banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 20:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Sep 2012, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Ташко je napisao:
srbi su bili najbrojniji borci u partizanskim redovima i to pored zivih cetnika... mislim, gdje sta kako?

Daleko nas najvise ima. Da nije do toga?
A imao si da biras, ili si bio partizan ili cetnik. A ove dve druge "struje" su imale trecu opciju da biraju (istina, nije ih bilo nesto kod Cice), pa su i tu izgubili na brojnosti.

hm ne bih rekao da je tako.
ako postavimo stvari ovako: slovenci, hrvati, muslimani, makedonci, na jednu stranu,
srbi na drugu stranu... partizanske snage bi u tom slucaju bile sastavljene od oko 35-40% Srba, a ova 4 naroda (plus saka crnogoraca) bi cinili ostalih 60-65%. tj. ne bi Srbi cinili vecinu u pravom smislu te rijeci.

Edit:
trebam li spomenuti da stvarna situacija nije bila takva u II svj. ratu?

Slovenci su predaleko, marginalizovani i malobrojni. Dakle nebitni. O Hrvatima i njihovom "partizanstvu" da ne pricam. Muslimani fifti-fifti Handzar vs. Partizani i saka Makedonaca. Tako da je sve palo na Srbe koji su se stavili na celo borbe, bila ona partizanska ili cetnicka verzija.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
shakal je napisao:

Slovenci su predaleko, marginalizovani i malobrojni. Dakle nebitni. O Hrvatima i njihovom "partizanstvu" da ne pricam. Muslimani fifti-fifti Handzar vs. Partizani i saka Makedonaca. Tako da je sve palo na Srbe koji su se stavili na celo borbe, bila ona partizanska ili cetnicka verzija.

Nije uopste upitno da je tako, ali cemu organizacija od nule? Vec su postojali cetnici... samo je odatle trebalo da se projektuje otpor.... ali nije.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shakal je napisao:

Nije uopste upitno da je tako, ali cemu organizacija od nule? Vec su postojali cetnici... samo je odatle trebalo da se projektuje otpor.... ali nije.

Zato sto je (a vjerujem da to znas) vec od ranije postojao plan SKJ-a o organizovanju vlasti uz pomoc Sovjeta. Danas je dostupan statut, program, nazovi kako hoces SKJ iz 1926. u kojem je jasno naglaseno da je jedan od glavnih ciljeva razbijanje Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanje komunisticke vlasti uz podrsku Moskve. (crno na bijelo) Ne treba onda biti pretjerano pametan da se poveze kako nisu imali bolji momenat za pocetak djelovanja od 1941.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Zato sto je (a vjerujem da to znas) vec od ranije postojao plan SKJ-a o organizovanju vlasti uz pomoc Sovjeta. Danas je dostupan statut, program, nazovi kako hoces SKJ iz 1926. u kojem je jasno naglaseno da je jedan od glavnih ciljeva razbijanje Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanje komunisticke vlasti uz podrsku Moskve. (crno na bijelo) Ne treba onda biti pretjerano pametan da se poveze kako nisu imali bolji momenat za pocetak djelovanja od 1941.

Ti shvatas da je od aprila 41e nastupila okupacija? tesko da se to moze nazvati pogodnim momentom i za sta, osim savrsenom pogodnoscu da se postane kvisling...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shakal je napisao:

Ti shvatas da je od aprila 41e nastupila okupacija? tesko da se to moze nazvati pogodnim momentom i za sta, osim savrsenom pogodnoscu da se postane kvisling...

Nastupila okupacija i raspad starog sistema. Mnogo je lakse krenuti u takvoj situaciji, od nule nego npr. srusiti sistem u mirno doba.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:

Nastupila okupacija i raspad starog sistema. Mnogo je lakse krenuti u takvoj situaciji, od nule nego npr. srusiti sistem u mirno doba.

Mmmm, mozda sto se tice gradnje novog sistema, ali ne i oruzanog otpora.
Je l' bilo bombardovanje?
Je l' bilo ocekivan ulazak njemackih snaga i okupacija?

E pa onda se moglo djelovati bez ikakvih problema u pravcu skupljanja realno svog moguceg oruzja i tehnike i pravac planine da se vrsi pregrupisanje i gerilski rat protiv okupatora.
Tu su Cetnici 41e bili 2 koraka ispred partizana i ne samo to, nego da su zaista organizovali istinski otpor Nijemcima na pocetku rata tj. nakon okupacije, pitanje je koliko bi ljudstva preostalo da ih vrbuju komunisti.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shakal je napisao:
shakal je napisao:

Ali četnici nisu kretali od nule....Imali su nekakvo nasljeđe, već određen broj vojnika raspale vojske, oružije....Trebali su samo nastaviti otpor i narod bi bio uz njih...Šta nije štimalo tu?
@taško
Hoćeš reći da su četnici bili "gospodski" pokret?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja sam reka' da su bili blizi obicnom narodu od cetnika, a ne da su cetnici "gospodski".
To sto sam ja ljepsi od tebe, ne znaci da si ti ruzan :P
A i "gospodi" je vjerovatno vise odgovaralo da ostane stari sistem. Crkvi, kralju i ostalima. Nego da preuzmu komunisti stafetu. Mada, tad je rat bio, okupirali nas nacisti, bilo je samo da se spase glava; ko zna o cemu se razmisljalo...

Ja ne kontam sta se ovdje pokusava dokazati?! Ko sta prica.
Znam samo da jedni napadaju, a mi drugi se branimo.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo jedne savrsene paralele:
Koliko tenisera na svijetu moze NA TRENINGU da udari onakve bekend paralele kao sto ih je Djokovic slao neki dan DelPotru? A Argentinac nije ni pokusao da ih vrati...
Ja vjerujem da ima na 1000e tenisera sposobnih da to pogode tom brzinom na treningu...
Koliko tenisera u momentu stvarnog TAKMICENJA, na tom terenu i u onakvim uslovima moze to da uradi?
Znaci uradi to kad treba ili si donji.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:

Pokusava se ukazati na to da cetnici nisu uradili sto je trebalo da se uradi i to u momentu kad je najpotrebnije bilo... i tako dali krila komunistima.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo da kazem da je vojska te 1941. bila u rasulu i da ju je odlikovala tehincka i organizacijska zaostalost. O mobilizaciji nije bilo ni govora jer je odbijen prijedlog Koste Pecanca o reformaciji i mobilizaciji vojske (zaboravio sam tacan naziv, nije ni cudo sto nisam polozio). To opravdava vojni slom u roku od 11 dana.

edit:

Ташко je napisao:

Pokusava se ukazati na to da cetnici nisu uradili sto je trebalo da se uradi i to u momentu kad je najpotrebnije bilo... i tako dali krila komunistima.

To stoji, slozicu se sa tim da nisu dovoljno agilni bili i spremni za "borbu" sa partizanima (ne mislim na oruzanu) ali isto tako ne treba im zbog toga pripisivati etiketu kvislinga i kolaboracionista.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kada se već priča o početnoj prednosti,.. Koliko je brojala VKJ na početku rata? Znam da kao broj zarobljenih spominje od 200000 do 400000. I to većinom Srba iz Srbije.

Evo nešto o pripadnicima VKJ na području Hr.
http://www.cpi.hr/download/links/hr/7295.pdf

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:47 
Administrator
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
To stoji, slozicu se sa tim da nisu dovoljno agilni bili i spremni za "borbu" sa partizanima (ne mislim na oruzanu) ali isto tako ne treba im zbog toga pripisivati etiketu kvislinga i kolaboracionista.

Jeste da me ingorišeš ali nema veze....To ti čovjek i govori. Nije rekao da su izdajnici ali kaže da nisu bili borci protiv okupatora. Većim dijelom rata bili su posmatrači.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Stajaća vojska su bili, em pasivna, em se nisu micali dalje od sela gdje su bili stacionirani...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A Njemci voljeli maketi 100 ljudi u selu za svog jednog, tako da to i nije tako glupo sto su bili toliko pasivni.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
A Njemci voljeli maketi 100 ljudi u selu za svog jednog, tako da to i nije tako glupo sto su bili toliko pasivni.

Zanimljivo je da je ta odluka vrijedila samo u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hmmm... 99% da nije. Mozda ovdje na ex-yu prostorima, ali jos su negdje Svabe u Evropi marisale po tom sistemu... Ne mogu se sad sjetiti.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 12:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ташко je napisao:

Za razliku od ustaša koji su tamanili Srbe ko vaške iz zabave....a to 100 za jedan je samo važilo u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 13:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Hmmm... 99% da nije. Mozda ovdje na ex-yu prostorima, ali jos su negdje Svabe u Evropi marisale po tom sistemu... Ne mogu se sad sjetiti.

Ma i za to su partizani krivi. Tito najviše. Došapnuo je njemačkoj upravi Srbije...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2012, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam kome je sa teme upucena poruka, ali znam da meni nije :)
Sto se mene tice "partizani su bili fini, dobri ljudi koji su nas oslobodili i dali nam slobodu".
Komuniste ja ne volim.
Ali ne volim i potenciranje da su cetnici bili izdajnici?! i fasisti?!?!?! i izjednacavanje sa ustasama?!?!?!??!?!??!?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]