banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 18:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Sep 2009, 08:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ocito je da je drzava sve blize ulasku u NATO savez,vjezbe se odrzavaju u Bl i sire,protesti su zanemarivi,a politicari se nesto puno ne bune. Znaci li to da smo svi za,ili se ovo podrazumijeva kao nesto neminovno,protiv cega se i ne vrijedi buniti? Meni je pogotovo cudno da cak ni MD,poznat po davanju nepromisljenih i ostrih izjava,ponekad i o stvarima koje ga se ne ticu,suti ne zbori ni jedne o ovom...a vi?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
mislim da se ovim pitanjem niko ne bavi jer se stice utisak da se to nas zapravo i ne pita, tj da od nas ne zavisi

NATO je vec bio sponzor brojnih kulturnih desavanja u BL, vjerovatno i drugdje
zemlja smo pod protektoratom, dakle ne bas nezavisna i slobodna
narodi smo koji najradije pustaju sudbonosne stvari i odluke koje se odnose na nas da idu mimo nas, naseg truda, zalaganja i odgovornosti, da bismo poslije naravno bili nezadovoljni, u potrazi za krivcem

iskreno, strah me tog povezivanja s NATO-m iz prostog razloga sto pretpostavljam da bi nasa uloga tu bila neka trecerazredna, omalovazavajuca, nezdrava, opasna...a s obzirom na to koliko postovanja imamo prema samima sebi

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2005, 21:29
Mislim da netrebamo u NATO kao sto rece ovaj pod protektoratom smo pa nas se i ne pita nista a i da se bunimo ne bi pomoglo.

Jos ce nas pocet slat da ginemo po afganistanu za takve stvari mi njima trebamo :x

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Апсолутно не требамо у Нато - моје мишљење. Нико се не буни јер нема користи улазак је неминован, на крају крајева неће нас нико ни питати.

Једноставно!

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok,otprilike su odgovori onakvi kakve sam i pretpostavljao.

Pitanje je samo onda; ako se zivi u demokratiji,a u vezi mnogih pitanja,vlast se busa kako samo izrazavaju volju naroda,te da su demokratski izabrani itd.,zasto niko ozbiljan nece i ne pokrece demokratsku proceduru po ovom pitanju? To me zanima iz prostog razloga,sto se do sada vise puta dizala "buna",te se odlucno suprotstavljalo raznoraznim ultimatumima cak i pod raznim prijetnjama sankcijama.To su bile patke,ili se ipak uvidja da je NATO i u nasem interesu?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa vlast jeste demokratski izabrana i, tehnicki, izrazava volju naroda
meni licno nije poznato na koji nacin se po nekoj ustavnoj, zakonskoj proceduri odlucuje o pitanjima ovog tipa, dakle: ulazak u Nato ili ne, tj. da li o tome odlucuje vlast, ili je ipak potrebno neposredno izjasnjavanje naroda putem referenduma i sl.
pretpostavljam da odlucuju vladajuce strukture

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 15:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Protiv. Jedina Dodina prica koja pije vodu je demilitarizacija koja je ipak, realno, neostvariva zbog toga sto smo protektorat i uvijek cemo biti.
Mada, i Dodo ovo lane ponekad cisto da lane a ne da ozbiljno poradi na toj ideji. Kad bi barem pokusao porastao bi mi u ocima. :D

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 18:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
Samo malo, zar se u sve jednoj zemlji koja pristupa NATO-u ne održava referendum po tom pitanju? :-?

Uglavnom, jedno veliko NE.

