banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 20 Jun 2008, 01:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 02:32
urbana_extravaganca je napisao:
La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Eh nemoj mi sada tih fazona. Zar nisi bas ti pokusavao da nas ubijedis u te stvari, samo sto si zamjenio srpski narod sa Bosnjacima? Svi mi znamo da su srbi u BiH od vajkada, prije Budhe i Krista. Zar nisi pristalica ideje da je prvi covjek sto je izronio iz mora na tlo srbin, da se zvao Dusan ili tako nesto? Ali bilo je ovdje i vecih nebuloza. kao sto rekoh, nemoj mi tih fazona. :wink:

Чек,ти би да будеш комичан?Ја нигде нисам ни приближно изнео билокакве тврдње о Србима(мислим покушај да их нађеш у мојим постовима било где) а и да јесам оно немам шансе гари јер ти си ставио линкове :lol: :lol:

Каквих индијанаца овде има,па то је криминално.

Jok eto Bik Koji Sjedi je to rekao. Na razlicitim linkovima se da svasta nauciti i procitat, nemoj mi samo reci da si jedan od "intelektualaca" koji zdere samo knjige? :lol: ......Jedno je znati procitati, a drugo je skontati procitano, indijanac. :wink:
Al kao sto rekoh......Svako tumaci onako kako mu pase.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 01:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Ja se ne osjećam kao Bosanka. Ni Srbijanka. Ja se osjećam kao RS-anka. :wink:

Sta je to? Jel se to jede?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
La Point je napisao:

Jok eto Bik Koji Sjedi je to rekao. Na razlicitim linkovima se da svasta nauciti i procitat, nemoj mi samo reci da si jedan od "intelektualaca" koji zdere samo knjige? :lol: ......Jedno je znati procitati, a drugo je skontati procitano, indijanac. :wink:

A treće je manipulisati pročitanim faktima s nekim ciljem. Pošto su u ovom komšije iz FBiH veoma dobre, i pošto to vole, pa da im i ja malo pomognem:

Svi narodi Evrope imaju isti etnos kad se posmatraju iz Azije, i odnosu na Azijate... mmmmm Španac mi je sunarodnik, fino.

Ako se preselim na Mjesec, i odozgo pogledam na Zemlju, shvatiću da mi je Malezijac - zemljak !

RS-anka je žena iz RS-a i koja se tako osjeća. Možeš se popeti na Mont Everest, jesti iz orangutanove guze, odsvirati Betovenovu 5. simfoniju na pubičnim dlačicama - ali ja se i dalje neću osjećati i izjašnjavati kao Bosanka.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Nas Zah po svom oprobanom receptu copy/paste iz kojih se vidi da ni ne poznaje stivo koje kopira jer da poznaje ne bi to kopirao ni u ludilu. A iz njegovih sturih komentara isijava mrznja prema onom etnosu od kojeg vodi porijeklo. A u Letopisu Matice Srpske fino stoji da su Bosnjaci (geografska odrednica) sve tri konfesije (vjerska odrednica) srpsko koljeno (etnicka odrednica). Mozda ne shvata jer ne zna da cita cirilicu.

Kad uhvatim malo vremena napisacu nesto o "bosancici" za koju niko nikad nije cuo do 1861 godine kada je ta kovanica i izmisljena.

Kako rekoh ranije , moze neko da se izjasnjava prema svojoj nacionalnoj pripadnosti kako hoce a sasvim je druga stvar da li posjeduje etnicke osobine za ono za sta se deklarise. Bosanski muslimani se recimo deklarisu kao "Bosnjaci" aludirajuci da su izvorni etnos Bosne medjutim niko od njih ne zna navesti niti jednu jedinu izvornu i originalnu bosansku etnicku osobinu kod svog naroda da bi mogli potkrijepiti jednu tako smjelu tvrdnju, dakle tvrdnju da su "Bosnjaci".

Radojica :wink:

PS Vidim da neke diskutante buni poruka na kraju svakog mog posta. Ova poruka je namjenjena razbijanju magle u glavama deklarativnih Bosanaca koji su grlati kada se spominje ime Bosne a u sustini sa Bosnom u kulturoloskom i tradicionalnom smislu nemaju skoro nikakve veze jer su njihovi preci primanjem islama Bosni i bosanskim kulturoloskim vrijednostima rekli "alah i manet".

