zmijuga je napisao:
Mogli su oni to lijepo riješiti kao kod nas, u Ustav se ugradi da su službeni jezici "ti i ti".
Srpski jezik govori se ekavicom, hrvatski se totalno promijenio i kako da ja kažem da govorim srpskohrvatskim jezikom, smiješno. Mi u BiH uvijek smo koristili ijekavicu i imamo prava nazvati svoj jezik "Bosanski jezik" a tako i Crna Gora uvijek je imala specifičan izgovor i riječi, i kao država ima pravo da odredi svoj jezik, ali nema pravo da zabrani drgim narodima da koriste svoj jezik.
Zmijuga, ti znas da se uglavnom slazem sa tvojim stavovima jer odrazavaju demokratiju i pozitivno misljenje, ali po mom misljenju ovo sto si napisao o "Bosanskom" jeziku je vrlo pristrasno. Naveo sam primjer americkog jezika koji se vise razlikuje od engleskog nego srpski od hrvatskog, pa ga amerikanci opet zovu "engleski".
Takodje se vidi tvoja pristrasnost i po pitanju Kosova, iako Kosovo i RS nemaju neke velike razlike po statusu. Ali ovo sa "bosanskim" jezikom je stvarno pristrasno.
zmijuga je napisao:
zmijuga je napisao:
_zoka je napisao:
Srpski se ne govori ekavicom.Srpski se govori ekavicom i ijekavicom.Bosanski jezik ne postoji.Da bi postojao bosanski jezik onda bi preduslov za to bilo postojanje bosanskog naroda,bosanskog etnički,ne regionalno.Pošto isti ne postoji,glupo bi bilo da postoji jezik nepostojećeg naroda.
Ne želim ići u raspravu jer činjenica je da "Bosanski jezik" postoji (riječnik i pravopis), nastava se izvodi, u svijetu se priznaje (u svim svjetskim organizacijama prevode rade i na bosanski jezik).
Ja sam sve škole završio na srpskohrvatskom jeziku, a mogu ti pronaći milion primjera i jednih i drugih i trećih gdje se negira i SH jezik i svojatanje od ovih ili onih.
Bit svega je da se ljudima dozvoli da govore jezik koji žele a ne nešto nametati ili podcjenjivati.
Bosanski jezik postoji jer su ga izmislili oni sa krizom identiteta. Najbolji dokaz tome je sto velike nacije kao SAD, Kanada, Australija, Austrija, Meksiko, Argentina itd, nemaju svoj jezik, a Crnogorci ili bosanci hoce da imaju, a nemaju ni stanovnika zajedno kao jedan veci evrposki grad. Pih.