banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2008, 21:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
E sad je Radojice sasvim jasno da ti znas citati, ali ne razumijes procitano.Onaj tekst ne zahtijeva nikakav prijevod, taj tekst svako razumije. Prijevod teksta zahtijevaoju oni, koji napisani tekst zele staviti u funkciju velikosrpske politike, a kao sto vidimo i ti si jedan od tih.

Ako si i malo pametan, poskusaj izvesti zakljucak, zasto se u Dusanovom zakonu propisuju tako stroge kazne za bogumile, ako je njihovo ucenje jednako ili blisko pravoslavnom ucenju. Odgovr na ovo pitanje izbjegavas, kako bi i dalje mogao nastaviti sa starim velikosrpskim pricam. Pravi odgovor na postavljeno pitanje, iskljucuje svako daljnje tvoje piskaranje, ako bar i malo mozes logicki misliti, od svoje zaslihjepljenosti velikosrpskom politikom.

"Poznata je stavr da se Hrvati a posebno Srbi ubise dokazujuci kako je neki drugi narod ustvari njihov narod. Bosnjaci i Crnogorci su jedina dva naroda na svijetu za ciji identitet postoji jagma. Jasno je da covjek ne mora biti poseban eksper za psihoanalizu, da bi shvatio, kako izmedju tvrdnje da je neko drugi ustvari isto sto i ja, i nezadovoljstva, cak stida, zbog sopstvenog identiteta, postoji znak jednakosti. Oni koji kazu da su npr. Crnogorci spartanci srpstva, zapravo kazuju, da u protutipu Srbina kako ga oni vide, nalaze ozbiljne i mnoge mahane.Postupkom kompenzacije i na njemu podignutom mehanizmu identifikacije, ti ljudi zapravo mijesajuci imaginarno i stavrnost, zelje i cinjenice, nastoje prevladati osjecanje superiornosti Crnogoraca ( a dakako i osjecanje sopstvene inferiornost prema njima), tako sto ce Crnogorce proglasiti Srbima, ali Srbima viseg reda, nego sto je to karakteristicno za njih.Isti prisholoski mehanizam je na djelu, i to vec vise od stoljeca upinjanja Hrvata a posebno Srba, da dokazu kako su oni zapravo Bosanci, Bosnjaci, a sve u skladu sa istom logikom nacionalne iskopleksiranosti, razumljivo preokrecuci formulaciju tako sto tvrde, da su Bosnjaci isto sto i oni, ali naravno da oni nisu isto sto i Bosnjaci.

Medjutim, jednostavan test da raskrinka ovu dosjetku psihopatoloskog uma, bit ce dovoljno ako postavimo samo jedno pitanje. Ko nastoji tudji identitet prikazati kao svoj, i odmah je sve jasno. To su oni koji su bili osudjeni da vijekovima zive u susjedstvu sa boljim od sebe. Ima ona narodna, "gorim dolikuje da zudi za tim, da se sa boljim izjednaci".

Ljudski je strijemiti za onim sto je bolje, ljepse, vrednije, plemenitije. Ali za to sto nas cak i ubijaju, progone, sto nas i nasu zemlju pljackaju, i rodne domove pale, i to samo zato sto odbijamo priznati, da su oni, koji su gori isto sto i mi, koji smo bolji".

Eto tako nekako rece uvazeni profesor Dr. Ferid Muhic, profesor na Univerzitetu u Skoplju povodom knjige Sime Djodana, Bosna i Herecegovina hrvastka djedovina.

Kako nisi odgovori na tri puta isto postavljeno pitanje vezano za odsijecanje jezika bogimilima propsano Dusanovim zakonom, nasao sam za potrebu da ti pojasnim, ko se bavi velikosrpskom politikom, i zasto, koje su ti psiholoske pobude, da sve sto mogu podvedu pod srpsko.

