Pokačio sam se na reditu sa nekim gedžovanom iz KG koji već duže vrijeme otvorenu netrpeljivost ispolhava prema Srbima prekodrincima, tovareći nam da smo bili dio istih falangi koje su nasrnuli na Srbiju 1914, prvobitno stavljajuci akcenat na "silovali, pljačkali, palili.." - poslao sam ga na kraju u 3
lepe požarevačke adrese na kojima obitavaju potomci pradjede-strica (3 unuka) koji se nakon Soluna, preko KiM, zaustavio tamo i ostao do posljednjeg vakta. U Bosnu se nakon 1918. nije više vraćao.
Donekle sam imao razumijevanja (da ne kažem odmah saosjećanja), budući da ona žvaljava kuga na vlasti Srbije svjesno i u mlazevima prosipa otrove u tamošnju javnost, pa su posljednju godinu-dvije naročito učestali izljevi imbecilstva na mozak, vjernih mu miniona-analnih podrepaša koji su krenuli neselektivno i rafalno svakom ko je kontra ove kuge na vlasti da lijepe etikete "ustaše" i sl.. Zatim batinaške falange žvalodomora i dr. bahatnici. Ovaj takve percipira isključivo kao prekodrince/bosance i na lijevoj obali rijeke po njemu Srba nema. Vojvoda Vuk (~Vojin Popović) je čupao uši zarobljenim Bosancima nakon Cera, nikakve dobrovoljce mi sa ove strane nismo davali.. i sl. baljezgarije i kompleksaška omalovažavanja.
Kvaka je i u tome što primjećujem da ovo postaje sve učestaliji slučaj - kako se množe pomenuti ispadi žvaljavih miniona, iz tzv. uže Srbije/Šumadije sve više probijaju ovakvi narativi.. Jebeno bolesno društvo, zahvaljujući prvenstveno zlu koje žval-spodoba sistematski sije i zaliva..
...
Čisto bih ostavio kao zapis na kraju da nikakve KuK-jedinice/pukovnije/regimente (..kako ih već zvaše tad) formirane u anektiranoj BiH u prvoj ofanzivi na Srbiju i Cer nisu pregazile Drinu.
Ali mi je osnovni motiv za ovo javljanje ovaj vanredan podkast i naročito otkrovenje dnevničkih zapisa iz tih prvih prdratnih i ratnih dana, o kojima se u njemu govori - od strane mobilisanog Čeha, rezerviste jevrejskih korijena, koji je otpremljen na front prema Drini preko Bijeljine (~korpusi iz Češke i Česi sami uz određen % ondašnjih sudetskih Nijemaca su izvršili glavni udar preko Drine ispod BN, pa kroz Mačvu i dolinu Jadra izbijali na Cer.. stoga bjehu opravo oni pretrpili najveće žrtve od strane srpske vojske. Nakon njih su preko Zvornika udarili direktni preci uja iz 42. domobranske (Honved) iliti po nečuvenju poznate Vražje divizije. (ali se nisu u tom prvom ofanzivnom naletu krljali mnogo sa srpskim jedinicama, brže bolje su se povukli nakon razbijanja 5 KuK armije u kojoj su, kako rekoh, Česi bili najbrojniji).
Dakle, knjiga o kojoj se govori o podkastu je must-read(!), ako iole nekog odavde intrigira kako je to bilo biti stranac sa ove strane Drine u KuK-uniformi, ptosto bačen u klaonicu rata. Pisana je iz dubokog sentimenta hladnog i proračunljivog cinizma prema generalnoj atmosferi koja je vladala u KuK monarhiji pref njeno konačno upokojenje. Autor je bio buntovnik tog vremena, anarhista i naposljetku ipak neostvaren revolucionar (ali nasuprot tome ipak itekako ostvaren literata, samo još minorno poznat na našem govornom području).
...
Radi svega toga - sve preporuke za ovaj podkast, otkrovenje autora i njegove knjige koju ću apsolutno da zbavim. Pa koga još interesuje ova tematike, vóila.. (s tim da jos duboko podsvjesno mislim da se iz nje mogu izvuci mnoge pouke i paralele sa aktuelnom situacijom/stanjem u svijetu/na kontinentu)
https://youtu.be/dws06JbDJJgNaslov je donekle senzacionalistički, jerbo ipak su Česi iz te 5. armije jurišali i pružali žestok otpor.