banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Apr 2009, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom" gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama"

s
Dragan Milosavljević, predsednik Udruženja srpsko-turskog prijateljstva

Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli...

- Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila... - napominje Dragan Milosavljević, predsednik Udruženja srpsko-turskog prijateljstva koje se zove, a kako bi drugačije, nego: „Inat"!

- Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti. Govorimo o „armiji" u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije - to i žele. Međutim... E, to „međutim" je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo!

Naime, prema njegovim rečima, za ovdašnje vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog „dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere".

- Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?! - konstatuje naš „inadžija" poslužujući nas kafom, ratlukom i naravno pepeljarom, u zemunskoj „centrali meraka".

- Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli - Srbin musliman?! Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana", što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje" - nastavlja da nas šokira naš sagovornik.

Ako je sve tako kao što „efendi" Dragan veli, nije li reč o...

- Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi. Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma". Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska", ali... A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?! .. - nastavlja naš efendija, pa za kraj poručuje:

- Evo, da ponovim, možda nekome ko treba da vodi računa i dopre do svesti: u Istanbulu živi tri miliona ljudi koji potenciraju svoje srpsko poreklo! U čitavoj Turskoj ih je gotovo devet miliona!!!"
M. MEDENICA
http://www.pressonline.rs/page/stories/ ... ctionId=33

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Potomci Janjicara mozda?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Maj 2008, 17:38
Ček' malo, pa janjičari se valjda nisu ženili? :-?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa nemam pojma, zato pitam? A i to ako se nisu zenili ih ne sprecava valjda da imaju potomstvo. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hihihi, pa naravno da sam i to imao u vidu, ali u tom slučaju ovi vjerovatno ne bi znali svoje korijene, jer je teško da bi ti "izleti" bili zabilježeni i s ponosom pamćeni kroz vijekove (moja mama, iako je bila udata, je dobijala od janjičara, ili: moja neudata sestra... :lol: ):

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ha 'ebes ga imas pravo, ma ko ce znati. Meni je to sve nesto mutno... 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2009, 19:32
Navikli da budu pod turcima...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Jesu Turci, al' od naši' ***** :evil3:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kako god,al navikli da ih neko jaše......

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Neko jaše naše paše :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Misdongarde je napisao:
Neko jaše naše paše :wink:

I SVI USTAŠE :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 21:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
skypostman je napisao:
Potomci Janjicara mozda?

Potomci Srba koji su se odselili bilo iz ekonomskih,bilo iz političkih razloga.Kažu da kada o sebi govore kažu "Mi,Srbi".Ovo bi bilo odlično oružije protiv izmišljanja "Bošnjaka",ali će naši pljunuti na to.....

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Da,u Turskoj zaista zivi nekoliko miliona ljudi koji su iselili s ovih prostora.Fazon je samo sto je proizvoljno "utvrdjeno" da sebe zovu Srbima,i da pricaju srpski,jer kao sto je ovaj nasao "svog" Srbina,(a trazio je,garant),tako sam ja sasvim slucajno natrkao na Bosnjaka,koji takodje od davnina sebe zove Bosnjakom,prica bosanski i potice iz Bosne ili Sandzaka. Da autor laze,dokaz su dobrovoljci i pomoc koja je ukazivana tokom rata,zna se kome....
Zaista,glupost je nagadjati i zezati se na konto,ko su i sta su,kad je istorijska cinjenica da su milioni muslimana etnicki ocisceni s podrucja istocno od Drine po odlasku Turaka,sto milom,sto silom,jer im nije data mogucnost izbora,a njihova pripadnost Islamu je smatrana prevelikom opasnoscu,da bi ih ostavili.Mnogi su iselili i iz Bosne i Hercegovine po ili prije dolaska Austrougarske,a postoje i oni koji su presli u Bosnu iz Srbije,kao npr potomci A.Izetbegovica. Imenovati ih Srbima,je malo zeznuto,jer po tome ispada da ako su iz Srbije-onda su Srbi? Tom logikom su ovi "skoro" doseljeli iz bivse Rsk,Hrvati (vjera nije bitna,je li?),a vi koji od pamtivijeka zivite u Bosni (niste doselili iz Srbije)-po toj logici,Bosanci,ili Bosnjaci.... :roll:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
skypostman je napisao:
Potomci Janjicara mozda?

Potomci Srba koji su se odselili bilo iz ekonomskih,bilo iz političkih razloga.Kažu da kada o sebi govore kažu "Mi,Srbi".Ovo bi bilo odlično oružije protiv izmišljanja "Bošnjaka",ali će naši pljunuti na to.....