Budi mi pozdravljen, kad si naucio citati, nauci i logicki misliti, i ne jagmi se za bosnjacki identitet,tudje je uvijek bilo tudje.Zah

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
Koja šuplja! :wink:

Pošto je odavno poznat tvoj problem nečitanja ne samo tuđih nego i sopstvenih "kazivanja", evo da ti ja objasnim o "bogumilima" i caru Dušanu...

Još na prošloj stranici dilajla1 je napisao...

dilajla1 je napisao:
Ne, sve vrijeme se "babun" odnosi prvenstveno na Bosnjane. Dusan nije naznacio dali se odnosi prvenstveno na vrhovce sa Babuna,. pa prema tome zakon je uopsten za sve koji govore babunsku rjec. A to je samo po sebi zakonska odredba u Srbiji protiv hereze, koju neces naci u Bosni i sto je u ovoj prici i najbitnije.

..a ja sam mu odgovorio...

Citiraj:
A, jel’? A gdje to u Dušanovom zakonu piše da se odnosi prvenstveno na Bošnjane? I da, u pravu si – to je zakonska odredba u Srbiji, a ne nalazimo je u Bosni iz jednog jako dobrog razloga – Bosna tada nije bila u sklopu dušanovog carstva, a Makedonija i Babun planina u njoj jeste.

Jel' sada ulazi imalo u glavu?

A i taj tvoj Muhić, ako je uticajan kao i Vrbić, onda meni više i ne treba za poželiti laku noć. :wink:

Živ ti meni bio, zah!

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 00:50 
Veteran
Veteran

Milutine, moja pitanja su jasno postavljena, i pametan moze iz njih naslutiti i odgovor koji mozes naci u Dusanovom zakonu. Naravno, to vam smeta , ne mozete nastaviti sa starim pricama.

Prof. Dr. Muhic, dao je psiholosko tumacenje vasih prica. Sta ja mogu, svi niste psiholozi da to razumijete, ali uzmi neku od psihologija licnosti, pa procitaj malo vise o problematici koju tretira Prof, Dr. Muhic.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 08:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Šuplja!

Elem, evo ti Dušanov zakonik - http://www.dusanov-zakonik.co.yu/1-40s.htm - pa mi nađi gdje on Bosnu spominje i u kojem kontekstu, a da ne govorim o dovođenju u vezu "bogumila" u Bosni sa Crkvom Bosanskom, a o njoj je ovdje riječ?

Muhić daje psihološko tumačenje, ali toliko generalizovano, da je vrlo lako primjenjivo i za "vašu" priču. :wink:

I, uostalom, kakav ti je to prof. dr itd. koji "kazuje" ovako - "Poznata je stvar da se Hrvati, a posebno Srbi ubiše dokazujući..." ?

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 16:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Nemam sad vremena a cekam i dilajlu sa svojim komentarima pa cu samo kratko.

Citiraj:
Poznata je stavr da se Hrvati a posebno Srbi ubise dokazujuci kako je neki drugi narod ustvari njihov narod.

Srbi se ne ubise dokazujuci nesto nego pokazuju cinjenice koje jasno govore da je bosansko stanovnistvo imalo imena tipa Radovan i Vukasin, da su pisali cirilicom i da su imali tradiciju krsne slave.

Citiraj:
Ko nastoji tudji identitet prikazati kao svoj, i odmah je sve jasno.

Bosanski muslimani se ubise dokazujuci da su stanovnici Bosne sa imenima tipa Omer i Mehmed te sa svojim arapskim kulturnim naslijedjem sacuvali bosanski etnos. Pa ti pitaj tog Muhica da li je to moguce?

A mogao si i neki BOSANSKI IZVOR u prilog svojim teorijama da prilozis.

