spijo je napisao:
_зока je napisao:
Živilo se jednako loše al' se imalo neke nade u bolju budućnost. E sad je nema.
Ne mislim nego znam da se živjelo neuporedivo bolje....više je novca bilo u opticaju,mnogo malih trgovina koje su imale po dva tri radnika(sad su taj posao preuzeli trgovački centri),mnoge firme su još uvjek radile,jest otežano al su radile,poljoprivrednici koji su imali viškove proizvoda su dosta robe izvozili.
Neuporedivo je ono vrijeme sa sadašnjim sivilom...mada objektivno uz svjetsku ekon. krizu koja je usledila u daljem periodu,ulaskom u EU država gdje se izvozilo(Rumunija,HR,Bugarska) i gubitkom tog tržišta ,SNSD je svojom lopovskom vladavinom dosta doprinio ukupnom padu standarda života.
Više nade u neku bolju budućnost imam sad nego onda jer znam da ne može biti gore.

Ако ћемо да гледамо тако још боље се живело у периоду 1996-2000. Било је више пара у оптицају, мање закона, веће могућности преваре и шверца и тако
Народ је једнако тешко живео од 2002. до 2006. као што и сада једнако тешко живи. Ту разлике нема.
Међутим, разлике су неке друге. Закони су пооштрени, простора за ситне махинације "обичних смртника" и нама склоне "малверзације, врдања државе и сл." има све мање и зато се сада више кука. Ни са СНСД-ом, ни са СДС-ом, ни са неким трећим ту се неће променити ништа. И то је нешто што треба прихватити.
Врло јасно речено: Срби у Б/Х могу да бирају између лошег живота (мада колико је лош о томе би могли да дискутујемо) и задржавања оваквог ентитета са надлежностима које има и између лошег живота и свођења РС на неку "Заједницу српских општина", као што је она на КиМ са надлежностима на нивоу Заједнице извиђача Војводине (значи без икаквих легислативних и егзикутивних права).
Рационално размишљајући ја мислим да је опција број један боља. А то је опција да опозиција не победи на овим изборима.
СНСД није способан да уради неки велики позитиван корак за РС и српски народ и то од њих не треба очекивати. Даље, СНСД није ништа друго него човек=партија тј. СНСД = Милорад Додик. А Додик је особа која омогућава опцију 1. Зато и има моју подршку као преседнички кандидат. СНСД као странка практично не постоји. И ту је уствари предност СДС-а, који је ипак успео да израсте у стабилну странку и нема проблем да сада промени и руководство и опет опстане на политичкој сцени. СНСД то нема. Оног тренутка када Додик нестане са политичке сцене у РС, нестаће и СНСД. Е онда нема ко други да влада Српском него СДС. То су једноставне чињенице.
Победа опозиција отвара пут за опцију два. Значи, иста беда, исти проблеми, исто све само ће РС као ентитет да изгуби сваку иоле битну надлежност. Она сама као ентитет не би била укинута вероватно (то би била нека привидна маска за широке народне масе) али би јој се функција свела на тотално протоколарну (ако чак и то). Овде доста људи нису упућени у политичка дешавања иза завесе и иза камера. Игром случаја ја донекле јесам. Странке попут СДС-а су странке које су у очима Запада окарактерисане као реликт ружне прошлости, творци и кривци за рат, итд. небитно што лица која сада ту странку воде са првобитним руководством немају велике везе. Управо из тог разлога овакве странке тј. лица које воде такве странке јако су подобна за извршење идеја које долазе из Немачке, Аустрије, итд. Видимо шта се дешава у Србији. То је управо тај шаблон. Мени није јасно да људи то не препознају. Додику би победа опозиције чак ишла и у прилог јер би после 4 године, (а вероватно и пре јер би се тај опозициони блок распао одмах убрзо након победе) био дочекан као спасилац од стране народа, само је питање да ли би имао више шта да спашава.
Да сумирам: Жао ми је када видим да се неко нада да би променом власти у РС дошло до некаквог економског и привредног бољитка. Тога нема и тога бити неће. Балкан ће да живи на овај начин на који живи већ деценијама, а то је састављање краја са крајем, народна довитљивост и "само поштено па ко кога зајебе". То је Балкан, то смо ми и са тиме се треба помирити.