banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 14:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2008, 11:05 
Ja mislim na to da ako ga uhvate sudice mu na osnovu njegovog fundamentalizma, a ne na osnovu ratnoprofiterstva... znaci obrnuto od onoga sto je ranije bilo... (alija-fund., raso-kradje)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
nadrealac je napisao:
Ja mislim na to da ako ga uhvate sudice mu na osnovu njegovog fundamentalizma, a ne na osnovu ratnoprofiterstva... znaci obrnuto od onoga sto je ranije bilo... (alija-fund., raso-kradje)

Pa kad bi mu sudili na osnovu toga, odmah bi ga trebalo pustiti.

Po meni svim ljudima koji su bili politicki i vojni rukovodioci na bilo kojoj strani na bilo kom nivou treba da se sudi zbog njihove odgovornosti, odnosno neodgovornosti. Ako se desio zlocin negdje, a onaj komandir ili komandant nisu to sprjecili, ili nisu kaznili - znaci da su neodgovorni, da ne znaju svoja prava i obaveze i automatski na osnovu toga im se mora suditi. A tek onda ide sistem, ako ne kaznjavas pocionioca zlocina - znaci i ti si zlocinac.
Na osnovu toga treba osuditi Karadzica, Krajisnika, Izetbegovica, Silajdzica, Ganica i ostale spodobe koji su se kitili raznim titulama i zvanjima a nisu nista ucinili na svoj narod.

I to sud u Hagu uraditi ne moze, to samo domace sudstvo bi moglo da uradi - kad bi smjelo :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 15:50 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:

Pa kad bi mu sudili na osnovu toga, odmah bi ga trebalo pustiti.

Po meni svim ljudima koji su bili politicki i vojni rukovodioci na bilo kojoj strani na bilo kom nivou treba da se sudi zbog njihove odgovornosti, odnosno neodgovornosti. Ako se desio zlocin negdje, a onaj komandir ili komandant nisu to sprjecili, ili nisu kaznili - znaci da su neodgovorni, da ne znaju svoja prava i obaveze i automatski na osnovu toga im se mora suditi. A tek onda ide sistem, ako ne kaznjavas pocionioca zlocina - znaci i ti si zlocinac.
Na osnovu toga treba osuditi Karadzica, Krajisnika, Izetbegovica, Silajdzica, Ganica i ostale spodobe koji su se kitili raznim titulama i zvanjima a nisu nista ucinili na svoj narod.

I to sud u Hagu uraditi ne moze, to samo domace sudstvo bi moglo da uradi - kad bi smjelo :)

To si u pravu kada bi se gledalo "iz srca"...

ali sudski nije kriv onaj kome je naredjeno nesto... vec onaj koji je naredio...

A sto se domaceg sudstva tice, sumnjam da bi ono bilo bolje, jer vidis kakvi smo... cim neko "nas" ode u hag mi odmah hag posmatramo kao "mrzitelja"... a mozes misliti kako bi tek bilo da nase sudstvo nekoga sudi... da je drugi rezim - odnosno da se poredak u politici razlikuje od onog ratnog, i da je sudstvo "narodno", onda da... ali ovako... to bi bila samo opsta metez...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
To si u pravu kada bi se gledalo "iz srca"...

ali sudski nije kriv onaj kome je naredjeno nesto... vec onaj koji je naredio...

Kako sad pa to :D :D
Znaci ubijem ja 10000 ljudi i kazem, nisam ja kriv - meni naredio moj sef :D :D :D i odo kuci :D :D :D
Pa nece to moci bas tako.

A zasto sam napisao da Tribunal u Hagu to nije sposoban pravilno odraditi?
Za otkrivanje i kaznjavanje bilo kakvog krsenja zakona, pa i ratnog zlocina mora se poci od dna, znaci od onih najsitnijih pocinioca, pa tek onda preko njih ici prema vrhu.
U Hagu su recimo poceli s Erdemovicem i to je bio dobar put, ali onda s njega odjednom dodjose do komandanata korpusa i ljudi u glavnom stabu VRS. A sredine nema. Kako doci do dokaza da je recimo komandant korpusa to naredio ili neko jos visi? Ako recimo pisanih dokaza nema? Samo preko izjava njihovih podcinjenih. A njih nema. I onda se korak po korak to sve pretvara u lakrdiju tipa rekla-kazala.