Zah, ti izgleda izgleda niti razumijes srpski niti razumijes cirilicu te stoga dolazi do pogresne interpretacije u nasoj diskusiji

Radojica :wink:

PS Nastavak o bosanskim jevanjdjeljima a prvenstveno o "zacelo" i "kon'c" slijedi cim se dilajla drzne da odgovori mada sam siguran da nema pojma sta to znaci kao sto nije znao ni znacenje pojma "krsno ime"

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...milutine i radojica, zaista s uzivanjem pratim vasu temu...no, moram da vam kazem da vam je trud uzalud jer zah to ne zeli da shvati...ako bi dohvatio i zrnce istine, nestalo bi mu tla pod nogama..zaista je porazno priznati da imas srbe kao pretke...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nešto me interesuje
Da li se to genetsko istraživanje odnosi na
Srbe iz Srbije, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, ...
Ili se odnosi na sve one koji žive u Srbiji
Odnosno da li se odnosi na genetsko porijeklo ljudi sa nekog geografskog područja
Ili je striktno odrađeno po nacionalnoj osnovi

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2008, 01:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Citiraj:
Ja nisam pisao ni o kakvoj Bosni, nego o bogumilima, pateranima koji dodju u Dusanovo carstvo i pocnu propovijedati svoje ucenje.

Hajde nadji mi mjesto gdje se u Dusanovom zakoniku spominju bogumili i paterani koji su dosli iz Bosne?

A o CB nisi jos nista napisao a to je tema. Bjezis od bosanskih dokumenta ko djavo od krsta. Niti znas sta o njima niti smijes da ih pominjes. Pa kako da razgovaramo o CB i karakteru njene dogme kad ne spominjes bosanske dokumente tj dokumente koje su nam ostavili clanovi CB. Pa to ti je isto kao kad bi razgovarali o islamu a bjezali od Kurana i rasprave onoga sta u Kuranu stoji. Imas li ti imalo razuma u toj svojoj glavi i kojom se logikom povodis? Da li genetika ima mjesta u ovoj temi?

A na ovakve neinteligentne i pausalne ocjene mojih postova bez ulaska u sustinu onoga sto sam napisao sam navikao.

Samo jedan mala napomena sto se tice "babunske rijeci" tacka 85 koja se spominje u Dusanovom zakoniku. Radi se o pogrdnim rijecima a ne o rijecima jeretickog naboja.

PS Vidim da neke diskutante pogadja to sto na slikovit nacin dobijaju predstavu da bosanski muslimani ni religijski ni kulturoloski nemaju vise nikakvu vezu sa izvornom Bosnom jer im je islam sve izvorne bosanske osobine temeljito izbrisao

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2008, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ovde je bio moj post :( a sad ga nema.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 13 Feb 2008, 21:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2008, 20:33
dilajla1 je napisao:
Evo i tebi milut'ne malo gradje za tvoju arhivu.

Pravoslavni izvori koji nazivaju Crkvu Bosansku - heretickom:

- Pismo carigradskog patrijarha iz X-og vjeka
- Slovo Kozme prezvitera
- Zitije sv. Simeona
- Sinohodik cara Borila iz 1211-te god.
- Teodosiev zivotopis sv. Save
- osuda pravoslavne crkve Rastudiju bosanskom
- zivotopis kralja stefana Dragutina
- pismo patrijarha Genadija II
- Dusanov zakonik
- Istorija Vizantije od Leonika Halkonodila
- biljeska cetvorojevandjelja iz manastira sv. Petra sa Svete Gore
povodom rusenja pravoslavnog manastira sv. Nikole u Dabru od strane bosanske vojske pod Stjepanom II.

E kad malo procitas silne kletve i anateme "pravoslavne brace", onda malo ukljucis logiku i skontas koliko je crkva bosanska mogla biti pravoslavna kada je sami pravoslavci kude, proklinju i anatemisu.

Onda se sjetis kada si gdje vidio ijednog bosanskog vladara na pravoslavnoj ikonografiji, koje su zadudzbine dizali po uzoru na nemanjice ,.. pa kada sve to provaris onda odes malo dublje i prostudiras dualisticke manihejske korijene, procitas Solovjeva, Klaicku, Finea, Coskovica, Jalimama, Truhelku, Cirkovica, ... i onda skontas gdje jedan prevazidjeni olinjali nacinalromanticar Glusac lezi.

