banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 08:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
da ti nisi mozda diplomirani psiholog ili sociolog kad se tako dobro razumijes u ljudsku narav i socioloske promjene. odmah da ti kazem da se niti jedan strucnjag iz polja sociologije nebi slozi s tobom. vidi se da si bio veoma mlad kad je rat poceo na ovim prostorima. vidis meni je tetak psiholog i cesto smo razgovarali o ovakim temam. naime jedan clan nase familije je bio zadrti komunista, do te mjere da se posvadjao s ocem (poboznim covjekom) oko vjere i komunizma i nisu razgovarali godinam. za razliku od svoje ostale brace nikad nije odlazio kod oca na slavu i bozic, bjezao od crkve kao djavo od krsta, a da ne pricam sto je imao ikonografiju po stanu, od slika marksa, lenjina, josipa pa do neizbjezne sfrj znacke na njegovom odijelu. 91 u njemu dolazi do radiklane promjene, danas zna vise o pravoslavlju nego vecina popova, niti jedan post ne propusta, naravno veliki sds-ovac iako od tog nema nikakve vajde. ako je on kako ti kazes u sebi cuvao ta nacionalisticka osjecanja, zbog cega bi se posvadjao s ocem (bog da mu prosti) bio je obicni ekonomista, nikakv polozaj nije dobio kao komunista, niti kakve privilegije, kao sto ih nema niti danas. sve sto ima od politickih ubjedjenja je konstantan spor s bliznjima, prije je rodbinu i prijateljen zamarao s boljsevizom, danas s srpstvom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 21:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Profesija nije bitna u ovom nasem slucaju, ali ti ipak zelim kazati , da se dobro razumijem u ponasanje ljudi, i da bi se svaki strucan sociolog ili psiholog vema brzo samnom slozio. Zam da ces ti ovu moju tvdnju negirati, ali to je tvoje osobno misljenje.

Kad je poceo rat nisam bio mlad, bio sam u najboljim godinama, kada covjek moze realno da razmilja, ocjenjuje i procjenjuje. Pogrijesio sam samo u jednoj stvari. Nisam znao da je nacional-sovinizam tako duboko ukorijenjen u svijest mojih dojucerqasnjih komsija, i prijatelja. Nisam vjerova da ljudi tako brzo "presvlace kosulje". Ali hajde de, sto je "presvukao kosulju" njegova stvar, njegovo politicko ubjedjenje, ali zasto atakuje na zivote drugih ljudi, na njihovu imovinu. To nisam mogao shvatiti, i to mi je moglo doci glave. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
zah je napisao:
Nisam znao da je nacional-sovinizam tako duboko ukorijenjen u svijest mojih dojucerqasnjih komsija, i prijatelja. Nisam vjerova da ljudi tako brzo "presvlace kosulje". Ali hajde de, sto je "presvukao kosulju" njegova stvar, njegovo politicko ubjedjenje, ali zasto atakuje na zivote drugih ljudi, na njihovu imovinu. To nisam mogao shvatiti, i to mi je moglo doci glave. Pozdrav Zah

Interesantno Zah.Izgleda di ti jedini bio u ratu ovdje.Mi k'o da smo glupi amerikanci ili k'o da smo sa Uskrsnjih ostrva pa da ne znamo sta se desavalo.Vidis...u ovom tvom tekstu vidim prozivanje tipa "nacional-sovinisti" i sl.Ok.Oni koji su te istjerali i koji su zlostavljali druge ljude su obicne fukare koje nikad nisu nista u zivotu postigle i izgleda da im je to bila jedina prilika da se pokazu u necemu (kad su nesposobni za bilo sta drugo) ma sta god to bilo.O njima ne treba trositi rijeci.
Mene jako iritira taj tvoj ton u kom se vidi tvoje konstantno prozivanje srpskog naroda za sva zla koja su nas zadesila.
Majstore...i meni je pola familije protjerano.I njih su neki "nacional-sovinisti" istjerali.I njihove dojucerasnje komsije su "presvukle kosulje".Interesantno da se po tebi to nije desilo u muslimanskim i hrvatskim krajevima.
Ako se i desilo,ti imas objasnjenje u vidu kilometarskog posta N.Malcolma ili prostom tvrdnjom da je to samo reakcija na dogadjaje u "srpskim" sredinama.
Dok se takva politika bude vodila u BiH,NIKAD nece biti dobro.Kad kazem politika,mislim na muslimansko rukovodstvo u BiH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 04:03 
Veteran
Veteran

