banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 22:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2009, 00:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Milos sa Manjace je napisao:
Nesumljivi dokaza da su u srednjovijekovnoj Bosni zivjeli srbi i to dok se ona jos prostirala samo u Sarajevskom i Zenickom okrugu (u dolini rijeke Bosne). U medjunarodnom ugovoru o raspodjeli nadleznosti u dubrovacko-bosanskim sporovima ban Matej Ninoslav eksplicitno svoje podanike naziva "srbljima" a dubrovcane "vlasima".

Naravno, ovo može u najizvjesnijoj verziji značiti da je srpsko pleme isto tako učestvovalo u stvaranju bosanske srednjovjekovne države, možda kao osnovni etnički element, pa se taj identitet, odnosno naziv (srpski) očuvao nekoliko vijekova, ali geografska i politička odrednica će ubrzo nadvladati etničku - ako se o takvoj radi - te će u Bosni, zemlji poslije Kulina nezavisnoj od raškog državnog centra, dominirati identitet "Bošnjanina".

Zato se nikada ne može tvrditi - a to se često radi - da je Bosna bila "srpska" u klasično-raškom smislu, u smislu kakvom su bile zemlje objedinjene pod krunom Nemanjića. Bosna je izgradila poseban identitet i njom je dominirala i nešto drugačija društvena struktura i, još bitnije, drugačija kultura koja se zasnivala na posebnoj vjerskoj konstelaciji - na dominaciji bogumilstva.

Zato Bosna nije imala nikakve veze sa onim što bi se kasnije nazvalo "svetosavskim" identitetom, osim posredno, preko dvostrukog vijenca kojim se Tvrtko okrunio u Mileševi i institucija koje je uveo potom. Štaviše, dvije srednjovjekovne tvorevine će ratovati i na postojećim razlikama će se graditi istorijska percepcija: istoričarima je dobro poznata priča o mladom Dušanu koji je porazio "babunsku vojsku" i poslao je nazad u Bosnu.

Današnji bosanski Srbi - koji sebe takvim vide - nisu kontinuitet stare Bosne, nego naprotiv, oni su potomci (ne nužno u genetskom, biološkom smislu, nego u kulturološkom) doseljenika iz onoga što se naziva Starim Vlahom i Starom Srbijom, koji su sa sobom donijeli pravoslavlje i po imenu srpski identitet.

BHF je napisao:
povelja Kulin Bana I kralja Bosne

Niko ne spori da je Bosna za Kulina dobila nezavisnost, ali ne radi se o tome.

Druga stvar, ne postoje nigdje dokazi da li su svoj jezik nazivali bilo bosanskim bilo srpskim. "Bosančica" je ad hoc naziv koji je nastao mnogo kasnije kada se govorilo o ćiriličnoj minuskuli upotrebljavanoj u Bosni, tako da sam naziv nije dokaz.

Treće, još bitnije, Kulin nije bio kralj, nego ban.

urbana_extravaganca je napisao:
1. Промашио си форум (можда да покушаш на наком форуму Сарајево, Тузла, Зеница и сл.).
2. Твоја виђења историје ће убрзо да пређу у опасна смарања затим у вређања а онда ћеш свима опасно да се попнеш на ону ствар па ће на крају админ бити приморан да тему закључа а тебе одстрани.
3. Веруј у ово што сам написао јер смо слични ствар имали већ неких мали милион пута.

Ponavljaj naglas: kuracpičkamakazekuracpičkamakazekuracpičkamakazekuracpičkamakazekuracpičkamakazekuracpičkamakaze... kome ispadne kurac taj se popeo i neka ga administrator odmah banuje.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Е немојте да затварате тему, пустите ди џеја (или само џеја) да нас образује.
Шифра: "Недукована младеж"

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 07:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ONWxosmLWfQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 13:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 14:36

boljebi bilo da ti promjebnis taj avatar jer vreda druge forumase na ovoj starnici,svi znamo sta je ta osoba nanjela zla bosancima i hrcegovcima zato molim administratora da sankcionise ovog forumasa i ukloni mu ovaj avatra sto vrjeda druge forumase toliko za ovog iznad mene,
sto setice historije bih sve se zna drugi su nametali prisvajali otimali dok nije dosla prava istina o onom sto je kroz vjekove sakrivano zataskavano i pod svaku cijenu zabranjeno da se iznosi u javnost al hvala dragom BOGU istinu nikad nemozes sakriti kad tad se pokaze na vidjelo tako i istinita i prava historija bosne i hrecegovine i njeni naroda kraljeva izasla je ne tako davno na vidjelo sto mi je drago kao bosancu i patrioti ove zemlje ....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3C9IGoAlBss[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
BHF reci cu ti samo ovo, pitaj te svoje istoricare koji sad pricaju o istoriji ili ti historiji sta su pricali prije rata?.... Ali, da, vjerovatno tada nisu smjeli da iznose te stvari jer nedaj Boze, isli bi na goli otok, u neki zatvor ili bi bili strijeljani....
Ali hvala Bogu, sada su slobodni i smiju da govore istinu....Jel' tako BHF???
Jadnici.....