Al prvo ove gore pravoslavne izvore o CB

Mislim da bi moderacija mogla malo sankcionisati ovakve "teme" gdje neko naleti na netu na nesto o cemu inace nema pojma, i onda copy/paste. Mislim da ovdje vec postoji par tema o CB.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 13 Feb 2008, 21:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2008, 20:33
dilajla1 je napisao:
Ja bih prije rekao Milut'ne da ne mozes dokazati pravoslavni karakter C.B. pa nalazis kompromise u etnickom srodstvu. Sto nije tema.

:evil3: Lajla na kojoj je strani crkva u milima,pogledaj fojnicki samostan,na kojoj je strani oltar,na istocnoj,ostaci crkava,silni krstovi na kamenim belezima,sada zvanim steccima,ili povelje od kulina bana pa do stefana tomsevica,pocinju invokacijom svete trojce,cak i gost radin navodi u svom testamentu svece,i svoju krsnu slavu,ako se povodis katolickim piscima iz tog vremena,pa oni su i kralja milutina prozvali patarenom,dominikanac je napisao da je milutin skrnavitelje ikona i krstova a dragutin katolik,a znamo da je milutin bio pravoslavac,sa vise od 4o zaduzbina ili tek dragutin koji je svoje telo mucio,kao iskusenik,da li ti treba pamet da razumes da je crkva bosanska pravoslavna naravno da su je mrzeli katolici i nagrdjivalai svakakvim imenima,

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 04:09 
Veteran
Veteran

Nema ni mog komentara Tvrtko,a tamo su bili odgovori na neka pitanja. Ne zlim ponovo pisati isto.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ја сам фино питао , али нисам био схваћен како треба.
То ти је трагедија уметника.

Зато не треба да нас чуди слаба посећеност форума. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Vjerovali ili ne, forum je posjećen bolje nego ikada :)

Što se tiče zahovog posta, on zna zašto je obrisan, a ti TBPTKO, ovako na prvu se ne sjećam, ali sigurno je bio neki razlog.. Držite se strikno teme, manite vrijeđanja i niko neće biti povrijeđen ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 01:35 
Veteran
Veteran

Da, ja znam zasto je je moj komentar obrisan. Otisao sam van naslovljene teme, a sve u zelji da odgovorim jednom od ucesnika koji je pokazao interesovanje za geneticka istrazivanja. Medjujtim, u tom komentaru bilo je i tekst vezan za naslovljenu temu. Nema problema, ja sam uvijek za pravljenje nekog reda.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 01:58 
Veteran
Veteran

Svima onima koji tvrde da je bogumilsko ucenje isto sto i prevoslavno, prezentiram ovaj tekst, pa nek sami zakljuce, da li se radi o istom ili pak slicnom ucenju, ili izmedju ta dva ucenja ne postoji nikakva slicnost. Da se radilo o istom ucenju, ne bi Dusanovim zakonom bile propisine onako stroge kazne. Dakle, prilika da se i sami uvjerite.

Ranije smo istakli da je izmedju XI i XV vijeka Bosna je bila srediste bogumilskog ucenja koje se rasprostiralo od Bugarske do juzne Franscuske. Sljedbenici bogumilstva su dolazili iz Francuske, Italije, Dalmacije, Bugarske i dr. u Bosnu na vjersko usavrsavanje. O razmjerama i snazi ucenja govori podatak da se u nekim rimskim dokumentima spominje postojanje "heretickog pape" u Bosni.

Taj i takav odnos prema vjeri izivotu sirio se, po rijecima svedskog istoricara Hansa Furuhagena, kao plamen. Ugarski vladari i njegovo svestenstvo u cijem su sastavu bile i danasnje hrvatske zemlje, te vladari Srbije (Raske i Zete) vidjeli su u bogumilstvu veliku opasnost po zvanicnu crkvu i zvanicno krscanstvo. Sustinu bogumilskih nazora na svijet, istina izmedju redova citamo u optuznici protiv njih koja se uz manje izmjene, zavisno od lokalnih prilika i vremena, ponavlja od 972 godine kad je napisana pa inertno protiv njihovih potomaka i do dana danasnjeg.

