porediti Prvi svetski rat sudbinu i herojsku borbu Srpske Vojske koja se izucava i spominje u svijetu , ulogu Kralja njegovo stradanje,djeljenje sudbine i povlacenje sa vojskom i cjelokupnu sudbinu Srbije sve to poredit sa KJ je van zdravog razuma.

Porediti Solunsku epopeju sa surovanjem Pavala sa Hitlerom da “spasi zemlju i narod” i cijelu situacija sa raspadom vojske KJ, ponosanje kraljevske porodice i kralja Petra , to poredit sa herojima iz prvog svr. je ipak najblaze receno bez smisla.
A o ovima kao on i ekipi iz njegove price kako su bili slicni Soluncima to posebno ne stoji...

Naravno to je samo jedno misljenje koje nema plombu na istinu.

Рекох твој проблем је што ниси консултовао више литературу али ево ја ћу ти објаснити у кратким цртама. Априлским сломом и повлачењем краља и владе из земље потписана је капитулација. Али из земље је изашао и генералштаб војске Краљевине Југославије, који је после био смештен у Каиру.
Влада Краљевине Југославије није признавала безусловну капитулацију него предају оружја али наставак борбе на страни савезника. Након изласка из земље влада и генералштаб направили су ново војно устројство јединица:
1. Југословенска војсца у отаџбини (под командом Чиче)
2. Југословенска војска ван отаџбине
3. Југословенска војска у заробљеништву

Југословенска војска ван отаџбине активно је читав рад учествовала у борбама против сила Осовине. Поготово у Африци против Ромела, где су учествовали и пешадија и авијација и морнарица.

ЈВуО је читав рат провела у борбеним операцијама мањег и већег карактера, с тим што су, како је време одмицало, те операције све више биле уперене против партизана, а мање против Немаца, Италијана, итд.

ЈВуО није радио никакав узалудан посао "за краља и отаџбину", него је као регуларна војска Краљевине Југославије испуњавала задатке и наређења владе, краља и генералштаба, тако да аргумент да се они нису имали за кога борити не стоји.

А ако гледамо и са патриотске стране, логичније је било да се боре за српског (југословенског) краља у Лондону него за совјетизираног Грузина у Москви.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 07:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
spijo je napisao:

Neda mi se tražiti pa ću postaviti ponovo.Postoji i knjiga “NDH u Beogradu“.

Imam tu knjigu, autor je A. Vojinovic, izasla je u Zagrebu 1995, naklada Pavicic, to je manje vise zbirka dokumenata, ali probranih.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Негде сам скоро наишао на податак да је Срба били у домобранима у неком региону. Насилно мобилисаних подразумева се.

Bojim se da se ne podrazumijeva ništa. Malo sam počeo da istražujem stvari koje su mi se po definiciji činile nevjerovatnim i nemogućim i došao do slijedećeg (da se prekontrolisati):
-Mihajlo Lukić, bivši austrougarski oficir i učesnik prvog svjetskog rata, kasnije oficir kraljevine i komandant triglavskog alpskog odreda (u vrijeme aprilskog rata), prišao je NDH i ostvario visoku karijeru kao zapovjednik 3. domobranskog korpusa.
-Fedor Dragojlov, generalštabni oficir austrougarske, rodom iz Pančeva, bio čak i glavar glavnostožernog ureda oružanih snaga (načelnik vrhovnog štaba, rekao bih, koliko mogu da tumačim ove nebuloze), sa činom general-poručnika
-Milan Uzelac, oficir austrougarskog vazduhoplovstva, kasnije načelnik Odjela za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu vojske i mornarice, što je zapravo bila dužnost komandanta vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, u NDH general zrakoplovstva do penzionisanja.
-Miroslav P. Opačić, brigadni general Kraljevine Jugoslavije, General NDH (vjerovatno domobranstvo, nisam uspio da nađem detaljnije podatke, radim na tome) penzionisan 1944.
-Dušan Palčić, aktivni oficir austrougarske vojske i vojske Kraljevine SHS. Aktivirao se nakon proglašenja NDH i bio dodijeljen na službu u Glavni stožer domobranstva. Obavljao i i dužnost državnog tajnika, kao i državnog vođe rada.
-Đuro Dragičević, austrougarski oficir, kasnije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, zapovjednik topništva hrvatske vojnice, vojni ataše u ambasadi NDH u Berlinu
- Milan Desović, rođen u Pljevljima 1890. aktivni oficir Kraljevine Jugoslavije, pristupio domobranstvu i bio zapovjednik 3. bojne 396. pukovnije na istočnom frontu, zatim u diplomatskoj službi u Berlinu i Bratislavi.