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Kako neko ko ne zna da čita ćirilicu može da otvori temu pod naslovom " Pitanje za Srbe"?

Svašta ću vidjeti i čuti, Bože me zakloni.

La Point je napisao:

A ti si izgleda zaboravila da na ulaznim vratima te kuce stoji legalan zapecacen naziv "BiH".

Jeste, a djeca iz soba FBiH stalno čupaju oznake RS sa drugih vrata i hoće da provale unutra, dok ih djeca iz soba RS totalno kuliraju i ostavljaju na miru u njihovim sobama. Dakle, djeca iz soba RS mlogo kulturnija. 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
La Point je napisao:
La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Eh nemoj mi sada tih fazona. Zar nisi bas ti pokusavao da nas ubijedis u te stvari, samo sto si zamjenio srpski narod sa Bosnjacima? Svi mi znamo da su srbi u BiH od vajkada, prije Budhe i Krista. Zar nisi pristalica ideje da je prvi covjek sto je izronio iz mora na tlo srbin, da se zvao Dusan ili tako nesto? Ali bilo je ovdje i vecih nebuloza. kao sto rekoh, nemoj mi tih fazona. :wink:

Чек,ти би да будеш комичан?Ја нигде нисам ни приближно изнео билокакве тврдње о Србима(мислим покушај да их нађеш у мојим постовима било где) а и да јесам оно немам шансе гари јер ти си ставио линкове :lol: :lol:

Каквих индијанаца овде има,па то је криминално.

Citiraj:
A ti si izgleda zaboravila da na ulaznim vratima te kuce stoji legalan zapecacen naziv "BiH".

Не знам шта стоји на твојим вратима(али могу да погађам да је нешто скандинавско) али на мојим сигурно не стоји БиХ,а богами не знам никога коме то стоји :lol: (чисто да не буде забуне знам на коју се кућу мисли али се правим луд).
Људи ваши комплекси су неизмериви.Оставите ви Србе на миру(и идите у Мостар вечерас да навијате за Турску :lol: ), а ми ћемо већ да се снађемо.

Па де покушај да нађеш где је Бик Који Седи то рекао?
Дечко кад си ти последњи пут био у БЛ? (питање невезано за тему али чисто да видимо у којој се статосфери дечко налази).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 20:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Kako neko ko ne zna da čita ćirilicu može da otvori temu pod naslovom " Pitanje za Srbe"?

Svašta ću vidjeti i čuti, Bože me zakloni.

La Point je napisao:

Jeste, a djeca iz soba FBiH stalno čupaju oznake RS sa drugih vrata i hoće da provale unutra, dok ih djeca iz soba RS totalno kuliraju i ostavljaju na miru u njihovim sobama. Dakle, djeca iz soba RS mlogo kulturnija. 8)

Ma nema, mnogo su kulturnija. Jel sam ja ono sanjao ili su kulturna djeca porazbijala stakla i svasta stosta u posljednjem desavanju naroda oko Kosova i kad se pale beha zastave u po Banjaluke i mezari se vuku po gradu nakon jednog sportskog dogadjaja? O toj kulturi pricas? A jos se nismo dotakli studenata i skolaraca i hrabrog ustanka protiv temeljca Ferhadije... :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 20:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

urbana_extravaganca

Kompleksi? Pa ja neznam zasto se ova tema zavrsila na pokusajima ubijedjivanja sta su i odkud Bosnjaci? I ne samo ova, nego i druge. Kazes kompleksi, pa vidi se iz prilozenog ko ima opake komplekse. Ostavite nase porijeklo na miru, posluzi se sopstvenim prijedlogom.

Kad sam bio u BL? Kad si ti bio zadnji put u Srbiji, posto eto furas polovni ekavski? Mozel' tako?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 21:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Kad vec pitas, nas 90% je u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Ovi likovi(balijaci) su stvarno drski i bezobrazni
Predlazem nasem narodu da ignorisu te zalosnike

Citat:"Nismo mi krivi sto ih je bilo najvise......................................................"

