_зока je napisao:
Jedino ti sanjaš ovde. Bogumili su bili miinorna sekta čak i u bosanskim okvirima. Pogledaj ono što se najviše pripisuje Bogumilima,stećke i vidjećeš da su prepuni simbola koje Bogumili ne priznaju. Priča o Bogumilima koju ti pričaš je priča koju su plasirali AU činovnici pokušavajući da Bosnu odrode od Srbije. Preporučio bi ti da pročitaš "Istoriju Srba" od Benjamina Kalaja,čovjeka koji je inagurisao bosansku naciju,čisto da vidiš šta je pisao prije nego se počeo baviti politikom. Dok se još bavio istorijom..
U svakom slučaju,ne sikiram se ja za Turke. Sa njima i sa Nijemcima mi znamo. Mene brinu Ameri.
I opet....Manite se istorije na ovome podforumu. Postoji dio rezervisan za to. Otvorite si temu tamo pa udrite.
Pokazao sam ti nepobitne dokaze da je u bosni vladalo bogumilstvo a ne pravoslavlje. Mozes procitati jos od Jaroslava Sidaka "problem bosanske crkve " u kojoj opisuje slabu vezu sa katolickom, pa kasnije potpunu neznavisnost te narodne ustanove.
Bosna je bila i ostala odvojena od Srbije, i tako ce ostati. Znam dobro ko su starosjedioci Bosne, i koliko ih je bilo.
Svako, sa imalo pameti i logike ne moze za cijeli narod reci da su ovakvi ili onakvi. Generalizaciju samo retardirani ljudi mogu raditi. I kako je onda moguce da je cijeli narod u Bosni prihvatio Islam, a laf "srbi" sa druge strane Drine ostali dosljedni Krscanstvu ? Ima li to smisla ? Da su bili isti, i jedni i drugi bi postupili od prilike isto.
Upravo zbog razlicitosti i nepripadnosti istom jedni su prihvatili a drugi nisu.Selo Precani kod Bjelasnice
Blizu Ustikoline Presjeci
Focanski kotoar, Sadici
Lisicici, Oglavak
ima ih milion.. Obidji ta mjesta, vidi spomenike i vidi tranziciju bogumila u islam
Problem nekih je sto su optereceni genetikom, vise reci isfrustrirani, pa sami sebi hoce nesto dokazati. Kao covjek koji sam sebi govori da je dobar, znajuci da je los, ali trazi utjehu.
Ja nisam pristrasan, i ekstremno mi je isto kad bosanci kazu da su srbi dosli kao kmetovi u bosnu pa se razmnozili, ali isto tako ekstremno je covjeku nametati neke lazne predake. Turci su crni, pa vi pogledajte po balkanu ko je najvise crn. Mozda je to ta frustracija koju pominjem.