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Laughing Man
moguce, nisam sigurna kako ide ta procedura

mislim da se svakako vrsi opsezno ispitivanje javnog mnijenja, a za referendum nisam 100% sigurna

u svakom slucaju, cak i u slucaju referenduma, odlucila bi vecina BH gradjana

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sudeci po ovom sto sam nabrzinu izgooglala, referendum se ne podrazumijeva nego je potrebno da grupa gradjana osnuje odbor koji bi prikupljao potpise na osnovu kojih bi se imalo pravo zahtijevati od vlasti da raspise referendum po tom pitanju
sudeci po hrvatskom primjeru, potrebno je da 10% birackog tijela potpise doticnu peticiju

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako je vec tako,zaista je nejasna tisina od strane raznoraznih nevladinih,borackih i sl. organizacija,koje inace nemaju dlake na jeziku ,i obicno izlijecu prije ovih u foteljama...zar tu svako zastupa samo sebe,ili ima neko ko pipa puls naroda i iznosi i sta narod misli?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

meni nije nejasna ta tisina po ovom pitanju
cak ne iskljucujem mogucnost da ljudi (i obicni i oni koji nesto odlucuju) zapravo i nisu nacisto u vezi s ovim
mozda se vise iz navike izrazava negodovanje, mozda mnogima i ne izgleda lose neko pripadanje necemu, pa makar to bio i Nato (forumasi, ne osjecajte se prozvanim :wink: )
ovo su moja puka nagadjanja na osnovu nekih licnih opazanja, da bude jasno

meni licno izgleda suludo clanstvo u Nato-u u ovom momentu politicke i medjunacionalne napetosti unutar zemlje, ekonomske stagnacije (u najboljem slucaju), nesamostalnosti, bezizglednosti clanstva u EU
uostalom, Nato vojska se i tako prema ovom prostoru odnosi kao prema svojoj teritoriji
dok bi, mislim, u slucaju clanstva raspolagala i sa nasim vojnicima

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Као прво, Додиков став (а тиме и став СНСД-а и Владе РС) је да БиХ треба да уђе у НАТО. Гледао сам на ТВ интервју са њим прије пар седмица. Питала га водитељка око посјете америчког потпредсједника Бајдена. МД је у свом стилу прокоментарисао тај догађај, нагласио да је са њим разговарао, а не само га слушао и да је Бајден њему рекао да је чуо да је Додик против БиХ у НАТО савезу. Додик му је карактеристично бахато рекао да да папир да одмах потпише да је за БиХ у НАТО.

Мислим да је у старту постављено погрешно питање. Није питање "Да ли сте за БиХ у НАТО или нисте?" већ "Да ли сте за БиХ у НАТО или ако нисте, која је алтернатива?".

Неутралност типа Швајцарске? Једини ми у овом дијелу Европе?

Шта добијамо ако уђемо у НАТО? Шта добијамо ако не уђемо?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tako mi i treba kad se petljam u politiku :lol:

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa evo, ja cu biti krajnje subjektivna
znam neke ljude koji rade u vojsci
svako njihovo slanje u neka krizna podrucja dozivljavam kao negativnu stranu clanstva
isto tako to sto se bojim da bismo, kako vec napisah, bili iskoristeni za neke neekoloske, prljave poslove

pozitivnim smatram to sto nas onda NATO vjerovatno ne bi bombardovao :lol:

EDIT: a sto se tice alternative
pa ne znam
ne vidim ni da je NATO-u stalo da nas primi, ne proganjaju nas bas s tim, i tako smo im valjda na raspolaganju
osim toga, tek kad nas Nato ili Eu primi sa ovim postojecim unutrasnjim granicama mozemo da ih smatramo definitivno prihvacenim
odugovlacenje s tim je davanje vremena veoma jakom lobiju koji radi na centralizaciji BH

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
ako odlucuju ovi nasi politicari i ako se njih nesto pita, onda trebaju dobro da razmisle i da vide sta im ulazak u NATO donosi pozitivno a sta negativno. i onda procijeniti da li se isplati pristupiti. mi smo mala zemlja i mislim da primjera ima iz kojih se moze nauciti, tj. iskustava zemalja koje su vec usle i kroz sta su one prosle i sta su dobile ulaskom u NATO savez.
ne treba se voditi emocijama vec jednostavno iz svega izvuci najvecu korist.
bombardovanje jeste bilo, ali od inata se ne zivi, treba gledati u buducnost, jer kao sto rekoh mi smo mala zemlja i ne mozemo se inatiti, treba biti mudar i odigrati pametno i vidjeti sta je najbolje za ovaj napaceni narod.
SVE POD USLOVOM DA OVI NASI POLITICARI ODLUCUJU I DA IM JE STALO DA OVDE BUDE BOLJE.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 06:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
NE!
Razloga za ne jedno milion, razloga za nema.

