banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Da li su Bosnjaci porijeklom starosjedioci ili Sloveni
Starosjedioci 15%  15%  [ 11 ]
Sloveni 85%  85%  [ 62 ]
Ukupno glasova : 73
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 07 Maj 2006, 16:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
*Sisiban* je napisao:
Uostalom, nije li veliki broj Jevreja, nakon što je protjeran onomad iz Španije, našao utočište upravo pod okriljem Osmanskog carstva koje ih je primilo i dozvolilo im da se nastane po Bosni?

dodatak: u Bosni al' ne samo u Bosni, da ne bi bilo zabune. U Bosnu je došla samo jedna manjina Sefarda, najviše ih se naselilo u Solunu i Istanbulu.

Inače što se tiče "Sisao sa konja na magarca!" koje Michigenac spominje, to bi teško moglo stajati. Osmanlije su dolaskom u Bosnu na primjer donijeli urbanizaciju i razvoj gradova, kojih u srednjevjekovnoj Bosni i nije bilo u pravom smislu riječi. Sa gradovima jača zanatska i trgovačka aktivnost od kojih imaju koristi sve vjerske zajednice ne samo islamska, isto tako jača razmjena informacija i znanja. S Osmanlijama dolazi i vodovod na primjer. Osmanlije u trenutku kad dolaze na naše prostore, donose sa sobom jedan organizovaniji državni sistem u poređenju sa onim koji je tu bio prije njihova dolaska.

No istina jeste da je Osmanlijsko carstvo prilično brzo počelo u ekonomskom, organizacijskom, tehnološkom i vojnom smislu stagnirati pa samim tim zaostajati za zapadnom Evropom, koju je pak izazov prekomorskih osvajanja na neki način silio u tehnološki napredak, koji je sa sobom donio i ekonomski i svaki drugi napredak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 21:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ne znam zasto toliko negiranje muslimana i islama. Eto Micigenac pokusaj malo prelistati knjige vezano za prve univerzitete u Evropi, pa se sam uvjeri, ko je osnova privi univerzitet u Evropi, ko su bili studenti na tim univerzitetima, i onda sve tovoje teorije padaja u vodu. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 07 Maj 2006, 23:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Zah,pogledaj ko danas zenama brani sve i svasta?Od prava glasanja,prava na rad,do odlaska u bioskop?U cijem se svijetu za razne budalestine odsijecaju ruke?Hriscanskom ili islamskom?Ako je islam bio tako napredna sredina,kultura i vjera,sta se desilo u medjuvremenu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Ja nikako ne mogu da razumijem, zasto je nikim Srbima toliko stalo da dokazu, kako su Bosnjaci zapravo poturceni Srbi. Istina, takvih teorija ima i kod Hrvata, to jest da su Bosnjaci poturceni Hrvati, samo zato sto su preko Turaka primili islam.

А као нису?
Шта би са оним стелт доласком на ове просторе, друже зах?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 09:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Шта би са оним стелт доласком на ове просторе, друже зах?

:lol:
Pitaj pobratima micelijusa ...
Znas da je njegova familija prva naselila ove prostore.
A onda su vjerovatno tvoji dosli daljac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
sloveni, budući da su im preci (srbi) slovenskog porijekla.

Poslednji put menjao w7k1ba dana 15 Maj 2006, 17:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 20:09 
Veteran
Veteran

Kao sto i sami vidite pomalo se udaljavamo od naslovljene teme. Tema je bila vezana za porijeklo Bosnjaka. U tom cilju ja sam prezentirao neka druga misljenja od onih koja su nama prezentirana u osnovnoj i srednjoj skoli. Bilo bi sasvim normalno da diskutujemo o tim misljenjima, bolje receno pretpostavkama, jer se sva saznanja o nasem porijeklu zasnivaju na klimavim argumentima, tako da se nista ne moze sa sigurnoscu tvrditi.

