banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 17:53 Danas je 15 Jun 2026, 17:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 4402 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 221  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2026, 14:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
The_new_Statesman je napisao:
Penzionerima koji su sav svoj radni staz ostvarili u inostranstvu nece naplacivati

Ne da mi se tražili, al đe ovo piše?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Gospodin savjetnik je to izjavio u gomili drugih nebuloza:

Citiraj:
Lica koja primaju isključivo inostranu penziju takođe ostaju povezana sa sistemom države iz koje primaju penziju, koja putem međunarodnih mehanizama učestvuje u finansiranju njihove zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

Međutim, kod lica koja primaju penziju iz više država, a većinski radni vijek su provela u inostranstvu, nastaje specifična situacija. Po pravilima međunarodnih sporazuma, Republika Srpska preuzima pun teret njihovog zdravstvenog osiguranja jer se na njih primjenjuju propisi države prebivališta. Istovremeno, najveći dio njihovog prihoda dolazi iz inostranstva, dok učešće u finansiranju sistema Republike Srpske ostaje ograničeno samo na manji domaći dio penzije.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 15:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
_зока je napisao:
Zbog? Kakva ustavna prava im se narušavaju?

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Pravo o jednakosti. Uplacivali su u fond koliko toliko kao i masa drugih koji nemaju pun radni staz, a nisu radili negdje vani. Da li se sad svima koji nemaju pun staz treba naplacivati, oduzimati imovina (sto ovo jeste) ili nesto slicno kada odu dr?

Da pitam, koliko je milijardi dijaspora donijela u RS u zadnjih 30 godina od rata i moze li 10,5% tog novca da pokrije lijecenje ono par nesrecnika koji se odluce da svoju penziju trose u RS?

To i nije bas pitanje imovine vece usluge ako je zeli mora da ode u Fond i da je kupi ako ne zeli i dalje ne mora.

Meni je vise problematican ovaj drugi sentimentalni i cesto citirani dio, potrosili ovde

Koliko milijardi su ovi sto su radili ovde donijeli u RS u zadnjih 30 godina? Koliko imovine ili ti milijardi od svojih plate su izdvojili za Fond. Za sve sto je dijaspora potrosila ovde je vec dobila neku licnu uslugu, korist i imovinu, za sebe ili porodicu svejedno, dodatna eksploatacija nekih zasluga ili privilegija po tom osnovu je prilično diskutabilan.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako gledamo po principu stvaranja nove vrijednosti, onda je drzava treba uplatiti 60% na svaki 1 eur koji izmislim i donesem odnekuda.
Kako ti stvoris novu vrijednost od koje tvoj poslodavac ima korist (nadam se) pa plati porez, soc i penz na tvoju platu koju ces trositi u sreci i veselju, tako i meni drzava treba da uplati isto jer najdirektnije ima korist od mene.
Naravno, ko ti brani da mislis da ti i savjetnik nemate nikakve koristi od novca koji dolazi iz vana.
Znas, moze se placati komsaru i raznim vijaduktima, mogu se subvencionisati sadnje vocnjaka, pa kada to propadne, moze drzava platiti da se isti sasijeku jer se koti zivotinja. itd itd
A moze se zaposliti i horda beskorisnih savjetnika. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 15:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo rjesenja: neka na svaki evro koji dodje iz inostranstva, svaku razmijenu deviza, svaku privatnu uplatu izvana drzava uplati 10,5% u nekakav fond koji ce pokrivati troskove lijecenja tih nekoliko ljudi.

To je po meni najpostenije.

To kosta? Nema se odakle? Podijeli otkaze ''savjetnicima''. Bujrum.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 15 Maj 2026, 15:45, izmenjena 4 puta

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 15:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Naplaćuju penzionerima koji su cjeli vijek proveli vani i onima kojim je veća ino od domaće penzije.
Ako ti je veća RS penzija od strane, nisi u ovom zakonu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 15:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

NV, cijenim da nemas ni jedan jedini dan radnog staza :)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:12 
Veteran
Veteran

:( Opet se naljutio

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:16 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Zijade, da li si to ti?

Pa ja sam naravno, pošteno bi bilo da se ukine plaćanje naknade za održavanje puteva uz registrciju vozila i RS ili BiH, ali dok se to ne desi, onda jednaku vrijednost naplatiti i svakom ko ulazi u RS ili BiH na godišnjem nivou sa stranim tablicama . To bi bilo pošteno i pravedno.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovako je Zijo legenda stavio rampu na cupriju. A njegov i Bakirov fan klub se upiskio od srece jer ide kontra Mili dok im braca Kroasani nisu udarili 10 tak sati cekanja na granicama.

Sad muk :lol:

Nego Zijo legendo moja, a da mi se onda vrate putatine i i svi porezi/akciize kad sipam gorivo? Nije li to kinta koja se skuplja za puteve ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tabako Pit je napisao:
:( Opet se naljutio

Srecan sam jer si ti toliko srecan u svom neznanju :D

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:42 
Veteran
Veteran

:D Nisam ni mislio da ces biti tuzan.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:47 
Bič božji
Bič božji

Ovako je Zijo legenda stavio rampu na cupriju. A njegov i Bakirov fan klub se upiskio od srece jer ide kontra Mili dok im braca Kroasani nisu udarili 10 tak sati cekanja na granicama.

