banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 17:54 Danas je 15 Jun 2026, 17:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 4402 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 221  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2026, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Tabako Pit je napisao:
Mislim da Slovenija na kraju plati te troškove nasem fondu, inače koja svrha sklapanja tih sporazuma

Moguce, ti medjunarodni ugovori za socijalno osiguranje izmedju drzava ne idu po jednom modusu vec se prave od zemlje do zemlje i sigurno se razlikuju u obimu kvalitetu i detaljima.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 14:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Autor je savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za ekonomsku i međunarodnu saradnju

https://www.nezavisne.com/novosti/kolum ... zne/965020

Kakva titula ljebe dragi. Wau!
Sta mislite, da li doticni gospodin savjetnik svojim postojanjem na drzavnim jaslama doprinosi neto boljitku zdravstvenog sistema ili ga samo kosta?

Penzioneri koji su se iz inostranstva vratili u otadzbinu su po pravilu odreda bili ekonomski korisniji nego sto je slucaj sa stotinama, pa mozda i hiljadama nosilaca ovakvih izmisljenih titula.

Ovo je (pogotovo jer se radi o malom broju ljudi) jako debilan potez, nesto u rangu oporezivanja komsijskog pomaganja na njivi i ovog zadnjeg o osiguranju. Umjesto da povratak (pa i penzionera) promicu na svaki moguci nacin jer je ekonomski opravdan i pozeljan na xy nivoa, ovi genijalci strase ljude. Bravo!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 14:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Niđe veze. Je li u Austriji inostrani penzioneri imaju besplatno liječenje?

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
The_new_Statesman je napisao:
Penzioneri koji su se iz inostranstva vratili u otadzbinu su po pravilu odreda bili ekonomski korisniji nego sto je slucaj sa stotinama, pa mozda i hiljadama nosilaca ovakvih izmisljenih titula.

Ako ćemo tako, sa stanovišta fonda njima su korisniji oni koji su cijeli radni vijek uplaćivali ovdje doprinose :iconbiggrin:
Sa stanovišta ovdašnjih radnika, zašto bi pokrivali trošak nekome ko nije ovdje radio.
Itd, itd.

Pa neće tim ex gastosima naši uzeti cijelu penziju, da su otišli u neku treću zemlju plaćali bi i više.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Niđe veze. Je li u Austriji inostrani penzioneri imaju besplatno liječenje?

Austrija nije zemlja koja kroz iseljeno stanovnistva svjesno finansira svoj ekonomsko-drustveni sistem.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

Ako ćemo tako, sa stanovišta fonda njima su korisniji oni koji su cijeli radni vijek uplaćivali ovdje doprinose :iconbiggrin:
Sa stanovišta ovdašnjih radnika, zašto bi pokrivali trošak nekome ko nije ovdje radio.
Itd, itd.

Pa neće tim ex gastosima naši uzeti cijelu penziju, da su otišli u neku treću zemlju plaćali bi i više.

Ajmo ovako, 10.000 stranih penzionera potrosi bar 10 miliona eura svaki mjesec u RS ukoliko svoje prebivaliste prebace u istu. To je 120 miliona evra, 230 miliona KM godisnje. Ovakvim debilnim ispadima poplasis ljude i umjesto 120 miliona evra ostane ti 60 miliona i 6,5 miliona naplacenog poreza. Znaci kao drzava i drustvo gubis svake godine najmanje 50 miliona evra sa tendecijom rasta. Bravo!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 15:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Tih 10k penzionera nije došlo ovamo zato što se uželjelo zavičaja nego zato što imaju minimalnu penziju kojom ne mogu da si obezbijede kvalitet života na koji su navikli. Neće njih uplašiti tih 10%, opet će biti "komotniji" nego da se vrate tamo gdje su penziju zaradili.
Glupa ti je priča.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 16:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ozbiljno? Sada ces bombardovati sa neke moralne visine? Neka se vraca kako i zbog cega ko hoce, poenta je da treba sto vise nagovarati ljude da se vracaju umjesto ih plasiti.

Istina ja da 100-150€ na 1000 ili 1500 € penzije nije presudno, ali ko ce od njih to sjesti i racunti. I ko garantuje da se nekad nece povecati na 30% ili 50%. A mnogi ce to pomisliti.
Zato sam napisao prestrasiti.

Osim toga, koliko shvatam velika vecina je penzionera je pokrivena medjudrzavnim ugovorima. Ali ko ce njima objasniti da se ovo nije zbog njih vec samo za mali broj ljudi koji su radili po nekim "egzoticnim" drzavama.

Btw postoje procjene da dijaspora u BiH ubaci 10 milijardi godisnje cistog kesa, mnogo vise nego sve investicije u privredu skupa. Dok svi zaposleni u fondove uplate 8 milijardi, a samo pola od toga je iz realne privrede.
Postoji procjena da bar 50% prvih izvoznih poslova i kontakata dolazi preko dijaspore.

Meni se cini da se zbog jedne cackalice sijece drvo.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 16:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Postoje procjene da ja mogu tri puta po sat, bez vađenja. Realnost je totalno drugačjija. I za mene, i za dijasporu.
Dijaspora "ubacuje" sve manje keša jer:
a) roditelji koji su ostali ovde i kojima su slali pare su već mahom pomrli
b) sve manje se dolazi na ljetnje odmore u BH jer su gore već pustili korjenje
c) kriza je i vani.
Posljeratnih godina sam za "blagdan" Svih svetih prodajući svijeće na groblju Sv. Marko znao imati po 100KM bakšiša za dva dana (60KM su bile dnevnice za ta dva dana). Sad pitanje da li prodavci mogu od bakšiša kupiti doručak. Tih godina je pred grobljem bilo hiljade ljudi, bilo kao neki zbor jer su većina bila Hrvata koji su otjerani pa su došli da zapale svijeće svoje jima taj dan. Sad uglavnom domaći, kojih je jako malo, uz pokojeg iz HR.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci vise novca su ranije trosili dijasporci koji su sada penzioneri. I sad im zabijas noz u ledja :lol:

Btw preko banaka udje nesto vise nego sto realni sektor uplati u fondove. Veoma uprativo.
Na to dodaj kes koji dodje u novcaniku i uplate putem biznisa.
Tako da tvoje performanse nemaju bas nikakve veze sa gorepomenutim ciframa :) I jos nesto, ogromna vecina dijaspore se nece vratiti, niti koristiti ni cent kroz ljecenja od sveg suvog novca ubacenog u BiH. Moglo se i bez ove stetne blamaze.

Smanji prenaduvane cijene u zdravstvu, smanji broj savjetnika za sve svasta pa ces vidjeti :)

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Manite se toga, šta je reći za ovo natezanje oko kandidatura za predsjednika? Vidim na FB pro-ljubiša-miličević sekta počela napadati blanušu, izgleda opet neki raspad i izdaja u opoziciji. Kako sad stvari stoje, svako će ići sa svojim kandidatom, a u tom slučaju zna se ko dobija.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Znaci vise novca su ranije trosili dijasporci koji su sada penzioneri. I sad im zabijas noz u ledja :lol:

Btw preko banaka udje nesto vise nego sto realni sektor uplati u fondove. Veoma uprativo.
Tako da tvoje performanse nemaju bas nikakve veze sa gorepomenutim ciframa :) I jos nesto, ogromna vecina dijaspore se nece vratiti, niti koristiti ni cent kroz ljecenja od sveg suvog novca ubacenog u BiH. Moglo se i bez ove stetne blamaze.

Smanji prenaduvane cijene u zdravstvu, smanji broj savjetnika za sve svasta pa ces vidjeti :)

Ako se ne vrate nisu dužni ni da uplaćuju 10%. Ako se vrate i ne žele koristiti usluge koje pruža javni zdravstveni sektor takođe ne moraju uplatiti. Nije mi jasno da se ti buniš, a živiš na zapadu na kojem nije ništa džabe, ni bilo, niti će biti.
Apropo novca koji stiže, ne znam he li te iznpse izvlačiš iz guzice ili iz praistorije jer su u ovoj deceniji te uplate sve manje. Tipa 2023. jedva nešto preko 5 milijardi KM sa tendencijom pada svake naredne godine.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Manite se toga, šta je reći za ovo natezanje oko kandidatura za predsjednika? Vidim na FB pro-ljubiša-miličević sekta počela napadati blanušu, izgleda opet neki raspad i izdaja u opoziciji. Kako sad stvari stoje, svako će ići sa svojim kandidatom, a u tom slučaju zna se ko dobija.
Rapsad u SDS-u? Zlobnici bi rekli stanje redovno. Priroda se vrćaa u ravnotežu.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Ako se ne vrate nisu dužni ni da uplaćuju 10%. Ako se vrate i ne žele koristiti usluge koje pruža javni zdravstveni sektor takođe ne moraju uplatiti. Nije mi jasno da se ti buniš, a živiš na zapadu na kojem nije ništa džabe, ni bilo, niti će biti.
Apropo novca koji stiže, ne znam he li te iznpse izvlačiš iz guzice ili iz praistorije jer su u ovoj deceniji te uplate sve manje. Tipa 2023. jedva nešto preko 5 milijardi KM sa tendencijom pada svake naredne godine.

Za razliku od tebe i ovog veselog savjetnika ja kazem da je dijaspora investirala dovoljno novca u BiH da ti i savjetnik mozete ladno preci preko manjeg broja ovih koji se vracaju da trose svoje penzije, a drzave iz kojih se vracaju nemaju regulisan odnos (zahvaljujuci prvenstveno veselom savjetniku) sa BiH. Da, nije nista dzabe, jedan takav penzioner donosi suv novac sve da prethodno nije centa poslao u BiH. Ja i pored najludje maste ne vidim kako to moze da steti.