Danas gotovo i nije moguce uporedjivati krscanstvo i islam. Krscanstvo je uznapredovalo, islam je ostao tamo gdje je davno, davno bio. Zasto je to tako. Jednostavno propascu arapskog carstva, prestala je nadmoc islama nad krscanstvom. Ono sto Musko bre nije odgovorilo, a ja sam ga pitao, prvi univerzitet u Evropi osnovali su Arapi. Na taj univerzitet dolzila su djeca: fransucskih, engleskih i njemackih kraljeva, bez obzira sto se radilo o univerzitetu koji su osnovali muslimani u ovom slucaju Arapi.

Kasnije dolazi do okupacije arapskih drzava, kvarenje naroda u moralnom smislu, postavljanje svojih ljudi na celo drzava, raubanje njihovog bogastva za svoj razvoj, a to i danas traj, tako da se Zapad prakticno razvijao na bogastvima muslimanskih zemalja. Zapad ima sve, on proizvodi:avione, najbolja naoruzanja, sve ono sto je potrebno covjeku za zivot, a muslimani to samo kupuju, jer prakticno nista ne proizvode. Tako hoce Zapad i on preko svojih ljudi u muslimanskim zemljama vodi svoju politiku, ekonomsku politiku, drzeci te zemlje na veoma niskom stupnju razvoja, bez obzira sto te zemlje posjeduju izvanredna prirodna bogastva. Za sad toliko . To je bio odgovor na postavljeno pitanje, inace , bilo bi bolje da se vratiomo naslovljenoj temi. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
@sisiban

Stari Sloveni jesu bili primitivci, kao i svi ostali narodi sa one strane Limesa velikog Rimskog Carstva. Imali su primitivna shvatanja i na temelju takvih vrlo primitivnu drustvenu organizaciju.

Pisao sam konkretno o Balkanu i uticaju neposrednih faktora i naroda na razvitak svijesti Juznih Slovena. Po stvaranju Glagoljice (potonje Cirilice) i primanju Hriscanstva oni su kao rulja sa plemenskom drustvenom organizacijom presli na nivo drzavnih organizacija.

Nemoj mi ovde pominjati Kordobski Kalifat i Arape. Da, U pravu si kad pominjes njihov nepobitni kulturno-prosvjetiteljski primat u X vijeku. Ali on nema nikakve veze sa nama. I nemoj mi pominjati lomace i Krstaske ratove (sem ako nisu potekli od Krstasa iz Zapadne Evrope pri prohodu kroz ove krajeve) na Balkanu!!! :-?

Otomanska imperija je sa sobom donijela jaku militaristicko-centralisticku organizaciju i jak porezni sistem koji je najvise podjarmljivao hriscanske podanike... Dodajmo tu i ubiranje "Danka u Krvi" kao specificne forme "Zivog Poreza" dotad nevidjenog u Istoriji.
Turci, ama bas, nikakve civilizacijske vrijednosti i humanisticke ideje sa sobom nisu donijeli, koje balkanski narodi do tad nisu poznavali. Samo su zatomili dotad postojece. Govoris kako Balkan nije bio nesto narocito napredan u vrijeme njihove provale?? :roll:
Zar si zaboravio na Vizantiju i Carigrad? I Nije od Lazareve Srbije nego od Srbije Nemanjica (Graditeljstvo, freskoslikarstvo, umjetnost obrade metala, itd. - Raska i Vardarska Skola)! Bugari su bili na slicnom stepenu kulturno-civilizacijskog razvojaa, a Bosna ipak zadnja rupa-van svakih kulturnih trasa...

U vrijeme provale na Balkan, Turci su imali slicno drustveno-plemensko uredjenje kao i Sloveni u vrijeme njihove provale na Isti citavih VI vijekova ranije!!! Ko bi onda zelio velikodusno da prihvati, kao takav, njihov sistem vrijednosti??! :-?

