banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 19 Jun 2008, 12:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
La Point je napisao:
Damaskin je napisao:
Муж и жена живе заједно читав живот у истој кући,
па кад настане нетрпељивост и почну се тући, они се као људи разведу,
а не доведу полицију да их присиљава да живе заједно

Fino si to usporedio, ali samo jedna opaska....Sta ako muz/zena zeli da odnese pola kuce pri razvodu, pa ta zajednicka kuca ne lici ni na sto? Sta ako muz odnese dnevni boravak, a u njemu zenine priglavke, nausnice, fotelja, TV, tepih, vezovi itd.......Eto ti problema brate. :wink:

pa postoje odredjena prvila i zakonski propisi,sud(arbitraza ) pa lagano....ugl.je pola- pola ,zavisi od duzine braka ,ranijeg stanja i sl. :lol:

..to sto kuca poslije razvoda ne lici ni na sto je sasvim ok i nije nista cudno.svako treba osnovati novu bracnu zajednicu ili ostati sam,zavisi od afiniteta,te podici novu iz temelja...

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
La Point je napisao:
urbana_extravaganca

Eh nemoj mi sada tih fazona. Zar nisi bas ti pokusavao da nas ubijedis u te stvari, samo sto si zamjenio srpski narod sa Bosnjacima? Svi mi znamo da su srbi u BiH od vajkada, prije Budhe i Krista. Zar nisi pristalica ideje da je prvi covjek sto je izronio iz mora na tlo srbin, da se zvao Dusan ili tako nesto? Ali bilo je ovdje i vecih nebuloza. kao sto rekoh, nemoj mi tih fazona. :wink:

Чек,ти би да будеш комичан?Ја нигде нисам ни приближно изнео билокакве тврдње о Србима(мислим покушај да их нађеш у мојим постовима било где) а и да јесам оно немам шансе гари јер ти си ставио линкове :lol: :lol:

Каквих индијанаца овде има,па то је криминално.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
La Point je napisao:
Damaskin je napisao:

Fino si to usporedio, ali samo jedna opaska....Sta ako muz/zena zeli da odnese pola kuce pri razvodu, pa ta zajednicka kuca ne lici ni na sto? Sta ako muz odnese dnevni boravak, a u njemu zenine priglavke, nausnice, fotelja, TV, tepih, vezovi itd.......Eto ti problema brate. :wink:

Ti si izgleda zaboravio da na vratima svake sobe u kući već 12 godina stoji legalan i zapečaćen natpis " RS" ili " FBiH."

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 19:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Bosna ima svoju pricu i prica je natpisima sa stecaka kao i dokumentima bosanskih kraljeva, vlastele i svestenstva. Kom etnosu pripada zivlje koje je nastanjivalo bosansko kraljevstvo vidi se po njihovim etnickim osobinama. Odgovor je toliko ocigledan i nedvojben jer te etnicke osobine nalazimo i dan danas kod bosanskog zivlja koje je te etnicke osobine zadrzalo.

Bojim se samo da se ne pocne sa kilometarkom copy/paste strategijom, vrijedjanjima, vulgarnostima, postovima van teme sa ciljem da se tema zatvori i ukloni sramota da ne bode oci.

Radojica :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Драги Радојице,

ни ја, а ни већина учесника овог форума нема никакву ни потребу ни жељу да себе назива Босанцима,
и ни најмање немамо разлог да се стидимо ма и због чега, а поготово доживљаја властитог етоса и поријекла,
првенствено јер је то наша лична и интимна ствар: ја ако се осјећам као Еским, ја ћу тако да се изјашњавам,
па допало се то некоме или не, то је моје лично право и слобода,
загарантовано и Уставом и међународним повељама и конвенцијама о људским правима.

Колику год халабуку дизали одређени слојеви у Сарајеву, два од три конститутивна народа свој етос доживљавају другачије,
и нема тих метода и те силе којом ће ти људи бити приморани да преко ноћи се одрекну себе и нагло постану Босанци.
То би било исто као када би се Истра одцијепила, а локалних 30% "Истрана" све присиљавали да се изјасне тако или
"ако сте Хрвати идите у Хрватску, ако сте Италијани, ето вам Италије"...