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Kompleksi? Pa ja neznam zasto se ova tema zavrsila na pokusajima ubijedjivanja sta su i odkud Bosnjaci? I ne samo ova, nego i druge. Kazes kompleksi, pa vidi se iz prilozenog ko ima opake komplekse. Ostavite nase porijeklo na miru, posluzi se sopstvenim prijedlogom.

Kad sam bio u BL? Kad si ti bio zadnji put u Srbiji, posto eto furas polovni ekavski? Mozel' tako?

Западне границе Србије су одавно на границама РС тако да сам ја у Србији стално :wink: а ако мислиш на БГ и ужу Србију па и тамо сам прилично редовно.
Екавски не фурам, већ пишем од 6 године,извини не знам арапски :lol:
Ја нисам никог видео да је доводио у питање ваше порекло,чак шта више сви се слажу око тога овде, једино ти и твоји сународници овде правите дискусије и провоцирате.А што се комплекса тиче,па дечко нисам ја на форуму Тузла или Сарајево па причам о пореклу Срба већ си ти на форуму Бањалука и потежеш константно питање које је овде толико пута већ потезано а јасно је да се потеже само да би провороцирали већи део учесника овог форума.Значи то смо решили.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 22:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Западне границе Србије су одавно на границама РС тако да сам ја у Србији стално :wink: а ако мислиш на БГ и ужу Србију па и тамо сам прилично редовно.
Ја нисам никог видео да је доводио у питање ваше порекло,чак шта више сви се слажу око тога овде, једино ти и твоји сународници овде правите дискусије и провоцирате.А што се комплекса тиче,па дечко нисам ја на форуму Тузла или Сарајево па причам о пореклу Срба већ си ти на форуму Бањалука и потежеш константно питање које је овде толико пута већ потезано а јасно је да се потеже само да би провороцирали већи део учесника овог форума.Значи то смо решили.

Vidim volis naucnu fantastiku. Super. Sta da vise diskutujemo? Pricas o necemu sto ne postoji. To je KOMPLEKS burazeru. Ja sam rodjen i odrasto u BL, sto znaci da imam pravo biti na ovom forumu kao i ti. Ili sto sam Bosnjak pa nesmijem biti ovdje? Jel to zelis da cujes?
Ohladi malo. :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 22:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Komšija je napisao:
Bosančica je varianta ćiriličnog pisma koja se sa istoka prenijela i razvila u Bosni i nekim djelovima Hrvatske.Ona se nekoliko razlikovala os srpske ili bugarske ćirilice jer je bilo uticaja latinskog pisma a neki znakovi su dodani kao izvorni.
To je nepobitno tačno.
Tim pismom je napisano 40-tak knjiga koje su sačuvane. Bosančica je takođe imala nekoliko varianti i mijenjala se vremenom.
Na tom pismu je napisano i Miroslavljevo jevanđelje kao i Ljetopis Popa Dukljanina.
To pismo se različito zvalo, kako je kome odgovaralo.
Od ćirilice, bosančice, hrvatske ćirilice, bosanice, bukvice.........i.t.d.

Dakle, istina je to, da je to bila bosanska varianta ćiriličnog pisma.

Valjda smo razčistili oko toga pisma, pa da ne zaglavimo kod neke Bosančice..... idemo dalje.

Danas sam dobre volje :D i ostavicu malo prostora piscu ove provale da je povuce prije nego ispadne nenacitan i neinteligentn (u blagom smislu rijeci).

Radojica :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

La Point je napisao:
La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Vidim volis naucnu fantastiku. Super. Sta da vise diskutujemo? Pricas o necemu sto ne postoji. To je KOMPLEKS burazeru. Ja sam rodjen i odrasto u BL, sto znaci da imam pravo biti na ovom forumu kao i ti. Ili sto sam Bosnjak pa nesmijem biti ovdje? Jel to zelis da cujes?
Ohladi malo. :wink:

Не напротив,ти си добродошао и у БЛ и овде,али мораш ипак да покажеш одређену дозу поштовања према већинском становништву а то су Срби,свиђало се то теби или не.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 23:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Не напротив,ти си добродошао и у БЛ и овде,али мораш ипак да покажеш одређену дозу поштовања према већинском становништву а то су Срби,свиђало се то теби или не.

