banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Nov 2020, 20:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jul 2018, 11:01 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Postovi: 5142
Citiraj:
КОНКОРДАТСКА КРИЗА

Конкордатска криза је била вјерска и политичка криза у краљевини Југославији током 1930-их. На једној страни се нашла влада Милана Стојадиновића, а на другој страни Српска православна црква. 25. јула 1935.

Југославија је потписала Конкордат са Ватиканом. Овим је Римокатоличка црква добила широка права у области образовања, социјалних и хуманитарних дјелатности. Међутим, Конкордат је требало и ратификовати. Стојадиновић је прво хтио да направи споразум са СПЦ. СПЦ није на Конкордат гледала позитивно. Сматрало се да Конкордат даје католичкој цркви превише права и привилегија у разним сферама. Ипак, Стојадиновић је тврдио да је он упознао патријарха Варнаву са Конкордатом још и раније те да патријарх тада није имао никакав приговор. Свети архијерејски сабор је влади упутио „Примедбе и приговоре на пројект Конкордата“. Патријарх Варнава је изјавио да ако Конкордат буде прихваћен, СПЦ бити приморана да се бори свим средствима против његове примјене. СПЦ је такође издала и саопштење за јавност у којем се јасно изражава мишљење о Конкордату. У саопштењу СПЦ је позвала православне вјернике да се држе православља и да помогну својој Цркви. СПЦ је тврдила да се Југославија Конкордатом проглашава „земљом невјерника“ коју католичка црква треба да покрсти. Криза је 1937. достигла врхунац. 19.7.1937. је организована литија за оздрављење патријарха Варнаве, али је у исто вријеме та литија замишљена и као протест против Конкордата. Међутим, вјерници су се нашли на удару жандармерије. Углавном се као главни организатор ове литије помиње Николај Велимировић, али уствари далеко већу улогу је имао др. Војислав Јањић.

Политичка опозиција је подржавала СПЦ па је тако овај сукоб добио и политичку димензију. Због тога је Свети архијерејски сабор још у мају 1937. издао једну декларацију у којој се СПЦ оградила од југословенске опозиције. У периоду од маја до јула 1937. о Конкордату се говорило у Народној скупштини. СПЦ је пријетила да ће екскомуницирати било којег православног посланика који буде гласао за ратификацију Конкордата. Постојао је и посебан Одбор за Конкордат. Овај одбор се састојао од 21 члана, а у њему су била и свештена лица. Интересантно је да је свештеник из Шабачке епархије Марко Ружичић био у том Одбору, али је подржао Конкордат. Због овога Ружичић је био лишен свештеничког чина. Тензије су се само повећале када су се прошириле гласине да је патријарх отрован. 23. јула 1937. о Конкордату се гласало о Народној скупштини и Конкордат је прошао. Свети архијерејски сабор је из Цркве искључио све оне посланике који су подржали Конкордат. Конкордатска криза је попримила и националистички карактер. Срби су махом сматрали Конкордат оружјем Ватикана, док су Хрвати противљење Конкордату сматрали српско-православним шовинизмом. Сукоб владе и Цркве се наставио и послије смрти патријарха Варнаве 23.7.1937. Тако је 14.8.1937. забрањено објављивање једног званичног саопштења СПЦ. Ипак, Стојадиновић је схватао да му сукоб са СПЦ не треба, па је одлучио да сачека са изношењем Конкордата пред Сенат. Ово је у суштини значило одустајање од Конкордата, а то је и потврдио министар унутрашњих послова Антон Корошећ у новембру 1937. и потврдио. Одустајање од Конкордата је наравно довело до погоршања односа Југославије и Ватикана.

https://www.facebook.com/istorijasrba/p ... 8541011628

_________________
Spoiler:
Nije bitno koliko znaš,imaš ili možeš.Bitno je koliko si spreman da to što znaš,imaš ili možeš podijeliš sa onima koji ne znaju,nemaju ili ne mogu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 31 Jul 2018, 12:32 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Postovi: 5142
Citiraj:
СФР Југославија је имала једну од највиших стопа абортуса. А у самој Југославија предњачила је Србија. Према званичним подацима 1963. у Србији је извршено 127,260 абортуса, 1964. 133,881, 1965. 142,403, 1966. 155,542, а 1967. 167,209 абортуса. Стопа абортуса на 1000 жена у репродуктивном добу је 1969. била 72, а 82 1989. Неке жене су имале више абортуса, тако имамо случај жене која је имала 23 абортуса, а према подацима за Србију из 1989. 22% жена које су те године имале абортус су већ раније имале више од 4 абортуса. Пораст броја абортуса је изазвало и промовисање идеала мале породице са 2-3 дјетета, а била је присутна и појава абортуса као вида контрацепције.

