banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 21:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2009, 19:22
filozof sa vrbasa je napisao:
osa je napisao:
kim deal je napisao:
:roll: onako kako su to i činili;
gradovima paradiraju naoružani ljudi sa ustaškom ikonografijom, usput u svakom gradu se ubije po par srba s nadom da će ostali sami otići, ta ubistva niko nije kažnjavao ni spriječavao.
ako ne bi bili zadovoljni učinjenim pojačavali bi represiju. iza leđa njemci kao mentori i zajedničko vam iskustvo iz prve vam nezavisne i to je to srbi su se morali pokušat odbranit jer su prepoznali sve isto kao 41, ali bez podrške srbije protiv hrvatske sa njemačkom iza leđa i ovako su dobro prošli.
btv
hrvatska i nije htjela da srbi kažu "mi priznajemo hrvatsku državu" što je potvrdio i tuđman kad je rekao da su postigli cilj da broj srba koji žive u hrvatskoj sa17% svedu na 3%.
tako da nema potrebe da se praviš lud ili neinformisan kad možemo otvoreno razgovarat.

s obzirom da živim u hrvatskoj a i aktivni sam učesnik događaja od 90-95, moram ti reći da nije bilo baš tako, "ispiranje mozga" srpskom stanovništvu počelo je malo prije nego se pojavio tuđman (tuđman je bio odgovor, nužno zlo i ja bih osobno volio da je na njegovom mjestu bio netko pametniji), ne znam da li se sjećaš tzv. jogurt revolucije, ukidanja autonomija, nosanja mošti cara lazara, pokušaja preuređenja sfrj od strane miloševića itd., nadalje puno prije nego kako ti kažeš ustaše hodaše s oružjem je bilo podjeljeno oružje po srpskim selima i mjestima od strane jna, pa nisu srbi zauzeli i držali trećinu hrvatske s praćkama. ne bih sada opisivao sve događaje jer bi dugo trajalo ali zaključak koji bih ja izvukao iz ovih zadnjih nesretnih događaja bio bi " najveći uspjeh hrvatskih nacionalista bila je srpska politika, jer da su imali malo pametnije političare, sada bi imali autonomiju na 20% hrvatske po svim međunarodnim kriterijima, ali oni padoše na priču, sve će to jna riješiti za 15 dana".

To je vremenska distanca, koju ti uzimaš da bi opravdao neke stvari. Ja bih otišao i par decenija unazad i pomenuo hrvatsko proljeće i terorističke akcije ustaške emigracije. I kada je komunistička stega spala Hrvate nije bilo teško ubjediti u tekovine NDH, prihvatili su objeručke.

onda odi do kraljevine, do ubistva radića ili nekog drugog vremena, što se tiče ustaških tekovina, ima i takvih, ali oni u hrvatskoj svakako nisu većina.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
osa je napisao:
nego napiši šta u mom postu nije istina.

:sleepy4: skoro sve zato mi se i ne raspravlja, a svakako bez obzira na sve svako ostaje pri svojoj istini

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:21 
Početnik
Početnik

kim deal je napisao:
osa je napisao:
nego napiši šta u mom postu nije istina.

:sleepy4: skoro sve zato mi se i ne raspravlja, a svakako bez obzira na sve svako ostaje pri svojoj istini

bojim se da je tebe strah istine, ali i to je za ljude.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=50&t=40994

Vaš čovjek je rekao da ste za*ebali stvar.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".[/quote]

Rekao sam da su Srbi glasali za nezavisnost Hrvatske a nisam rekao da su glasali za HDZ. Većina Srba je glasala za stranku Ivice Račana koji im je kasnije i okrenuo leđa. Za HDZ normalno da nisu glasali. Dovoljno je bilo gledati mitinge HDZ-a 90-tih i pozivanje na uskrsnuće ustaštva. Znamo šta to znači. Između tadašnje pozicije i opozicije nije uopšte postojala razlika u Hrvatskoj. Tek kada je rat stao i kada su Srbi svedeni na "podnošljiv" procenat tek tada se javljaju razne udruge, helsinški odbori i slično koji su kao zabrinuti za ratne zločine nad Srbima i koji kao osuđuju hrvatski fašizam. Za vrijeme rata su svi u horu drugu pjesmu pjevali. Denis Latin sada glumi antifašistu a za vrijeme rata drugačije je govorio. Mesić je bio tuđmanova desna ruka a sada je kao antifašista. Ma nemoj! Nije Mesić otišao zbog neslaganja sa Tuđmanom u vezi BiH nego je vidio da će Tuđman kad tad potonuti te nije htio zajedno s njim potonuti. Isto kao i Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Zar si zaista toliko naivan? Evropa prstom nije mrdnula kada je BiH u pitanju a u Hrvatskoj joj pogotovo nije stalo do nekih tamo Srba. Katolička Evropa da stane na stranu Srba. To nije bilo ni realno. Da su Srbi samo bojkotovali i borili se za ljudska prava opet bi ih protjerali ali sigurno u manjem broju a jedan dio bi asimilirali.

Problem je u tome što je Hrvatskoj rat savršeno odgovarao. Jer se jedino tako mogla otarasiti Srba i znali su isprovocirati na pravi način tj. ustašlukom i veličanjem Pavelićevih ideja koje su i sprovodili. Hrvatska je mogla postati nezavisna bez rata ali se nije mogla riješiti Srba bez rata. To je čak i vaš prvi predsjednik izjavio.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:36 
Početnik
Početnik

hercegovac27 je napisao:
a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".

Rekao sam da su Srbi glasali za nezavisnost Hrvatske a nisam rekao da su glasali za HDZ. Većina Srba je glasala za stranku Ivice Račana koji im je kasnije i okrenuo leđa. Za HDZ normalno da nisu glasali. Dovoljno je bilo gledati mitinge HDZ-a 90-tih i pozivanje na uskrsnuće ustaštva. Znamo šta to znači. Između tadašnje pozicije i opozicije nije uopšte postojala razlika u Hrvatskoj. Tek kada je rat stao i kada su Srbi svedeni na "podnošljiv" procenat tek tada se javljaju razne udruge, helsinški odbori i slično koji su kao zabrinuti za ratne zločine nad Srbima i koji kao osuđuju hrvatski fašizam. Za vrijeme rata su svi u horu drugu pjesmu pjevali. Denis Latin sada glumi antifašistu a za vrijeme rata drugačije je govorio. Mesić je bio tuđmanova desna ruka a sada je kao antifašista. Ma nemoj! Nije Mesić otišao zbog neslaganja sa Tuđmanom u vezi BiH nego je vidio da će Tuđman kad tad potonuti te nije htio zajedno s njim potonuti. Isto kao i Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Zar si zaista toliko naivan? Evropa prstom nije mrdnula kada je BiH u pitanju a u Hrvatskoj joj pogotovo nije stalo do nekih tamo Srba. Katolička Evropa da stane na stranu Srba. To nije bilo ni realno. Da su Srbi samo bojkotovali i borili se za ljudska prava opet bi ih protjerali ali sigurno u manjem broju a jedan dio bi asimilirali.

Problem je u tome što je Hrvatskoj rat savršeno odgovarao. Jer se jedino tako mogla otarasiti Srba i znali su isprovocirati na pravi način tj. ustašlukom i veličanjem Pavelićevih ideja koje su i sprovodili. Hrvatska je mogla postati nezavisna bez rata ali se nije mogla riješiti Srba bez rata. To je čak i vaš prvi predsjednik izjavio.[/quote]

uvijek su me fascinirale ove teorije zavjere, kao europa, vatikan i sl., ma ako se ljudi između sebe dogovore nitko to neće intervenirati, u krajnjem slučaju zašto bi europa ili bilo tko prstom maknuli, svatko treba počistiti ispred svog praga, a ne čekati neku imaginarnu pomoć. ne znam možda je nekom u hrvatskoj rat i odgovarao, ali većini naroda kako srpskog tako i hrvatskog nije, jer gdje bi nam bio kraj da rata nije bilo, bar 10 turističkih sezona više, ne bi hrpa lopova isplivala na površinu i provela pretvorbu i privatizaciju, i što je najgore i dan danas su na površini.
nego zašto misliš da se hrvatska morala riješiti srba, pa više srba i dan danas živi u zagrebu nego ih je bilo u tri knina.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

osa je napisao:

bojim se da je tebe strah istine, ali i to je za ljude.

jedino čega me nije strah to je istina, ali sve ovo sam prežvako dosad 3 000 000 puta i nemam više ni volje ni živaca [-(

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
kim deal je napisao:
nemam više ni volje ni živaca [-(

...ni argumenata.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka

osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:
a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".

