banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jun 2025, 22:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 170 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Maj 2012, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Ne baljezgaj, šta god da mi je predak bio ne bježim od toga i miran sam u srcu i duši ,a ne kao ti što silno ne želiš biti što si do juče bio !

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
_зока je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Bosancica/ aarebica vi bilo interesantno nauciti onako iz zabave

Ne postoji bosančica. To je ime koje je Ćiro Truhelka dao ćirilici koja su koristili bosanski vladari da bi mogao da "Povelju Kulina Bana " prisvoji za hrvatski jezik. Ta ćirilica se nedovoljno razlikuje od srpske ćirilice da bi bila posebna redakcija. Tu se slažu svi lingvisti. Arapsko pismo mi djeluje previše zbrkano ovako na prvu.

Da citas arapski moras znati jezik da mozes onda poznati rijec sto je jako tesko. Zato su dodani simboli da lakse raspoznas rijec te tako se moze lako citati. Npr jedno slovo moze imati par nastavaka .. Npr b.. Be bi bu bun bin ben moze biti. Lako je sa <hereketima><nastavcima>.. 28"SLOVA ima ali je jezik najbogatiji

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 22:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,dosta više o porijeklu i identetu. Ako imate šta napisati o temi ok, ako ne tražite ili otvarajte adekvatnu temu.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Ne baljezgaj, šta god da mi je predak bio ne bježim od toga i miran sam u srcu i duši ,a ne kao ti što silno ne želiš biti što si do juče bio !

Ne bjezim ni ja samo za take legende poptlut tebe i brazilci su bili srbi. Aleksandar makedonski je bio srbin koji je vojnom ekspanzijom donio borilacke sportove u kinu i tako kung fu ima porijeklo iz srbije== e ovo sam negdje procitao jedan popt tebe je napisao..

Bogumili nisu bili ni srbi ni pravoslavci ok ¿

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 22:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Bogumili nisu bili. Al' to je tema za istoriju ne za politiku. Ok?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 06:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Logican nastavak ekonomske moci je sirenje i svog vjersko politickog fasizma, to rade Turci ali i Saudijci ne samo ovdje vec u citavoj Evropi. Ako se to ne zasutavi za koju deceniju bice gadnog sranja, a poslije ponovo kukanje kako je neko nekog tukao, sa vjerskim fanaticima nema mira, ne znam vise kako im ne dosadi, sutra ce me neko na ulici optuziti da ne vjerujem u banane i kamenovati tako je to sa budalama.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Logican nastavak ekonomske moci je sirenje i svog vjersko politickog fasizma, to rade Turci ali i Saudijci ne samo ovdje vec u citavoj Evropi. Ako se to ne zasutavi za koju deceniju bice gadnog sranja, a poslije ponovo kukanje kako je neko nekog tukao, sa vjerskim fanaticima nema mira, ne znam vise kako im ne dosadi, sutra ce me neko na ulici optuziti da ne vjerujem u banane i kamenovati tako je to sa budalama.

LOL LOL

Arapi ne znaju cips napraviti, kamo li da sire oni svoj utjecaj. Serijat nije kamenovanje iako vam to bankari i ostale "demokrate" koje vas prave robovima pokazuju. Zahvaljujuci serijatu prezivjeli smo mi ovdje. Jer da te neko lize 500 godina izlizao bi se, kamo li neka prisila ili nesto.

Pogledajte ostale civilizacije. Rim, perzija, Kartaga, mongoli... SVE su rusili i pravili od temelja SVOJE. Hilafet je JEDINI IKAD koji je gradio na vec sagradjenu civilizaciju ostavljajuci tradiciju ljudi sacuvanom. Zato imate razne spektre gradjevina ovisno o drzavi, a iste uloge. Zato imate u Siriji i Juznoj turskoj najstarije bizantijske crkve koje su ostale citave itd...

Da vi znate sta je serijat, pa ginuli bi da vam dodje kao sistem !

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Idi ti u tu neku dzamahiriju pa gini slobodno.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
јесте, те цркве су сачуване да би их претворили у џамије јер вам је мрско градити испочетка.
само набаците нишан на цркву и ето је, џамија.

турци могу да га дувају, они имају довољно проблема и у својој кући и ако крену са неким кофрчењем најебаћемо им се миле маме.
једино могу искористити овакве локалне глупане за остварење својих циљева.

елем ахмеде, а што не причаш кад су се ваши преци дигли против реформи које је спровело османско царство у босни?
оно, кметоправо и слично па кад сте ратовали против њих а они наоружавали и хришћане у бих да вас туку?
је л` тај дио историје забрањен зато што удара на традиционалне "братске" односе између муслимана у бих и турака?
чињеница је да сте ушљиви полтрони који ће се свима нагузити само да би тај неко сјебао оног од кога сте потекли јер док год има нас живиће и та истина а то вас јако боли. а знајте, нема ни турака, ни аустроугара, ни американаца који ће то избрисати.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Пеле Мали je napisao:
чињеница је да сте ушљиви полтрони који ће се свима нагузити само да би тај неко сјебао оног од кога сте потекли јер док год има нас живиће и та истина а то вас јако боли. а знајте, нема ни турака, ни аустроугара, ни американаца који ће то избрисати.

