osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:
a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".
Rekao sam da su Srbi glasali za nezavisnost Hrvatske a nisam rekao da su glasali za HDZ. Većina Srba je glasala za stranku Ivice Račana koji im je kasnije i okrenuo leđa. Za HDZ normalno da nisu glasali. Dovoljno je bilo gledati mitinge HDZ-a 90-tih i pozivanje na uskrsnuće ustaštva. Znamo šta to znači. Između tadašnje pozicije i opozicije nije uopšte postojala razlika u Hrvatskoj. Tek kada je rat stao i kada su Srbi svedeni na "podnošljiv" procenat tek tada se javljaju razne udruge, helsinški odbori i slično koji su kao zabrinuti za ratne zločine nad Srbima i koji kao osuđuju hrvatski fašizam. Za vrijeme rata su svi u horu drugu pjesmu pjevali. Denis Latin sada glumi antifašistu a za vrijeme rata drugačije je govorio. Mesić je bio tuđmanova desna ruka a sada je kao antifašista. Ma nemoj! Nije Mesić otišao zbog neslaganja sa Tuđmanom u vezi BiH nego je vidio da će Tuđman kad tad potonuti te nije htio zajedno s njim potonuti. Isto kao i Milo Đukanović u Crnoj Gori.
Zar si zaista toliko naivan? Evropa prstom nije mrdnula kada je BiH u pitanju a u Hrvatskoj joj pogotovo nije stalo do nekih tamo Srba. Katolička Evropa da stane na stranu Srba. To nije bilo ni realno. Da su Srbi samo bojkotovali i borili se za ljudska prava opet bi ih protjerali ali sigurno u manjem broju a jedan dio bi asimilirali.
Problem je u tome što je Hrvatskoj rat savršeno odgovarao. Jer se jedino tako mogla otarasiti Srba i znali su isprovocirati na pravi način tj. ustašlukom i veličanjem Pavelićevih ideja koje su i sprovodili. Hrvatska je mogla postati nezavisna bez rata ali se nije mogla riješiti Srba bez rata. To je čak i vaš prvi predsjednik izjavio.
uvijek su me fascinirale ove teorije zavjere, kao europa, vatikan i sl., ma ako se ljudi između sebe dogovore nitko to neće intervenirati, u krajnjem slučaju zašto bi europa ili bilo tko prstom maknuli, svatko treba počistiti ispred svog praga, a ne čekati neku imaginarnu pomoć. ne znam možda je nekom u hrvatskoj rat i odgovarao, ali većini naroda kako srpskog tako i hrvatskog nije, jer gdje bi nam bio kraj da rata nije bilo, bar 10 turističkih sezona više, ne bi hrpa lopova isplivala na površinu i provela pretvorbu i privatizaciju, i što je najgore i dan danas su na površini.
nego zašto misliš da se hrvatska morala riješiti srba, pa više srba i dan danas živi u zagrebu nego ih je bilo u tri knina.[/quote]
Mene svaki put iznova fasciniraju priče kako su jedni dobri momci a drugi loši momci bez ikakve vlastite krivice.
Kojih Srba u Zagrebu? Zagrebački Srbi su u Srbiji. Inače kada smo kod toga više Srba je živjelo u svim većim hrvatskim gradovima koji rata nisu vidjeli nego na teritoriji pod kontrolom krajinskih Srba. Gdje su sada ti Srbi? Ili su protjerani ili su asimilirani. Između ostalog Srbi su ubijani u tvom gradu. Čudi me da to nikako ne pominješ. Srba u Zagrebu ima jedva 3%. U Splitu ima svega 5(petoro) Srba. Gdje su nestali ostali Srbi?
Asimilacija je posebna priča kada Srbin Dušan iz Dalmacije koji tamo još uvijek živi mijenja ime u Duje da ne bi imao problema u životu.