_зока je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Sad ću laički, ali mislim da nije ista situacija. To vjerovatno misliš na pad 2 aviona u paru gdje je jedan pao kod Tuzle, a drugi na srpsku stranu Majevice valjda. Kako sam čitao, oni su ušli u BiH vazdušni prostor, a bili su lovački avioni u akciji presretanja, išli velikom brzinom (nadzvučnom), dok je ovo bombarder koji je tu vjerovatno bio u misiji bombardovanja i on obično ne operiše pri tako velikim brzinama jer to značajno utiče na preciznost gađanja. Vidjećemo. Sad će početi prebacivanje krivice itd.
Nije isto vjerovatno i zbog visine leta, onaj koji leti više prelazi duži put padajući. Znajući u kom stanju je bila avijacija SRJ ne vjerujem da se radilo o nekim velikim visinama. Ovde je u pitanju Su-24, a on ima plafon od 11km. Eno javljaju da su pobunjenici ubili jednog pilota.
Ako se dobro sjećam, komanda je bila da se ide na 7 kilometara, a prešli su brzinu zvuka (intervju sa pokojim pilotom, Slobodanom "Bucom" Perićem. Ovaj momak što je poginuo (Buco je pao na srpsku stranu) je prije smrti rekao "idem u oblake", kad su dobili indikaciju radarskog ciljanja, znači bila je velika visina, vrjerovatno i brzina).
Elem, pročačkao sam malo i šta se da zaključiti:

Kao što vidite na slici, pojas preko kog je po Turcima preletio ruski avion iznosi cca 2800 metara. Da bi ostao u tom prostoru 5 minuta (upozorili 10 puta za 5 minuta), morao bi ići brzinom 9.33 metara u sekundi tj. 33 km/h?!! To je nemoguće.
Ima li iko da ima ikakvo poznavanje kontrole leta, i uopšte ponašanja u ovakvim prilikama? Ne bih ja da sad tu lupam nešto, ali po svemu do sad gledajući Turci ovo
nisu smjeli uraditi. Ovo je ludnica.
Da probam približiti: Ako je recimo avion išao brzinom od tek 400 km/h, zadržao bi se
25 sekundi na tom dijelu vazdušnog prostora koji su Turci naznačili.