A vidi, kada bi se sad prebacili u tvoj anegdotni modus, vjv bi nasli ljude koji su bili par godina u rovu, a odselili se nedugo nakon rata. Zene im imaju vjv nesto staza u RS/BiH i sada pri povratku ostaju bez zdravstvenog. Bar zene.

Dakle, 5 milijardi najsuvljeg miguceg novca. De provjeri koliko su dotacije za zdravstveno i penziono za citavu BiH, pa onda koliko je to iz realnog sektora. Pa onda se osvjesti koliko od tih milijardi bude potroseno na lijecenje ljudi koji ne svojom krivicom nemaju zdravstveno jer neko ne radi svoj posao kako treba.

Umjesto da se na sve nacine ( u npr Hercegovinu) pokusava privuci nasa dijaspora, pa cak i zapadno evropski bumeri, ono se zapelo iz petnih zila da skoci samo sebi u usta :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da bi to bio jedinstven slučaj u svijetu da se država vori za povrat dijaspore koja je jednom nogom u grobu. Državi trebaju mladi ljudi u snazi i investitori, ne teret.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jbg kad sam se navikao da budem jedinstven :lol:

Btw Poljska, ili jos radikalnije Irska...
I sta tome fali ako ce sprijeciti (posljedicno povecati natalitet) odlazak omladine da pere svapse guzice po Njemackoj i slicno kad to vec moze raditi u svom selu/gradu uz bolje zivotne uslove.

Sta fali tome da taj princip bude jedan od zamajaca? Pa poslije ce vec naici nesto novo za razvoj drustva.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Mislim da bi to bio jedinstven slučaj u svijetu da se država vori za povrat dijaspore koja je jednom nogom u grobu. Državi trebaju mladi ljudi u snazi i investitori, ne teret.

Volim taj stav i odnos prema starima kao i prema djeci sto generisemo. Sta tu ima nejasno, nema tu emocija i moralisanja i besplatnog punog tanjira ... to ce mlade ljude jako motivisat da ne idu iz ovog okruzenja...! :D

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne vidim u cemu je problem sa drzavama sa kojima BiH ima medjunarodne ugovore o socijalnom osiguranju.
Ovde se navodi da to ne vazi za inostrane penzionere koji imaju vecinski staz u inostranstvu a manje u Republici Srpskoj (oni bi morali da placaju ovde 10.2%).

Ako penzioner prima vecinsku penziju iz inostranstvu a manji dio iz Republike Srpske ta penzija na zapadu je oporezovana u toj drzavi i dio ide za zdravstveno osiguranje kao sto je prije isao iz njegove plate(daleko veci dio je bio dok je radio). Na zapadu ti ne daju pare a da ne uzmu taksu to neces nigdje naci drzava se ucipi na bilo koji nacin pa i u tvoju penziju!!

Ako on promjeni stalni boravak i dodje u BL i drzavljanin je BiH zasto se njegovi troskovi lijecanja ne mogu i dalje nastavit i prenositi u zemlju iz koje dobiva vecinski dio penzije jer tamo i dalje odvaja dio penzije kroz taksu od te iste penzije u zdravstveni fond te zemlje.

Zar to nije i svrha medjunarodnog ugovora da se olaksa lijecenje, kretanje i zivot ljudi.

I naravno da to ide u oba pravca.
E sad ce neko pitat a koliko kosta jedna te ista operacija u Berlinu a koliko u Bijeljini i potrazivanja da se refundira?
E to je pitanje kako je sacinjen ugovor i detalja iz istog.

A opet isticem posebno je problem sto BiH nema medjudrzavni ugovor o socijalnom a pogotovo o penzionom osiguranju sa svim EU zemljama a preko okeana da ne govorimo. Samo ugovor o penzionom osiguranju koje omogucuje da se sabira radni staz kostao bo BiH dobri para. Jer bi morali prvo da placaju penzije ljudima koji su radili 1-14 godina u BiH a sad im to ne isplacuju...a ima in na desetine hiljada!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Komšija prima našu penziju jer je nakon rata 3 godina preko biroa uplaćivan i penzioni staž.
Ali sada to što prima mora dati za osiguranje jer prima penziju iz Slovenije.

Staž iz svih država se sabira jedino Hrvati ne priznaju ratni staž našim ljudima.

Послато са SM-A175F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2026, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci slucaj gdje je covjek bio u ratu?
Ako je to tacno onda bih tek ja morao doplacivati jer imam 4 godine staza u RS. Ovo pogadja sve koji su zadnjih godina odlucili otici.

Mislim, bravo :)

Btw nije problem u novcu, vec je problem sto kaze da MORAM placati jer eto nisam nista doprinosio :lol:
A on drug savjetnik i clan biblioteke kao jeste uh.

Vrh

[ 4402 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 221  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]