banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Feb 2026, 19:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 495 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Sremski front.....jebo nam pas mater!
Ovo "mahom srpske jedinice" - zar je bilo drugih?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Vidim ovde se frlja, lupa i gadja dobro i dobacuje se direktno i ubacnom putanjom...urakljuje "prava i tacna" istorija!!
Jbt. ko da je Jasenovac bio bastilja pa juris na to i sve pada....koje budalestine, i neznanje! Pricam ti pricu iz svoje avlije, sve stratezi sve direktni ocevidci.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ta pametna logika i taj narativ o bezpotrebnom zrtvovanju i stradanju naroda ide jos od pocetka 2svr!!
Sta smo se mi gurali mogli smo lijepo cekat, malo se pripazit, slegnut, ono kao saradnja sa Hitlerom ali nista puno i strasno i tako do kraja.

U ostalom sto je trebalo ginut i za oslobadjanje Beograda mogli su to Rusi i bez nas pa onda bi oni produzili dalje i oslobadjali.
Naravno Italijani i Englezi bi "oslobodili" Sloveniju i Hravatsku i sve bi mi dobili nazad bez puno krvi i stradanja naroda. Rusi bi nama sve dali sto su oni oslobodili sigurno onako kao ovlas Hicinim saradnicima.

A mi krenuli, ustanak pa tako dalje pa nakraju tjerat Sremski front pa zavrsne operacije ljudi i narod izginuli ...koja "glupost" sve su to mogli drugi za nas odradit ...jel tako i zaboravi jos spomenut da nije bilo partizana oni i taj njihov antifasizam....jel a Njemci ko Njemci nisu uopste bili "tako losi" nebi oni nas da mi nismo njih ....jel..?!

Jako duboko i pametno al eto nije se niko sjetio toga...jbg.
Koje gluposti.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 22:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Sto gluposti, na kraju svi bolje prosli od nas. Cesi Slovaci, Madjari, Hrvati, Rumuni, Bugari...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zaboravi ti Poljake...jel?
A sta je sa Italijanima. Ako smo mi bili glupi sta je Italijanima trebalo da na kraju 2svr imaju vise partizanski jedinca nego mi. A Musolini zasjedo i carevo sta je njima treblalo da se dizu i talasaju.

Poslednji put menjao Brale001 dana 22 Dec 2025, 23:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Oni nisu imali gdje, tacno izmedju dvije sile. Ali eto i njih sad vidi, ekonomski eksplodirali unazad 20 godina.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mi smo imali Jasenovac a oni Katinsku sumu...plus ostalo!
Medjutim ili Ali.
Nebi te Rus milovo da je upao kao pravi "oslobodilac" na teritoriju kraljevine... u gulacima nisu stradavali samo Rusi nezaboravi to. Prisjetimo se da kraljevina nije imala ni diplomatske odnose sa Rusijom do pred par dana pocetka rata, kako smo se voljeli.

I pitanje sta bi i kakva drzava ostala kad bi se svi namirili.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Smatram da Sovjetima ne bi bili toliko zanimljivi i ako bi nas tlacili definitivno ne bi kao Poljake. Sto se tice drzave/teritorije ostalo bi vise nego sto imamo sad i bilo bi nas vise kao polazna osnova za eventualne ratove 90ih.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nekidan slusam kako su i Francuzi bili kao i Hrvati i drugi slati na istocni front, Hitler nebi to radio sa Srbima sigurno kad mu prigusti on bi postedio Srbe radije bi ubacivo 15g djecake Njemce..! A posle bi nas postedili Rusi siguran sam u to pa slaveni smo ...pa ako nista Rusi bi nam odvalili tj dali dobar dio teritorije zasluzno!
Mislim hajmo ozbiljno.

Poslednji put menjao Brale001 dana 22 Dec 2025, 23:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Naravno da bi radio, ali demografski gledano to je premija u odnosu na to kad ti kolju sve redom, zene, djecu...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U ratovima se ubija vecinom ne selektivno tj zene,djeca, starci prvi stradaju za nas nije bilo drugog rijesenja.