@zah

Prvi Univerzitet, u pravom smislu rijeci, u Evropi osnovan je u Bolonji. Ko ga je osnovao ne znam. Mozda neki arapski ucenjak ili...?
Nigdje u gornjem postu neces naci odlomak gdje sam generalizovao stvar i rekao kako nijedan od islamskih naroda nije doprinio razvoju slobodne misli. Turci-Osmanlije, masa plemena okupljena u jak vojnicki savez, podvlacim, to svakako nisu bili! Toliko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 21:49 
Veteran
Veteran

Prvi unoverzitet nije osnovan u Bolonji. To je tek mozda peti univerzitet po redu. Prvi univerzitet u Evropi osnovali su Arapi - Salamanski univerzitet. Drugi ili treci bili su Englezi i Francuzi, cetvrti Nijemci, a peti je onaj koji si pomenuo. Pokusaj naci knjigu Istorija skolstva, jedna stara i dotrajala knjiga, kasnije prekucana kao skripta. mozda se i danas moze kupiti u Franciskoj ulici u Beogradu.

Svaka nova kultura ima neke svoje specificnosti. Pogresno je tvrditi da Turci nista pozitivno nisu donijeli. Mi inace o svojim osvajacima ruzno govorimo, samo zato sto su osvajaci. Tako i mi u Bosni kazemo, kako nas je Austro-Ugarska izrabljivala, pravila ceste i pruge radi sebe, a ne radi nas. Da je ostala na nasu srecu-moje misljenje, danas bi bili puno razvijeniji, mislili bi kao Evropljani a ne kao zaostali Balkanci, optereceni sobom i svojom prosloscu. Imali bi savremen puteve, dobru zeljeznicku mrezu, fabrike koje ne zagadjuju okolinu, itd, kratko receno imali bi bolji zivot. Nase ratove, medjusobna klanja i ubijanja da i ne pominjem. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 23:43 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2006, 14:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2006, 14:28
Ево, кад се не можете договорити, ја ћу вам рећи поријекло...
Срби су са Марса, ратнички народ који желе покорити васцијелу васиону (штета што су заглавили на Земљу, па заборавили своје поријекло, али су и даље задржали своје ратничко-шовинистичко-националне навике).

Бошњаци су земаљски народ који се од почетка борио за своје право и опстанак, и досад су мање-више успјешно одбијали варварске нападе Срба.

Је ли сад нешто јасније?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 09 Maj 2006, 14:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2006, 14:28
Whatazor je napisao:

3. Пошто нико нема изгледа, а ни прави доказ, да докаже право поријекло Бошњака, ја сам да се ова тема затвори (док неко не нађе валидан документ којим може све увјерити у оно што тврди). Слажете ли се?

Колико видим још нико нема тај документ. А одговора је све више...

Vrh

Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 10 Maj 2006, 11:19 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 11:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Zasto zatvarati kad ce se koplja ukrstiti na nekoj drugoj temi (naravno kao OFF)
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 19:58 
Veteran
Veteran

Bilo bi interesantno znati porijeklo: Bugara, Hrvata, Makedonaca, Srba. O tome ko su ovi narodi isto tako ima puno verzija, sto samo ukazuje, da se njihovo porijeklo ne poznaje.

Ali za svaki slucaj, evo zakljucka na temu. Muslim, da je tu dosta toga receno.

Ono sto razborito mozemo kazati o etnickom identitetu Bosanaca jeste ovo: oni su bili Slaveni koji su prebivali u Bosni. U etnickoim smislu rijeci, oni su bili pripadnici razlicitih etnickih plemena koja su naseljavali cijeli prostor Balkana i koja jos nikako nisu bila formirana u narode. Sigurno je da nisu bili ni Hrvati ni Srbi i da ih kao takve nikad nije obiljezio i prepoznao.

Medjutim jedan drugi autor Hrvat porijeklom Josip Vrbic ima drugo misljenje koje iznosi u svojoj knjizi "Hitstorija Bosne i Hercegoivine" knjiga I SAD, 1994.godine. On smatra da su Hrvati jedno avarsko pleme koje se utopilo u slavenskom i ilirskom stanovnistvu. Tako su po njemu danasnji Hrvati mjesevina:Avara, Dalmata, Liburnjana, Histra i Japuda, da su Srbi slavensko-tracanskog porijekla, a Bosnjacima su preci Dezijati kao i pripadnici nekih drugih keltskih i ilirskoh plemena.