Врло чудна логика...

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 20:16 
Pripravnik
Pripravnik

Damaskin, moze neko da se izjasni kako hoce ali njegove etnicke osobine govore kom etnosu pripada. Hajde da vidimo koje su to etnicke osobine dobrih starih Bosnjana a bogami u Humljana. Samo dokumentovano :evil3: i bez provala molim.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да ли ти схваташ да су "етничке особине" потпуно фашистоидна прича?

Сваки човјек је од Бога дат различит,
а локализми и културолошке особине немају везе са поријеклом, расом или нацијом.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Radojice, ne moraš potpisivati svaki post, znamo mi da si ti Radojica i da si sam autor svojih postova. Osim ako piše vas više pod istim nalogom, pa da se onda potpisujete. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 21:09 
Pripravnik
Pripravnik

Polako Damaskin. Prica o jeziku, kulturi, tradiciji i obicajima je bas suprotno od fasisticke price o rasama i genima. Ako se neko naziva autohtonim bosanskim etnosom onda mora i da ima nesto od tih izvornih etnickih osobina koje su krasile zivlje bosanskog kraljevstva. Samo puko nazivanje Bosancem u smislu narodne pripadnosti ne pali.

PS Ovo Radojica :wink: nije potpis jer se vec zna ko pise nego mali pokaz mog mentalnog stanja

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да чова, али шта ти подразумјеваш под "аутохтноно босанско"?

Ако мислиш на ово све у последњих 200 година до 1992, за тај рецепт ти требају "сва три састојка",
а очигледно да наши "састојци" за "босански етос" више не могу нормално коегзистирати.

А ако мислиш да моје дијете треба да у школи учи да прича онако како је причала моја драга комшиница нена Емина
(а ни њена дјеца која су позавршавала факултете нису причали као она), онда је то већ проблем.

Ја никако не могу кад попијем да будем "махмуран",
да толеришем то што са мојим дјететом нико од дјеце неће да се игра само због његово због имена (а не зове се ни Дража ни Србољуб),
да трпим то што мојој жени у продавници неће да дају храну јер је тражила на екавском,
да ме мрко гледају јер се у трамвају враћам на васкрс из Цркве са црвеним јајима
Да не могу да добијем посао јер нисам "бошњак".......итд.
Унедоглед.

Ја сам се на властитом примјеру увјерио да Срби заиста немају шта да траже у Федерацији,
као и то да је мржња толика да је било каква прича о суживоту апсолутно бесмислена.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 21:55 
Pripravnik
Pripravnik

Damaskin to "autohtono bosansko" ce da nam pokusaju da objasne oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci u nacionalnom smislu. Ja sam Bosanac u geografskom smislu ni manje ni vise nego sto je neko recimo Hercegovac. Samo polako, prati razvoj dogadjaja i adute onih koji misle da je Bosanac posebna nacija jer su oni i postavili ovu temu. Jel' tako Sarajlija86? A ako nam Sarajlija ne bude imao nekih aduta necemo mu uzeti za zlo jer je mlad i neiskusan ali zato imamo ovde Zaha da nam nesto iskopira sa bogate internet riznice.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja se ne osjećam kao Bosanka. Ni Srbijanka. Ja se osjećam kao RS-anka. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
A Rambo kaze :"Ja se osjecam normalno..." :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
Damaskin je napisao:
А ако мислиш да моје дијете треба да у школи учи да прича онако како је причала моја драга комшиница нена Емина
(а ни њена дјеца која су позавршавала факултете нису причали као она), онда је то већ проблем.

