Uh Bože mili smrti svete
Osvanu i taj crni dan crn da crnji ne može biti nenajavljeni banuše u moj stan u kome sam htio gnijezdo sviti.
Svakom bi otac biti moga spremni su da potegnu istog trena pištolje dok me streljaju strogo kakva nastupiše tužna vremena.
Potomci Putnika, Mišića, Stepe junake hapse svoga roda i od pradjedova svojih ne strepe dok oni se stide svojih izroda
I u grobu im se prevrću kosti i kunu vremena što nastaše luda vremena beznađa, zavisti, pakosti vremena nesreće, izdaje, čuda.
Zar njihovi potomci izdaju svoje dokazane junake prošloga rata hapse ih ko zvijeri, Boga se ne boje izdaje brat rođenog brata. Puze pred okupatorima, stope ližu čojstvo, junaštvo njima ne vrijedi pred njima kao gnjide gmižu ne poštuju ratnika kose sijede.
U okove, lisice, lance ga vežu na sjedište ga bacaju kao vreću i sve ga čvršće, jače stežu i srećni, put Okružnog suda kreću
Samica čeka svoga roba odavno čeka mene prokleta ubi me srpska nesloga, zloba Srbijo majko, zemljo sveta.
Njeni me zidovi sada griju a vlaga i memla ispijaju kosti zle sudbine drugih mnogih kriju u nju sam doveden, bez milosti
Zidovi šute, ništa ne zbore njihov me mrtvi pogled prati dok misli moje sa mnom se bore dokle će tako, htio bih znati Tamnica kleta, hladna, prokleta ni jedne riječi neće da prozbori a mnoge broji zime, ljeta i lica pamti što ih smori.
Mučenika bezbroj što tu skončaše pamti im tugu, jad i muke što za svoj narod živote daše njihove nemoćne, uvele ruke
Njihovo sataračko skrhano tijelo besane noći, sumorne dane oči što nekad gledaše slijepo i budne čekaše zore rane
U njima provedoše dane, godine grešnici Bogu, grešnici vlada čuvaj se tamnice, brate, sine čuvajte se tamnice stari i mladi
Kud god mi pogled tamnicom šeta osjećam uzdahe namučenih duša Bogorodice majko, a Petko sveta zašto ih đavo muči, kuša. Svaki bi svoju da isprati priču da samo riječ kaže koju svaki je skučen, svaki je u grču tako će pričati i moj moju.
Kada me odavde odvedu daleko u Haške tamnice, memljive, proklete i moju priču slušaće neko oh Bože mili smrti svete!!!
11. 06. 2008. Beograd, Okružni zatvor
“Ćelija 65”
“Ćelija 65” prva u nizu je od ćelija koje im slede ona mi prva ovjerava vizu za Hag gdje će da me proslede.
“Ćelija 65” moja je sudba koja mi otvara vrata pakla u nju me spakova stara UDB-a dok mi je lisice na ruke namakla.
“Ćelija 65” nije mi strana niti je teško podnose oči kao da mi je od Boga dana osjetih, dok moja noga u nju kroči.
“Ćelija 65” prima Srbe za njima lagano, tiho plače “Bolje vam je ovdje nego na vrbe” kaže mi tiho, a zatim jače.
“Sve vas primamo” kaže mi ona a srce naše pati, vene dok sa Vračara odjekuju zvona kroz koje promiče plač mi žene.
Toplina iz nas za vas zrači grijemo vas ko mati kad grije sina i kad se vama pred očima smrači i mi se stidimo gnusnog čina.
Gdje završavaju srpske nade najbolji sinovi prošloga rata o Bože, Bože šta vam rade zar opet Srbin brat na brata.
A onda srcem nam zavlada tuga kada Vas upute u mračni Hag kada nam odvedu najboljeg druga tad vam se izgubi svaki trag.
17. 06. 2008. Beograd, Okružni zatvor
НЕ ПЛАЧИ МАЈКО, НЕ РОНИ СУЗА
Не плачи мајко, не рони суза лијепо ми стоји затворска блуза ме плачи мајко, не рони сузе све што ми даде, Бог ми и узе.
Не плачи мајко, доста је мука туђински тешка, тешка је рука, не плачи мајко, користи нема одавно мени затвор се спрема.
Не плачи мајко, не расплећи косе док твоју снају за другог просе не плачи мајко, сирото љута не склањај сина с Божијег пута.
Не плачи мајко, не рони сузе Бог ме ти даде, Бог ме и узе не плачи мајко, сирото моја преда мном још је, још много боја.
Не плачи мајко за сина свога већ моли, моли Господа Бога не плачи мајко већ јунак буди не лупај шаке о старе груди.
Не плачи мајко, сузе ме муче доста је што ме душманин туче не плачи мајко већ главу горе знам тешке мисли сад тебе море.
Не плачи мајко, доста је муке храни ми синове, своје унуке не плачи мајко, плача је мека што мене одавно у Хагу чека.
Не плачи мајко, душманин се свети што српском роду, одавно пријети не плачи мајко већ дигни главу сину је господ спремио славу.
Заплачи мајко, расплети косе мртвог ми сина из Хага носе не плачи мајко, цијеливај злато тако је њему од Бога дато!!!
14.06.2008. Београд, Окружни затвор
|