Bilo bi interesantno znati porijeklo: Bugara, Hrvata, Makedonaca, Srba. O tome ko su ovi narodi isto tako ima puno verzija, sto samo ukazuje, da se njihovo porijeklo ne poznaje.
Ali za svaki slucaj, evo zakljucka na temu. Muslim, da je tu dosta toga receno.
Ono sto razborito mozemo kazati o etnickom identitetu Bosanaca jeste ovo: oni su bili Slaveni koji su prebivali u Bosni. U etnickoim smislu rijeci, oni su bili pripadnici razlicitih etnickih plemena koja su naseljavali cijeli prostor Balkana i koja jos nikako nisu bila formirana u narode. Sigurno je da nisu bili ni Hrvati ni Srbi i da ih kao takve nikad nije obiljezio i prepoznao.
Medjutim jedan drugi autor Hrvat porijeklom Josip Vrbic ima drugo misljenje koje iznosi u svojoj knjizi "Hitstorija Bosne i Hercegoivine" knjiga I SAD, 1994.godine. On smatra da su Hrvati jedno avarsko pleme koje se utopilo u slavenskom i ilirskom stanovnistvu. Tako su po njemu danasnji Hrvati mjesevina:Avara, Dalmata, Liburnjana, Histra i Japuda, da su Srbi slavensko-tracanskog porijekla, a Bosnjacima su preci Dezijati kao i pripadnici nekih drugih keltskih i ilirskoh plemena.
Po njemu povjesnicari se slazu samo u jednom, to jest, da hrvatsko ime nije slavenskog nego avarskog porijekla, a sve ostalo su teorije koje cekaju svoj konacan rasplet. Isto tako po njegovom misljenju, historija tvrdi, da danasnji Bugari, Hrvati i Turci nisu narodi cija imena nose.
U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".
Iz izlozenog se da zakljuciti da o porijeklu Bosnjaka-Bosanaca, Bugara, Hrvata, Srba, i Turaka istinski malo znamo, da su to samo neka hipoteticka razmisljanja zanovana na nedovoljnim dokozaima, to jest da su to samo teorije, koje cekaju svoj konacan rasplet, a to ce biti zadaca mladjih istoricara koji ce se baviti ovom problematikom.
Dakle, mi jos uvijek zasigurno ne znamo, ko smo u etnickom smilu, odakle smo tacno dosli na ove prostore, koga smo tu zatekle, ko je cije obicaje primao, a svoje gubio. Ono sto sigurno znamo jeste to, da se danas opredjeljujemo kao Bosnajci, Hrvati i Srbi.
Nikome nije zbranjeno da Bosnjake smatra Hrvatima islamske vjere, ili pak Srbima islamske vjere, nikom nije zabranjeno da Bosnjake i Hrvate smatra Srbima, islamske i katolicke vjere. To je stvar licnog opredjeljenja, licnog ubjedjenja, nastalog iz ovih ili onih politickih razloga, ali istorija je nesto sasvim drugo.
Od mene toliko. Najlakse je postavljatiu pitanja, upucivati kritike, izrazvati sumnje, obezvredjivati neciji trud, iznosenjem jedne Sokratove tvrdnje "ja znam da nista ne znam" ili sad mi bas nista nije jasno, a to nije jnikavo cudo, jer je nasa davna proslost, ostala nspoznata, ne samo za obicne ljude, nego i za one ljude koji se bave istorijom kao naukom.
Pozdrav Zah
|