banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 04:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Dec 2011, 01:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 22:40
Evil_Dead je napisao:
Какве везе има лознички ћопавац с аустријским собосликаром? Ја нисам рекао да је Вук фашист, већ да си ти! Желиш освајати туђу земљу тако што ћеш је прогласити српском. Велика Србија - Велики Њемачки Рајх... разлика је у ... чему?

Освајања и фашисте си у тему убацио ти, а не ја ! Нигдје нисам никада поменио никакво освајање него само право на ''самоодређење и опредељење'' којег су имали сви народи у Титославији загаранотвано уставом (мада нам је та Титославија нанјела сва зла, али кад смо свећ им дали своје добро, барем да тражимо дио свога добра) ... Вук је казао да су сви штокавци Срби, као и огромна већина европских лингвиста, историчара, и географа ... А Вук има везе са дијелом поста у коме пише о језику и везе идеје велике Србије ..

Evil_Dead je napisao:
Пише је наука о друштву - социологија. А не ја који кад попијем три љуте крај котла почнем да маштам! Значи, по теби национализам је могућ као поглед у будућност? Јест мало морген! Одмах мораш споменути мртве! Ајде гради свој нацизам на живима... чик да те видим! Јок, мој јаране... Мора се васкрснути Вук, Његош, Јанко и Марко и читава историја која је почела постојати у 19. вијеку... Благо теби...

Када се већ позиваш на ''науку о друштву'', да ли можеш да кажеш на којег се теоретичара позиваш ? Да ли си ти свјестан да постоје огромне разлике између ставова једног Херберта Маркузеа спрам једног Ноама Чомског (иако су писали о једнодимензијоналним бићима, сваки на свој начин!!!) ? Да ли можеш рећи да ли у социологији као науци постоји јединствена дефиниција и став шта је то ''цивилизација'' ? Је су ли демократију развили Грци, или Американци ? И можеш ли нам овде написати дефиницију, шта је то наука ?

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 02:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
old fashion men je napisao:
Naročito mu je dobar onaj fes na glOvi.

Zasto su Srbi prije nosili fes?

Зашто, зато што смо били скоро пет стотина под турском окупациојом. Када се двије културе (у овом случају српска и турска) дуготрајно додирују неким својим елемнтима као што су језик, писмо, мода, религија долази до акултурације тј. одређена група људи формира своје културне основе са новим системом вриједности. Тако си добио неке народе јужних словена, европске конституције и физиономије, који је примио неке карактеристике доминантне културе (турске културе у овом случају). Отуд велики број турских ријечи, турска музика и инстурменти, одјећа. Ако покорена култура дуго буде под доминантном културом онда настаје један ужи степен акултурације ,а то је асмилација, када се један култура потпуно губи у доминантној култури. Некада процес асимилације буде комплетан, те се култура потчињеног утопи у култури завојевача, али ипак остаје могућност ако асимилација не буде комплетна да се некада неки дјелови покорене културе ревитализирају нпр. случај Емир Кустурица, Мехмед Селимовић, Алија Кохонџић, Капетан Хуесин Градачевић итд.

Тако један народ под окупацијом прије прихвата техничку културу завојевача нпр. музичке инстурменте, алат, одјећу и сл. него духовне, јер у случају првих се чини да су оне необходне и боље, а друге се чине као задирање у свијест те се ствара отпор.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 02:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NFL fanatik je napisao:
Dok ideja spajanja srpskog naroda konceptualno ne predstavlja nista lose, problem je sto je u BIH npr. zbog nekadasnje pomijesanosti naroda na ovim prostorima direktno rezultirala etnickim ciscenjem.
Problem te ideje dakle je prakticna izvedba na mjesovitim prostorima. Ne mozes otjerati nekog iz njegove kuce zbog toga sto zelis zivjeti sa bracom. Ustvari mozes - ali vidjeli smo gdje nas je to dovelo.

Велика Србија је само одговор на притиске разних дипломатија које угњетавају наш народ. Према уставу СФРЈ имали смо право на ''самоодређење и опредељење'', условно речено. Сви народи бивше СФРЈ су користили ту право, само Срби нису могли, не зато што нису жељели, него зато што нам нису дали. Ако ти је етничко чишћење Сребреница, онда можеш ли ми казати шта је Сарајево ?

