bila jednom je napisao:
Silvio Dante je napisao:
...
Сад сам себе саплићеш? Прво кажеп био је потребан "Сремски фронт" да би се Тито некоме доказао тј. да би и он нештопитао касније а онда кажеш да је већ 1944 имао договор са Стаљином да остане власт у његовим рукама.
Не уклапају ти се баш те тврдње.
СССР да је стварно имао озбиљне претензије на Југославију, мислиш да би га зауставио Черчил и Тито.
Тешко.
Вероватно је Стаљин знао да би претензија на Југославију ишла теже и изазвала извесне проблеме, па се више концентрисао да учврсти власт у осталим "покореним" земљама јер ипак радило се крају рата, првим послератним годинама, оружја је било у избобиљу а ситација нестабилна + покрети отпора према Совјетима у већини земаља каснијег "Варшавског блока".
Nije se Tito nikome dokazivao, vec vojska. Nije htio da pobjedu prepusti drugima, jer i danas ide prica da nije dosla crvena armija nikada se Balkan ne bi oslobodio, a isti ti pokreti otpora na Balkanu su vezali ogroman broj nacistickih trupa, pitanje je da li bi Rusi izdrzali da nije bilo tako.
Ja se mogu sloziti sa tobom kao covjek kojem je zao svake suvisne zrtve, ali vojnici ne razmisljaju tako...pogledaj samo zadnji rat, da ne nabrajam nepotrebne gubitke i akcije, koje su izvidjene pretenciozno da bi TA jedinica ili TAJ covjek ostvarilopobejdu, to je vojnicko razmisljanje...
pa to ja i pricam, na Jugoslaviji je on slomio zube, a znao je otpocetka da ce tako biti...nije on bio bas toliki macan da je mogao raditi sta je htio...Cercil, Ameri, Francuzi itd...
Опет се сад ни то не уклапа. Војска је била под командом ЦК КПЈ, значи Тита. Он је тај који је одлучивао гд, шта и како.
А иначе, да ЦА није дошла на територију Југославије, партизани сами би евентуално могли да успоставе власт у Б/Х, деловима Хрватске, Војводини, неким деловима Македоније и деловима ЦГ.
У Србији не би имали шансе, у Словенији такође а и у Хрватској би се тешко пробили на широј територији.
Једноставно војна моћ ЦА је била та која је пресудила односно донела превагу на територији Југославије.