Problem je u tome što je Hrvatskoj rat savršeno odgovarao. Jer se jedino tako mogla otarasiti Srba i znali su isprovocirati na pravi način tj. ustašlukom i veličanjem Pavelićevih ideja koje su i sprovodili. Hrvatska je mogla postati nezavisna bez rata ali se nije mogla riješiti Srba bez rata. To je čak i vaš prvi predsjednik izjavio.

uvijek su me fascinirale ove teorije zavjere, kao europa, vatikan i sl., ma ako se ljudi između sebe dogovore nitko to neće intervenirati, u krajnjem slučaju zašto bi europa ili bilo tko prstom maknuli, svatko treba počistiti ispred svog praga, a ne čekati neku imaginarnu pomoć. ne znam možda je nekom u hrvatskoj rat i odgovarao, ali većini naroda kako srpskog tako i hrvatskog nije, jer gdje bi nam bio kraj da rata nije bilo, bar 10 turističkih sezona više, ne bi hrpa lopova isplivala na površinu i provela pretvorbu i privatizaciju, i što je najgore i dan danas su na površini.
nego zašto misliš da se hrvatska morala riješiti srba, pa više srba i dan danas živi u zagrebu nego ih je bilo u tri knina.[/quote]

Mene svaki put iznova fasciniraju priče kako su jedni dobri momci a drugi loši momci bez ikakve vlastite krivice.

Kojih Srba u Zagrebu? Zagrebački Srbi su u Srbiji. Inače kada smo kod toga više Srba je živjelo u svim većim hrvatskim gradovima koji rata nisu vidjeli nego na teritoriji pod kontrolom krajinskih Srba. Gdje su sada ti Srbi? Ili su protjerani ili su asimilirani. Između ostalog Srbi su ubijani u tvom gradu. Čudi me da to nikako ne pominješ. Srba u Zagrebu ima jedva 3%. U Splitu ima svega 5(petoro) Srba. Gdje su nestali ostali Srbi?

Asimilacija je posebna priča kada Srbin Dušan iz Dalmacije koji tamo još uvijek živi mijenja ime u Duje da ne bi imao problema u životu.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:50 
Početnik
Početnik

hercegovac27 je napisao:
osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:

nego zašto misliš da se hrvatska morala riješiti srba, pa više srba i dan danas živi u zagrebu nego ih je bilo u tri knina.

Mene svaki put iznova fasciniraju priče kako su jedni dobri momci a drugi loši momci bez ikakve vlastite krivice.

Kojih Srba u Zagrebu? Zagrebački Srbi su u Srbiji. Inače kada smo kod toga više Srba je živjelo u svim većim hrvatskim gradovima koji rata nisu vidjeli nego na teritoriji pod kontrolom krajinskih Srba. Gdje su sada ti Srbi? Ili su protjerani ili su asimilirani. Između ostalog Srbi su ubijani u tvom gradu. Čudi me da to nikako ne pominješ. Srba u Zagrebu ima jedva 3%. U Splitu ima svega 5(petoro) Srba. Gdje su nestali ostali Srbi?

Asimilacija je posebna priča kada Srbin Dušan iz Dalmacije koji tamo još uvijek živi mijenja ime u Duje da ne bi imao problema u životu.[/quote]

istina bilo je zločina u mom gradu, evo nedavno je ivica mirić osuđen na 9 godina zbog ubojstva iz 91., a asimilacija je jedan prirodan proces, šta misliš koliko je hrvata iz srijema, zemuna, danas u srpskom nacionalnom korpusu, pogotovo djeca iz miješanih brakova, ja u tom ne vidim ništa loše, naravno ako je to proces koji ide mirnim tokom, ako je prisilan treba ga tretirati kao ratni zločin.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Aaron je napisao:
kim deal je napisao:
nemam više ni volje ni živaca [-(

...ni argumenata.

