banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 06:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Како било да било,америчке сателитске телевизије о којима смо говорили дају превелику важност америчкој улози у другом св. рату....Као што рекох,историја се данас учи са телевизије и из игрица,а ни филмовима није мане. Мало ко узме књигу и прочита оно што га интересује. ОФМ је потпуно у праву када каже да треба снимити римејк "Боја на Косову" у холивудској продукцији,са Бред Питом као Обилићем,Де Ниром као кнезом Лазаром и Шерон Стоун као кнегињом Милицом....Није Тиле био луд када је хтио да га Бартон глуми.... :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Pa ko ce se forsirati na americkim televizijama nego amerikanci. Dok ne postanu ovdje popularne ruske kablovske istorijske stanice bice tako. Ali ipak istine radi moram reci da sa prije koji mjesec gledao emisiju o Staljingradu. Ono kad porede dva generala, tj Zukov vs. von Paulus cini mi se...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
I to smo se slozili,da na jednu emisiju o Stalingradu dodje 10 o Midwayu i Guadalcanalu....

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 00:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Amerikanci da su htjeli mogli su u rat sa Japanom uci pocevsi od 1937 pa sve do napada na Pearl Harbour. Japanci su jos od okupiranja Mandzurije i rata sa Kinom potapali sve kolonijalisticke brodove ukljucujuci Americke tako da je uzroka bilo, ali stvar je da SAD pa i sam Ruzvelt su htjeli rat sa Njemackom ne Japanom, zato su ga i ignorisali toliko dugo, pa ovi su poosvajali sve sto su mogli po Pacifiku a niko nije trepnuo, ni Liga Naroda ni SAD iako su imali ugrozene baze tamo (Guam i slicne).
Po meni Pearl Harbour je jednostavno bila kap koja je prelila casu i tako nesto se ne moze ignorisati. Da li su Ameri znali da napad dolazi ? Pretpostavljam da jesu ali ne vjerujem da su smatrali da ce Japan preci sa planova na djela i napad stvarno i izvesti, a opet Japanci vjerovatno u strahu da ce ovi pod pritiskom saveznika uci u rat odlucuju da zadaju prvi udarac i osakate mornaricu koliko god mogu.

A sto se tice uloge SAD u WW2 pa po meni oni sta su napravili da se moze smatrati podvigom jeste tamo na Pacifiku, i to je to. I to pre svega zahvaljujuci tehnickim mogucnostima i preambicioznim Japancima a ne nekom vojnom hrabroscu i patriotizmom. Sto se tice zap. evrope i iskrcavanja pa to je bio macji kasalj. Sam Romel kad je vidio odbranu duz Normandije je rekao ovo nece ni 6 sati izdrzati i bacio se na pravljenje plana za atentat na Hitlera, jednostavno Rusi su ih slomili poslije Staljingrada i Kurska i to je bilo to, od tog trenutka Njemacka ne moze ratovati na 2 fronta, (3 ako uzmemo u obzir juznu Italiju), pitanje je da li je ikad i mogla (kad su pokrenuli Barbarosu zapad je bio miran, a Romel je ne trazeci mnogo drzao Afriku).

Po meni mnogi previse glorifikuju naciste iz prve dve godine rata. Oni jesu osvojili sta su osvojili munjevito brzo ali nikad nisu bili zategnuti do krajnjih granica ratom na vise frontova i pravim neprijateljem. Francuska je u drugoj polovini 30ih imala manjak ljudstva za vojsku, ljudi izgrade mazino liniju a ovi je zaobidju, Britanija dok nije zagustilo nije ni modernizovala vojsku, ne samo da su imali staru tehniku i opremu vec i konzervativno shvatanje vodjenja rata, Poljaci su dobro i izdrzali tih 19 dana. Tadasnja Cehoslovacka je bila malo jaci protivnik, imali su i ljudstvo i jaka uvrdjenja, pali bi i oni da su usli u rat, ali pod pritiskom stavise se pod protektorat.... Na istoku Njemacka je imala uspjeha i dosla nadomak Moskve prvenstveno zbog momenta iznenadjenja (Staljin cak i kad su ih napali nije vjerovao da ga je Hitler izdao), zatim nije bilo oficira kod Rusa a i ljeto je trajalo, pa ih je malo krenulo, ali dok su se Rusi doveli u red, pokrenuli masovnu vojnu proizvodnu, stigla zima, uspostavio se lanac komande i sl. rat se preokrece.

Opet kazem, po meni, niti je Njemacka bilo narocito superiorna (osim prve dve godine rata), niti su imali jake kadrove (osim Romela, ostali su bili uveliko precjenjeni) a nisu imali ni realna ocekivanja, pa ljudi su htjeli da osvoje cijelu Evropu a pri tom nisu ni najmnogoljudnija nacija, sta reci dalje od toga. Samo me zanima sta bi uradili da su i osvojili Rusiju, drzali garizone po svim gradovima Evrope i suzbijali ustanke u nedogled ? Pa niti su oni Spartanci niti Evropljani 20-og vijeka Heloti.
Ehm, raspisao se ja, tek sad vidim koliko je narastao ovaj tekst :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 02:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Koje su to ruske tematske televizije?

Možda je i do toga što su Rusi držali frontove, a Ameri su osvajali ostrvo po ostrvo i imali te male uzbudljive pomorske i vazdušne bitke i sve to snimali kamerama u velikim količinama.

Meni nikada nije palo na pamet da na osnovu toga presuđujem ko je zaslužniji za kraj 2SR, volim uvijek pogledati dobar dokumentarac i te lične ratne priče.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]