Уууууууууу жестоко!!!!!!
Штета што Ахмед ко фол не зна писмо својих предака па неће моћи ово прочитати :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Evo ja cu da mu prevedem ;)
Citiraj:
činjenica je da ste ušljivi poltroni koji će se svima naguziti samo da bi taj netko sjebao onog od koga ste potekli jer dok god ima nas živice i ta istina a to vas jako boli. a znajte, nema ni turaka, ni austrougara, ni amerikanaca koji će to izbrisati.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Koliko znam Turska jako malo ulaze(ekonomski) u BiH zbog haosa u drzavi ali zato puno vise ulaze u Srbiju i ostale zemlje u okruzenju....

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko vama provaljuje uopste toliko da ste vi neki starosjedioci, da drugi narodi od vas potjecu itd ? Je li spc ili... ? Vi sa tim lazima hranite ego. Pa sto zivite u zabludi vec milion i po godina ?

DE SAD CITAJTE !!!

Srpski historik Vladimir Ćoroviću svojoj knjizi “Bosna i Hercegovina [1] citira glagolski dokumenat iz početka 16. vijeka pod naslovom: “Dialog pape Grgura Velikog”, koji govori ovo:

“O nesrićno kraljevstvo bosansko na koga ni rosa ni dažd ne padi, pokle rodi i shrani i brani tolike i
takove jeretike, ki govore, da gospodin Isuhrist ni imel pravoga tela človičaskoga i da je blažena diva Marija bila anjel i mnoge ine bludnje protivu veri katoličaskoj govore”.

JE LI VAMA OVO OPIS PRAVOSLAVACA MOZDA ?

Dakle prigovaraju im se posve nepravoslavne i bogomilske zablude. Isti historik na istoj stranici navodi rukopisni tipik manastira Krušedola, koji spominje “sluge đavolove”, bogomile, koji “kao tati noću idu” i “prevraćaju hrišćane od prave vjere Božije”. U raškim izvorima imaju dva tri prokletstva na babune i nekolika pomena o borbi s njima.[2] Nemanja je da bi utvrdio pravoslavlje u svojoj državi energično iskorienjivao bogomile. Gonio ih je nemilosrdno; plijenio im je imanja, kažnjavao ih je, čak i spaljivao; njihovom učitelju je dao odrezati jezik. Uništavao je i njihove knjige. Gonjeni bogomili bježali su iz Srbije na sve strane, a najviše ih se spasilo u susjednoj Bosni.[3] Za kralja Dragutina kazuje Danilo, kako

“ot toje, zemlje bosanskije mnogije od jeretik obrati v veru hristijanskuju.”[4]

U Glasniku Srp. Učenog društva[5] iznosi se jedan stari ćirilski srpski dokumenat u kojem se pripovijeda, kako je za vremena Stevana Lazarevića povraćena Srebrenica od Bosne. Za njezine stanovnike se veli:

“Se že vsi jeresi bogomilskie sut”.

Neki franjevacki izvori govore o "starovircima" u Bosni, a nas pjesnik Hasan Kaimija ( umro 1690) u svojoj pjesmi protiv duhna kaze:

I mi smo ga pili,I u smradu bili Kao bogumili.Ostante se tutuna![6]

Jesu vam ikad pokazali ove dokumente ?

Tako na pr. engleski učenjak profesor londonskog univerziteta Sir Thomas W. Arnold u svom djelu “Historija širenja islama”[15] nakon što je naveo pretpostavku nekih Evropejaca, da je mnogobrojni prelaz bogomila na islam bio u početku turskog osvajanja s tom namjerom da se povrate u svoju vjeru čim im se u budućnosti prilika pruži, te budući da im se kasnije nije pružila očekivana prilika, ta je namjera pređa u zaborav pala

- Arnold nakon toga izričito kaže: “Obično je ovakva pretpostavka samo nagađanje, te se na nju, kao nepobitni dokaz, ne može osloniti. Mi smatramo jačim razlogom to,što su bogomili pomiješani sa muslimanima bili skloni islamu radi mnogih tačaka u njihovom vjerovanju, koje su slične s islamskim učenjem. Bogomili su zabacivali obožavanje Marije, ustanovu krštenja i sve vrste klera. Krst su, kao znamen vjere,mrzili. Smatrali su idolopoklonstvom upućivanje molitvi slikama i kipovima svetaca i relikvijama. Protivno katoličkim crkvama, koje su nedostojno ukrašene slikama, njihovi su hramovi bili skromni i jednostavni. Kao i muslimani imali su hrđavo mišljenje o crkvenim zvonima. koja su nazivali “satanske trube”. Vjerovali su, da lsus nije lično razapet, nego da je to bio neki iluzorni lik, te su se u ovom pogledu djelomično slagali sa Kur’anom. Osuđivanje alkohola i sklonost asketskom životu i jednostavnosti spadaju u one okolnosti koje su poslužile zbližavanju bogomila sa islamom. I oni su se pet puta dnevno moili. Često su puta padali na koljena i izražavali blagodarnost Bogu. Prema tome, za njihovo sudjelovanje pri molitvi u džamiji izgleda da nije trebalo velike preinake.”

