Citiraj:
IZA "martovskih" pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine stajale su organizovane albanske kriminalne grupe koje su se bavile trgovinom drogom, ljudima, ilegalnom emigracijom itd. To se zaključuje iz snimljenih telefonskih razgovora vođa albanskih mafijaških organizacija koji su ilegalno prebacivali sa Kosova u Italiju, od 2003. godine, na stotine ilegalnih emigranata godišnje, i koje je italijanska policija raskrinkala početkom ove nedelje.
Prisluškujući razgovore albanskih kriminalaca, istražni tužioci iz Barija, predvođeni tužiocem Đuzepeom Šelzijem, otkrili su da je ubistvo 19 Srba, proterivanje nekoliko hiljada hrišćana pravoslavaca i spaljivanje njihovih crkava bilo unapred smišljeno i isplanirano.
- Spalite sve crkve, do đavola", naređuje u telefonskom razgovoru jedan od mafijaša.
- Sve smo ih već spalili, odgovara mu s druge strane njegov sagovornik.
Snimljeno je i nekoliko razgovora u kojima su kriminalci slavodobitno javljali svojim prijateljima kako su zapalili crkve i da uključe televizore kako bi videli njihovih ruku delo.
Inače, u akciji italijanske policije otkriveno je nekoliko albanskih organizacija sa Kosova koje su rukovodile maršrutama ilegalnih emigranata, uz pomoć turističkih agencija, lažnih dokumenata i fiktivnih brakova. Na čelu albanske kriminalne kupole nalaze se Jašar Bitići (35) sa prebivalištem u Trevizu i pilotirao je radom tri turističke agencije koje su služile kao maska za ilegalnu emigraciju. Reč je o agencijama "Jaha Turs" iz Treviza, "Saba Turs" iz Suve Reke i "Poluža Turs". Postojala su tri kanala za ilegalni ulazak u Italiju. Prvi je bio Prizren (Suva Reka) - Drač - Bari - Trevizo i "karta" za prevoz na Apeninsko poluostrvo je koštala 3.300 evra. Ko je hteo da legalizuje boravak u Italiji mogao je da za 8.000 evra dobije fiktivnog muža ili ženu sa regularnim papirima i preko porodičnog spajanja validnu dozvolu boravka. Drugi kanal je imao samo malu varijaciju u odnosu na prvi jer se iskrcavalo u Brindizuju a ne Bariju, cena je bila između 3000 i 3500 evra. Treća maršruta, od Kosova preko Makedonije i Grčke do Ankone u Italiji, bila je najjevtinija i koštala je 2500 evra.
Istražioci su otkrili i četvrti kanal ilegalne emigracije koji je vodio u Italiju preko Srbije, Mađarske i Austrije. Postupak je bio vrlo jednostavan, zainteresovani emigranti sa Kosova su plaćali tražene sume i za to su dobijali lažna dokumenta i lažne vize. Ukrcavani su na tobožnje turističke autobuse i kao lažni turisti ulazili su u Italiju, gde su nelegalno ostajali.
TRANSKRPITI SNIMLjENIH RAZGOVORA ALBANACA
GORI, SVE GORI...
"NOVOSTI" Prenose deo zapisnika snimljenih telefonskih razgovora između dvojice Albanaca, Hazera (H) i Muharema (M).
M: - Halo
H:- Ćao Rema, kako ide?
M: - Eto, onako.
H: - Još spavaš?
M: - Da.
H: - Zašto ne pitaš svog brate gde je?
M: - Zašto, u Mitrovici si?
H: - Ma nisam u Mitrovici.... U Prizrenu smo sve crkve spalili.
M: - Spalite ih sve, do đavola!
H: - Sve smo ih spalili, uključi televizor da vidiš kako gore!
M: - Evo, uključio sam.
H: - Evo, sad prikazuju Prizren... Sve su crkve spaljene, nijedna nije ostala.
Drugi razgovor Hazera sa drugim, neidentifikovanim čovekom (identifikovaćemo ga sa slovom Č) koji se pokazao prilično opreznijim i nije hteo, preko telefona, da priča o spaljenim crkvama.
H: - Gde si?
Č: - Kog Bujara.
H: - Sve smo ih spalili, majku im... sve je u plamenu, cela Jugoslavija.
Č: - Znam, bio sam tamo sve do skora...
H: - Bio si? I kod one crkve...
Č: - I crkva je spaljena?
H: - Ovdašnja crkva... Ja sam predlagao da se dogovorimo... Kfor se udaljio i malo kasnije su mi rekli da smo je zapalili.
Č: - Nemoj da pričaš tako, upropastićeš nas sve.
H: - (smeje se) Ma, zašto se plašiš brate moj.
Č: - Ma pusti to, znaš da prisluškuju telefone, ajde, ne pričaj preko telefona.
H: - Ma daj, ne brini se...