banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 14:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jan 2013, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nakon priključena Hrvatske Evropskoj uniji procedura ulaska u tu zemlju biće zaoštrena prema susjednim zemljama i Turskoj, tvrdi agencija "Anadolija".
Na to ukazuje i odluka Vlade Hrvatske da stavi van snage bilateralni sporazum bivše Jugoslavije i da uvede vize turskim građanima.
Poslije ulaska u EU, Hrvatska će primjenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani "trećih zemalja" moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primjene pravila šengenskog režima.
U najtežem položaju biće građani BiH koja sa Hrvatskom ima granicu dugu čak hiljadu kilometara i u kojoj živi desetine hiljada građana koji imaju dvojno državljanstvo.

Građani BiH su naime, navikli da u Hrvatsku ulaze samo sa ličnom kartom pri proceduri koja je bila više formlma.
- Nema sumnje da takav način prelaženja granice omogućava bržu i lakšu graničnu kontrolu i promet na graničnim prelazima - rekli su u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, nagovijestivši skore izmjene takvog režima.
Da bi BiH bila izuzeta iz šengenskog režima, neophodan je jednoglasni pristanak svih članica EU, odnosno Savjeta EU, a na prijedlog države članice, u ovom slučaju Hrvatske.

- U interesu je Hrvatske zadržati što je moguće otvoreniju granicu s BiH, isto kao i s Crnom Gorom i Srbijom. No, ništa manji interes ne postoji i kada je riječ o što bržem ispunjenju uslova za ulazak u jedinstveno šengensko područje. Odluku o tom pitanju Hrvatska još nije donijela jer prije toga planira održati nekoliko sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije i BiH - navodi "Anadolija" pozivajući se na objašnjenja nadležnog ministarstva.
Predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski je rekao da će granica Hrvatske i BiH biti najduža u EU, a do sada je to bila poljsko-rusko granica.

- Sve je to Hrvatska imala sa Slovenijom i to je izazivalo veliki šok. Prvo, pograničnom stanovništvu, a potom i čitavom stanovništvu. Hrvatska će višestruko pooštriti mjere kontrole i privatnika, a i robe. To će otežati komunikaciju. Za mene je problem to što svi građani BiH, Srbije i Crne Gore dolaze u situaciju da EU, koja bi načelno trebalo označavati ukidanje granica i ublažavanja poteškoća u saobraćaju, ovom dijelu svijeta predstavlja, zapravo, otežavanje komunikacije. To se prvi put vidjelo kada je Slovenija ušla u EU - kazao je Puhovski.

Puhovski smatra da bi ovo pitanje moralo da se stavi na "dnevni red" ili će, kako kaže, "hiljade ljudi iz BiH u narednim godinama patiti".
- BiH mora hitno učiniti ono što Hrvatska nije učinila kada je Slovenija pre deset godina ulazila u EU – mora zatražiti uvođenje trake za putnike iz EU i one koji to nisu. Ta traka bi se ostavljala za susjednu državu. Mi u Hrvatskoj smo se godinama mučili na granici sa Slovenijom jer Hrvatska nije na vrijeme pregovarala o tome sa Slovenijom - smatra Puhovski.

Navodi se i da vlasti BiH nisu uputile zvanično obavještenje građanima da li će se uslovi putovanja i boravka u toj zemlji promijeniti nakon 1. jula kada bi Hrvatska trabalo da uđe u EU.

Puhovski navodi i da će regija zapadnog Balkana od 1. jula biti redefinisana jer u njoj više niće biti Hrvatske.
- To je ono što ljudi nikako da razumiju. Sada imamo novu regiju kojoj je nedvosmisleno centar Beograd. To ima raznih političkih implikacija. Predstavnici međunarodnih institucija za ovaj dio svijeta već idu u Beograd. Jer će Hrvatska biti pod upravom EU. S jedne strane, čitava regija će biti odsječena od Zapada, dok će s druge biti uspostavljena unutrašnja orijentacija na Beograd kao centar - rekao je Puhovski.

