banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Feb 2019, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 933 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2018, 12:54 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Postovi: 3843
Lokacija: Fabrika teškog naoružanja ' Milovan Đilas'
kutak je napisao:
Ko će imati želudac da pročita sve to?

Ne moraš sva četiri toma odjednom, možeš krenuti sa onih preko 2000 naslova , knjiga i knjižica, monografija , koje su štampane još od 1945 pa do 1990 , plus ove kasnije..jednu po jednu. :confused2:

_________________
Nema pregovora sa onima kojima je republika spekulacija, a revolucija zanat !


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Sep 2018, 08:42 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7250
Lokacija: Satriale's Pork Store
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Silvio Dante je napisao:


То је могуће, али је та теза са реком Бојаном код научника који су се бавили проучавањем Срба у Белој Крајини одбачена. Прихваћено је да тамошње становништво води порекло из Западне Босне.


Ne znam gdje si pročitao studiju da je osporena ili odbačena ta teza.Možda ako gledamo mikro lokaciju, ali je nesporno da je većina Srba iz Žumberka i Bele Krajine iz Crne Gore i Hercegovine.Zapadna Bosna je bila samo međufaza.....Rajakovići, Sekulići, Kordići, Dučići, Keseri, Popovići, Vignjevići,Radatovići, Pilatovci.....isključivo Hercegovina i CG.


Скоро сам читао рад од аустријског историчара Кристијан Промица (проф. на универзитету у Грацу) који се бави проучавањем Беле Крајине и тамошњих Срба, па се позабавио неким ранијим истраживањима са краја 19ог и почетком 20-ог века. Имам то на немачком, али знаш језик могу да ти пошаљем. А неке радове имам и на словенском.

Слажем се око тога да је била међуфаза, само питање је шта временског раздобља. Ако је неко под притиском турака већ нпр. око 1390 напустио своје крајеве и дошао у Босну или још боље рецимо иза 1400. и задржао се (као породица) све до 1530-40. у Босни да ли је то међуфаза или ипак говоримо већ о дужем периоду. С обзиром да је просечни животни век ономад био доста кратак, између доласка из Херцеговине у Босну и одласка у Белу Крајину и Жумберак (тј. прво Жумберак па Крајину) имамо 2-3 генерације, од којих је ова која је отишла за Жумберак већ рођена у Босни и провела живот ту. У сваком случају занимљива тема, али одосмо превише од главне теме.

Поздрав.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Okt 2018, 17:42 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
Postovi: 175
Suđenje Artukoviću.

https://youtu.be/E6JJ8adt6rM

_________________
https://youtu.be/aTxlao9FWZo


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 29 Jan 2019, 10:59 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7250
Lokacija: Satriale's Pork Store
https://www.pogledi.rs/category/galerije/

Citiraj:
Дан кад су усташе завиле Требиње у црно

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Jan 2019, 22:18 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
https://www.youtube.com/watch?v=q_pmyChOGrk

Posljednji intervju vojvode Momčila Đujića 1998. godine o grobarima srbskog naroda o ekumenizmu o "rvatima" . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 31 Jan 2019, 23:43 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
Prva decenija dvadesetog vijeka,predstavlja u istoriji jugoslovenskih zemalja, bivše Habzburgške monarhije,jedan period vrlo važnih političkih,socijalnih i kulturnih prekretnica . . .
Formiranje novih duhovnih strujanja zapaženo je naročito u fazama političkih previranja u hrvatskim pokrajinama.Ono je okarakterisano ne samo rascjepom u starim strankama ,nego i sa pojavom novih političkih grupacija i stranaka.
U prvom planu novih stremljenja prema . . . naprednijem duhovnom i socijalnom životu hrvatskog društva, nalazilo se realistično naprednjaštvo novih generacija, odgojenih u Pragu pod uticajem filozofskih i socioloških učenja . . . demokrate profesora Tomaša Masarika . . .
I ova omladina započela je borbu sa dva jaka protivnika , u jednoj društveno nedovoljno razvijenoj sredini pritisnutoj opterećenjima prošlosti.
S isključivošću samo i - veliko hrvatstva starčevićanaca i frankovaca , ali s beskompromisnom nesnoščljivošću već organizovanog miltitantnog klerikalizma . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2019, 00:37 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
Uslovi za borbu bili su neobično teški i nimalo složeni usljed posljedica , koje su u dvadesetom vijeku namrle u baštinu,prethodnoj deceniji . . .
U osvit dvadesetog vijeka izbijaju na površinu različita opterećenja , politička i socijalna ,duhovna i kulturna kroz još izrazite ostatke feudalizma,samoživost i nenarodnog ,natražnjačkog i gotovo degenerisanog ali i kroz bijednu strukturu zaostalog i slabo obrazovanog ,učmalog i bezvoljnog ,konzervativnog i nadasve pauperizovanog malograđanstva - do kmetstva eksploatisanog seljaka a do ropstva uniženog još malobrojnog radnika . . .