U istoriji je ta optuzba poznata kao besjeda prezvitera Kozme:

1. Oni tvrde da Bog nije stvorio ni vidljivo nebo ni zemlju.
2. Nece da se klanjaju krstu kao orudju smrti.
3. Ne priznaju da je pricesce tijelo Hristovo vec obicno brasno (hrana). Smatraju da rijeci koje je Hrist rekao o svom tijelu treba shvatiti kao alegoriju.
4. Odbacuju liturgiju koju je osnovao Jovan Zlatousti i druge obrede.
5. Grde sve crkvene cinove, tvrdeci da su svestenici - slijepi feriseji koji zive u lijenosti, episkopi i popovi vrse sve naopako.
6. Odbacuju zakon dat Mojsiju i prorocanske knjige; ne postuju ni Davida ni Avrama ni Danila, cak ni Jovana Krstitelja te ga zovu "Antihristov preteca".
7. Mnogo ruzno govore o Bogorodici.
8. Ne klanjaju se ikonama.
9. Ne zive zivot po Mojsijevom vec po apostolskim zakonima.
10. Sebe nazivaju "nebeskim ziteljima" a ostali svijet slugama Mamona.
11. Odbacuju krstenje vodom a sebe nazivaju "kristjanima" i ako se ne pokrstavaju i ne krste se.
12. Ne vjeruju da je Hristos cudotvorac i da je bilo koga iscjelio i nahranio vinom i hranom. Hrisotva hrana je po njima u 4 jevandjelja i djelima apostolskim.
13. Mole se mnogo 4 puta po danu i 4 po noci, cak i u nedjelju poste i rade ne postuju nikakve praznike.
14. Uce svoje pristalice da ne postuju vlast, kude bogatase.
15. Ispovjedaju se i oprtastaju jedan drugome, to rade i muskarci i zene."

U II dijelu besjede date su anateme protiv "jeresi" koje su uglavnom ponavljane narednih 8 vijekova: "Ko ne vjeruje u svetu i nevidljivu Trojicu - budi proklet. Ko ne misli da je sveto pricesce - sveto tijelo i krv Hristova, budi proklet.. Ko ne ljubi sa strahom i ljubavlju ikone Gospoda, Bogorodice i svih svetaca, budi proklet. Ko ne misli da su crkveni cinovi ustanovljeni od Gospoda i njegovih apostola, budi proklet..."

Dakle, ovdje imamo 15 tvrdnji. Oni koji tvede da je bogumilsko ucenje isto sto i pravoslavno, bilo bi dobro da sami sebi odgovore na svako od ovih 15 pitanja, pa ce odmah uociti, da izmedju bogumilskog i pravoslavnog ucenje nema nikakve slicnosti.

Kako se svojatala Bosna, kako se pisalo o Bosni i svemu onome vezanom za Bosnu, najbolje pokazuje prepiska izmedju hrvatskog istoricara Ivana Muzica i srpskoh istoricara Relje Novakovica. Obratite paznju sta kaze Relja Novakovic u odgovoru svome kolegi Ivanu Muzicu

U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".Dakle, "uistinu je mozda bilo nesto sasvim deset"

Dakle, tako su nastale mnoge teorije o Bosni, i svemu onome sto je vezano za Bosnu. Sta je bio razlog ovakvih proizvoljnih " zelja da tu ranu Bosnu pripisuju bilo Srbiji ili Hrvatskoj kako rece Relja Novakovic, nije tesko zakljuciti."

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 02:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
Зах, предлажем ти да погледаш сочиненија крстјана босанских и одатле получиш податке који те о њима занимају. Овако доказујеш једино своју некомпетентност. Није рјешење написати било шта.

Богумили у Босни и Херцеговини средњег вијека нису оставили значајног трага, ако их је уопште и било.
Нико и не тврди да је богумилство исто што и православље. Можда ниси довољно обратио позорност, овде се озбиљно говорило о православљу крстјана Босне и Хумске земље а не богумила бугарских.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 03:57 
Veteran
Veteran

Ja sam samo argumentovano odgovorio na primjedbe koje su meni bile upucene.E sad svako moze da pise sta hoce, ali prvo nek pogeda naslov.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 05:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

zah je napisao:
Ja sam samo argumentovano odgovorio na primjedbe koje su meni bile upucene.E sad svako moze da pise sta hoce, ali prvo nek pogeda naslov.

I, eto, ja se vratim na početak da vidim kako se ono zove tema, kad ono - "Dr Vaso Glušac Srednjovekovna crkva bosanska...", dakle Crkva Bosanska, o tome pričamo već, biće uskoro deveta stranica, a ti pričaš o tamo nekim "bogumilima" i još ih dovodiš u vezu sa Bosnom i onim što je u to vrijeme bila vladajuća religija u Bosni.

Elem, dole su tvoji "argumenti" koje si pokupio ko zna gdje i postiraš ih bez ikakve prethodne provjere...

zah je napisao:
Svima onima koji tvrde da je bogumilsko ucenje isto sto i prevoslavno, prezentiram ovaj tekst, pa nek sami zakljuce, da li se radi o istom ili pak slicnom ucenju, ili izmedju ta dva ucenja ne postoji nikakva slicnost. Da se radilo o istom ucenju, ne bi Dusanovim zakonom bile propisine onako stroge kazne. Dakle, prilika da se i sami uvjerite.

Ranije smo istakli da je izmedju XI i XV vijeka Bosna je bila srediste bogumilskog ucenja koje se rasprostiralo od Bugarske do juzne Franscuske. Sljedbenici bogumilstva su dolazili iz Francuske, Italije, Dalmacije, Bugarske i dr. u Bosnu na vjersko usavrsavanje. O razmjerama i snazi ucenja govori podatak da se u nekim rimskim dokumentima spominje postojanje "heretickog pape" u Bosni.

Taj i takav odnos prema vjeri izivotu sirio se, po rijecima svedskog istoricara Hansa Furuhagena, kao plamen. Ugarski vladari i njegovo svestenstvo u cijem su sastavu bile i danasnje hrvatske zemlje, te vladari Srbije (Raske i Zete) vidjeli su u bogumilstvu veliku opasnost po zvanicnu crkvu i zvanicno krscanstvo. Sustinu bogumilskih nazora na svijet, istina izmedju redova citamo u optuznici protiv njih koja se uz manje izmjene, zavisno od lokalnih prilika i vremena, ponavlja od 972 godine kad je napisana pa inertno protiv njihovih potomaka i do dana danasnjeg.

U istoriji je ta optuzba poznata kao besjeda prezvitera Kozme:

1. Oni tvrde da Bog nije stvorio ni vidljivo nebo ni zemlju.
2. Nece da se klanjaju krstu kao orudju smrti.
3. Ne priznaju da je pricesce tijelo Hristovo vec obicno brasno (hrana). Smatraju da rijeci koje je Hrist rekao o svom tijelu treba shvatiti kao alegoriju.
4. Odbacuju liturgiju koju je osnovao Jovan Zlatousti i druge obrede.
5. Grde sve crkvene cinove, tvrdeci da su svestenici - slijepi feriseji koji zive u lijenosti, episkopi i popovi vrse sve naopako.
6. Odbacuju zakon dat Mojsiju i prorocanske knjige; ne postuju ni Davida ni Avrama ni Danila, cak ni Jovana Krstitelja te ga zovu "Antihristov preteca".
7. Mnogo ruzno govore o Bogorodici.
8. Ne klanjaju se ikonama.
9. Ne zive zivot po Mojsijevom vec po apostolskim zakonima.
10. Sebe nazivaju "nebeskim ziteljima" a ostali svijet slugama Mamona.
11. Odbacuju krstenje vodom a sebe nazivaju "kristjanima" i ako se ne pokrstavaju i ne krste se.
12. Ne vjeruju da je Hristos cudotvorac i da je bilo koga iscjelio i nahranio vinom i hranom. Hrisotva hrana je po njima u 4 jevandjelja i djelima apostolskim.
13. Mole se mnogo 4 puta po danu i 4 po noci, cak i u nedjelju poste i rade ne postuju nikakve praznike.
14. Uce svoje pristalice da ne postuju vlast, kude bogatase.
15. Ispovjedaju se i oprtastaju jedan drugome, to rade i muskarci i zene."

U II dijelu besjede date su anateme protiv "jeresi" koje su uglavnom ponavljane narednih 8 vijekova: "Ko ne vjeruje u svetu i nevidljivu Trojicu - budi proklet. Ko ne misli da je sveto pricesce - sveto tijelo i krv Hristova, budi proklet.. Ko ne ljubi sa strahom i ljubavlju ikone Gospoda, Bogorodice i svih svetaca, budi proklet. Ko ne misli da su crkveni cinovi ustanovljeni od Gospoda i njegovih apostola, budi proklet..."

Dakle, ovdje imamo 15 tvrdnji. Oni koji tvede da je bogumilsko ucenje isto sto i pravoslavno, bilo bi dobro da sami sebi odgovore na svako od ovih 15 pitanja, pa ce odmah uociti, da izmedju bogumilskog i pravoslavnog ucenje nema nikakve slicnosti.

Kako se svojatala Bosna, kako se pisalo o Bosni i svemu onome vezanom za Bosnu, najbolje pokazuje prepiska izmedju hrvatskog istoricara Ivana Muzica i srpskoh istoricara Relje Novakovica. Obratite paznju sta kaze Relja Novakovic u odgovoru svome kolegi Ivanu Muzicu

U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".Dakle, "uistinu je mozda bilo nesto sasvim deset"

Dakle, tako su nastale mnoge teorije o Bosni, i svemu onome sto je vezano za Bosnu. Sta je bio razlog ovakvih proizvoljnih " zelja da tu ranu Bosnu pripisuju bilo Srbiji ili Hrvatskoj kako rece Relja Novakovic, nije tesko zakljuciti."

Dakle, već ti je RadojicaB objasnio o Kozmi i kako se njegov nauk uklapa u priču o Crkvi Bosanskoj i njenim krstjanima, ali da ponovimo analizu:

RadojicaB je napisao:
Hajde da vidimo kako se Kozma uklapa u ono sto znamo o CB tako da to bude kritika onima koji Kozmu navode kao validni dokaz jeresi CB a ne kritika nasemu Zahu. Samo i ovo sto nam je Zah postirao ne slaze se ni redoslijedom ni po broju tacaka (sistem gluvih telefona) kao sto je uostalom i Petar Sicilski prepisivao od patrijarha Fotija a Kozma i od jednog i od drugog. Ali sta ce mo, ovo ipak ima neke slicnosti a mene mrzi da pisem sve iz pocetka.

"2. Nece da se klanjaju krstu kao orudju smrti. "

Ovde bi se posluzio svim sacuvanim krstjanskim dokumentima koji su prepuni krstova pa i poveljama bosanske vlastele. Ko ne vjeruje neka pogleda sam. Izdvojicu povelju bana Ninoslava i to samo dio u kojem se krst spominje:

.....Az Matej Ninoslav. po milosti bozje veliki ban bosen'ski, s miomi boljarima klenemo se tebe Nikolavu Tonistu, knezu dubrov'ckamu, i vsem vlastelom i vse opcine gradske u gospoda boga nasega Isu Hrista i presvetu bogorodicu deviju vladiku Mariju i u c'stni zivotvoresti krst i u sveta bozja evangelija i u svetaoga Blasi......

Da papci ne kazu da ban ne mora biti pripadnik CB evo jednog sigurnog pripadnika CB a to je veliki vojvoda bosanski i herceg Spljetski Hrvoje Vukcic u svojoj povelji pise "..pwstaviv ruci na svetom evangeli i na casnom krsti Hristevi..."

Da li ovde neko smije da tvrdi da KRSTjani preziru KRST a da se smatra normalnom i inteligentnom osobom?

"5. Grde sve crkvene cinove, tvrdeci da su svestenici - slijepi feriseji koji zive u lijenosti, episkopi i popovi vrse sve naopako."

Vrhovni vodja CB sami sebe u ideoloskom smislu nazivaju "episkopom" a narodnim rijecnikom "deda"

Ima li jos diskutanata koji nisu culi za ovo?

"6. Odbacuju zakon dat Mojsiju i prorocanske knjige; ne postuju ni Davida ni Avrama ni Danila, cak ni Jovana Krstitelja te ga zovu "Antihristov preteca". "

U provjerenom krstjanskom dokumentu Hvalovom rukopisu stoji 150 Davidovih psalma a Jovan Krstitelj se spominje izmedju ostalog i u licno Kulinovoj povelji.

Treba li ovome jos nesto dodati?

"7. Mnogo ruzno govore o Bogorodici."

Gore sam vec naveo povelju Ninoslava gdje se spominje preveta Bogorodica ali evo jos jednog mjesta tacnije u Testamentu gosta Radina (za nevjerne Tose) ". Radin navodi na koje dane treba da se dijeli milostinja te na kraju kaze (mislimda je to vec neko gore postirao al' nema veze): "....... na dan sv. Stjepana prvomucenika, na dan sv. Mihaila Arhangela, na dan sv Djeve Marije, na dan svijeh svetih."

"8. Ne klanjaju se ikonama."

Hvalov rukopis pun svetaca da ih sve pobrojim trebalo bi mi pola sata. Ko ne vjeruje neka provjeri :wink:

Eto to je ukratko o Kozmi i njegovom plagijatu koji je , kako vidim, za neke dokaz krstjanske (hriscanske) jeresi.

Ovako se CB i krstjani direktno brane svojim autenticnim dokumentima od ne tako inteligentnih ali podlo smisljenih optuzbi o njenoj jeresi

Ja vjerujem da je i ovo gore sasvim dovoljno, a ako nije, vjerujem da, ako ne stignem ja, RadojicaB će da nastavi... :wink:

I, naravno, Bosna, a sa njom i Crkva Bosanska "uistinu je, možda, bila nešto sasvim deseto" i, zaista, kako reče sam dilajla1 - ta crkva je bila "narodna slavenska crkva sa primjesama svega i svačega... ali ipak svoja i posebna"... E, sad, zah, da si čitao sve što je do sada napisano na ovoj temi, a znam da nisi :wink: , znao bi i šta sam htio da kažem ovim. :wink:

BTW, o Dušanovom zakoniku ti je izgleda džaba govoriti više. Ko je do sada pročitao sve do sada napisano ovdje i ko može sabrati dva i dva, mogao je doći do zaključka da ti samo ponavljaš i ponavljaš... i pri tom ispadaš mnogo smiješan. :wink: Keep going!

I, za kraj, malo arheologije - http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=1341

sa posebnim osvrtom na - http://www.aneks8komisija.com.ba/html/s ... 060094.jpg

Na slici je, inače, sjever okrenut na lijevu stranu, a do tog se zaključka može doći pažljivim čitanjem popratnog teksta (naravno, potrebno je makar elementarno znanje iz arhitekture hrišćanskih crkvi). Iz toga se, dalje, može doći do zaključka da su bosanski vladari u oblasti Mile od dvanaestog do petnaestog vijeka napravili tri crkve i uporno ih oltarom orijentisali prema istoku.

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 11:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ovo je tako naporno.

Kao da neko tvrdi da su SPC i npr. Jehovini svedoci isto i da onda tupi o tome na 9 strana.... :angry4:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]