Jasenovac nije punjen sa Srbima iz Srbije, Crne Gore, Makedonije vec pretezno Hrvatske i Bosne (posebno Kozarska ofanziva). Pavelic i ustase bi uradili svoj krvavi plan i da ni jedna puska otpora nije pukla.
Ima si opciju umrijeti u tisini i bit zaklan klececi ili pruziti otpor i suociti se sa sudbinom! Nije bio moguc demografski spas sa Hitlerom i Pavelicem.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 10:14 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Ja stvarno ne znam zašto niko nije pokušao bar da malo "načne" i napadne Jasenovac, ni četnici a ni partizani. Recimo da su se možda bojali odmazde nad logorašima, ili da nisu imali dovoljno ljudstva za tako nešto.

Čak nigdje nisam pronašao u knjigama ni nagovještaj da bi se to uradilo ali nije zbog toga i toga.

Sremski front tj. njegov proboj ...... pa za njega se zna da su izginuli prisilno mobilisani u partizane sa teritorije Srbije, jer su "navodno" komunisti htjeli da partizani bez obzira na žrtve probojem probaju zatvoriti put njemačkim jedinicama u povlačenju. Neki kažu da Tito nije htio da rusi baš oslobode cijelu SFRJ ... oko tih događaja postoje neka svjedočanstva i u pisanom obliku.

Za Jasenovac baš i ne .... bar ja nisam naletio na knjigu ili svjedočanstvo.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 10:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Moj deda je ranjen na Sremskom frontu. Iz Bronzanog majdana. Jedinice NOV koje su bile na tom frontu su mahom iz Bosne, Like, Vojvodine i Slavonije. Uz jedinice Crvene armije, Itlaijanske partizanske odrede i ostale. Da nije bio bitan ne bi Nijemci tu postavili 100 000 vojnika da ga brane.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
@Brale Кад ти крену убијати 100 за 1 и још вадити дјецу из школе да попуне за стрељање, а ти не можеш то да спријечиш, онда нема избора него да се притајиш и водиш отпор на једини начин на који може да се води (диверзије и сл) а да ти не побију све и старо и младо. Није толико тешко запуцати па се сакривати по шумама и горама наше земље поносне, док тамо на неком другом иде одмазда.
Испада да је Ђујић урадио праву ствар, није крилао против надмоћног окупатора једном кад је постало јасно колико су јачи, да не страда народ, а усташама је био бич. Радиш тако и чекаш инвазију, нека већа дешавања, да кренеш пуном паром.
Може можда и да се пореди са ситуацијом послије 1389. Остао си практично без војске и свако даље пружање отпора води у геноцид, дакле Милица и Стефан, па и краљ Марко, су урадили једино што се могло, да се сачува народ, док је Бранковић крилао па су Турци оргијали, палили и клали по његовим крајевима. Можда га је зато прост народ и запамтио као издајника, а претходне као јунаке који су људе штитили.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 11:27 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
_зока je napisao:
Moj deda je ranjen na Sremskom frontu. Iz Bronzanog majdana. Jedinice NOV koje su bile na tom frontu su mahom iz Bosne, Like, Vojvodine i Slavonije. Uz jedinice Crvene armije, Itlaijanske partizanske odrede i ostale. Da nije bio bitan ne bi Nijemci tu postavili 100 000 vojnika da ga brane.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Neću reći da nije bilo prekaljenih jedinica NOV na Sremskom frontu ali je najviše izginulo srba iz Srbije koji su prisilno mobilisani i gurani u borbu a nisu imali iskustva iz rata prije toga. Za tako nešto postoje i dokumenti a i knjige.

Nijemci su štitili svoje armije koje su se povlačile što morskom obalom što centralnom BiH, znam da su se povlačile preko Novog Pazara, Sjenice i dalje na sjever. I zato su se grčevito branili na Sremskom frontu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 495 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Sva vremena su u UTC [ DST ]