banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sve smo spa­li­li!
PostPoslato: 16 Jul 2009, 10:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Citiraj:
IZA "mar­tov­skih" po­gro­ma Sr­ba na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji 2004. go­di­ne sta­ja­le su or­ga­ni­zo­va­ne al­ban­ske kri­mi­nal­ne gru­pe ko­je su se ba­vi­le tr­go­vi­nom dro­gom, lju­di­ma, ile­gal­nom emi­gra­ci­jom itd. To se za­klju­ču­je iz sni­mlje­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra vo­đa al­ban­skih ma­fi­ja­ških or­ga­ni­za­ci­ja ko­ji su ile­gal­no pre­ba­ci­va­li sa Ko­so­va u Ita­li­ju, od 2003. go­di­ne, na sto­ti­ne ile­gal­nih emi­gra­na­ta go­di­šnje, i ko­je je ita­li­jan­ska po­li­ci­ja ras­krin­ka­la po­čet­kom ove ne­de­lje.
Pri­slu­šku­ju­ći raz­go­vo­re al­ban­skih kri­mi­na­la­ca, is­tra­žni tu­ži­o­ci iz Ba­ri­ja, pred­vo­đe­ni tu­ži­o­cem Đu­ze­pe­om Šel­zi­jem, ot­kri­li su da je ubi­stvo 19 Sr­ba, pro­te­ri­va­nje ne­ko­li­ko hi­lja­da hri­šća­na pra­vo­sla­va­ca i spa­lji­va­nje nji­ho­vih cr­ka­va bi­lo una­pred smi­šlje­no i is­pla­ni­ra­no.
- Spa­li­te sve cr­kve, do đa­vo­la", na­re­đu­je u te­le­fon­skom raz­go­vo­ru je­dan od ma­fi­ja­ša.
- Sve smo ih već spa­li­li, od­go­va­ra mu s dru­ge stra­ne nje­gov sa­go­vor­nik.
Sni­mlje­no je i ne­ko­li­ko raz­go­vo­ra u ko­ji­ma su kri­mi­nal­ci sla­vo­do­bit­no ja­vlja­li svo­jim pri­ja­te­lji­ma ka­ko su za­pa­li­li cr­kve i da uklju­če te­le­vi­zo­re ka­ko bi vi­de­li nji­ho­vih ru­ku de­lo.
Ina­če, u ak­ci­ji ita­li­jan­ske po­li­ci­je ot­kri­ve­no je ne­ko­li­ko al­ban­skih orga­ni­za­ci­ja sa Ko­so­va ko­je su ru­ko­vo­di­le mar­šru­ta­ma ile­gal­nih emi­gra­na­ta, uz po­moć tu­ri­stič­kih agen­ci­ja, la­žnih do­ku­me­na­ta i fik­tiv­nih bra­ko­va. Na če­lu al­ban­ske kri­mi­nal­ne ku­po­le na­la­ze se Ja­šar Bi­ti­ći (35) sa pre­bi­va­li­štem u Tre­vi­zu i pi­lo­ti­rao je ra­dom tri tu­ri­stič­ke agen­ci­je ko­je su slu­ži­le kao ma­ska za ile­gal­nu emi­gra­ci­ju. Reč je o agen­ci­ja­ma "Ja­ha Turs" iz Tre­vi­za, "Sa­ba Turs" iz Su­ve Re­ke i "Po­lu­ža Turs". Po­sto­ja­la su tri ka­na­la za ile­gal­ni ula­zak u Ita­li­ju. Pr­vi je bio Pri­zren (Su­va Re­ka) - Drač - Ba­ri - Tre­vi­zo i "kar­ta" za pre­voz na Ape­nin­sko po­lu­o­str­vo je ko­šta­la 3.300 evra. Ko je hteo da le­ga­li­zu­je bo­ra­vak u Ita­li­ji mo­gao je da za 8.000 evra do­bi­je fik­tiv­nog mu­ža ili že­nu sa re­gu­lar­nim pa­pi­ri­ma i pre­ko po­ro­dič­nog spa­ja­nja va­lid­nu do­zvo­lu bo­rav­ka. Dru­gi ka­nal je imao sa­mo ma­lu va­ri­ja­ci­ju u od­no­su na pr­vi jer se is­kr­ca­va­lo u Brin­di­zu­ju a ne Ba­ri­ju, ce­na je bi­la iz­me­đu 3000 i 3500 evra. Tre­ća mar­šru­ta, od Ko­so­va pre­ko Ma­ke­do­ni­je i Grč­ke do An­ko­ne u Ita­li­ji, bi­la je naj­jev­ti­ni­ja i ko­šta­la je 2500 evra.
Is­tra­ži­o­ci su ot­kri­li i če­tvr­ti ka­nal ile­gal­ne emi­gra­ci­je ko­ji je vo­dio u Ita­li­ju pre­ko Sr­bi­je, Ma­đar­ske i Austri­je. Po­stu­pak je bio vr­lo jed­no­sta­van, za­in­te­re­so­va­ni emi­gran­ti sa Ko­so­va su pla­ća­li tra­že­ne su­me i za to su do­bi­ja­li la­žna do­ku­men­ta i la­žne vi­ze. Ukr­ca­va­ni su na to­bo­žnje tu­ri­stič­ke auto­bu­se i kao la­žni tu­ri­sti ula­zi­li su u Ita­li­ju, gde su ne­le­gal­no osta­ja­li.