https://www.facebook.com/istorijasrba/p ... =3&theater

_________________
Spoiler:
Nije bitno koliko znaš,imaš ili možeš.Bitno je koliko si spreman da to što znaš,imaš ili možeš podijeliš sa onima koji ne znaju,nemaju ili ne mogu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Okt 2018, 21:05 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Postovi: 5142
Citiraj:
Another priceless piece of Serbian historic treasure sold to a private foreign collector…
Beautiful 14th century golden ring which most likely belonged to Maria Angelina, niece of emperor Dušan the Mighty and wife of Toma Preljubović, Medieval Serbian nobleman and ruler of Despotate of Epirus, has been sold on auction at Drouot auction house in Paris, France.
Two-headed eagle is engraved on the top of the ring, which was the symbol of Medieval Serbian royal house of Nemanjić, while cyrillic inscription with owner’s name (BASSILS [SA] MARIA – Queen Maria) and ornaments on the link are made in niello technique.
Dimensions – 3.1 x 2.3 cm, weight 49 grams.
Unfortunatelly, Serbian officials showed no interest in retrieving this valuable piece of our Medieval history
//
Još jedan primerak srpskog srednjovekovnog blaga završio je u rukama stranih privatnih kolekcionara...
Prelep zlatni prsten iz 14. veka, koji je pripadao Mariji Angelini, nećaki cara Dušana Silnog i ženi Tome Prljubovića, velikaša i vladara Epira, prodat je nedavno na aukciji u Drouot aukcijskoj kući u Parizu.
Na prstenu je urezana predstava dvoglavog orla, simbola vladarske kuće Nemanjića, dok su ćirilični natpis sa imenom vlasnice (Kraljica Marija) i ornamenti na karici urađeni u nielo tehnici.
Dimenzije – 3.1 x 2.3 cm, težina 49 grama.
Na žalost, država Srbija nije pokazala nikakvo interesovanje da ovaj neprocenjvi komad vrati u našu zemlju
https://www.facebook.com/archeoserbia/p ... =3&theater

Spoiler:
Slika

_________________
Spoiler:
Nije bitno koliko znaš,imaš ili možeš.Bitno je koliko si spreman da to što znaš,imaš ili možeš podijeliš sa onima koji ne znaju,nemaju ili ne mogu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Dec 2018, 21:25 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
Да ли неко можда има списак (попис) српских ускока у Жумбераку 1551. у електронској форми?

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Dec 2018, 21:47 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Postovi: 3895
Lokacija: Fabrika teškog naoružanja ' Milovan Đilas'
ima to ovdje
https://www.scribd.com/document/46705806/O-Popisu-Zumberackih-Uskoka-Iz-1551-Godine

_________________
Nema pregovora sa onima kojima je republika spekulacija, a revolucija zanat !


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Dec 2018, 21:59 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
dr. Jovo Ubiparip je napisao:


Хвала. Баш малопре и сам налетих на овај линк. Али и на неки сајт који воде сами данашњи Жумберчани. Каква гомила глупости се тамо налази... Али има и добрих историјских података. :)

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Feb 2019, 11:49 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Postovi: 40456
Lokacija: SAO Krmine
Mada je moglo i u "zločine komunizma"


Citiraj:
Citiraj:
Venčao ih kralj, rastavio rat: Kako je najbogatiji par Srbije završio u bedi i poniženju

Već samim rođenjem, Vladin život izgledao je kao posut ružama.Vladimir (Vlada) Ilić, najmlađi sin Koste Mumdžije, rodio se, 19. septembra 1882. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mestu, a posle je školovanje nastavio u Beču i Ahenu. Bio je prvi tekstilni industrijalac iz tadašnje Srbije sa akademskim obrazovanjem. Pouzdano se zna da je govorio francuski i nemački, a po nekim svedočenjima i engleski jezik.

Kao najobrazovaniji u porodici, Vlada se uskoro našao na čelu velike tekstilne imperije -posle kratkog boravka u Leskovcu otac ga je poslao da vodi poslovanje koncerna u prestonici.

"Po Vladinom povratku iz Nemačke ramišljalo se o razvoju biznisa, ali i o ženidbi. Kosta je, po već oprobanom receptu, najmlađeg sina oženio iz familije svojih poslovnih partnera. Tako će Vlada postati suprug Olge - “najveće srpske mirazdžike” i unuke Lazara Dunđerskog", počinje priču o ovoj romansi za Dnevno.rs Saša Stanković, autor monografije o Vladi Iliću, pod nazivom "Prvi moderni gradonačelnik Beograda”.