Kao sto bi i ti trebao da pokazes odredjenu dozu postovanja prema ostalim konstitutivnim narodima u entitetu RS osim srba. Svidjalo se to tebi ili ne.
:wink: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

La Point je napisao:

Kao sto bi i ti trebao da pokazes odredjenu dozu postovanja prema ostalim konstitutivnim narodima u entitetu RS osim srba. Svidjalo se to tebi ili ne.
:wink: :evil3:

Citiraj:
ти си добродошао и у БЛ и овде

Ево ти доказ да ја ту дозу поштовања имам а за узврат тражим само

Citiraj:
дозу поштовања према већинском становништву
.
Јако просто.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 23:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Prvo me saljes na nekakav sarajevski i tuzlanski forum, jer su lafo "bosnjacki" gradovi pa tamo pripadam a poslije mi govoris da trebam da postujem vecinski narod. Izvini, ali za mene ne postoji vecinski narod bilo da se radi o BL ili o Tuzli, Zenici ili Kupresu. Postoji konstitutivan narod i to priznam. I ja imam pravo biti ovdje isto kao i ti na tuzlanskom ili koji vec nabrajas, zato, balgo receno ne seri i kani me se nacionalistickih fora i srednjovjekovnih fazona. Ne glumi nekakvog forumaskog poglavicu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 23:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I kazes, ne postoji vecinski narod?

E vidis, mi smo dali najbolje sinove da bismo bili vecina. Npr u Bl. Nemoj iz ovoga izvoditi nikakve daljnje insinuacije, nego to pamti.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 00:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Znam ja Radojice da bi ti zeli da Zah napoise svoj komentar na temu Bosnjak ili Bosnjaci, jer bi onda mogao da osporavas ovo ili ono. Ali kad ja tebi podastrem ugledne Srbe i Crnogorce koji govore o Bosnjacima, onda tebi proradi adrenalin. Interesantno je da ti ne znas procitati ni jedan komentar. Sve odmah naopako okrenes, tako i onaj raniji tekst iz Letopisa Matice srpske 1825.godina. Sad pricas sto tamo ne pise, jer nema teksta da ti ga podastrem, ali ima nesto drugo.

Dakle, jos nesto za one koji su zavrsili ratne skole mrznje, gdje su ucili propagandnu knjizevnost i istoriju, pa je za njih svaki Bosnjak balija ili Srbin po porijeklu,a neki opet tvrde da je to nacionalno odredjenje od juce, iako ugledni i uceni Srbi i Crnogorci tvrde nesto drugo.

Vasilije Petrović , Istorija o Crnoj Gori, 1754, Petrović i – Pisci, Duhovnici,
Vladari, Tom I, DOB, Podgorica 1997, 256

Zatim, 1732. godine, Topal Osman-paša, koga je sultan (Mehmed) peti postavio za beglerbega činit-devera, to jest za generalnog inspektora Makedonije, Albanije i Bosne, po dolasku u Albaniju pokuša da oproba sreću protiv naroda crnogorskih i posla priličan broj Makedonjana (Makedonaca), Albaneza (Albanaca) i Bošnjaka na Pipersku provinciju,...........

Dositej Obradović, Pismo Haralampiju iz 1783. godine na Vaskrs, Dela
Dositeja Obradovića, Peto državno izdanje izdano o stogodišnjici smrti
D.O., Beograd, 1911, str. 5

Govoreći za narode, koji u ovim kraljevstvam i provincijam živu, razumevam koliko grčke crkve, toliko i latinske sledovatelje, ne isključujući ni samo Turke, Bošnjake i Ercegovce, budući da zakon i vera može se promeniti, a rod i jezik nikada.Bošnjak i Ercegovac,Turčin, on se Turčin po zakonu zove, a po rodu i po jeziku, kako su god bili njegovi čukundedovi, tako će biti i njegovi poslednji unucu: Bošnjaci i Ercegovci, dogod Bog svet drži.