Citiraj:
Srbin, general Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: "Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba - pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci." (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

Dakle što više tražiim odgovore, sve se više novih pitanja otvara.
Počeću da tražim Jevreje u vodstvu NDH i oružanim snagama, to se čini kao veći izazov. Za sada.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jebote, a pre neki dan sam se poluozbiljno nasalio na tu mogucnost :)

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Silvio Dante je napisao:

Рекох твој проблем је што ниси консултовао више литературу али ево ја ћу ти објаснити у кратким цртама. Априлским сломом и повлачењем краља и владе из земље потписана је капитулација. Али из земље је изашао и генералштаб војске Краљевине Југославије, који је после био смештен у Каиру.
Влада Краљевине Југославије није признавала безусловну капитулацију него предају оружја али наставак борбе на страни савезника. Након изласка из земље влада и генералштаб направили су ново војно устројство јединица:
1. Југословенска војсца у отаџбини (под командом Чиче)
2. Југословенска војска ван отаџбине
3. Југословенска војска у заробљеништву

Југословенска војска ван отаџбине активно је читав рад учествовала у борбама против сила Осовине. Поготово у Африци против Ромела, где су учествовали и пешадија и авијација и морнарица.

ЈВуО је читав рат провела у борбеним операцијама мањег и већег карактера, с тим што су, како је време одмицало, те операције све више биле уперене против партизана, а мање против Немаца, Италијана, итд.

ЈВуО није радио никакав узалудан посао "за краља и отаџбину", него је као регуларна војска Краљевине Југославије испуњавала задатке и наређења владе, краља и генералштаба, тако да аргумент да се они нису имали за кога борити не стоји.

А ако гледамо и са патриотске стране, логичније је било да се боре за српског (југословенског) краља у Лондону него за совјетизираног Грузина у Москви.

Ma ja samo hocu da ti objasnim razliku izmedju Srbije u Prvom Svjetskom Ratu i KJ, tj borbu Srpske vojske protiv okupatora u prvom svjetskom ratu, ponasanje tadasnje vlade i Kralja jer vidim da tu mjesas neke stvari .
Jer si ti povuko Solunski front i Kralja ujedinitelja u diskusiju i poredjenje.
I rekao sam da se to ne moze poredti ni blizo.

Bilo bi to velika nepravda prema Soluncima to radit tj izjednacavat jedne i druge, prvo sa moralne i eticke strane pa onda istorijske, vojne i politicke.
A sto se tice kapitulacije i kako me ti upozna sa time i kako ti lijepo to objasni. Kako te ja shvacam, kapitulacije u stvari po tebi nije ni bilo vec je potpisano primirje izmedju ratujuci strana.
U stvari ako te dobro razumijem ako je i potpisana “neka” kapitulacija to je bila “uslovna” kapitulacija.
A uslovna kapitulacija je kad ja uslovljavam tebe kako cu se ja tebi predat i u tome kontekstu ja tebi odredjujem pravila svoje predaje.
Ili da pojednostavim nesto kao: ja cu kapitulirat ali ako bude ovako ovako i ovako drugacije ne mogu kapitulirat da me j…s.
I tako je znaci to islo sa Njemackom i KJ, Aprila 1941. :D

A posebno mi se svidja ovo tvoje "sazeto" objasnjene sta se sve podrazumjevalo u toj radnji, aka krnjoj kapitulaciji.
Kako si ti to objasnio ustvari po tebi je to samo bio ugovor o predaji oruzja i nista drugo.
U stvari tom tvojom logikom predstavnici KJ su rekli Njemackoj evo ovo nase staro oruzje uzmite i onako je zatarilo dzabe vam ga, a mi idemo trazit drugo pa cemo nastavit borbu.

