banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:31 Danas je 15 Jun 2026, 15:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Apr 2026, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ajmo jos jednom, drugaciji broj od 700000 ne znaci ni jednog momenta da su zbog toga ustase i NDH manji zlotvori vec jedino i iskljucivo da nisu stigli/mogli/umijeli pobiti vise.

Btw. I ja sam cuo za skelu.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Naravno , ali u glavama ovih neznalica je upravo to.Ko nije sa nama , odnosno sa njima u njihovim fantazijama i njihovoj kaljuži taj je isti kao usraše.Kako kaže ovaj jedan ' nema odstupanja ni za milimetar' !? Od čega :confused2:

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Popise ne treba uzeti baš zdravo za gotovo. Čak i onaj popis iz 1961. godine, pisao sam možda. Slali djecu školsku djecu, osnovnu škola, da popisuju i to su bili podaci...

Što se tiče područja NDH i zvaničnih popisa. Koji su podaci? Da pitamo ChatGPT, čisto matematički da računa:

Citiraj:
Dobra logika — ako populacija sa visokim fertilitetom **nije porasla**, stvarni gubitak je mnogo veći nego što izgleda na prvi pogled.

Hajde da to svedemo na brojke, bez komplikovanja.

---

## Polazne tačke

* Oko **2 miliona Srba** 1931. (na prostoru NDH)
* 1948: opet oko **~1.9–2.0 miliona**
praktično **nema rasta**

---

## Koliki je TREBAO biti rast?

U to vrijeme, u ruralnim društvima:

* fertilitet je bio visok (4–6 djece po ženi)
* realan godišnji rast (uz smrtnost) ≈ **1.5% – 2%**

Uzećemo umjeren scenario: **1.7% godišnje**

Račun:

N(t)=N_0\cdot e^{rt}

* (N_0 = 2{,}000{,}000)
* (r = 0.017)
* (t = 17)

očekivano 1948:

* **≈ 2.7 miliona**

---

## Stvarno stanje

* stvarno: ~2.0 miliona
* očekivano: ~2.7 miliona

---

## Demografski gubitak

* **≈ 700.000 ljudi**

---

## Šta to znači

Tih ~700.000 uključuje:

* poginule i ubijene
* nerođenu djecu (zbog smrti roditelja)
* pad nataliteta tokom rata
* migracije

Zato se zove **demografski gubitak**, a ne samo direktne žrtve.

---

## Realni raspon

U zavisnosti od stope rasta:

* konzervativno: **500.000+**
* srednje realno: **600.000 – 800.000**
* viši scenarij: **do ~1 milion**

---

## Zaključak

Ako uzmeš u obzir prirodni priraštaj koji je trebao postojati:
stvarni demografski gubitak Srba na prostoru NDH za tih 17 godina je vjerovatno **oko 600.000 – 800.000 ljudi**.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 21:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 22:40
Čiča iz Rogače je napisao:
ima li popisa srba sa kozare i potkozarja prije 41 i poslije 45-te

Kozara i Potkozarje su dali skoro okruglo 10 000 poginulih boraca i između 30 i 35 hiljada civila. Prije rata smo u školskim sastavima na tu temu obično pisali 33 hiljade civila, a kasnije kako sam svake godine početkom jula odlazio na Mrakovicu na obilježavanje Bitke na Kozari, taj broj je u govorima uvijek rasto, tako da se sad sve skupa sa borcima zaokružilo na 50 000. Ne idem zadnjih godina na obilježavanje otkako su se političari dosjetili da to uzmu pod svoje, pa je od tad možda još porastao broj, za koju godinu se možda i udupla pa će biti i 100 000.

A inače, potomak sam i porodicu iz koje potičem je stvorio čovjek kojem su ustaše ubile sve. I kad kažem sve, mislim bukvalno sve. I roditelje i ženu i djecu i sestre i braću i svu njihovu djecu. Moje selo je dalo 571 žrtvu, skoro 60% populacije sela i nisam siguran da je iko ubijen u Jasenovcu ili odvežen, a ako jeste, to je zanemarljiv broj naspram onih koji su ubijeni u Kozari. I shodno tome, priključujem se ovom klubu koji se protivi "srebrenizaciji" Jasenovca. Ogromna šteta je učinjena zadnjih 30 godina kulturi sjećanja i ukupnog stradanja prostim nečinjenjem i zaklanjanjem za Jasenovac i tih 700 000. Taj nerad će teško biti nadoknaditi.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
stvarni demografski gubitak Srba na prostoru NDH za tih 17 godina je vjerovatno **oko 600.000 – 800.000 ljudi**.