Можеш ли прокоментарисати чињеницу да према пописима још од Турске, па до Аустроугарске Срби су константно чинили већину од 64 до 50% становништва ? Зашто Тиле растјера скоро 500.000 Срба из Босне ? Зашто је рекао да Срби муслиманске вјероисповјести нису Срби неги Муслимани ? Која иронија, комуниста Муслиман, атеиста ? :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 13:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2009, 09:08
Dobro se potrudih da procitam vecinu tvojih iznesenih misli. Mislim da zagovaras veliku Srbiju, ali ne znam u kojim granicama. Ideja ne bi bila losa da nema ostalih naroda u okruzenju. Koji bi, gle cuda, isto pozeljeli da zive sa svojim narodom u jednoj drzavi. Kakva drskost, reci ce drugi. Sve u svemu, utopija.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 13:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Dec 2011, 14:17
Velikosrpska hegemonistička ideja je poražen projekat!
Istina, zbog te ideje je puno nevinih ljudi stradalo.
Nadam se da većina zdravih ljudi što se deklariraju Srbima sad razmišlja proeuropski i da sve balkanske zemlje vidi u zajedničkoj porodici zvanoj EU!

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 13:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
"Великосрпска хегемонистичка" идеја никада није ни постојала као пројекат и као таква није ни могла да буде поражена. Та идеја је постојала само у главама људи који су на уштрб Срба хтјели да остваре своје циљеве. Сада ћеш ти споменути "Начертаније" и "меморандум САНУ",а ја више немам снаге да ти доказујем да ти те ствари ниси прочитао и да немаш појма о чему су и у којем историјском контексту су написане. Због тога сваки следећи пост који буде писао о тој "злочиначкој идеји" ће бити брисан. Ако имаш неке валидне историјске чињенице које су подупријете доказима,е онда можемо расправљати.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Великосрпска хегемонистичка" идеја никада није ни постојала као пројекат и као таква није ни могла да буде поражена. Та идеја је постојала само у главама људи који су на уштрб Срба хтјели да остваре своје циљеве и да етнички очисте свој простор од Срба.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 16:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Вјероватно си хтио написати још нешто?

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 17:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
"Великосрпска хегемонистичка" идеја никада није ни постојала као пројекат и као таква није ни могла да буде поражена. Та идеја је постојала само у главама људи који су на уштрб Срба хтјели да остваре своје циљеве. Сада ћеш ти споменути "Начертаније" и "меморандум САНУ",а ја више немам снаге да ти доказујем да ти те ствари ниси прочитао и да немаш појма о чему су и у којем историјском контексту су написане. Због тога сваки следећи пост који буде писао о тој "злочиначкој идеји" ће бити брисан. Ако имаш неке валидне историјске чињенице које су подупријете доказима,е онда можемо расправљати.

Извини али ти имаш само два-три поста на овом топику и то нигдје ниси ништа објаснио. Од чега си онда уморан ?

''Пројекат или пројект (лат. proiectum — бачен унапријед) је јединствени процес, састављен из низа активности дефинисаних почетком и крајем, као и људским, финансијским и другим ресурсима, који испуњава одређене услове. Свака од планираних активности унутар једног пројекта има за циљ, задовољење укупних потреба клијента.''

Ако Начертаније нису ,,порјекат'' уједињавања свих земаља нстањених Србима под турском окупацијом, замолио бих те да ми поучиш онда шта је то?

Ево ја искрено те молим, не да би правио иронију и сл., него да напишеш шта су Начертаније, па да ти ја опонирам и да ти докажем да ниси управу.

Ево прилистао сам топик и ништа нисам нашао да си писао о ,,Начертанијама'' ...

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Прво и основно....мој пост није био упуђен теби него Алипаши који као и сви падобранци из федерације који дођу на овај форум термине "Начертаније","меморандум САНУ" и име Добрице Ћосића користе као неке чаробне ријечи којима би доказали да су Срби имали некакав злочиначки план тлачења и убијања свега несрпског и да су геноцидан народ,а РС геноцидна творевина.
Друго....ако нисам написао овде шта су "Начертаније" не значи да то већ десет пута нисам написао на овом форуму...
Треће....кад већ инсистираш...."Начертаније" је дјело Илије Гарашанина који је изманипулисан од Чеха Франтишека Заха буквало преписао његов план (План за словенску политику Србије) о ослобођењу и уједињењу јужнославенских народа да би се поставила брана Руском утицају на Балкану и потпомогло ослобађање Пољске од Руса.
"Начертаније" никад није било широко прихваћен план српске политике,него је "вриједило" само за мандата двије српске владе,кнеза Александра Карађорђевића и кнеза Михаила Обреновића али то не смета свима којима су Срби трн у оку да тај текст користе као нешто чега се српска политика држи цијело вријеме.

imp. Aleksandar III je napisao:

Ево прилистао сам топик и ништа нисам нашао да си писао о ,,Начертанијама'' ...

viewtopic.php?p=1167169#p1167169

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
NFL fanatik je napisao:
Veliko-srpska ideja (namjerno naglasak na "ideja") u Slobodanovoj reziji, izvrsena od strane tvojih heroja poput Seselja je direktan uzrok SMRTI stotina hiljada ljudi [b]svih nacionalnosti na ovim prostorima. [/b]

Dok ideja spajanja srpskog naroda konceptualno ne predstavlja nista lose, problem je sto je u BIH npr. zbog nekadasnje pomijesanosti naroda na ovim prostorima direktno rezultirala etnickim ciscenjem.
Problem te ideje dakle je prakticna izvedba na mjesovitim prostorima. Ne mozes otjerati nekog iz njegove kuce zbog toga sto zelis zivjeti sa bracom. Ustvari mozes - ali vidjeli smo gdje nas je to dovelo.