Nemoj tako Flave. Mislim da si stari ucesnik na raznim temama, i da dugo pratis moje komentare.U ovom slucaju ja sam govorio o mojim a ne tvojim komsijama, o mome razocarenju u komsije i "prijatelje". Dakle, razocarani smo na isti nacin. Ja od svojih komsija i "prijatelja", ti od svojih komisja i "prijatelja". O brojnosti razocarenja, njihovom intenzitetu, tesko je govoriti, ali u svakom slucaju ono se ne moze staviti pod istu ravan, znaci ne moze biti podjednako.

Ako ne vjerujes mojim tvrdnjama, poskusaj vidjeti koliko je bilo ljudi po logorima na svim staranam, koliko je ljudi ubijeno u tim logorima, koliko je gradova bilo opkoljeno svo vrijeme rata i tuceno iz svih mogucih oruzja i orudja, gdje su sve cinjeni zlocini itd. Refleksija svega toga je brojsnost osumnjicenih za ratne zlocine.

Meni neki svasta pripisuju, ali ja ne mogu prihvatiti da svako kome se cejfne pljuje po mom narodu, da ga prikazuje ovakvim i onakvim, opcenito u izvrnutom ogledalu, da bi oprao mozda sebe, svoga oca, svoj kraj, pa ako hoces i svoj narod.

Rat je bio, u ratu su cinjeni zlocini, ko je naredjivao zlocine, ko ih je izvrsavao, tgreba da odgovara, pa bio on Bosnjak, Hrvat ili Srbin. Nasa istorija je sarena laza, eto tu rijec veceras nekoliko puta napisa. Ne treba se zaklinjati u istinitost onog sto smo ucili i naucili, jer istorija nije matematika. Ja prezentiram diskusiju N. Malcolma, Gibojner Zahu pripisuje ono sto je kazao N. Malcolm. Pa to je van pameti i kranje podlo i neporistojno. Pozdrav zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 12:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 21:14 
Veteran
Veteran

Bravo" psiholog", jako dobro poznajes licnost, jako dobro procjenjujes moje ponasanje. To ti je neka ravnogorska psihologija, zasticena grbom bivse Yu. Te dvije stvari ne mogu zajedno, one se moraju razdvojiti. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
ej pa micelijus je to maska je jedna stvar a misljenje druga... et toliko

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 18:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bravo" psiholog", jako dobro poznajes licnost

ako je neko ovde psiholog onda si to ti. pa ti covjece tvrdis da se ljudi vremenom ne mjenjaju, ajde mi nadji jednog psihologa ili sociologa koji ce potvrditi tvoje misljenje?
ako je to istina onda svi hrvati, muslimani i slovenci koji su bili za otcjepljenje od sfrj (njih bar 90%), nikada nisu bili projugoslovenski orjentisani.
po istoj toj logici svi njemci sto su zivjeli za vrijeme hitlera su oduvjek bili nacisti i antisemitski nastrojeni. ](*,) propagandna masinerija, ekonomska depresija, neravnopravan polozaj njemacke, nisu imali nikakav uticaj na njemacki narod, oni su oduvjek bili nacisticki nastrojeni, samo su to skrivali radi povlastica :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
da se dobro razumijem u ponasanje ljudi

ne bih rekao s obzirom da najvise vremena provodis po internetu i forumima. pa covjece tvoji najbolji prijatelji su srbi, ti se s nikim ne ispricas ko samnom, micelijuosm i akrobaticom :D
i ta prica kako si bio u najboljim godinama kad je poceo rat to okaci macku o rep, mozda jesi kad je pocela akcija "oslobadjanje iraka"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 18:44 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 21:12 
Veteran
Veteran