Po njemu povjesnicari se slazu samo u jednom, to jest, da hrvatsko ime nije slavenskog nego avarskog porijekla, a sve ostalo su teorije koje cekaju svoj konacan rasplet. Isto tako po njegovom misljenju, historija tvrdi, da danasnji Bugari, Hrvati i Turci nisu narodi cija imena nose.

U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".

Iz izlozenog se da zakljuciti da o porijeklu Bosnjaka-Bosanaca, Bugara, Hrvata, Srba, i Turaka istinski malo znamo, da su to samo neka hipoteticka razmisljanja zanovana na nedovoljnim dokozaima, to jest da su to samo teorije, koje cekaju svoj konacan rasplet, a to ce biti zadaca mladjih istoricara koji ce se baviti ovom problematikom.

Dakle, mi jos uvijek zasigurno ne znamo, ko smo u etnickom smilu, odakle smo tacno dosli na ove prostore, koga smo tu zatekle, ko je cije obicaje primao, a svoje gubio. Ono sto sigurno znamo jeste to, da se danas opredjeljujemo kao Bosnajci, Hrvati i Srbi.

Nikome nije zbranjeno da Bosnjake smatra Hrvatima islamske vjere, ili pak Srbima islamske vjere, nikom nije zabranjeno da Bosnjake i Hrvate smatra Srbima, islamske i katolicke vjere. To je stvar licnog opredjeljenja, licnog ubjedjenja, nastalog iz ovih ili onih politickih razloga, ali istorija je nesto sasvim drugo.

Od mene toliko. Najlakse je postavljatiu pitanja, upucivati kritike, izrazvati sumnje, obezvredjivati neciji trud, iznosenjem jedne Sokratove tvrdnje "ja znam da nista ne znam" ili sad mi bas nista nije jasno, a to nije jnikavo cudo, jer je nasa davna proslost, ostala nspoznata, ne samo za obicne ljude, nego i za one ljude koji se bave istorijom kao naukom.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ti zah imas strahovit dar da zataskas stvar...ne navede nijedan dokaz(osim ako svoju tvrdnju ne smatras dokazom) da su bosnjaci skup slovenskih plemena koji su cekali osmanlije da bi primili islam...a od 9. do 14. veka bili su ateisti....mozda cak i komunisti...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 15:02 
Veteran
Veteran

Pusti Zaoka prazne price. Ova tvrdnja srpskog istoricara R. Novakovica, govori ti puno.

Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo sasvim deseto". Sta mozes zakljuciti iz ove tvrdnje srpskog istoricara????????

Ili ova druga tvrdnja hrvatskjog istoricara J. Vrbica

"da hrvatsko ime nije slavenskog nego avarskog porijekla, a sve ostalo su teorije koje cekaju svoj konacan rasplet. Isto tako po njegovom misljenju, historija tvrdi, da danasnji Bugari, Hrvati i Turci nisu narodi cija imena nose.

Isti istoricar tvrdi i ovo.

Hrvati su mjesevina:Avara, Dalmata, Liburnjana, Histra i Japuda, Srbi su slavensko-tracanskog porijekla, a Bosnjacima su preci Dezijati kao i pripadnici nekih drugih keltskih i ilirskoh plemena.

Puno teorija, ali koja je od njih tacna, to jos niko ne zna. Medjutim tebi, a i drugima nije zabranjeno pravo na naopako, ako hoces i sovinisticko misljenje, pa mozes tvrditi sta god zelis.

Mozes tvrditi da su Bosnjaci islamizirani Srbi, mozes tvrditi i da su i Hrvati ustvari katolicizirani Srbi. To isto mozes tvrditi i za Makedonce, pa i Slovence ako hoce. Mozes cak tvrditi da su i Rusi Srbi.