Rukovali se popili casicu prepeke tj snapsa i svako na svoju stranu. :D :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
STRATOKASTEL je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Bojim se da se ne podrazumijeva ništa. Malo sam počeo da istražujem stvari koje su mi se po definiciji činile nevjerovatnim i nemogućim i došao do slijedećeg (da se prekontrolisati):
-Mihajlo Lukić, bivši austrougarski oficir i učesnik prvog svjetskog rata, kasnije oficir kraljevine i komandant triglavskog alpskog odreda (u vrijeme aprilskog rata), prišao je NDH i ostvario visoku karijeru kao zapovjednik 3. domobranskog korpusa.
-Fedor Dragojlov, generalštabni oficir austrougarske, rodom iz Pančeva, bio čak i glavar glavnostožernog ureda oružanih snaga (načelnik vrhovnog štaba, rekao bih, koliko mogu da tumačim ove nebuloze), sa činom general-poručnika
-Milan Uzelac, oficir austrougarskog vazduhoplovstva, kasnije načelnik Odjela za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu vojske i mornarice, što je zapravo bila dužnost komandanta vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, u NDH general zrakoplovstva do penzionisanja.
-Miroslav P. Opačić, brigadni general Kraljevine Jugoslavije, General NDH (vjerovatno domobranstvo, nisam uspio da nađem detaljnije podatke, radim na tome) penzionisan 1944.
-Dušan Palčić, aktivni oficir austrougarske vojske i vojske Kraljevine SHS. Aktivirao se nakon proglašenja NDH i bio dodijeljen na službu u Glavni stožer domobranstva. Obavljao i i dužnost državnog tajnika, kao i državnog vođe rada.
-Đuro Dragičević, austrougarski oficir, kasnije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, zapovjednik topništva hrvatske vojnice, vojni ataše u ambasadi NDH u Berlinu
- Milan Desović, rođen u Pljevljima 1890. aktivni oficir Kraljevine Jugoslavije, pristupio domobranstvu i bio zapovjednik 3. bojne 396. pukovnije na istočnom frontu, zatim u diplomatskoj službi u Berlinu i Bratislavi.

Citiraj:
Srbin, general Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: "Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba - pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci." (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

Dakle što više tražiim odgovore, sve se više novih pitanja otvara.
Počeću da tražim Jevreje u vodstvu NDH i oružanim snagama, to se čini kao veći izazov. Za sada.

Istine radi treba reći da se tu ne radi ni o kakvim Srbima , već o Hrvatima pravoslavcima, koji su u doba kraljevine SHS , odnosno Jugoslavije , bili Srbi , a u doba Austrije ko zna šta, to su karijeristički krpelji koji su zbog ličnih interesa ( udoban stan , oficirska sjajna sablja, ulaštene čizme, lični vozač , status na prijemima kvazi grofovske kamarile iz austrougarskih buvara) bili spremni da rođenu mater prodaju, njima ništa nije značilo što koji kilometar od njihovih udobnih stanova kolju njihov narod ( kojem su nekad pripadali), pale sela, otvaraju logore, to su gnjide najniže vrste , licemjeri i oceubice.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2013, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Istine radi treba reći da se tu ne radi ni o kakvim Srbima , već o Hrvatima pravoslavcima, koji su u doba kraljevine SHS , odnosno Jugoslavije , bili Srbi , a u doba Austrije ko zna šta, to su karijeristički krpelji koji su zbog ličnih interesa ( udoban stan , oficirska sjajna sablja, ulaštene čizme, lični vozač , status na prijemima kvazi grofovske kamarile iz austrougarskih buvara) bili spremni da rođenu mater prodaju, njima ništa nije značilo što koji kilometar od njihovih udobnih stanova kolju njihov narod ( kojem su nekad pripadali), pale sela, otvaraju logore, to su gnjide najniže vrste , licemjeri i oceubice.