Ne izvrci cinjenci Kapo. Ko je rekao da se covjek ne mijenja. Covjek se mijenja u svakom smislu: fizickom, intelektualnom psiholoskom itd. Nemoj meni pripisivat takve gluposti. Inace, primijetio sam da ti tesko razumijes druge ljude, posebno ako imaju druga gledanja na neke probleme od tebe.

E sada da li sam ja djeckic od 18 ili mladic od 25 godina nije vazno, ali u svakom slucaju stariji sam i ozbikljniji covjek od tebe u svakom pogledu, a u iskustvenom bar za 20 godina.
Ja Srbe ne mrzim, ja ih samo zalim, sto stu tako dugo zavedeni nacionalistickom propagandom, sto im je sve predstavljeno tako uljepsano, da narod jednostavno misli, da im niko nije ravan ni u cemu. Bas zalosno. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 21:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
zah je napisao:
...Srbe... sto im je sve predstavljeno tako uljepsano, da narod jednostavno misli, da im niko nije ravan ni u cemu...

Iz mog iskustva svi građani bivše Jugoslavije imaju slično viđenje samih sebe. Smatramo da nam niko nije ravan ni u čemu i to nije samo "boljka" Srba. Možda objašnjenje leži u obrazovnom sistemu ondašnje države, mediji i sl. ("...dnevnici osamdesetih, svet je lice šminkao zbog nas...", Balašević) kada smo bili dio jedne velike zemlje (ili smo barem mislili da je bila velika) Jugoslavije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Citiraj:
Ja Srbe ne mrzim, ja ih samo zalim, sto stu tako dugo zavedeni nacionalistickom propagandom, sto im je sve predstavljeno tako uljepsano, da narod jednostavno misli, da im niko nije ravan ni u cemu. Bas zalosno. Pozdrav Zah

Mozda ce ti biti lakse da shvatis prethodni post ako shvatis da vecina srba identicno takvo misljenje dijeli o hrvatima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 22:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ti covjece il' se pravis lud il neznas da pises.
Citiraj:
Ali kad su nacionalisti poceli mitingovati, u njemu se probudise stara osjecanja, pa iako bolestan, tesko dise, a jos teze hoda, kola ne moze da vozi, ali eto moze nekako da ide, on ide da slusa nacionalistu, sovena, potomka jednog zlocinca . Zasto, pa zato sto su mu te ideje bile bliske.

Citiraj:
Nisam znao da je nacional-sovinizam tako duboko ukorijenjen u svijest mojih dojucerqasnjih komsija, i prijatelja.

Citiraj:
Ne izvrci cinjenci Kapo. Ko je rekao da se covjek ne mijenja.

iz gore navedenog vidi se da si napisao da se u tvom komsiji nosiocu spomenice probudio nacionalizam, koji je uvjek gorio u njemu.
ako sam ja izvrnuo cinjenice i ako ti mislis da se covjek mjenja, zasto si napisao da tvoj komsija se nije promjenio, vec da se pravio jugosloven zbog privilegija, a da je u dusi uvjek bio velikosrpski orjentisan? ili mozda za srbe imas drugacije kriterije nego za ostale ljude?

