kosta je napisao:
opet sam se družio sa onim mojim statičarem. pita, jesu li oni već počeli te radove?
veli da je preduslov da se tu gradi nešto podzemno, prvo izrada zaštitne konstrukcije iskopa. i da to samo po sebi košta boga-oca. i da je toj rupčagi koju pominje filozof upravo prethodila izrada zaštitne konstrukcije za rupčagu.
p.s. i gdje je onaj jebeni Taško, što moram ja kao laik da vas prosvećujem iz druge ruke?
Osiguranje temeljne jame je preduslov kod izgradnje velikih objekata, objekata u jacim usjecima ili zasjecima, gradjevina izmedju postojecih objekata (npr izgradnja nove izgrade izmedju postojecih) kako bi se sprijecio odron zemlje i ugrozavanje obliznjih gradjevina dok se grade temelji objekta. Da bi krenuo raditi osiguranje temeljne jame moras prvo krenuti kopati. Iskreno, nisam vidjela projekat za ovu podzemnu garažu, niti kakav je plan iskopa: da li se radi kaskadni iskop i paralelno etapno osiguranje jame ili nesto drugo. Na ovom klipu sa Stanivukovicem se vidi da su ljudi krenuli raditi osiguranje temeljne jame, a pojam ´klizista´ je totalno ispolitizovan. Ovo na snimku nije zlosrecno, tragicno kliziste koje odnosi kuce i zgrade, vec pucanje zemlje usljed poremecenog ravnoteznog odnosa: imao si brdo - zakopao si na jednom dijelu a nisi stigao ´podbociti´ - gravitacija radi svoje i pocinje pojava pukotina na preostalom dijelu brda. Ako u skorije vrijeme ´ne podboce´ iskopani dio sa temeljnom jamom, moze doci do urusavanja zemlje iznad iskopa i sirenja odrona i tu se komplikuje situacija. U svakom slucaju, Stanivukoviceva prica za sada ne pije vode bez konkretnog argumenta: da pokaze da nisu uradjena npr adekvatna geomehanicka ispitivanja zemlje (ne vjerujem u ovo bacanje floskulama tipa: nestabilno trusno zemljiste na kome se ne treba graditi itd, dok se neko strucan ne izjasni) ili da se izvodjac ne pridrzava projekta/zakona/pravila kod izgradnje ovog objekta.
Sa druge strane vjerovatno necu imati napretka narednih sedam dana jer sam pogledala i ovaj klip sa Djajicem

. Tek on ne zna o cemu prica. On se ogradjuje sklopljenim poslom tipa ´kljuc u ruke´, prebacuje lopticu na izvodjaca i tu zavrsava svu pricu da se ne bi vidjela dubina njegovog neznanja.
Ovo su dva tipicna klipa politicke kampanje.