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
boljebi bilo da ti promjebnis taj avatar

Ево сад ћу...

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 16:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Дечко је тотално неписмен, што му се види и по потпису или овоме

boljebi bilo da ti promjebnis taj avatar :lol:

Тражи од учитељице да ти врати паре.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 00:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
Нема потребе да мијења аватар. Млади мајор није чинио никакве злочине. Тукао је фашисте и комунисте и то га може чинити само херојем!

BHF је нажалост све измјешао, и Мехмед пашу Соколовића и Котроманиће, и Турке и оне који су се против Турака борили...Кад би неким случејем неко саставио на једно мјесто све оне које видјех у овом "бошњачком погледу" ,вјерујем, настао би такав метеж и масакр да би се чуло до Беча. А BHF тако нешто са поносом представља!
Та бљутава мјешавина, ето, некоме може представљати и национални идентитет.
Невиђено

Poslednji put menjao petrich dana 08 Jun 2009, 22:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 02:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
BHF je napisao:

boljebi bilo da ti promjebnis taj avatar jer vreda druge forumase na ovoj starnici,svi znamo sta je ta osoba nanjela zla bosancima i hrcegovcima zato molim administratora da sankcionise ovog forumasa i ukloni mu ovaj avatra sto vrjeda druge forumase toliko za ovog iznad mene,
sto setice historije bih sve se zna drugi su nametali prisvajali otimali dok nije dosla prava istina o onom sto je kroz vjekove sakrivano zataskavano i pod svaku cijenu zabranjeno da se iznosi u javnost al hvala dragom BOGU istinu nikad nemozes sakriti kad tad se pokaze na vidjelo tako i istinita i prava historija bosne i hrecegovine i njeni naroda kraljeva izasla je ne tako davno na vidjelo sto mi je drago kao bosancu i patrioti ove zemlje ....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3C9IGoAlBss[/youtube]

''bosnjacki pogled kroz istoriju'' ...dobar ti ovaj mix :lol: :lol:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Meni je zanimljiva jedna stvar.
Bosna,ta stara i prva drzava na Balkanu,koja je imala svoje pismo,i koja se odrzala i do dan danas.U redu.
Ali nesto mi je cudno.Ja se ne sjecam da se ijedan vladar Bosne zvao Halid,Muamer,Alija,Edin.....

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 12:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Bosna,ta stara i prva drzava na Balkanu,koja je imala svoje pismo,i koja se odrzala i do dan danas.U redu.
Ali nesto mi je cudno.Ja se ne sjecam da se ijedan vladar Bosne zvao Halid,Muamer,Alija,Edin.....

Па нису смели од комуниста :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 08:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25

Nije mi jasno da nisi cuo za bogumile i da tako malo znas (sto sam kazes) o vremenu i narodu iz toga perioda.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

antik je napisao:

Nije mi jasno da nisi cuo za bogumile i da tako malo znas (sto sam kazes) o vremenu i narodu iz toga perioda.

Додирни нас свети човече.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Citiraj:

...i zaboravio si reci da se prostirala na svim kontinentima...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 17:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Naravno da se prostirala na svim kontinentima.Prava prilika je da sada prilikom obnove bosanske nacije i bosanske države izvršimo mirnu reintegraciju prvo gornjeg,a onda i donjeg toka Nila,a potom i cijelog Egipta.Ustvari,ima da osnujem političku partiju kojoj će to biti politička platforma.Plus povratak monarhije na čelu sa faraonom Razmeš III(to ću naravno biti ja).

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Naravno da se prostirala na svim kontinentima.Prava prilika je da sada prilikom obnove bosanske nacije i bosanske države izvršimo mirnu reintegraciju prvo gornjeg,a onda i donjeg toka Nila,a potom i cijelog Egipta.Ustvari,ima da osnujem političku partiju kojoj će to biti politička platforma.Plus povratak monarhije na čelu sa faraonom Razmeš III(to ću naravno biti ja).

Sa prijestonicom u Visokom naravno :D

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

antik je napisao:

E stvarno,proglasavam predaju,stvarno nisam bio u pravu.
Evo i dokaza...vid'te,imena kao na skupstini FBiH:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BA%D0%B5

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
neke moderne karakteristike bosanske drzavnosti:
dva entiteta,jedan distriht,jedan savjet ministara, tri rotirajuca predsjednika, 10 kantonalnih vlada, dvije entitetske vlade,vlada distrihta, visoki predstavnik sa bonskim ovlastenjima (koja brisu i s od suvereniteta) gotovo polovina stanovnistva ne zeli da zivi u zajednici sa druga dva naroda, srbi hoce rs, hrvati herceg bosnu a bosnjacima onda ostane samo ono do jajca&avnoj memories. i dalje zanimljivih detalja: tri jezika nisu cudo ali tri razlicite istorije... :lol: :lol: :lol: jbt.koji lonac...i onda se pojave ovi sto prepravljaju i ono malo zajednicke istorije sto je bilo....pih

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]