Nego Zijo legendo moja, a da mi se onda vrate putatine i i svi porezi/akciize kad sipam gorivo? Nije li to kinta koja se skuplja za puteve ;)

Pa šta misliš gdje gorivo sipaju ljudi koji žive u RS, plaćaju li oni neku akcizu za puteve i autoputeve, ja sam rekao za taksi loja se plaća uz registraciju vozila i na godišnjem nivou.
Možemo i ovako, u nekom paralelnom univerzumu neki nijemac, dalje ćemo ga zvati Hans ,zbog nedostatka posla ili lošeg životnog standarda i poslovnog okruženja ode i zaposli se u recimo Integral i radi na gradilištima četrdesetak godina i ostvari pravo na penzionisanje. Postane penzioner i prima penziju iz fonda PIO Rs.
Jednog dana mu dopizde komšije Srbi i kaže odoh ja nazad u Njemačku, jebem vam mater svima i kupi kartu sjedne u bus i vrati se na svoju djedovinu u Dortmund. Pitanje je, može li se Hans liječiti u klinikama Dortmunda bez da nešto plaća?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 16:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U mom selu kažu "ako ti dvojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se". Očigledno u RNS-ovom selu kažu nešto drugo.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:

Pa šta misliš gdje gorivo sipaju ljudi koji žive u RS, plaćaju li oni neku akcizu za puteve i autoputeve, ja sam rekao za taksi loja se plaća uz registraciju vozila i na godišnjem nivou.
Možemo i ovako, u nekom paralelnom univerzumu neki nijemac, dalje ćemo ga zvati Hans ,zbog nedostatka posla ili lošeg životnog standarda i poslovnog okruženja ode i zaposli se u recimo Integral i radi na gradilištima četrdesetak godina i ostvari pravo na penzionisanje. Postane penzioner i prima penziju iz fonda PIO Rs.
Jednog dana mu dopizde komšije Srbi i kaže odoh ja nazad u Njemačku, jebem vam mater svima i kupi kartu sjedne u bus i vrati se na svoju djedovinu u Dortmund. Pitanje je, može li se Hans liječiti u klinikama Dortmunda bez da nešto plaća?

Hoce :D

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Eno Vukan danas napljuva i Blanušu, gotovo i on je izdajnik. Izgleda da je Vukan stvarno mislio da će "opozicija" baš njegovo veličanstvo kandidovati za člana predsjedništva, jer pobogu ko bi to bolje radio od nastavnika istorije?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 19:49 
Bič božji
Bič božji

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:

Hoce :D

Ako je tako onda super, onda i kod nas treba odmah prestati razmišljati o uvodjenju ovog zakona...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
boban1982 je napisao:
Komšija prima našu penziju jer je nakon rata 3 godina preko biroa uplaćivan i penzioni staž.
Ali sada to što prima mora dati za osiguranje jer prima penziju iz Slovenije.

Staž iz svih država se sabira jedino Hrvati ne priznaju ratni staž našim ljudima.

Послато са SM-A175F помоћу Тапатока

Bobane nisi jasan i precizan.
Iz svih bivsi republika staz se sabira a ne iz svih drzava.

BiH nema ugovor sa dosta drzava gdje rade nasi ljudi i nece da ga napravi jer bi morali placati ljudima penzije koje su ostvarili u BiH i gdje su ljudi radili manje od 15g a ima ih takvih na desetine hiljada , drzave ka na primjer
:SAD, Kanada, Australija,Velika Britanija,Svedska,Norveska, Rusija Vecina azijskih, africkih i juznoamerickih drzava. Sa Australijom bi trebali potpisat ove godine sporazum.

A to sto kazes za Hrvatsku kako ne priznaje ratni staz.

Sta ima Hrvatska da priznaje i ne priznaje ona je duzna samo da proslijedi koliko si ti imao staza tamo i nista vise i to taj hrvatski radni staz spajas ovde gdje trazis penziju.
Zar se tako ne radi?

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma nije valjda da fond pio nece da isporuci uslugu za koje su ljudi uplacivali 5-10-15 godina. Ma nemoguce, ne mogu da vjerujem da zakidaju za penzije.
A pri tome hoce tim ljudima koji se drznu vratiiti i trositi to svojih inostranoh penzija i mozda ustedjevina da stavi ruku u dzep. Ma nemoguce, ne mogu da vjerujem. Pa oni su tako lijepi i pametni. Tako divno pricaju o placanju usluga. Ne, to nije tacno.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Da popravim samog sebe, sad provjerih izgleda da BiH ima ugovor sa Norveskom i Svedskom kao i sa VB o spajanju radnog staza.
Da tacno je to TNS plebes u Amerikama, Kanadi a do ove godine jos uvijek i Australija nista(valjda ce biti od ljetos)....imam prijatelje koji zive u Kanadi i rade tamo radili u Sarajevu 12 i 13 godina pojeo vuk magare...! :)
Jer zamisli ako se potpise takva ugovor morali bi Amerikanci ispalcivat penzije "masi" Amera koji su dosli za poslom uvde u BiH i pecalbare ovde a o Australijancima i Kanadjanima kojih ima hrapa da ne pricamo.
Znaci ugovori se ne potpisuju jer nije u interesu tih stranih drzava a inace BiH bi zbog brige za svoj plebes...mislim malo sutra!! :D
Ali koliko se brinu za ove sto su ovde..... za ove vani mrka kapa!!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

[ 4402 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 221  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]