Dakle, sve je dozvoljeno, jer nista nije tacno utvrdjeno u smislu istorijske istine, ali u smislu politicke istorije, sve je poznato, u smislu rasisticko-sovinisticke istorije, isto tako sve je poznato.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...sve apsolutne gluposti koje su ustvari samo zataskavanje...istoriju naroda je najlakse pratiti razvitkom jezika...apsolutna istina je da govorimo istim jezikom sto ukazuje na isto poreklo...ne treba biti ni poseban naucnik da bi se to shvatilo...da je istina to o cemu pricas ostalo bi bar nekih tragova tih jezika u nasim govorima...ostalo bi bar nekih obicaja ili drugih arheoloskih nalazista koje bi ukazali na poreklo...ovako sve poznato nam govori sa ubedljivom tacnoscu da smo sloveni koji su primajuci neku od religija polako stvarali i nacionalni osecaj...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@sisiban

Covjece, ne mogu da shvatim da tebi nista ne znaci kad cujes izraz "Danak u Krvi"! U tvome "pa" citam kako bi najbolje bilo da se narod u potpunosti trebao povinovati "osmanskom topuzu" i kolektivno, odmah na pocetku, preci na Islam! Prije svega pogresno interpretiras samu bit
uzimanja "Danka u Krvi". Turcima je trebalo zivo topovsko meso da ojaca vojno tkivo a ne za izgradnju nekom necijih blistavih karijera i cinovnickih polozaja! Ali, svakako je nepobitno da je pojedincima uspijevalo da se na osnovu svojih zasluga popnu visoko u hijerarhiji (sto cijenim za razliku od odnosa u hriscanskim drzavama i drzavicama gdje se polozaj dobivao i naslijedjivao "po babu i stricevima"), ali to je bio jedan od hiljadu ili deset hiljada!

Mislim da me citas povrsno ili me u cjelini pogresno shvatas i ne mozes da razumijes pojam primitivizma, odnose imedju neka dva razlicita drustva i da li su i u kojoj mjeri jedan naspram drugome primitivni! Tebi je izgleda primitivan samo onaj majmun koji tek sad silazi sa drveta i pocinje da se hrani i plodovima zemlje a ne samo onim sto nadje na krosnjama stabala.

Npr. Odnos izmedju drustvene organizacije i nacin zivota starih Slovena prije i po primanju Hriscanstva ili odnos Vizantije, Stare Srpske (Bugarske) Srednjovjekovne Drzave kao reprezenata slicnog (ili istog) drustvenog uredjenja na jednoj strani i Osmanlija na drugoj strani a u vrijeme njihove provale na Balkan. Turci su bili daleko ispod ovih prvih na ljestvici drustveno-civilizacijskog razvitka (ekonomskog - kako si vec izvolio da kazes, kulturnog, naucnog, itd... religiju i nacin vjerovanja cemo ipak da ostavimo po strani mada bi i ovde moglo da se kaze protiv Turaka i njihovog nacina vladanja mnogo vise toga u odnosu na Dusana i njegov Zakonik - ovo bi trebalo prije da se sagleda sa politicko-pravnog stanovista nego religijskog jer Dusan je bio apsolutista sa namjerom da centralizuje i stavi pod kontolu i svjetovnu i crkvenu vlast).

Kada ovako nesto kazem, onda ne mislim na to da su Turci bili glupi kao i Sloveni u vrijeme njihove provale na Balkan...