8) jeli ti trebam ponovit ono što ti je već hercegovac rekao.
btv s tobom ću raspravljat kad priznaš da si musliman :D

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pod asimilacijom mislim na pokatoličenje. Hrvati u Srbiji nisu prelazili na pravoslavlje 90-tih niti ih je ko tjerao na to. Katolička crkva i dalje to provodi u Hrvatskoj pogotovo u sredinama gdje su Srbi okruženi Hrvatima. Jedno je da se neko izjašnjava kao Hrvat a sasvim drugo je pokatoličenje. Ljudi iz straha mijenjaju imena jer je stanje u Hrvatskoj i dan danas takvo da su Srbi građani najmanje drugog reda i ljudi valjda misle da će im biti lakše ako postanu Hrvati.

U Srbiji toga nema. Poznajem Hrvata iz jednog dijela Vojvodine koji iako su u debeloj manjini u toj sredini i dalje se izjašnjavaju Hrvatima i niko im to ne osporava. Hrvatska politika je drugačija. Hrvatska je asimilirala i Mađare. Kako to da je gradonačelnik Vukovara Szabo Hrvat. Može samo biti Mađar.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:09 
Početnik
Početnik

hercegovac27 je napisao:
Pod asimilacijom mislim na pokatoličenje. Hrvati u Srbiji nisu prelazili na pravoslavlje 90-tih niti ih je ko tjerao na to. Katolička crkva i dalje to provodi u Hrvatskoj pogotovo u sredinama gdje su Srbi okruženi Hrvatima. Jedno je da se neko izjašnjava kao Hrvat a sasvim drugo je pokatoličenje. Ljudi iz straha mijenjaju imena jer je stanje u Hrvatskoj i dan danas takvo da su Srbi građani najmanje drugog reda i ljudi valjda misle da će im biti lakše ako postanu Hrvati.

U Srbiji toga nema. Poznajem Hrvata iz jednog dijela Vojvodine koji iako su u debeloj manjini u toj sredini i dalje se izjašnjavaju Hrvatima i niko im to ne osporava. Hrvatska politika je drugačija. Hrvatska je asimilirala i Mađare. Kako to da je gradonačelnik Vukovara Szabo Hrvat. Može samo biti Mađar.

nisam vjernik i ne vjerujem u boga, ali sam imao zbog prirode posla određene kontakte sa svećenicima katoličke crkve, pa sam se jednom dotakao i fenomena pokrštavanja koji se tako olako rabi, naime taj svećenik (pomoćni biskup zagrebački vlado košić) mi je rekao da je pokrštavanje nemoguće, naime katolička crkva smatra pravoslavnu crkvu bratskom tj. istom crkvom i priznaje njene sakramente tj. krštenje, tako da ako se krstiš u pravoslavnoj crkvi nemoguće se krstiti ponovo u katoličkoj, ako ne vjeruješ odi onako informativno do prve katoličke crkve i pitaj da te krste, da vidiš šta će ti reći.
e ako nisi kršten onda je to moguće, nadalje ne znam da li znaš u slučaju mješovitog braka tj. ako je jedan supružnik katolik a drugi pravoslavac, sklapa se kako i ime kaže "mješoviti brak" tj. nitko ne mjenja vjeru (ovo znam iz osobnog iskustva).
tako da mislim da je priča o toj problematici malo pretjerana, jer i za dodika kažu da su mu korijeni hrvatski, pa je on ponosni srbin, da ne spominjem ivu andrića.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
То није истин, што се тиче покрштавања.
Моји први рођаци из Ријеке су почетком рата прво условљени да се изјасне да су Хрвати Православне вјероисповјести.
Два мјесеца после тога је предрадник моје стрине дошао код ње и рекао да то није довољно ако жели да сачува свој посао, него да морају и да промјене вјеру у Католичку, дакле да се покрсте.

Друга ствар, за време WWII су била масовна покрштавања.
Уколико сумњаш у то погледај документарац Бог и Хрвати којег је направио управо Хрват..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:36 
Početnik
Početnik

XentoniX je napisao:
Моји први рођаци из Ријеке су почетком рата прво условљени да се изјасне да су Хрвати Православне вјероисповјести.
Два мјесеца после тога је предрадник моје стрине дошао код ње и рекао да то није довољно ако жели да сачува свој посао, него да морају и да промјене вјеру у Католичку, дакле да се покрсте.