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/globus/hrv ... z2J5kasdGL

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa Hrvati su odavno rigorozni, ljudi iz TB koji idu na kupanje u Djubrovnik, nekada ne mogu preci granicu, jer granicar trazi na uvid 100 marki po putniku, a nekada ti uzimaju uzorak goriva iz auta i ako ustanove da je loz ulje momentalno te vrate, ali ne treba se stoci zamjerati, jer su Milogorci jos gori sa svojim ekoloskim taksama.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Čini mi se da je ovaj naslov previše dramatičan i ne odgovara stvarnom stanju. Jedina razlika je što će na granicama morati da se pokaže pasoš (što su mnogi i do sada činili). Sve ostalo je isto. Mislim, ko je jednom prešao preko mosta u Gradišci, tome ovo nije ništa gore, realno.
Jebačina bila i ostala, a biće bolje eventualnim ulaskom BiH u EU (jednog lijepog dana) i nestankom carine, ili izgradnjom boljeg i većeg mosta u Gradišci, čime će se znatno poboljšati protok na granici.
Ova odluka možda malo pogodi Turke (samo one kojima je Hrvatska destinacija, ali koliko je uopšte takvih, uglavnom je Hrvatska tranzitna zemlja, pa svako ko nastavlja put dalje u EU ionako ima šengensku vizu).

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 16:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I ja sam pomislio da je neka katastrofa na pomolu, prirodna, bioloska, nuklearna.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ako se budu ponasali kao sto su se Zlovenci ponasali prvih godina po ulasku u EU, i te kako ce biti dramaticno :-? O kilometarskim guzvama ne zelim ni da razmisljam :-?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 17:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ko ga šiša....ima da ožive silne pumpe na koridoru :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 17:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Naslov je pretjeran jer Hrvati vec sada kontrolisu vise nego sto su to Slovenci ikada radili. Jedina razlika je u licnim kartama.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
The_new_Statesman je napisao:
Naslov je pretjeran jer Hrvati vec sada kontrolisu vise nego sto su to Slovenci ikada radili. Jedina razlika je u licnim kartama.

I konstatacija da je hrvatska u Sengenu nije istinita. Dug je put do Sengena

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja već pomislio evo novog rata sudeći po naslovu. Pa šta, biće gužvi, k'o da ih do sada nije bilo. Umjesto na Bregani čekaćemo u Gradišci, tu barem mogu izaći iz auta i kupiti si burek ili popiti pivo u onom pubu pored prelaza. A ionako su rekli Hrvati da bi pravili neki most na Savi, neki koji bi se nastavljao na autoput sa naše strane...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

veteran 1987 je napisao:

I konstatacija da je hrvatska u Sengenu nije istinita. Dug je put do Sengena

Nisi dobro procitao tekst. Pise da ce raditi na tome da sto pre postanu dio Sengena (citaj, da odjebu Slovence sa granice).

@Panzer, cekaces na Bregani jos najmanje dvije godine.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
shakal je napisao:
Poslije ulaska u EU, Hrvatska će primjenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani "trećih zemalja" moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primjene pravila šengenskog režima.

TNS procitao sam dobro i ovaj ko je ovo pisao nema pojma.
Ljudi nista se nece desiti, malo ce Hrvati poostriti a Slovenci odvaditi od kontrole i to je to. Uostalom prosli smo to kad je slovenija usla u EU, pa poslije postala i potpisnik Sengena.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naslov je nidje veze, to stoji.

Ali ova dva isjecka iz teksta nikako nisu isto iako slicno zvuce:

1. HR ce primjenjivati sengenska pravila iako sama nije u sengenskom podrucju. Kao Rumunija ili Bugarska.

Citiraj:

2. HR ce se truditi da sto pre udje u sengen podrucje,bez da zaglavi kao sto su zaglavile Rumunija i Bugarska.

Citiraj:
- U interesu je Hrvatske zadržati što je moguće otvoreniju granicu s BiH, isto kao i s Crnom Gorom i Srbijom. No, ništa manji interes ne postoji i kada je riječ o što bržem ispunjenju uslova za ulazak u jedinstveno šengensko područje. Odluku o tom pitanju Hrvatska još nije donijela jer prije toga planira održati nekoliko sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije i BiH - navodi "Anadolija" pozivajući se na objašnjenja nadležnog ministarstva.

Sve dok u potpunosti ne udje u Sengen ostaje nadzirana granica sa Slovenijom. U sustini je sve isto osim mogucnosti prelaska sa LK.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 19:57 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mislim da ne mogu pre 2 godine uci u sengen podrucje (toliko ce morati jos da trpe slovence, pod uslovom da im slovenci ne gurnu bananu prilikom ratifikacije), bar kako sam procitao sa izvjestaja u UK parlamentu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
@Panzer, cekaces na Bregani jos najmanje dvije godine.

http://nooooooooooooooo.com/

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2013, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

oh, yeeeeeeeeeeeah!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]