Spajala ih je ljubav i veliko bogatstvo

Vlada Ilić je na mestu prvog čoveka Beograda bio od januara 1935. do septembra 1939. godine. Za to vreme, jugoslovenska prestonica je po prvi put postala prava, evropska metropola i grad koji je išao u korak sa svim svetskim trendovima.

Lazar Dunđerski imao je dvojicu sinova i tri ćerke – Jelenu/Lenku, Milku i Olgu. Dok je Lenkina tragična sudbina prepričavana širom Srbije, priče Milke i Olge manje su poznate. Olga Dunđerski se udala za kasacionog sudiju Stevana Jovanovića i tako postala gospođa Olga Jovanović Dunđerski. Jednoj od ćerki dala je svoje ime i upravo ona se kasnije udala za Vladu Ilića.

"U skladu sa njihovim bogatstvom kum na svadbi im je bio budući srpski kralj Aleksandar Karađorđević", ističe Stanković.

Dunđerski i Ilići bili su poslovni partneri i usko su sarađivali. Na primer, kredit Srpske banke u Zagrebu, u kojoj je Lazar bio glavni akcionar, bio je neophodan da Vlada Ilić od male štofare na Karaburmi stvori veliku Kraljevsku srpsku povlašćenu fabriku vunenih tkanina "Koste Ilića i sinova" u Beogradu.

Olga Ilić dobila je u miraz od majke dvorac Damaskin u Hajdučici. Dvorac je bio popularno mesto za zabavu gospode između dva svetska rata. I danas se stariji meštani ovog mesta u Banatu sećaju glamuroznih balova, raskošnih damskih haljina i bečke muzike koja se orila dvorom bogatih trgovaca.


Najveći dobrotvori Beograda

Ipak, daleko od toga da su Dunđerski i Ilići mislili samo na zabavu. U prvom redu, reč je bila o veštim trgovcima i biznismenima. Nakon Vladinog postavljenja za gradonačelnika Beograda, njegove obaveze samo su se umnožile.

Vlada i Olga živeli su u skladnom braku punom ljubavi. Nažalost, nisu imali potomstva, ali su zato ljubav poklanjali drugoj deci. Njihov dom u Beogradu bio je mesto mnogobrojnih priredbi, tu se delila pomoć siromašnima i pokloni prestoničkim mališanima, naročito pred velike praznike – Uskrs, Božić, Materice, Očeve…

U javnosti ime Vladine supruge Olge najviše se pominjalo prlikom humanitarnih akcija. Prve jeseni po dolasku Vlade Ilića na mesto gradonačelnika Beograda, uvedena je Zimska pomoć za svu prestoničku sirotinju i formirao se Akcioni odbor za zimsku pomoć čija je predsednica bila kneginja Olga Karađorđević, a jedna od članica Olga Ilić – priča Stanković i dodaje da je kao primer drugima Olga poklonila 100 zimskih odela i 105 zimskih kaputa za siromašnu decu.

Pomoć bračnog para Ilić pružala se i van Beograda – darivali su štof, pšenicu, hranu… Olga se pominje kao jedan od najvećih donatora za žrtve Drugog svetskog rata kada je posle trećeg savezničkog bombardovanja Beograda priložila 500.000 dinara za nastradale.

Teški dani za predratne bogataše

Kraj Drugog svetskog rata razdvojio je Olgu i Vladu. Ilić je uhapšen i osuđen na kaznu robije od deset godina i na konfiskaciju celokupne imovine. U presudama je kao glavna krivica Vlade Ilića navedena to što su njegove fabrike radile tokom rata i na taj način "jačale ratni potencijal okupatora".

"U vilu Vlade i Olge Ilić u Venizelosovoj ulici upala je rulja koja je sve opljačkala, a nova vlast nikad nije kaznila počinioce ovog nedela. Do sredine 90-ih vila je bila u vlasništvu Geneksa, pa sedište Jugoslovenske levice, a zatim hotel funkcionera JUL-a Nenada Đorđevića", objašnjava sagovornik.

Pričalo se da je bivšeg gradonačelnika Beograda od pogubljenja spasao lično Vinston Čerčil koji je intervenisao kod Josipa Broza Tita. Umesto toga, proveo je 7 godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici gde su mu bivši radnici donosili pakete. Pušten na slobodu krajem 1951. godine, ali ubrzo je doživeo šlog i umro u mansardi svog rođaka, 3. jula 1952. Sahranu su mu organizovali nekadašnji radnici.