Ја никако не могу кад попијем да будем "махмуран",
да толеришем то што са мојим дјететом нико од дјеце неће да се игра само због његово због имена (а не зове се ни Дража ни Србољуб),
да трпим то што мојој жени у продавници неће да дају храну јер је тражила на екавском,
да ме мрко гледају јер се у трамвају враћам на васкрс из Цркве са црвеним јајима
Да не могу да добијем посао јер нисам "бошњак".......итд.
Унедоглед.

Ја сам се на властитом примјеру увјерио да Срби заиста немају шта да траже у Федерацији,
као и то да је мржња толика да је било каква прича о суживоту апсолутно бесмислена.

Ipak mislim da nije sve tako crno mada jeste mračno. Čovjek se uvijek zapamti onih najekstremnijih.

Sve to još više potvrđuje ono moje razmišljanje i predpostavke što ih rekoh gore.
Ipak nema mira ni slobode ni za koga dok svak ne dobije svoju kuću i dok se Bosna ne podijeli.
Sjećam se kad je bio referendum u BI, pa su se Hrvati izjasnili za jedinstvenu BIH.
Tada je hrvatski general Bobetko jednom rekao:
Ovo svoje neznanje će hrvatski narod BIH skupo plaćati u sledećim stoljećima.

Srbi i Hrvati se nikad neće htjeti izjasniti kao Bošnjaci. Kao Bosanac možda ali kao Bošnjak definitivno neće.To je rezervisano za muslimane koji neće da priznaju svoje korjenje da su narod koji vodi podrijeklo kao i ova druga dva od slavenskih naroda koji su po dolasku Turaka prešli na islam.
Sve ove teorije o nekom posebnom narodu padaju u vodu. Muslimani su narod slavenskog podrijekla a vjera ih je napravila različitim od svojih komšija.TO JE DEFINITIVNO NEPOBITNO I ISTINITO.
Mislim da su mnogi Bošnjaci svjesni toga, da bi stvaranjem samo njihove male "fildžan državice" to dovelo do velikih problema. Sigurno bi bili izolovani od susjeda i sa njima nitko od njih nebi htio surađivati. To je definitivno točno.
EU također nije nimalo naklonjena da se u srcu Evrope stvara islamska državica u kojoj bi se neminovno pojavili razni islamski ekstremisti iz muslimanskih zemalja. Zato EU Bosnu drži ovako kao svoj protektorat u kojoj njeni ljudi ne mogu da slobodno upravljaju svojom zemljom.
Zato muslimani misle, da je ovako za njih bolje a i zbog njihovog nataliteta, vrijeme ide za njih. Nekad će postati apsolutna većina koja vlada, slično kao što se desilo na Kosovu.
Mada ja mislim, da će sa tim tek nastati još veći problemi i da će to biti njen početak kraja.
To je potrebno sve riješiti mirnim putem, dok je još vrijeme za to.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Komšija je napisao:
Muslimani su narod slavenskog podrijekla a vjera ih je napravila različitim od svojih komšija.TO JE DEFINITIVNO NEPOBITNO I ISTINITO.[/color]

Mislis Bosnjaci, ili kako se vec nazivaju?

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:29 
Početnik
Početnik

MuskoBre je napisao:
Komšija je napisao:
Muslimani su narod slavenskog podrijekla a vjera ih je napravila različitim od svojih komšija.TO JE DEFINITIVNO NEPOBITNO I ISTINITO.[/color]

Mislis Bosnjaci, ili kako se vec nazivaju?

Narod koji hoće da mijenja svoje podrijetlo onda počinje da izmišlja razna imena.
Prvo su potegnuli iz nekog naftalina ime BOŠNJAK koje je stvarno postojalo, zatim su bili kao narod Muslimani ili Jugosloveni pa sada po novem BOŠNJAK ali isključivo za muslimane.
Izvan BIH to niko nikad osim muslimana ne govori Bošnjak već su svi iz BIH BOSANCI.
To vam je tako a zbog mene se možete zvati i MARSOVCI.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne kaže se " zbog mene ", već " što se tiče mene"

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 22:48 
Početnik
Početnik

XIX century je napisao:
Ja se ne osjećam kao Bosanka. Ni Srbijanka. Ja se osjećam kao RS-anka. :wink:

:D :D :D :D
To ti dođe kao RASNA ANKA :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 01:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Valter, "jako puno drzim" do tvog nacional-sovinistickog misljenja. Tek toliko da znas.Moj komentar nije bio provokatorski a tvoj jest.