Citiraj:
Ja Srbe ne mrzim, ja ih samo zalim, sto stu tako dugo zavedeni nacionalistickom propagandom, sto im je sve predstavljeno tako uljepsano, da narod jednostavno misli, da im niko nije ravan ni u cemu. Bas zalosno.

nema potrebe da nas zalis, ako neko treba sazaljenje onda si ti i tebi slicni. ne znam gdje samo da pocnem od kradje porijekla mehmed pase sokolovica, do negiranja i falsifikovanja fotografija (muslimani u cetnicima), sta je sljedece ispast ce da je car dusan bio bosnjak. naravno islamska deklaracija je poziv na suzivot a nacertanije, ideja o slovenskom jedinstvu je velikosrpska ideja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 00:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja ne znam sto se i dalje prepucava na ovu temu kada sam sve rekao i niko nije niti jednim argumentom opovrgnuo cijelu hronologiju pocetka rata stoga koji je smisao ove teme......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 00:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

slovensko jedinstvo uz negiranje 1000 godisnje historije Bosne i zagovaranje Velike srbije pa to ne moze tako a kada se htjelo to slovenstvo prema ravnopravnosti naroda nije dolazilo u obzir uzmimo za primjer samo cijeli period K. Jugoslavije i srpsku hegemoniju..... a to se naslucivalo od 1985-1992 ali sreca da se nije desilo stanje kakvo je tako je ali je bolje nego biti rob i imati zanijekanu proslost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 00:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Joj ove dvojice...zah i krs0, vi ste za humor, a ne za istoriju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 01:42 
Veteran
Veteran

Ako sam kazao da se neka osjecanja nisu promijenila, to ne znaci da se covjek ne mijenja. Kakav samo povrsan zakljucak. Obrati se malo tetku da ti objasni, sta su osjecanja, sta osjecanja karakterise, sta su stavovi, kako se formiraju i mijenjaju, pa onda uzmi sebi za pravo da komentarises nesto sto ne poznajes.

Slazem se Lear da smo svi u bivskoj YU pomalo precjenjivali sebe, pa mozda i drzavu u kojoj smo zivjeli, ali u svakom slucaju imali smo razloga da se tako osjecamo, da se osjecamo boljim od drugih, boljim prije svega od nasih istocnih i sjevernih susjeda.

Ali danas smo spusteni tamo gdje nam je mjesto, mozda cak i malo nize, samo jos jedan narod umislja da je bolji od svih drugih. To samo dokazuje steopen zavedenosti politickom propagandom. Inace, svi smo mi manje vise slicni jedni drugima, kao sto svojevremeno rece Marks "moralno smece Evrope". Dokle trebamo biti njihovo moralno smece, i zasto nas oni takvim vide, pitanja su za analizu. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 01:54 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 19:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