Bosnjak-bosanac na turskom,ne radi se o izmisljanju. Isto kao "bosnier" i...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Potomci našeg velikog Mehmed paše Sokolovića su prošle godine posjetili Višegrad i višegradsku ćupriju. Svi su ponosni na svog đeda koji je u Turskoj bio veliki čovjek. Čak su zadžali korijen prezimena pa se prezivaju Sokoli.

Naravno muslimansko-bošnjačka-talibansko-mudžahedinska-nezavisna televizija 'ayat je prenjela to kao Turci sa bošnjačkim korjenima, što je meni povisilo pritisak i potvrdilo tezu krize identiteta u Bošnjaka. Šta drugo zaključiti ako i Srbe u Turskoj podvode pod Bošnjake.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Potomci našeg velikog Mehmed paše Sokolovića su prošle godine posjetili Višegrad i višegradsku ćupriju. Svi su ponosni na svog đeda koji je u Turskoj bio veliki čovjek. Čak su zadžali korijen prezimena pa se prezivaju Sokoli.

Naravno muslimansko-bošnjačka-talibansko-mudžahedinska-nezavisna televizija 'ayat je prenjela to kao Turci sa bošnjačkim korjenima, što je meni povisilo pritisak i potvrdilo tezu krize identiteta u Bošnjaka. Šta drugo zaključiti ako i Srbe u Turskoj podvode pod Bošnjake.

Znaci,kad sledeci put odem u Tursku,strefim nekog ko prica nas i kaze da je Bosnjak (u prevodu bosanac),trebam ga pleskom i reci: "Ne jebo te Hajat i did sto ga je gledo prije koju stoju godina,pa te pogresno naucio,ti si bre Srbin,kakva Bosna i Bosnjaci,neja toga"??? :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ovi što su zbrisali za Tursku, poslije 1990. to i jesu Bošnjaci (tikve bez korjena, prim. filozof sa vrbasa), ali oni koji su otišli u Tursku u 15, 16, 17 stoljeću to nikako Bošnjaci ne mogu biti.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da ponovimo; na Turskom jeziku se bosanac kaze bosnak,bosnjak,kao sto se na Svedskom jeziku bosanac zove Bosnier. Bosna je postojala i te kako prije 92,a i ljudi valjda koji su isli iz nje? Za razliku od nekih kojim su pismeni ljudi iz Srbije dolazili da pojasne ko su i sta su(19 vijek),ovi ljudi su to ime ponijeli u srcu,pa im ostalo,bez sugestija ili otvaranja ociju iz matice.
Pojasni otkud npr.Bosnjacka mahala u Mitrovici na Kosovu,a valjda se tako zvala i prije 92,ako ima veze ova tvoja tvrdnja?

P.s
Ne vrijedjaj,valjda smo se nesto dosad naucili ovdje

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 12:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ma kao da je bitno vise ko je sta, bitno je da su nam stranci sjebali drzavu i da su im pomogli Hrvati i muslimani kako bi dobili "nezavisnost", a evo vidimo sad koliko smo svi nezavisni.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

SÄFFLE je napisao:
Da ponovimo; na Turskom jeziku se bosanac kaze bosnak,bosnjak,kao sto se na Svedskom jeziku bosanac zove Bosnier. Bosna je postojala i te kako prije 92,a i ljudi valjda koji su isli iz nje? Za razliku od nekih kojim su pismeni ljudi iz Srbije dolazili da pojasne ko su i sta su(19 vijek),ovi ljudi su to ime ponijeli u srcu,pa im ostalo,bez sugestija ili otvaranja ociju iz matice.
Pojasni otkud npr.Bosnjacka mahala u Mitrovici na Kosovu,a valjda se tako zvala i prije 92,ako ima veze ova tvoja tvrdnja?

P.s
Ne vrijedjaj,valjda smo se nesto dosad naucili ovdje

Sama činjenica da Turci u svom jeziku izvode od riječi Bosna, naziv za pripadnika te države Bošnjak ili na turskom Bosnaklar ( Bošnjaci) samim tim namjerno ili nenamjerno podvode Srbe i Hrvate pod taj naziv govori da čine grubu grešku. Koja nas zbunjuje i navodi na pogrešne zaključke.

http://www.turuncutime.com/news/129/ART ... 06-06.html

Sličnu grešku sam uočio na History , kada su u sukobu Bajazita i Timora Lenke grupu bjegunaca predstavili kao Turke, a radilo se o srpskim, bugarskim, vlaškim vazalima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]