A sad malo za neupucene. Evo sta napisa cuveni pjesnik Petar P. Njegos.Bilo bi dobro da to primite na zanje za sva vremena, i da ne pisete proizvoljne gluposti.Ovom prilikom o nacionalnom odredjenju Bosnjak

Petar II Petrović Njegoš, Gorski vijenac, stihovi 1640-1645

Pa poslijed poče đetinjiti;
zapita me za naše susjede,
za Bošnjake i za Arbanase:
"Kad uhvate – kaže- Crnogorca,
bilo živa al´ mrtva, u ruke,
hoće li ga izjest, što li rade?"

Petar II Petrović Njegoš, Svobodijada, Pjesma treća, stihovi 235-240

Ali Bošnjak,
Hercegovac-Srb
je turske vjere zbiljski:
nekće s mjesta i megdana
šenuti se, uzmaknuti
bez velika mesa, krvi

Petar II Petrović Njegoš, Svobodijada, Pjesma treća, stihovi 280-290

Obije se hrabre vojske
Na megdanu izm´ješaše:
Tri sahata megdan bojni
Na mačeve i na sablje
s krvlju teškom dijeliše,
dok najposle vještobojna
hitrost mišce crnogorske
pogna s polja bitke strašne
Hercegovce vitezove
i Bošnjake nepreklone.

Petar II Petrović Njegoš, Šćepan Mali, Dejstvije drugo, Javlenije četvrto

Odoše na ručak seraskjer i vezir bosanski zajedno, a poslanici sa
Šuvajlijom i Karaman-pašom pod njin šator na ruč ak. Ručaju, ne zbore
ništa. Dve kadije Bošnjaka poju uz tambure.

Petar II Petrović Njegoš, Šćepan Mali, Dejstvije drugo, Javlenije jedanaesto,
stihovi 827- 833

Što budališ, jedna Bošnjačino,
Da li čuo ušima nijesi?
Opsova nam vjeru i proroka,
a opsova kuran i sultana

Petar II Petrović Njegoš, Šćepan Mali, Dejstvije četvrto, Javljenije treće,
stihovi 224-230

Kud se gode s granice šenemo,
sresti će nas dvadeset tisućah,
malo dalje srešće i pedeset,
pa ne mrca i zavaljenika ,
no Bošnjaka ali Arbanasa,
od iskona vojničkog naroda,
te se rađa i mre pod oružjem.

Petar Petrović Njegoš, Ogledalo srpsko, XVIII, Sinovi Obilića (1750.
god.), Beograd 1967, str. 124, 15-20

Oće saći u Čevo krvavo
i poharat lomnu Crnu Goru;
ovde vama prijevare nema,
bijesni su Bošnjaci junaci .....

Godina 1750. Dakle Bosnjak nije od juce kako neki propagatori tvrde. Moze se to naci i kod Dositeja Obradovica, a ja sam vam prezentirao i Letopis Matice srpske iz 1825.godine, koji je poslije toga nestao sa interneta. Naravno znamo i zasto, jer se tamo govori o narodima koji zive u Bosni i Hercegovini, pa se pominju i Bosnjaci. Drugom prilikom moze i o jeziku, ali kazivanje Srba, ali ne ovih novokomponovanih, nego onih pravih.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 01:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 02:32
XIX century je napisao:
La Point je napisao:
Damaskin je napisao:

Ti si izgleda zaboravio da na vratima svake sobe u kući već 12 godina stoji legalan i zapečaćen natpis " RS" ili " FBiH."

A ti si izgleda zaboravila da na ulaznim vratima te kuce stoji legalan zapecacen naziv "BiH".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]