"Olga je te godine poniženja preživela prodavajući nakit, ali i zahvaljujući seljacima koji su joj poklanjali hranu na pijaci kada bi je prepoznali. Na primer, samo od novca uzetog od prodaje jednog francuskog prstena, Ilići su živeli 3 godine", kaže Stanković.

Olga Ilić je supruga nadživela za sedam godina. Preminula je 1959. godine.

"Tako su nekad najbogatiji Srbin i njegova supruga, naslednica najbogatijeg Vojvođanina, završili bez potomstva, u krajnjoj bedi i poniženju. Na neki način, oni predstavljaju simbol uspona i pada srpske građanske klase koja je nastala i opstala pod turskom, odnosno ugarskom vlašću, a zatim nestala u prvim godinama komunizma", zaključuje autor monografije o vlasotinskom industrijalcu i gradonačelniku Beograda.

Okružni sud u Beogradu je februara 2009. usvojio zahtev za rehabilitaciju Vlade Ilića i ništavnom proglasio presudu Vojnog suda iz 1946. godine. U obrazloženju piše da je Ilić "morao da bude proglašen narodnim neprijateljem da bi ta osuda bila osnov i opravdanje za državu, da preuzme njegovo bogatstvo“.

Potomci Vlade Ilića i danas se bore kako bi povratili bar deo imovine svog slavnog pretka.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Feb 2019, 12:18 
OffLine
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Postovi: 37456
Lokacija: Месечева икра
Interesanto je kako je autor teksta zaboravio spomenuti da je Vladimir Ilić bio jedan od 400 potpisnika "Apela srpskom narodu" u kom se traži lojalnost okupacionom režimo. Apelu su odbili da potpišu npr Andrić, Isidora Sekulić, Milanković. Ili da su njegove tekstilne fabrike imale ugovor o opremanju Nedićeve vojske, a odbio je saradnju sa četnicima.

_________________
Bubi frubi


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Feb 2019, 16:26 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Postovi: 3525
_зока je napisao:
Interesanto je kako je autor teksta zaboravio spomenuti da je Vladimir Ilić bio jedan od 400 potpisnika "Apela srpskom narodu" u kom se traži lojalnost okupacionom režimo. Apelu su odbili da potpišu npr Andrić, Isidora Sekulić, Milanković. Ili da su njegove tekstilne fabrike imale ugovor o opremanju Nedićeve vojske, a odbio je saradnju sa četnicima.Zasto se mijesaju jabuke i kruske??

Procita gore pomenuti tekst pa samo da primjetim.
Nista ja nemam za a ni protiv Vladimira Ilica.

Naravno da gore navedena prica izgleda kao lijepa limunada. Ukratko, istine radi bogatilo se i gomilalo tada kao i danas na siromasenju i bijedi oko sebe. Dobrotvorne price i epizode su poznati sablon za plebes, kako prije tako i danas.

Ne pravdam ja ovaj tekst, njegovog autora ili jos manje imam empatiju prema glavnim likovima.

Ali htio bi nesto primjeti kao objektivnu cinjenicu prisutnu u slicnim situacijama a koja se zaboravlja ili prima kao iznenanjenja ponekad kod nas.

U cijelom svijetu kapitalisti, industrijalci u svim zemljama su saradjivali sa osvajacima ili ti okupatorima u vecini slucajeva.
Okupacija nije revolucija. Tako je bilo i kod nas 1941 okupacija nije donjela revoluciju u Kraljevinu Jugoslaviju.

U prvom kao i u drugom svijetskom ratu pod Hitlerom u okupiranim zemljama ekonomija i sistem su funkcionisali i dalje. Ameri su imali svoje firme i ulaganja u Njemackoj sve do 1942g. tj. Pearl Harbora do pocetka rata sa Japanom i Njemackom.

Vidimo da je stari djed Bus pod prijetnjom kazni morao prekinut svoj bizniz sa Hitlerovom Njemackom tek kad su zaratili. Sta je u Francuskoj bilo jesu li svi Francuski kapitalisti zatvorili svoje fabrike kad je Francuska okupirana od Nacista? Nisu!!
Da li ih je DeGol poslije sudio, nije (sa par izuzetaka).Pa i u samoj Njemackoj gdje su svi do jednog radili za nacisticku masineriju 100% gotovo su svi uskrsnuli i vratili se poslije 1945 u biznis.