IMO pokretac ove teme i istomisljenici su pametni kao cekic - kao ALAT ste u tudjim rukama...

sjajan post, ovo zaslužuje aplauz, posebno prvi pasus. kao da je pisao stjepan radić, ili slavka kučer...
pa kako vam ne dosadi...

ako vecina ljudi na jednom prostoru zeli da zivi u istoj državi, ne moze onda manjina da uslovljava ili ucjenjuje tu većinu. meni ne smeta da u srpkoj državi zivi muslimanska manjina, koja bi da se je pitam imala sva prava.

da, vidjeli smo sta se desavalo u bosni i hercegovini, kad su poceli sa preglasavanjem i slicnim sranjima....

skovacevic je napisao:
Da uskoro, krv do koljena, balkanski rat, svak sa svakim..... ako ne budemo NORMALNI

Scenario: Sandžak, Kosovo, Albanija, dio BiH, dio Makedonije, dio Crne Gore, Turska naspram
Srbija, dio BiH, Grčka, dio Crne Gore. Poslije u sukob ulaze i ostali zavisno od interesa:
Bugarska, Madjarska itd....

Ali zaboravih SAD i Ruse koji dirigiraju i nose štopericu.... :fadein: :D

koliko sam zapazio samo vi, bosanski muslimani, pričate o ratu...
mi zelimo odvajanje, ali ne i rat.

Mišo je napisao:
Veliko-Srpska ideja je propagandni naziv neprijateljske strane za nastojanje Srba da se održe na svom etničkom prostoru.

da se održe, i združe.
bravo momčino

Badinerie je napisao:
Hercegovac je napisao:
Podržavam velikosrpsku ideju u smislu rješenja srpskog nacionalnog pitanja. Sasvim je normalno da pripadnici jednog naroda žele da se spoje sa svojom maticom.. Po meni je opravdano i što hrvati u bih žele da žive sa svojom matico (mada je tu problem što se mnogi malo zaborave pa odmah skrenu u laprdanja o hrvatskoj Banjaluci i endehaziji)..

Ts,ts,ts... Kakav naopak pristup. Nasuprot matici stoji dijaspora. Bosna, Hercegovina, Bosna i Hercegovina, odnosno danas RS nisu nikakva srpska dijaspora, nego matica, podjednako kao Srbija ili Crna Gora.

Dakle, ako je riječ o objedinjavanju, riječ je o objedinjavanju srpskih zemalja, a ne matice i dijaspore.

tako je, bravo! već sam nešto pisao o ovome.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2011, 19:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
Jugoslavija je napisao:
Dobro se potrudih da procitam vecinu tvojih iznesenih misli. Mislim da zagovaras veliku Srbiju, ali ne znam u kojim granicama. Ideja ne bi bila losa da nema ostalih naroda u okruzenju. Koji bi, gle cuda, isto pozeljeli da zive sa svojim narodom u jednoj drzavi. Kakva drskost, reci ce drugi. Sve u svemu, utopija.

da, naravno da nema ništa loše. svaki srbin mora zeljeti i strijemiti ka tome da sav njegov narod zivi u jednoj drzavi.
pa taj narod (i bosanski muslimani i hrvati) je dobio sta je zelio, pa čak i daleko više.
ali kad srpski narod zivi rasut u nekoliko država onda je to normalno i vama i strancima. bas kao i stvaranje velike albanije (o kojoj se ne stide da govore dobar dio politicara i stranaca), ali usi vam para sintagma "velika srbija", koju btw. uglavnom vi sami izgovarate.

Alipasha30 je napisao:
Velikosrpska hegemonistička ideja je poražen projekat!
Istina, zbog te ideje je puno nevinih ljudi stradalo.
Nadam se da većina zdravih ljudi što se deklariraju Srbima sad razmišlja proeuropski i da sve balkanske zemlje vidi u zajedničkoj porodici zvanoj EU!

bravoo, bravoo!

slazem se sa @zoka, nacertanije prestavlja južnoslovenski projekat, a ne srpski

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]