Ajde sad pitaj chatGPT da uračuna i prirodno umrle za taj period i oduzme od tog broja. Stopa smrtnosti kod nas je uvijek iznad 1%

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
The_new_Statesman je napisao:
Ajmo jos jednom, drugaciji broj od 700000 ne znaci ni jednog momenta da su zbog toga ustase i NDH manji zlotvori vec jedino i iskljucivo da nisu stigli/mogli/umijeli pobiti vise.

Apsolutno sada nije bitno da li je 800.000 ili 600.000 ali za budućnost jeste. Kako? 700.000 je broj koje su komisije ustanovile u prosloj drzavi. Svi smo morali da ga poštujemo. Nakon rata je ostao samo kod srpskog naroda i jevreja. Hrvati su krenuli u neku drugu priču. Kao što reče forumaš jedan ranije: hrvati su se odrekli boraca NOB-a, ali nisu ustaša (osim Istrana). Umjesto da kažu, odričemo se prošlosti, idemo naprijed.
E tada bi se svasta moglo uraditi zajedno po svim pitanjima. Smanjenjem broja sopstvenih žrtava nakon toliko godina se dobija samo to da se čini ustupak hrvatima, koji su u ekspanziji ustaštva iz godine u godinu. 500.000 ljudi je doslo na koncert konobaru iz Drniša sa ustaških obiljezjima. To govori o stanju nacije susjeda. Ima tu naravno dobrih ljudi, znam ih lično mnogo, ali pričam o orgomnom broju ljudi, kao i aktuelnoj vlasti a i opoziciji tamo.
Hrvati idu na to da se uvecava broj njihovih zrtava na Blajburgu a umanjuje naš. Poginule ustaše se pretvaraju u civile svako malo, a toliko je godina prošlo.
Svako smanjivanje sa naše strane bi tražilo još i pronalazilo nove "argumente" za to. Svako ko vidi malo širu sliku, jasno mu je kakva će biti budućnost ako se to dozvoli. E u tome je poenta.

@danijell Odlična analiza.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

djesburaz je napisao:
Kozara i Potkozarje su dali skoro okruglo 10 000 poginulih boraca i između 30 i 35 hiljada civila. Prije rata smo u školskim sastavima na tu temu obično pisali 33 hiljade civila, a kasnije kako sam svake godine početkom jula odlazio na Mrakovicu na obilježavanje Bitke na Kozari, taj broj je u govorima uvijek rasto, tako da se sad sve skupa sa borcima zaokružilo na 50 000. Ne idem zadnjih godina na obilježavanje otkako su se političari dosjetili da to uzmu pod svoje, pa je od tad možda još porastao broj, za koju godinu se možda i udupla pa će biti i 100 000.

Ako može neki link na tekst ili slika gdje se došlo do nekih novih brojeva od strane naših političara, bio bih zahvalan. Isto kao što ne treba smanjivati, tako ne treba ni podizati brojeve nakon toliko godina. Taj zločin je dovoljno težak i bez toga. To ko radi, radi protiv nas i našeg naroda. Uvijek je bio broj žrtava oko 30.000 kozarackih civila, koliko se ja sjećam.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 22:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo, sad je 40 000 https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=605407

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To su prave budale. Kao da ih je neko postavio da rade protiv sopstvenog naroda. To sto rade, lično nikada neću podržati.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 01:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Bivšoj državi je lakše bilo fokusirati zločine NDH u jednu tačku, zbog pomirenja. Ja sam pitao ChatGPT vezano samo za te spomenute popise, da uporedi ih i koliki je gubitak stanovništva na osnovu procjene rasta stanovništva Srba na tom području. Bez ikakvih podataka da mu ja sugerišem. Za tih 17 godina, tada je to već bila jedna generacija. U to vrijeme, sa 18 godina stara cura. I da, čak ako se uzme i veliki pad rađanja tokom rata, ali i rast rađanja nakon rata do 1948. godine. I veći rast smrtnosti, posebno djece. I povećanje prosječne starost poslije rata... Opet procjena:

Citiraj:
Demografski gubitak Srba na prostoru NDH za 1931–1948 je najvjerovatnije u rangu oko pola miliona do ~650.000 ljudi

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 05:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Otkud ti to ? Naravno da je bio genocid. Pa ustaše već krajem aprila 1941 donose prve zakone o zabrani ćirilice, SPC itd..Srbi se stavljaju van zakona kao da su stoka...ali , izgleda da kod dijela naše javnosti nikad dosta žrtava, kao da hoćemo da nas je pobijeno što više da bi priča o genocidu bila što utemeljenija.....to je suludo.

To nabrojano nije genocid vać etnocid

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 06:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Čiča , ti stvarno pokušavaš biti pametan, ali ti teško ide. Postoji nešto što se zove uvod u genocid. Dakle ako Jasenovac počinje sa 'radom' u augustu 1941,a neko kaže da su mjesec dana prije sređivali objekte, to nije genocid to su samo građevinski radovi, odnosno to nije logor, to su samo objekti, nije šija nego vrat. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 06:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mr.Speed je napisao:
To su prave budale. Kao da ih je neko postavio da rade protiv sopstvenog naroda. To sto rade, lično nikada neću podržati.

Fino si zaključio , isto kao i 'ieorije' u vezi Jasenovca.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 09:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Sep 2015, 23:44
Ljudi radite kontra stvari ako već želite napraviti što da se za ustaški zločin što dalje čuje onda ne treba uveličavati broj od stvarnih i uglavnom priznatih +100.000 nekog ukazivati i na druga stratišta kojih je bilo masu.
Ovako se stele dojam da su svi Srbi ubijeni u Jasenovcu. Treba spomeniti i Garavice,Šaranovu jamu,Pag.....dati na značaju mnogim drugim stratištima koja su potpuno zanemrena i ne istražena kao i mnoge žrtve...boga pitaj na Kordunu i Baniji,Kozari koliko ima još ne istraženih lokacija.

Evo Hrv svaku jamu nakon kraja rata istražuju i objavljuju, masovno se ljudi zgražaju oko toga da je ubijeno 20ljudi kraj ZG

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čiča , ti stvarno pokušavaš biti pametan, ali ti teško ide. Postoji nešto što se zove uvod u genocid. Dakle ako Jasenovac počinje sa 'radom' u augustu 1941,a neko kaže da su mjesec dana prije sređivali objekte, to nije genocid to su samo građevinski radovi, odnosno to nije logor, to su samo objekti, nije šija nego vrat. :confused2:

Uvod u genocid :roll:
aj dobro...ja lud ti pametan

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@kaw_liga

A kako doci i istrazivati stratišta tamo? Tamo ako prisustvujes godisnjici stradanja našeg naroda, tebi se kasnije brani ulaz u hrvatsku, maltretiraju te na granici. O cemu pricamo mi?

Oni imaju bas veliki problem koji srbin nikako da shvati. Srbin ima istoriju prije tog perioda a hrvat nema. Jedini put da su bili nezavisni i kao hrvatska je u vrijeme ndh i to je jako zajebano. Jedini put kada si imao drzavu, to je bila država teskih zlocina. Lako je njemcu i austrijancu to prihvatiti i reci, odricemo se i sramimo tog perioda, jer oni imaju i dalje u proslosti svoju drzavu i istoriju.

Hrvati već guraju priču o radnom logoru. Moglo se cuti i u saborskim klupama o tome. Džaba njima pokušavati udovoljiti. Sada da kazemo i potpisemo 80.000 ljudi tamo da je pobijeno, oni ce vrlo brzo postaviti pitanje, kako je moguce da je toliko ljudi stradalo u radnom logoru?
Oni obraza nemaju, ali rade planski i imaju cilj.
Ljudi govore naš jezik i svojataju ga, a mi nikako na zelenu granu. Oni kazu (kao i bosnjaci) da je Princip bio terotista, to je kod njih betonirano i uci se u skolama, a covjek je ubio okupatora u svojoj zemlji. Dzaba svaki argument. Njihova djeca su vec naucena tako i to je to.

Isto tako i bosnjaci. Usli u Holiday inn kao muslimani a izasli kao bosnjaci i kao mi smo narod i govorimo bosanski... koji argumenti, ko, sta? Totalno nenormalni. A zapad to podrzava.

Opet ponavljam i necu vise, jer se iskljucujem sa teme. Nema vajde. Onaj broj je ustanovila zajednicka drzava. Znaci mi svi. A ne Srbin sam i drzi se toga i uci svoju djecu tome. Ne treba nista uvelicavati nakon toga, kao sto rade ovi kvazi politicari sa kupljenim diplomama. Ne ulazi u nikakve izmjene nakon 80 godina sa ljudima koji su ti prisvojili jezik, izvrnuli sve činjenice i sve rade protiv tebe. Jednostavno te mrze sada, kao i prije.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:

Uvod u genocid :roll:
aj dobro...ja lud ti pametan

Lijepo ti zaključuješ......da li je to neka psihoorganska metamorfoza ili kontrakcija?

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2026, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
djesburaz je napisao:
danijell je napisao:

Ajde sad pitaj chatGPT da uračuna i prirodno umrle za taj period i oduzme od tog broja. Stopa smrtnosti kod nas je uvijek iznad 1%

Не треба се стопа умрлих одузимати од тога јер је већ урачуната у калкулацију раста:

Citiraj:
* realan godišnji rast (uz smrtnost) ≈ **1.5% – 2%**

...

Што се мене тиче, мирне душе могу ставити на онај знак у Градини 500 000 жртава НДХ, умјесто у Јасеновцу, јер је заправо много ближе истини. Али то би укључивало и шири научно-друштвени покрет који би, како рече човјек горе, морао укључивати и ширење знање о Пагу и осталим стратиштима. Међутим, док год су нам два главна представника један баја и један средњошколац, што се мене тиче боље и да користимо оних 700 000 као одбрамбени рефлекс и једно централно мјесто као симбол за све, него да се они и њихове подгузне муве и менађери и менађерице хватају тог посла од највећег националног значаја. Баја је већ довољно урадио оном предајом грађе и он на ту тему никад више ништа не би требао рећи, да има образа. Мислим да се ништа озбиљно неће моћи урадити док прије свега не дође у Србији патриотска власт јер ипак имају знатно већи број научника који тог подухвата могу да се прихвате. У принципу ми би требало да водимо причу јер страдања су била овдје, али голи смо к'о пиштољ, за науку се не издваја апсолутно ништа а образовање се срозава све више и више...

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ovo sa sigurnošću možemo reći:

Da nije bilo rata i da je godišnji priraštaj iznosio 1,7% (što je visoko), od tih 2 miliona bilo bi 2,7 miliona do 1948. godine. Pričamo o najoptimalnijem scenariju.
Dakle, rat nas je oštetio za 700 000 života koji su trebali postojati 1948. Znači, skoro čitava jedna Republika Srpska, i to ne sijedih glava već ljudi u najboljim i najproduktivnijim godinama.

A što se tiče najrealnije procjene žrtava, ja ipak najviše vjerujem demografskoj statistici koju su praktikovali Kočović i Žerjavić.

Komunisti su u prvom filmu o Jasenovcu, odmah 1945. izašli sa brojkom 800 000. Sada čitam po člancima kako su ti isti komunisti proganjali ove što su tvrdili da je bilo 700 000 žrtava u Jasenovcu, a oni prvi izašli sa 800 000.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 12:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma komunisti su mogli komotno izaći sa cifrom od 1,5 miliona žrtava u konc logoru Jasenevac ali to tad ništa nije značilo jer su branili kulturu sjećanja i sve žrtve podvodili pod žrtve fašizma radi vještačkog brastva i jedinstva.

Vrh

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]