TRAN­SKR­PI­TI SNI­MLjE­NIH RAZ­GO­VO­RA AL­BA­NA­CA
GO­RI, SVE GO­RI...
"NO­VO­STI" Pre­no­se deo za­pi­sni­ka sni­mlje­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra iz­me­đu dvo­ji­ce Al­ba­na­ca, Ha­ze­ra (H) i Mu­ha­re­ma (M).
M: - Ha­lo
H:- Ćao Re­ma, ka­ko ide?
M: - Eto, ona­ko.
H: - Još spa­vaš?
M: - Da.
H: - Za­što ne pi­taš svog bra­te gde je?
M: - Za­što, u Mi­tro­vi­ci si?
H: - Ma ni­sam u Mi­tro­vi­ci.... U Pri­zre­nu smo sve cr­kve spa­li­li.
M: - Spa­li­te ih sve, do đa­vo­la!
H: - Sve smo ih spa­li­li, uklju­či te­le­vi­zor da vi­diš ka­ko go­re!
M: - Evo, uklju­čio sam.
H: - Evo, sad pri­ka­zu­ju Pri­zren... Sve su cr­kve spa­lje­ne, ni­jed­na ni­je osta­la.
Dru­gi raz­go­vor Ha­ze­ra sa dru­gim, ne­i­den­ti­fi­ko­va­nim čo­ve­kom (iden­ti­fi­ko­va­će­mo ga sa slo­vom Č) ko­ji se po­ka­zao pri­lič­no opre­zni­jim i ni­je hteo, pre­ko te­le­fo­na, da pri­ča o spa­lje­nim cr­kva­ma.
H: - Gde si?
Č: - Kog Bu­ja­ra.
H: - Sve smo ih spa­li­li, maj­ku im... sve je u pla­me­nu, ce­la Ju­go­sla­vi­ja.
Č: - Znam, bio sam ta­mo sve do sko­ra...
H: - Bio si? I kod one cr­kve...
Č: - I cr­kva je spa­lje­na?
H: - Ov­da­šnja cr­kva... Ja sam pred­la­gao da se do­go­vo­ri­mo... Kfor se uda­ljio i ma­lo ka­sni­je su mi re­kli da smo je za­pa­li­li.
Č: - Ne­moj da pri­čaš ta­ko, upro­pa­sti­ćeš nas sve.
H: - (sme­je se) Ma, za­što se pla­šiš bra­te moj.
Č: - Ma pu­sti to, znaš da pri­slu­šku­ju te­le­fo­ne, aj­de, ne pri­čaj pre­ko te­le­fo­na.
H: - Ma daj, ne bri­ni se...

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A znaš šta kažu kurvari i kurveštije iz Haga?

Bilo nam je lako optužiti Miloševića i državu Srbiju, međutim ovde nemamo lanac komandovanja i ne znamo koga optužiti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]