Dvadesetetogodišnji satrapski režim mađarskog eksponenta bana Grofa Kuen - Hedervarija ,nadasve toga udara svoj sramni pečat!!!Planska mađarizacija nije išla samo tim putem da Rrvatsku što čvršće politički i ekonomski podredi kao svoje istorijske " partes adnexae" nego da ih izgradi kao svoj mostobran za imperijalističku penetraciju na Jadransko more . . .
Pa čemu je već tri decenije služio riječki "Corpus separatum"???
Naprosto nosilac tog nenarodnog režima bila je Kuen - Hedervarijeva "unionicistička" ili "mađaronska stranka" . . . koju su jednako sačinjavali Srbi kao i Rvati.
Mada su u ovoj stranci bili i Srbi i Rvati . . . oni su se samo tada služili aksiomom austrijskom i mađarskom "Divide et impera" zavadi pa vladaj . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2019, 23:27 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
"CRNA KNJIGA " Vladimira Đorovića ,strašna u svojim pojedinim stvarnostima samo,je blaži refleks plodova u Krvavoj žetvi koju je decenijama pripremao Kalajev režim uz saradnju i izdašnu pomoć politike crnožutih jezuita i nadbiskupa Štadlera . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Feb 2019, 00:04 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
Jednako štampa Štadlerove "Hrvatske katoličke udruge" a tako i franjevačke "Hrvatske narodne zajednice"nisu nimalo zaostali za direktivama zagrebačke frankofurtimaške "Hrvatske" koja je 29.VI 1914. poručila svim Hrvatima ,ma gdje se oni nalazili bojni poklič za istrebljenje Srba.