Prvi i osnovni razlog je sto se Srbija izjasnila za vojnu neutralnost i kakva je tu buducnost u kojoj bi Srbi sa ove strane Drine vojno djelovali protiv Srba sa one strane.

Drugi razlog - veoma skup proces.

Treci razlog - zemlja smo koja bi u tom savezu bila samo izvrsilac tudjih naredjenja (citaj Americkih) i cistili govna koja bi neki drugi (citaj Ameri) vrsili.

Cetvrti razlog - istog momenta jedna mala zemljica bi okrenula nekoliko raketica i na nas, cisto radi protivteze :)

Itd itd...................

Mene zabrinjava druga stvar u svoj ovoj prici.
Marionetsko ponasanje nasih vodecih politicara gdje sve odluke se donose negdje vani a nase lutke ih samo izdrzavaju.
Poslali su nase ljude Irak a da o tome niko ne sto nije raspravljao vec nije ni znao.
Sad ce isto da urade i za Avganistan.
Gdje postoji u nekom Zakonu ili vojnoj doktrini BiH da OSBiH mogu biti angazovane van BiH?
Da ne pricam o sramnoj odluci da se americkim drzavljanima ne moze suditi za ratne zlocine i slicne odluke koje krse sve medjunarodna prava i propise.
Odluka da se ukine sluzenje vojnog roka i bilo kakve vojne obuke. Sutra i u slucaju da nas neko napadne imali bi ljude koji ne znaju kako da se brane, kako da rukuju oruzjem i orudjem (a i koji ce nam to kad ce nas "braniti" NATO :-? ).

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
WinstonWolfe je napisao:
ne treba se voditi emocijama vec jednostavno iz svega izvuci najvecu korist.
bombardovanje jeste bilo, ali od inata se ne zivi, treba gledati u buducnost, jer kao sto rekoh mi smo mala zemlja i ne mozemo se inatiti, treba biti mudar i odigrati pametno i vidjeti sta je najbolje za ovaj napaceni narod.

Tacno. NATO za mene nije nikakva organizacija iz bajke. Ali cinjenica jeste da ni jedna clanica nikada nije imala sukoba na svom tlu.
Vojnici BiH vec sada jesu u Iraku. Na deminiranju. Nisam siguran ali mislim da su svi dobrovoljno prijavljeni.
A u Afganistanu je vec 100 000 vojnika. Ne vidim zasto bi bio problem reci jasno - nema nista od slanja u Afganistan i tacka.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 18:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sinny je napisao:
Prvi i osnovni razlog je sto se Srbija izjasnila za vojnu neutralnost i kakva je tu buducnost u kojoj bi Srbi sa ove strane Drine vojno djelovali protiv Srba sa one strane.

Ovo nije nikakav razlog protiv NATO-a.Zašto?Zato što Srbija ne bi okljevala ni sekunde da nama okrene leđa ako bi to njima odgovaralo.Drugo,Srbija nema kapaciteta više za bilo kakav sukoob sa NATO-om.Treće......zar stvarno misliš da Srbija neće u NAato- pakt?Naivno.....
Jedini pravi razlog protiv je slanje ljudi odavde da ratuju za tuđu korist i ideale....

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 19:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
_zoka je napisao:
Ovo nije nikakav razlog protiv NATO-a.Zašto?Zato što Srbija ne bi okljevala ni sekunde da nama okrene leđa ako bi to njima odgovaralo.Drugo,Srbija nema kapaciteta više za bilo kakav sukoob sa NATO-om.Treće......zar stvarno misliš da Srbija neće u NAato- pakt?Naivno.....
Jedini pravi razlog protiv je slanje ljudi odavde da ratuju za tuđu korist i ideale....

Nije bitno sta ja mislim vec odluke koje su donijele najvise drzavne institucije Republike Srbije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]