Nastavite sanjati, sanjajte, sanjajte i zelite, to je maksimum sto mozete.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

richa je napisao:
Evo ja cu da mu prevedem ;)
Citiraj:
činjenica je da ste ušljivi poltroni koji će se svima naguziti samo da bi taj netko sjebao onog od koga ste potekli jer dok god ima nas živice i ta istina a to vas jako boli. a znajte, nema ni turaka, ni austrougara, ni amerikanaca koji će to izbrisati.

Skidam ti kapu. Nisam vece kulture vidio. Divno je biti ti. Mi kazemo - budala se ponosi onim od ceg se pametan stidi. ;)

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 05 Maj 2012, 17:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 17:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Jedino ti sanjaš ovde. Bogumili su bili miinorna sekta čak i u bosanskim okvirima. Pogledaj ono što se najviše pripisuje Bogumilima,stećke i vidjećeš da su prepuni simbola koje Bogumili ne priznaju. Priča o Bogumilima koju ti pričaš je priča koju su plasirali AU činovnici pokušavajući da Bosnu odrode od Srbije. Preporučio bi ti da pročitaš "Istoriju Srba" od Benjamina Kalaja,čovjeka koji je inagurisao bosansku naciju,čisto da vidiš šta je pisao prije nego se počeo baviti politikom. Dok se još bavio istorijom..
U svakom slučaju,ne sikiram se ja za Turke. Sa njima i sa Nijemcima mi znamo. Mene brinu Ameri.
I opet....Manite se istorije na ovome podforumu. Postoji dio rezervisan za to. Otvorite si temu tamo pa udrite.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
_зока je napisao:
U svakom slučaju,ne sikiram se ja za Turke. Sa njima i sa Nijemcima mi znamo. Mene brinu Ameri.

+1

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 17:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ko vjerskom fanatiku moze nesto dokazati, religija je samo instrument koji u glavama idiota produkuje vjeru, kad je uspostavi, te oprane glave spremne su na sve, vidjeno vec hiljadu puta.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
Дај избришите му овај пост гдје помиње да СПЦ проваљује и шири заблуде!!!!

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 18:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Jok. To samo govori o njemu,ne o SPC.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Jedino ti sanjaš ovde. Bogumili su bili miinorna sekta čak i u bosanskim okvirima. Pogledaj ono što se najviše pripisuje Bogumilima,stećke i vidjećeš da su prepuni simbola koje Bogumili ne priznaju. Priča o Bogumilima koju ti pričaš je priča koju su plasirali AU činovnici pokušavajući da Bosnu odrode od Srbije. Preporučio bi ti da pročitaš "Istoriju Srba" od Benjamina Kalaja,čovjeka koji je inagurisao bosansku naciju,čisto da vidiš šta je pisao prije nego se počeo baviti politikom. Dok se još bavio istorijom..
I opet....Manite se istorije na ovome podforumu. Postoji dio rezervisan za to. Otvorite si temu tamo pa udrite.

Pokazao sam ti nepobitne dokaze da je u bosni vladalo bogumilstvo a ne pravoslavlje. Mozes procitati jos od Jaroslava Sidaka "problem bosanske crkve " u kojoj opisuje slabu vezu sa katolickom, pa kasnije potpunu neznavisnost te narodne ustanove.

Bosna je bila i ostala odvojena od Srbije, i tako ce ostati. Znam dobro ko su starosjedioci Bosne, i koliko ih je bilo.
Svako, sa imalo pameti i logike ne moze za cijeli narod reci da su ovakvi ili onakvi. Generalizaciju samo retardirani ljudi mogu raditi. I kako je onda moguce da je cijeli narod u Bosni prihvatio Islam, a laf "srbi" sa druge strane Drine ostali dosljedni Krscanstvu ? Ima li to smisla ? Da su bili isti, i jedni i drugi bi postupili od prilike isto.

Upravo zbog razlicitosti i nepripadnosti istom jedni su prihvatili a drugi nisu.

Selo Precani kod Bjelasnice
Blizu Ustikoline Presjeci
Focanski kotoar, Sadici
Lisicici, Oglavak

ima ih milion.. Obidji ta mjesta, vidi spomenike i vidi tranziciju bogumila u islam

Problem nekih je sto su optereceni genetikom, vise reci isfrustrirani, pa sami sebi hoce nesto dokazati. Kao covjek koji sam sebi govori da je dobar, znajuci da je los, ali trazi utjehu.

Ja nisam pristrasan, i ekstremno mi je isto kad bosanci kazu da su srbi dosli kao kmetovi u bosnu pa se razmnozili, ali isto tako ekstremno je covjeku nametati neke lazne predake. Turci su crni, pa vi pogledajte po balkanu ko je najvise crn. Mozda je to ta frustracija koju pominjem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 170 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]