Уколико сумњаш у то погледај документарац Бог и Хрвати којег је направио управо Хрват..

pusti priče moj kolega dakle specijalac mup-a drago miličić je i dan danas srbin, drago umićević je i dan danas srbin i predsjednik koordinacije udruga iz domovinskog rata u županiji, momčilo vujanović isto i da ne nabrajam dalje, rekoh odi do nekog katoličkog svećenika i pitaj ga da li se možeš krstiti ako si već kršten u pravoslavnoj crkvi.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Као прво, нису приче, ради се о мојој рођеној стрини и њеном сину.
Можда се некоме свиђала и њихова кућа коју су продали за биједних 10 000 км да сачувају своју главу.

А што се тиче документарца који сам ти препоручио:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 195322675#

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:

nisam vjernik i ne vjerujem u boga, ali sam imao zbog prirode posla određene kontakte sa svećenicima katoličke crkve, pa sam se jednom dotakao i fenomena pokrštavanja koji se tako olako rabi, naime taj svećenik (pomoćni biskup zagrebački vlado košić) mi je rekao da je pokrštavanje nemoguće, naime katolička crkva smatra pravoslavnu crkvu bratskom tj. istom crkvom i priznaje njene sakramente tj. krštenje, tako da ako se krstiš u pravoslavnoj crkvi nemoguće se krstiti ponovo u katoličkoj, ako ne vjeruješ odi onako informativno do prve katoličke crkve i pitaj da te krste, da vidiš šta će ti reći.
e ako nisi kršten onda je to moguće, nadalje ne znam da li znaš u slučaju mješovitog braka tj. ako je jedan supružnik katolik a drugi pravoslavac, sklapa se kako i ime kaže "mješoviti brak" tj. nitko ne mjenja vjeru (ovo znam iz osobnog iskustva).
tako da mislim da je priča o toj problematici malo pretjerana, jer i za dodika kažu da su mu korijeni hrvatski, pa je on ponosni srbin, da ne spominjem ivu andrića.

Ne govorim o pokrštavanju nego o pokatoličenju. Ljudi koji su već kršteni pod pritiskom javnosti se pokatoličavaju ili samovoljno zbog sredine u kojoj žive ili pod pritiskom.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka

osa je napisao:
XentoniX je napisao:

pusti priče moj kolega dakle specijalac mup-a drago miličić je i dan danas srbin, drago umićević je i dan danas srbin i predsjednik koordinacije udruga iz domovinskog rata u županiji, momčilo vujanović isto i da ne nabrajam dalje, rekoh odi do nekog katoličkog svećenika i pitaj ga da li se možeš krstiti ako si već kršten u pravoslavnoj crkvi.

Nisu to nikakve priče! Bilo je toga. Znam i par slučajeva ovdje u Mostaru. Prešli su na katoličanstvo i postali Hrvati i govore perfektnim hrvatskim. I naravno ne vole Srbe iako su i sami Srbi.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 21:20 
Početnik
Početnik

hercegovac27 je napisao:
osa je napisao:
XentoniX je napisao:

Nisu to nikakve priče! Bilo je toga. Znam i par slučajeva ovdje u Mostaru. Prešli su na katoličanstvo i postali Hrvati i govore perfektnim hrvatskim. I naravno ne vole Srbe iako su i sami Srbi.

vjerojatno je bilo i toga, ali to nije ekskluzivitet samo hrvata, mislim da asimiliraju, nije li franko simatović (znaš tko je to ) bio hrvat pa se svim srcem borio za srpsku stvar, ne znam da li znaš da je ljubomir magaš( ljuba zemunac) po ocu hrvat pa se ponosio time da je srbin, ništa posebno i ništa što nije već viđeno na svim stranama svijeta.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 22:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2009, 19:05
Nije lose spomenuti da su Srbi do Tudjmana bili konstitutivan narod u Hrvatskoj.Mesic po povratku iz Beograda u saboru 91.izjavljuje,Moj posao je zavrsen Jugoslavije vise nema.Prva zrtva u Hrvatskoj u to vreme je Srbin......Mislim da ne bi bilo lose kada bi neko napravio hronologiju dogadjanja.Ona nije presudna ali bi doprinela objektivnijim raspravamaJa bih recimo doprineo tome u granicama svojih mogucnosti,ali brate mnogo se brise ovde,pa nebih gubio mnogo vremena i zivaca.Verujem da mnogo ljudi svih naroda zele istinu.Bog je jedan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]