Ilija Garašanin, Načertanije, 1844. godine (O politiki u smotreniju
Bosne, Ercegovine, Crne Gore i Sjeverne Albanije)

Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno
sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod
osobitim vladajućim familijama koje bi se nepremjerno tuđem i stranom
uplivu predale

Jovan Erdeljanović , Postanak plemena Pipera, Etnološka rasprava,
Srpski etnografski zbornik, knj. XII, Beograd, 1911 (istraživanja vršio
1906. godine); Jovan Erdeljanović , Kuči, Bratonožići, Piperi, Podgorica
1997 (reprint izdanje), str. 523

Pod Lukovim Ždrijelom nahiji. su "zgrade" (baštine) Brajkovine,
a niže njih do međe prema predelu Stijeni Bošnjanin-brijeg sa seocem istog
imena. Bošnjanjin – brijeg je nazvat po tome, što je na njemu poginuo
jedan Bošnjak, turski barjaktar, kad su Turci udarili na Stijenu....

Andrija Jovićević, Malesija (reprint), CID, Podgorica, 1997, (Edicija:
Naselja srpskih zemalja, Knj. 15, urednik Jovan Cvijić, Beograd, 1923)str. 73

Veze Malisora sa Srbima.- Po predanju Malisora preci svih
malisorskih plemena, izuzev jednog dijela Gruda, doseljeni su iz crnogorskih
brda, Bosne i Hercegovine. Ne može se dokazati, da su preci malisorskih
plemena međusobno srodni. Hoti se dovode u krvnu vezu sa Piperima
i Vasojevićima, Kastrati sa Kučima, Kliemente sa Piperima i Kučima i
Škrelje sa Bošnjacima;...........

Stiven Bonsal, Tužitelji i molioci, Mali narodi u Versaju, I izdanje,
SAD, 1946, Poglavlje V – Kralj Nikola od Crne Gore i Esad-paša od
Albanije: Narod crnih planina protiv sinova orlova, Objavljeno kod
nas: "Vijesti", januar-februar 2000
Zapisano: 21. decembar 1918. Godine

Skrenuo sam s politike i slušao mladog Đurovića, koji je imao
interesatnu priču. Bio je student prava, i kada je počela Austrijska invazija,
pošao u brda gde su se ubrzo pridružili mnogi drugi neustrašivi duhovi
"Najgore od svega toga je", nastavi on, "činjenica da su
mnogi od njih (Srbi) naša braća po krvi. Uzmite na primjer Mirdite, taj
zloglasni albanski klan; oni su zaista Srbi ili Bošnjaci koji su pobjegli i
izmakli u planine dok smo se mi grčevito branili od Turaka......"

Milovan Ðilas, Nadežda Gače, Bošnjak Adil Zulfikarpašić , Cirih – Zagreb,
1995, III izdanje, str. 105

ÐILAS: Meni je, pošto ste sad pomenuli naziv Bošnjaci, blizak taj
naziv, jer znam da je tradicionalan već od Srednjeg veka: muslimani koje
sam ja poznavao u Bijelom Polju i družio se s njima, uvek su govorili da su
Bošnjaci.

E sad vama anonimnim Srbima nije zabranjeno da i dalje pricate price koje ste ucili u ratnim skolama mrznje, ali kazivanje ovih uglednih Srba i Crnogoraca koji nesto znace u svom narodu pa i sire, primite bar na znanje, jer ste vi obicni, anonimni pripadnici svog naroda. Takvi ste sada i takvi ostajete, za razliku od npr. Milovana Djilasa, Ilije Garasanina, Dositeja Obradovica itd.

Samo molim lepo, nemojte ih proglasiti izdajnicima srpskog naroda, ili pak podanicima bosnjackim, jer su ih "ajatulasi iz Teherana" kupili za male pare.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 00:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zah, nije sporan termin. Bosnjaci, Bosanci, Klingonci..Nije sporno da li potice iz 16 ili 18 vijeka..

Sporan je uzrok. Nacin i modalitet. I ovo sto danas imamo, kao posljedicu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]