Zamislite da je FBI odmah uhapsio Al Kaponea i rekli - kriv si jer ljudi govore da si ti naredjivao sve to. I gotovo. Daj mu 40-50 godina. E tako to otprilike rade u Hagu.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 16:46 
Citiraj:
Kako sad pa to
Znaci ubijem ja 10000 ljudi i kazem, nisam ja kriv - meni naredio moj sef i odo kuci

ozbiljno ti kazem... samo je druga stvar kada to kaze sef u mirno doba, a druga kada ti neko naredi u ratu... Amnestija se zasniva na tom principu...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Citiraj:
Kako sad pa to
Znaci ubijem ja 10000 ljudi i kazem, nisam ja kriv - meni naredio moj sef i odo kuci

ozbiljno ti kazem... samo je druga stvar kada to kaze sef u mirno doba, a druga kada ti neko naredi u ratu... Amnestija se zasniva na tom principu...

Nece biti.
Nista tebe ne opravdava ako si izvrsio zlocin. Nista.
Pa ni 2398742093847209347230934 litara suza koje je isplakao Erdemovic u Hagu. Jedino ako dokazes da ti je naredio sef, smanice ti kaznu. Ono, fazon dogovor sa sudom.

Prvo sto te uce u vojsci je da se sva naredjenja izvrsavaju bez pogovora osim onih koje navode na zlocin.
Pa i taj Erdemovic je govorio da su mu naredili da ubija inace bi "oni" ubili njega. I opet je odrobijao. Znaci izvlacenja nema.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 17:14 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:
Citiraj:
Kako sad pa to

Nece biti.
Nista tebe ne opravdava ako si izvrsio zlocin. Nista.
Pa ni 2398742093847209347230934 litara suza koje je isplakao Erdemovic u Hagu. Jedino ako dokazes da ti je naredio sef, smanice ti kaznu. Ono, fazon dogovor sa sudom.

Prvo sto te uce u vojsci je da se sva naredjenja izvrsavaju bez pogovora osim onih koje navode na zlocin.
Pa i taj Erdemovic je govorio da su mu naredili da ubija inace bi "oni" ubili njega. I opet je odrobijao. Znaci izvlacenja nema.

Ma zakon je zakon... sve ima svoje...

ako ti neko u ratu naredi (sa visim cinom) - ubij.. ti moras... ali ne smijes "pretjerati" i smijes odbiti naredbu kojom se krse konvencije...

pa ko to ne uradi... kriv je...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:

ako ti neko u ratu naredi (sa visim cinom) - ubij.. ti moras... ali ne smijes "pretjerati" i smijes odbiti naredbu kojom se krse konvencije...

Imam osjecaj da ti vojsku sluzio nisi :)
Nema naredbe UBIJ, ne postoji sistem koji ti odredjuje sta je "pretjerivanje". Ali postoje konvencije. I zakon.
Ne moze ti komandir narediti da se izivljavas nad zarobljenikom ako ti to ne mozes. Ako si ti zivotinja sadisticka nema tog komandira koji ce te sprijeciti u tome.
I bas u tome su bili problemi u proteklom ratu. Sto se nadredjeni nisu htjeli nikome zamjerati, zasto kaznjavati takve budale, prvo ostajes bez borca, drugo sutra budala dodje pa ti se osveti i onda su svi isli linijom manjeg otpora. To ti se prosto zove - nedisciplina. I onda umjesto cvrste komande, uvijek je bilo moljakanje.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 18:01 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:

Nema naredbe UBIJ, ne postoji sistem koji ti odredjuje sta je "pretjerivanje". Ali postoje konvencije. I zakon.
Ne moze ti komandir narediti da se izivljavas nad zarobljenikom ako ti to ne mozes. Ako si ti zivotinja sadisticka nema tog komandira koji ce te sprijeciti u tome.
I bas u tome su bili problemi u proteklom ratu. Sto se nadredjeni nisu htjeli nikome zamjerati, zasto kaznjavati takve budale, prvo ostajes bez borca, drugo sutra budala dodje pa ti se osveti i onda su svi isli linijom manjeg otpora. To ti se prosto zove - nedisciplina. I onda umjesto cvrste komande, uvijek je bilo moljakanje.

dobro nema bukvalne "ubij"... "pali" ima svoj smisao...