Ali ne bih rekao da je Otomansko Carstvo bilo nezaustavlljiva sila kojoj se niko nije mogao oduprijeti. Sistematski su upadali na pogranicne teritorije, pljackali ih i ekonomski iscrpljivali i najposle nametali relativno lake poreske obaveze vazalnim drzavicama i na kraju pokoravali ih. Bili su vrlo lukavi (mozemo priznati i inteligentni) i sluzili se onom narodnom: "Zavadi pa Vladaj!".
Ne bih zelio da ikog uvrijedim ako kazem da su tekovine koje su ostale iza Turaka (knjizevnost, Sevdalinke, obicaji... ), i njihov znacaj na razvitak balkanskih naroda vrlo minorne u odnosu na ono sto se moglo postici da nije doslo do njihove provale na Balkan. U ovome je sva poenta toga sto zelim da kazem ne zeleci, ipak, da minimalizujem vrijednost gore navedenih tekovina (kulturna mijesanja i raznolikost, slazem se, su cak, vise nego pozeljna i dobrobitna).

Mislim da kod tebe prije postoji veca tendencija da odobravas nacin otomanske vladavine nego sto ja, kako sto kazes, pokusavam (u cjelini-hej!) da prikazem Islam u negativnom svjetlu.

Ako me pitas o humanim vrijednostima skrenuo bih ti paznju, recimo, na djelo jednog Svetog Savu i onoga sto je ostalo iza njega a ne na interpretacije Hriscanstva iz ugla svjetovnih vladara! I imas pravo kad kudis njihove postupke kao i onih crkvenih velikodostojnika koji su stavili u sluzbu istih i/ili pribjegli pogresnom tumacenju Hristove nauke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Prvi unoverzitet nije osnovan u Bolonji. To je tek mozda peti univerzitet po redu. Prvi univerzitet u Evropi osnovali su Arapi - Salamanski univerzitet. Drugi ili treci bili su Englezi i Francuzi, cetvrti Nijemci, a peti je onaj koji si pomenuo. Pokusaj naci knjigu Istorija skolstva, jedna stara i dotrajala knjiga, kasnije prekucana kao skripta. mozda se i danas moze kupiti u Franciskoj ulici u Beogradu.

Svaka nova kultura ima neke svoje specificnosti. Pogresno je tvrditi da Turci nista pozitivno nisu donijeli. Mi inace o svojim osvajacima ruzno govorimo, samo zato sto su osvajaci. Tako i mi u Bosni kazemo, kako nas je Austro-Ugarska izrabljivala, pravila ceste i pruge radi sebe, a ne radi nas. Da je ostala na nasu srecu-moje misljenje, danas bi bili puno razvijeniji, mislili bi kao Evropljani a ne kao zaostali Balkanci, optereceni sobom i svojom prosloscu. Imali bi savremen puteve, dobru zeljeznicku mrezu, fabrike koje ne zagadjuju okolinu, itd, kratko receno imali bi bolji zivot. Nase ratove, medjusobna klanja i ubijanja da i ne pominjem. Pozdrav Zah

Ne! Prvi univerzitet u pravom smislu rijeci (kao sto sam vec i rekao) jeste osnovan u Bolonji. Ako ti tvrdis drugacije izvoli i izadji na odgovarajucu katedru u Cambridge-u, Oxford-u, Sorbonn-i... ili cak stovise na Salamanskom ili Bolonjskom Univerzitetu i opovrgni opsteprihvaceno i utvrdjeno. To u Salamanci je mogla biti jedna visoko razvijena skola, na obrazovnom polju sira i veca vjerovatno, no sto su bile ostale u tadasnjoj Evropi.

Sa ovim drugim dijelom mogu da se slozim, ali bih to ipak drugacije preformulisao i rekao da Austro-Ugarska, vjerovatno ne bi nikad u onakvom obliku krocila na ovo tle da nisu sami Turci provalili na Balkan. Da nisu ovi dosli, citiram tebe, bili bi ne samo puno razvijeniji i "evropskije" razmisljali nego bi mogli, uvjeren sam, u potpunosti parirati citavoj Zapadnoj Evropi. Stoga ja i okrivljujem Turke i kao sto sam vec Sisiban-u odgovorio, u tome je i poenta svega sto sam i ja zelio da kazem. Ipak je 400-500 godina tlacenja presudno uticalo na razvitak naseg mentaliteta u svom negativnom smislu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]