Nije sporno, takvih je slučajeva bilo na svim stranama, u svim ratovima. Upravo na to sam mislio kada sam ranije napisao da su svi "naši" međusobni ratovi i klanja do temelja groteskni u svojoj besmislenosti.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2013, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OMrKJgwH-hM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2013, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Брале, то је сад правно питање. Немци су инсистирали на безусловној капитулацији и то су и потписали. Док је влада КЈ овластила ђенерала Kaлафатовића да потпише предају војске и оружја али не и безусловну капитулацију тј. да КЈ остаје у рату са Немачком. У складу са тим је и настављен рат против Немачке на друге начине: преко ЈВуО и кроз учешће морнарице, пешадије и авијације КЈ у рату на другим фронтовима (Афричком понајвише).

Стратокастел, овај податак на који сам ја наишао односи се на Босну и нека села ту, где је наведено да је дошло до присилног мобилисања српског живља у домобране.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2013, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Ђенерал Ђукановић, пуковник Бајо Станишић и мајор Ђорђе Лашић, начелник штаба ђенерала Ђукановића, у реону Никшићког среза у пролеће 1942. године.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Silvio Dante je napisao:
Брале, то је сад правно питање. Немци су инсистирали на безусловној капитулацији и то су и потписали. Док је влада КЈ овластила ђенерала Kaлафатовића да потпише предају војске и оружја али не и безусловну капитулацију тј. да КЈ остаје у рату са Немачком. У складу са тим је и настављен рат против Немачке на друге начине: преко ЈВуО и кроз учешће морнарице, пешадије и авијације КЈ у рату на другим фронтовима (Афричком понајвише).

Стратокастел, овај податак на који сам ја наишао односи се на Босну и нека села ту, где је наведено да је дошло до присилног мобилисања српског живља у домобране.

Da li je to pravno ili ne pravno pitanje to manje je vazno.Potpisana je bezuslovna kapitulacija sto se vidi iz teksta koji je dostupan (ko se interesjuje).
A najbolje se vidi iz realnosti sto je uslijedila.

A to, pitanje da se vlada i kralj nastave borit pritiv Njemaca u KJ na domacem terenu.

Ako su to vlada i Kralj zeljeli mogli su da nastave borbu protiv Njemaca svom zestinom bez problema.

Mogao je kralj kad se malo sredio u Londonu poslije par mjeseci da se vrati u Srbiju.
Mogao je da vodi borbu protiv Njemaca isto kao sto je vodio Broz ili kraljev djed u prvom svjetskom ratu zajedno sa vojskom, niko mu to nije branio.

Ako je Cercil poslao svog sina u KJ ko je Petru branio da i one ide.
Ni Cercili ni Ruzvelt to nigdje nisu spomenuli. A ko bi mu mogo to zabranit....

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 02:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mogao je kralj kad se malo sredio u Londonu poslije par mjeseci da se vrati u Srbiju.
Mogao je da vodi borbu protiv Njemaca isto kao sto je vodio Broz ili kraljev djed u prvom svjetskom ratu zajedno sa vojskom, niko mu to nije branio.

Ako je Cercil poslao svog sina u KJ ko je Petru branio da i one ide.
Ni Cercili ni Ruzvelt to nigdje nisu spomenuli. A ko bi mu mogo to zabranit....

Видиш опет да ниси информисан.
Краљ Петар Други је у два наврата тражио од британске владе тј. од Черчила да му се омогући пребацивање и спуштање падобраном на териротију Србије. Оба захтева су одбијена уз образложење да би се тиме угрозила краљева безбедност и да је таква операција преопасна.

Мислим да је одбијање ових захтева било политички мотивисано али и рационално јер мноштво оних који су спуштани падобранима у Србију и у друге делове Краљевине Југославије никада нису стигли на одредиште пре свега због дејства немачке ПВО, затим због лошег кординирања и спуштања у непријатељску територију, итд.

Рандолф Черчил се у оквиру мисије Фицрој-Меклин спустио на партизанску територију али је то било тек 1944 године када је ток рата већ био одлучен.

Пријатељски савет: Не дозовли да ти идеологија замућује јасан вид и да те лични ставови спречавају у образовању. Увек трагај за новим информацијама, литературом, књигама, итд.

Уздравље.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]