ok... kontam na sta ciljas... priznajem, ja sam se malo zaletio i smetnuo sa uma da pricamo o zlocinima... otisao sam na "regularnu" situaciju u ratu... razvuk'o sam se na previse tema veceras... :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:

dobro nema bukvalne "ubij"... "pali" ima svoj smisao...

ok... kontam na sta ciljas... priznajem, ja sam se malo zaletio i smetnuo sa uma da pricamo o zlocinima... otisao sam na "regularnu" situaciju u ratu... razvuk'o sam se na previse tema veceras... :lol:

:D Drmni onda jedno ladno pivce
da smiris zivce

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 18:24 
Citiraj:
da smiris zivce

:lol: :lol: budem bio...

majke mi.... najvise mi u zadnje vrijeme nedostaje otici u pivaru i cugnuti jedno svjeze pivo... pa onda na peceno kestenje (kod Tote naravno)... bas nekako u ovo doba godine nam je to furka bila....

PROKLETI RAT I PODJELE!!!! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Citiraj:
da smiris zivce

majke mi.... najvise mi u zadnje vrijeme nedostaje otici u pivaru i cugnuti jedno svjeze pivo... pa onda na peceno kestenje (kod Tote naravno)... bas nekako u ovo doba godine nam je to furka bila....

Otkud mu kestenje u februaru???????? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 19:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 15:21
nadrealac je napisao:
.

Da li ces referendum za samostalnost Srpske smatrati PODJELOM?? :(

Знај, и свила и гвожђе исто могу да стежу....

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 19:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
BMW8 je napisao:
nadrealac je napisao:
.

Mudrost ovih ljubitelja BMWa je stvarno zapanjujuća. :lol: :lol: :lol: Biće frke na Kosovu, pozovi radikalnu stranku, sigurno se može srediti neka borba. Ili se i ti kao i šef ljepše osjećaš u Beogradu? :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 20:06 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:
Citiraj:
da smiris zivce

Otkud mu kestenje u februaru???????? :D

Ko ce ga znati... genetska manipulacija ... Toto je car... :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 21:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

fantomacan je napisao:
BMW8 je napisao:
nadrealac je napisao:
.

Mudrost ovih ljubitelja BMWa je stvarno zapanjujuća. :lol: :lol: :lol: Biće frke na Kosovu, pozovi radikalnu stranku, sigurno se može srediti neka borba. Ili se i ti kao i šef ljepše osjećaš u Beogradu? :lol: :lol:

Пријатељу, не питах тебе :) .... али ето кад си већ ту , шта ти мислиш ;) (ако мислиш :) )

А, ја ни 1992. нисам био у БГ, него сам отишао зарађивати своју шуму :D :D бранећи свој народ и своје људе од помахниталих твојих фундаменталистичких рођака :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 21:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
S obzirom da si šumar a možda i drvokradica tvoja tumačenja nisu nimalo čudna. :lol: :lol: A sam se kao i mnogi uvjerio u iskrenost i poštenje tih "papirnatih fundamentalista" kao što si ti. Pošto si u rat išao da zarađuješ to dosta toga objašnjava. Baš kao i šef.
Mišljenje o takvima je uvijek isto i oni su uvijek bez izuzetaka u službi istih stvari: kriminala i pljačke. Ta vrsta propovjedanja i jeste za šumu. :lol: :lol: Ali kako nas vrijeme uči mnogima odgovara boravak u šumi.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

No, posalica sa sumom je jasna pripadnicima Narodnooslobodilacke BPC :) , te nije tebi ni namijenjena..

Ti imas pitanje, na koje bi bilo lijepo da odgovoris :)

A braneci svoj narod i sebe od vas - fundamentalista - mi nije donijelo materijalnu korist, no jeste moralno zadovoljstvo :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
filozof sa vrbasa je napisao:
Šta to ima veće od mira i ako ima neka mi neko odgovori?

Аљин и Рашин банковни рачун у Швици? :D

(Фрањов и Слобин су "way out of our league") :D

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Додуше ту је логика мало чудна:

- нормално је тражити отцјепљење од међународно признате СФРЈ
(доказано стабилније и јаче државе у сваком смислу од ових банана држава данас)

- велики је проблем подијелити једну БиХ која се држи на стакленим ногама, створене истовремено кад и СФРЈ,
којом царују корупција, криминал и међунационална нетрпељивост

Хоће ли ми неко објаснити ту логику?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]