1. 1. april Bijeljina Počinju sukobi između Arkanove Srpske garde i Patriotske lige.
2. 1. april Čitluk JNA blokira saobraćajnice prema gradu.
3. 1. april Mostar JNA povlači snage iz grada.
4. 1. april Kupres Stanovništvo se evakuira iz grada.
5. 1. april Sarajevo Organizovan miting milicionera protiv podjela u MUP-u.
6. 3. april Banja Luka "Srpske odbrambene snage" preuzmaju kontrolu nad gradom.
7. 3. april Livno, Tuzla Počinje mobilizacija TO-a.
8. 3. april Mostar Pred kasarnom "Mostarski bataljon" eksplodira kamion cisterna napunjena eksplozivom, što označava početak rata u tom gradu, koji je više od mjesec dana bio izložen teroru rezervista JNA iz Crne Gore.
9. 4. april Bijeljina Arkanova Srpska garda ovladala je Bijeljinom.
10. 4. april Bosanski Brod JNA i SDS vrše opći napad vatrom iz minobacača, topova i VBR-a.
11. 4. april Neum Općinsko predsjedništvo proglašava opću mobilizaciju za mir u Sarajevu i Mostaru.
12. 4. april / 5. april Sarajevo Te noći, paravojne jedinice SDS-a izvele su napad na sve policijske stanice u gradu.
13. 5. april Mostar, Sarajevo Demonstracije za mir.
14. 5. april Sarajevo Srpski MUP napada školu MUP-a na Vracama u Sarajevu.
15. 5. april Neum Napad JNA.
16. 6. april Mostar Na dan priznanja od strane Evropske unije, počinje mobilizacija TO grada.
17. 6. april Sarajevo Nastavljeni sukobi.
18. 6. april Visoko Proglašeno vanredno stanje u Visokom, uspostavljanje Protivdiverzantskog voda Teritorijalne Odbrane
19. 7. april Široki Brijeg JNA raketira Široki Brijeg istog dana kada Sjedinjene Američke Države priznaju BiH, Hrvatsku i Sloveniju. Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović prosvjeđuje kod Blagoja Adžića izjavljujući da je to napad na hrvatski narod i međunarodno priznatu i suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Istog dana tzv. srpska Skupština BiH završava svoju 15. sjednicu. Njezin predsjednik Momčilo Krajišnik (koji je istovremeno bio predsjednik Skupštine RBiH) potpisao je dokument o proglašenju nezavisne srpske republike. Paralelno, srpski predstavnici u Predsjedništvu RBiH, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, povlače se iz Predsjedništva RBiH.
20. 8. april Sarajevo Predsjedništvo RBiH donosi odluku o stvaranju TO-a RBiH kao republičke oružane sile umjesto dotadašnjeg TO-a.
21. 8. april Grude U Grudama, na sjednici Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (HZHB) osnovano je Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Na sastanku je rečeno da HZ HB ne prihvata iskompromitiranu TO kao svoju vojnu strukturu, smatra da je odluka Predsjedništva BiH o TO BiH politički nepromišljena, te da su sve formacije osim HVO-a na području HZ HB nelegalne ili neprijateljske;
22. 9. april Zvornik Jedinice "Srpske općine Zvornik" osvojile su grad koji su najprije napale tenkovske snage JNA, a za njima su ušli Arkanovci.
23. 10. april Kupres Srpske snage zauzimaju grad.
24. 10. april Bosanski Brod, Derventa Pješačko topničke bitke. Istog dana, izlasnik Evropske zajednice Jose Cutilheiro pregovara s Izetbegovićem i Karadžićem.
25. 11. april Čitluk Napad na grad.
26. 11. april Livno, Široki Brijeg Zračne uzbune.
27. 11. april Modriča JNA ulazi u grad.
28. 11. april Foča JNA vrši topničke napade na grad.
29. 11. april Višegrad Grupa pod vodstvom Murata Šabanovića zauzima branu u Višegradu i prijeti dizanjem brane u vazduh ako JNA ne prestane s napadima na Višegrad i ne dopusti evakuaciju stanovništva iz grada. Tog dana je Predsjedništvo RBiH donijelo Ukaz o potčinjavanju svih jedinica TO-a BiH do 15. aprila 1992. Oni koji se ne jave do tog datuma, smatraće se ilegalnim jedinicama.
30. 14. april Derventa Zauzeto skladište TO-a Dervente i predano TO-u BiH.
31. 14. april Sarajevo Zatvoren aerodrom Butmir.
32. 14. april Hrvatska U Hrvatskoj 40.000 izbjeglica iz BiH, uglavnom iz zapadne Hercegovine.

Kao što je vidljivo iz djelomične hronologije događaja u prvoj polovici aprila 1992., ratni sukobi u Bosni i Hercegovini počeli su i prije službenog početka rata, 6. aprila 1992. godine, kad je napadnuto Sarajevo. S obzirom da je još u novembru 1991. godine napadnuto i uništeno selo Ravno u istočnoj Hercegovini u operaciji odmazde JNA, to bi se moglo smatrati predpočetkom rata. Borbe u Bosanskoj Posavini, koje su se razbuktale u martu 1992. godine, također predstavljaju "rat prije rata". Ali, kao primjer metodologije djelovanja JNA i srpskih paravojnih jedinica može se uzeti Bijeljina, u kojoj su borbe trajale od 1. do 4. aprila 1992.godine.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]