"U našem krugu ,na našem tijelu nalazi se sva sila krpuša u spodobi Srba i Slavosrba, koji nam prodaju grudu i more ,a eto i kralja ubijaju!S njima moramo jednom za uvijek obračunati i uništiti ih.To nek nam bude od danas cilj . . . Ubojico,ime ti je Srbin!I jesi Srbin, prokleto ti sjeme i pleme,što ga je vjetar natrunio po našem hrvatskom tlu,da rađa zločin i zlobu,sije neslogu i razbojnički prolijeva krv:"Narod navješćje Srbimaborbu na život i smrt i progonstvo iz Bosne i Hercegovine." . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Feb 2019, 23:22 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
Kosta Herman , bivši odjelnik predstojnik bosansko -hercegovačke zemaljske vlade za unutarnje poslove,a za rata pomoćnik građanskog komesara u okupiranoj Srbiji,inače jedan od najpoznatijih predstavnika vojnih i klerikalnih krugova u Sarajevu, uskliknuo je na dan atentata pred sarajevskim muzejem : "Sa stotinama vješala ne bi se mogle platiti dragocjene ubijene glave!" . . .
Sve ovo jasno pokazuje , da su se planski raspirivale strasti ,kako bi se u danom trenutku povele demonstracije toliko potrebne Austriji, da se pred svijetom pokaže kao najveći dio bosansko -hercegovačkog pučanstva odan monarhiji i Austriji!!!
Te su demonstracije prevršile sve dotadašnje 29. Jula 1914. Uistinu ,one bi bila prosta nemogućnost u ma kojoj pravnoj i kulturnoj državi, da se nije na sve strane i od svih činilaca proaustrijskog političkog života, podjarivalo rušilačko bjesnilo periferijskog ološa.
Proglas koji je izdala općina u vezi s objavom rata bio je iskra koja je zapalila barut.Strahovita nedjela bila su neizbježna.Jednako muslimanski kao i katolički ološ sakupio se pred katedralom nadbiskupa Štadlera i iza otpjevane carske himne pošao je da razara i pali spske ustanove.Svuda s mirnim promatranjem policije a na pojedinim mjestima i uz njeno učestvovanje . . .
Nije ni čudo kad se u proglasu "poziva stanovništvo i pučanstvo da takve elemente koji se daju na ovakve zločine(atentate) iz svoje sredine istrijebi ".
Bit će sveta dužnost pučanstva da tu sramotu opere . . .
0ve demonstracije koje su započete već na dan atentata ,a sutradan dobile svoj puni zamah,imale su punu podršku i od strane klerikalne štampe kao i same nadbiskove Kurije.
Postoje svjedoci koji tvrde, da su izvjesne vođe demonstranata poslije demonstracije 28. VI uveče bili na sastanku kod nadbiskupa Štadlera gdje se nalazilo i nekoliko političkih vođa.Smatra se,da je upravo na tom sastanku bio spremljen plan za sutrašnje i dalje progone.
Frankofurtimaše potaknuo je i pjesnik , biskup - koadjutor nadbiskupa Štadlera dr. Ivan Šarić pjesmom ,koju je objavila štampa a bila je i zasebno odštampana i razdavana po svijetu pred crkvama.
Ispjevana je još istog dana atentata pa je i ona pridonijela svoj udio razaračkom bijesu pomahnitalog šovinizma . . .

MUČENIK NADVOJVODA

"Šeher Sarajevo plače ,plače ,plače ,plače
Zaplakali s nama psalmi po crkvama,
Zaplakali s nama svi pošteni ljudi,
Gnjevom zadrhtale sve junačke grudi,
Ružnija od Kainove ubi te crna ruka . . .
Gospode ,nedohitni putovi tvoji,
Stoput blagosloveno se Tebe boji.
U ruci Tvojoj Pravda i Osveta
Nek se samo vrši Tvoja volja sveta
Ti grdnoj zvijeri i gujama sudi,
Gospode, obazri se s neba,nas pogledaj,
I milostiv i ne daj ,ne daj
Da nam se odrodi rugaju hudi
Ti im,vječni Suče ,Pravdom svojom sudi,
Brani i čuvaj svejedini puk ,
Da ga ne rastrga grabežljivi vuk!"Ovako biskup Šarić govori o osveti i poziva Boga da Srbima ili kako on već poetski i alegorijski kaže "Grdnoj zvijeri i gujama sudi". . . .
Da su i te riječi podigle mnogu kamenicu u tim demonstracijama i da je mnogi plamen mržnje iz zatrovanog srca probio , zasluga je i ove pjesme.Da ne govorimo o propovijedima ,što su u crkvama držane povodom misa zadušnica za ubijenog prestolonasljednika,koje su zapravo bile ne samo rasplamsavanje bratoubilačkog bijesa i mržnje nego i vrlo vješto izvođen propagandni plan.
Tako je u Sarajevu ratničko raspoloženje , o kome tako sugestivno govori Grof Palfi išlo sasvim pod ruku s onim u Vatikanu,Beču,Zagrebu,Ljubljani,Splitu itd . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Feb 2019, 23:40 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
https://www.youtube.com/watch?v=4chBbcava5o


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Feb 2019, 23:41 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postovi: 87
NJEMAČKA MUZIČKA GRUPA "DSCHINGHIS KHAN " 1980. GODINE - NA SVOJ NAČIN OPISUJE ANTIČKI RIM . . .


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Feb 2019, 23:45 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2005, 13:54
Postovi: 33883
Lokacija: Banjaluka
ok


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 933 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs