Znam ja Radojice da bi ti zeli da Zah napoise svoj komentar na temu Bosnjak ili Bosnjaci, jer bi onda mogao da osporavas ovo ili ono. Ali kad ja tebi podastrem ugledne Srbe i Crnogorce koji govore o Bosnjacima, onda tebi proradi adrenalin. Interesantno je da ti ne znas procitati ni jedan komentar. Sve odmah naopako okrenes, tako i onaj raniji tekst iz Letopisa Matice srpske 1825.godina. Sad pricas sto tamo ne pise, jer nema teksta da ti ga podastrem, ali ima nesto drugo.
Dakle, jos nesto za one koji su zavrsili ratne skole mrznje, gdje su ucili propagandnu knjizevnost i istoriju, pa je za njih svaki Bosnjak balija ili Srbin po porijeklu,a neki opet tvrde da je to nacionalno odredjenje od juce, iako ugledni i uceni Srbi i Crnogorci tvrde nesto drugo.
Vasilije Petrović , Istorija o Crnoj Gori, 1754, Petrović i – Pisci, Duhovnici, Vladari, Tom I, DOB, Podgorica 1997, 256
Zatim, 1732. godine, Topal Osman-paša, koga je sultan (Mehmed) peti postavio za beglerbega činit-devera, to jest za generalnog inspektora Makedonije, Albanije i Bosne, po dolasku u Albaniju pokuša da oproba sreću protiv naroda crnogorskih i posla priličan broj Makedonjana (Makedonaca), Albaneza (Albanaca) i Bošnjaka na Pipersku provinciju,...........
Dositej Obradović, Pismo Haralampiju iz 1783. godine na Vaskrs, Dela Dositeja Obradovića, Peto državno izdanje izdano o stogodišnjici smrti D.O., Beograd, 1911, str. 5
Govoreći za narode, koji u ovim kraljevstvam i provincijam živu, razumevam koliko grčke crkve, toliko i latinske sledovatelje, ne isključujući ni samo Turke, Bošnjake i Ercegovce, budući da zakon i vera može se promeniti, a rod i jezik nikada.Bošnjak i Ercegovac,Turčin, on se Turčin po zakonu zove, a po rodu i po jeziku, kako su god bili njegovi čukundedovi, tako će biti i njegovi poslednji unucu: Bošnjaci i Ercegovci, dogod Bog svet drži.
Ilija Garašanin, Načertanije, 1844. godine (O politiki u smotreniju Bosne, Ercegovine, Crne Gore i Sjeverne Albanije)
Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama koje bi se nepremjerno tuđem i stranom uplivu predale
Jovan Erdeljanović , Postanak plemena Pipera, Etnološka rasprava, Srpski etnografski zbornik, knj. XII, Beograd, 1911 (istraživanja vršio 1906. godine); Jovan Erdeljanović , Kuči, Bratonožići, Piperi, Podgorica 1997 (reprint izdanje), str. 523
Pod Lukovim Ždrijelom nahiji. su "zgrade" (baštine) Brajkovine, a niže njih do međe prema predelu Stijeni Bošnjanin-brijeg sa seocem istog imena. Bošnjanjin – brijeg je nazvat po tome, što je na njemu poginuo jedan Bošnjak, turski barjaktar, kad su Turci udarili na Stijenu....
Andrija Jovićević, Malesija (reprint), CID, Podgorica, 1997, (Edicija: Naselja srpskih zemalja, Knj. 15, urednik Jovan Cvijić, Beograd, 1923)str. 73
Veze Malisora sa Srbima.- Po predanju Malisora preci svih malisorskih plemena, izuzev jednog dijela Gruda, doseljeni su iz crnogorskih brda, Bosne i Hercegovine. Ne može se dokazati, da su preci malisorskih plemena međusobno srodni. Hoti se dovode u krvnu vezu sa Piperima i Vasojevićima, Kastrati sa Kučima, Kliemente sa Piperima i Kučima i Škrelje sa Bošnjacima;...........
Stiven Bonsal, Tužitelji i molioci, Mali narodi u Versaju, I izdanje, SAD, 1946, Poglavlje V – Kralj Nikola od Crne Gore i Esad-paša od Albanije: Narod crnih planina protiv sinova orlova, Objavljeno kod nas: "Vijesti", januar-februar 2000 Zapisano: 21. decembar 1918. Godine
Skrenuo sam s politike i slušao mladog Đurovića, koji je imao interesatnu priču. Bio je student prava, i kada je počela Austrijska invazija, pošao u brda gde su se ubrzo pridružili mnogi drugi neustrašivi duhovi "Najgore od svega toga je", nastavi on, "činjenica da su mnogi od njih (Srbi) naša braća po krvi. Uzmite na primjer Mirdite, taj zloglasni albanski klan; oni su zaista Srbi ili Bošnjaci koji su pobjegli i izmakli u planine dok smo se mi grčevito branili od Turaka......"
Milovan Ðilas, Nadežda Gače, Bošnjak Adil Zulfikarpašić , Cirih – Zagreb, 1995, III izdanje, str. 105
ÐILAS: Meni je, pošto ste sad pomenuli naziv Bošnjaci, blizak taj naziv, jer znam da je tradicionalan već od Srednjeg veka: muslimani koje sam ja poznavao u Bijelom Polju i družio se s njima, uvek su govorili da su Bošnjaci.
E sad vama anonimnim Srbima nije zabranjeno da i dalje pricate price koje ste ucili u ratnim skolama mrznje, ali kazivanje ovih uglednih Srba i Crnogoraca koji nesto znace u svom narodu pa i sire, primite bar na znanje, jer ste vi obicni, anonimni pripadnici svog naroda. Takvi ste sada i takvi ostajete, za razliku od npr. Milovana Djilasa, Ilije Garasanina, Dositeja Obradovica itd.
Samo molim lepo, nemojte ih proglasiti izdajnicima srpskog naroda, ili pak podanicima bosnjackim, jer su ih "ajatulasi iz Teherana" kupili za male pare.
|