Industrijalac ili kapitalista u Srbiji, Americi, Spaniji ili Turskoj ponasa se isto! O kakvoj lojalnosti se prica? Oni poznaju lojalnost prema novcu i tamo je oltar gdje se moli uvijek bio i bice.
Sorry.

Okupacija nije revolucija, sistem i dalje radi?
Sta je tu sporno i zasto je ovaj industrijalac u Srbiji izuzetak i za osudu.

Andric, Isidora ili profesor Djuric(Lako je tebi, ti u diple sviraš, a ja etiku predajem) nisu industijalci i kapitalisti i nastupaju u drugom sablonu.

Zasto se mijesaju jabuke i kruske?
Zasto se etika (u ovom slucaju rodoljublje) i kapital porede kad se to nigdje ne radi osim u utopiji???

Zato negativan odnos prema ovim likovima sa te strane( lojalnosti industrijalca, bogatasa ) nije nista posebno ili bitno.

_________________
Jer prijatelje stječemo
ne dobro od njih primajući,
nego dobro im čineći.
Iz govora Perikla poginulim vojnicima.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Feb 2019, 13:53 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Postovi: 40456
Lokacija: SAO Krmine
Spoiler:
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 31 Mar 2019, 11:54 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
Postovi: 4515
Заборављена хероина Великог рата

http://www.politika.rs/scc/clanak/42623 ... r4gJYtWumE

_________________
Definiši mizoginiju i onda je upakuj sa neshvatanjem načina fukcionisanja medija, i eto ti Foruma.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Nov 2019, 23:18 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Postovi: 5142
Mitrovdanska bitka 1992 / Mitrovdanska ofanziva 1992
https://www.youtube.com/watch?v=GDJYOTuzr_0

_________________
Spoiler:
Nije bitno koliko znaš,imaš ili možeš.Bitno je koliko si spreman da to što znaš,imaš ili možeš podijeliš sa onima koji ne znaju,nemaju ili ne mogu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Feb 2020, 09:22 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
Православна црква Усековања главе Св. Јована Претече у Бојанцима (Бела Крајина, Словенија). Црква се налази на гробљу.

https://s19.directupload.net/images/200218/zmoki99e.jpg

https://s19.directupload.net/images/200218/blu64ekg.jpg (један од надгробних споменика)

Табла на улазу у цркву: https://s19.directupload.net/images/200218/clxnovk2.jpg

Имам још слика али мрзи ме да постављам :)

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Jul 2020, 09:29 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
https://www.poreklo.rs/2018/01/17/nikol ... arlamentu/

Никола Његуш – Србин који је 1911. пуцао у Бечком парламенту

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Avg 2020, 03:53 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 29250
Lokacija: Je Suis Ahmed
Čitao sam o Njegušu simpatično je to što je Srbin, ali njegov cilj je bio drugačiji.

Vidi ovoga junaka.
http://politikin-zabavnik.rs/clanci/osm ... nje-osvete
https://mobile.twitter.com/rilivadivuk/ ... 4510439424

Samo da ne bude da Talal paša neki potomak Srba ili Bošnjanja.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Avg 2020, 11:15 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
За Талал-Пашу не знам али постоје јаке индиције да је Синан-паша српског порекла.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Avg 2020, 11:17 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
https://www.youtube.com/watch?v=elSpQNhwC8w

Интервју са Радојем Шипчићем, братом Влада Шипчића, последњег припадика ЈвУО који је убијен 1957. приликом покушаја бекства из земље.
Један фин интервју који дочарава тај однос између локалних четника и партизана, као и становништва које се нашло између сукобљених страна.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Sep 2020, 11:57 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
Slika

Српска војска са комадантом Костом Вучевићем, 1854.

Slika

Фотографија Едмунда Шневајса, околина Јајца, српски сељаци са краја 19-ог/почетком 20-ог века.

Овде има још занимљивих фотографија: http://gams.uni-graz.at/context:vase

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Sep 2020, 12:07 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 29250
Lokacija: Je Suis Ahmed
Eno i jedna žena duh u pozadini. :lol:

Mislio sam ozbiljno da seljaci koji stoje ispred ulaza u Palatu predsjednika su plod nečije mašte.

Zar je moguće da na ovako malom prostoru Be i Ha ima toliko razlika u narodnoj nošnji.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Nov 2020, 14:06 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7313
Lokacija: Satriale's Pork Store
https://www.poreklo.rs/2020/11/09/ekskl ... -okrajnov/

Ево неких занимљивости о почившем патријарху Павлу.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs